Κατά ριπάς 09 Ιουλίου

0
87

Τα οχήματα των 300

Σε σαρωτική ανανέωση του τετράτροχου στόλου προχώρησε το Κοινοβούλιο και πλέον οι 300 της Βουλής κυκλοφορούν με τα νέα, αστραφτερά και… δωρεάν αυτοκίνητα.

Σχεδόν το σύνολο των δικαιούχων προσάρμοσε την τελική επιλογή με βάση το κόστος καυσίμου, τις περιβαλλοντικές τάσεις της εποχής αλλά και την αξιοπιστία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τα στατιστικά των αρμόδιων υπηρεσιών, το 37% των βουλευτών επέλεξε πετρελαιοκίνητο δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα Mercedes GLA, Peugeot 3008, BMW X1 και 116d, DS4 κ.ά. To 22% διάλεξε ηλεκτρικό όπως Mercedes EQA 250, Audi Q3, VW ID.4, Skoda Enyaq, Peugeot e-2008, το 18% πήγε σε υβριδικό μοντέλο όπως DS7, BMW X1, Audi Q4, Citroen C5 κ.ά., μόλις το 6% σε βενζινοκίνητο, ενώ 55 διάλεξαν τύπου SUV και οι υπόλοιποι sedan ή μεσαίου μεγέθους.

Οι προτιμήσεις των πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας της Βουλής, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε το ηλεκτρικό XC60 της Volvo, ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος παρήγγειλε το SUV Austral της Renault. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης πήρε το Q4 της Audi, ενώ το θηριώδες Q5 σε diesel έκδοση παρήγγειλε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το προνόμιο που δίχασε

Η παροχή οχημάτων, αποτελεί ένα από τα αρκετά προνόμια που απολαμβάνουν οι 300 Βουλευτές, αλλά ίσως είναι το μόνο που έχει διχάσει κατά το παρελθόν ακόμα και τους ίδιους τους βουλευτές. Ήταν η εποχή των μνημονίων, της σφοδρής υποτίμησης και των ακραίων κοινωνικών αντιδράσεων. Η Βουλή, τα προνόμιά της και καθετί που συμβόλιζε ευμάρεια μετατράπηκαν σε στόχο των Αγανακτισμένων που θεώρησαν τις βουλευτικές λιμουζίνες υπεύθυνες για τη χρεοκοπία της χώρας. Εκτός αυτών η Βουλή παρέχει μηνιαίως σε όλους τους βουλευτές ποσό για την κάλυψη των εξόδων κίνησης, ενώ τους καλύπτει και το κόστος διέλευσης διοδίων.

****************************

Οι δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ

Σταθερά των αντιπάλων του προηγείται στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. Αυτό το οποίο αναμένουν όλοι είναι η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε «παρούσα». Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να «τρέχουν» ωστόσο αυτό το οποίο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ… και ο δρόμος έως τις κάλπες του Οκτωβρίου είναι σίγουρα μακρύς.

Συμπεράσματα

Η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία είναι διαφορετική από τη δική μας. Και γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει αντιστοίχιση. Δεν πρέπει να εξάγονται εύκολα συμπεράσματα. Ωστόσο, υπάρχουν μια -δυο ενδείξεις που μας αφορούν. Για την ακρίβεια, αφορούν όσους από τις δυνάμεις της ευρείας Κεντροαριστεράς πιστεύουν ότι δεν είναι μονόδρομος η πολύχρονη κυριαρχία της ΝΔ. Αντίθετα, μπορεί να την ανατρέψει μια συμμαχία του προοδευτικού χώρου, αν αποκτήσει ανοιχτόμυαλη ηγεσία.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε Λεπέν

Το Μέτωπο της Αριστεράς στη Γαλλία συγκροτήθηκε βιαστικά, σχεδόν αρπακόλλα, υπό την πίεση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου και της επέλασης της ακροδεξιάς της Λεπέν. Παρόλα αυτά έκανε τη μεγάλη ανατροπή. Ο τρόμος από το ενδεχόμενο να κυβερνήσει αυτή η ακροδεξιά έφερε τα πάνω-κάτω. Στην Ελλάδα δεν έχουμε Λεπέν που να διεκδικεί την εξουσία. Και γι’ αυτό τα όποιο μέτωπο δεν πρέπει να συγκροτηθεί βιαστικά. Χρόνος υπάρχει, δεν θα έχουμε πολύ σύντομα εκλογές στην Ελλάδα. Χρειάζεται καλή προετοιμασία, κοινό πρόγραμμα και πάνω απ’ όλα ανθρώπους που να το πιστεύουν.

Μπούσουλας

Το παράδειγμα της Γαλλίας μπορεί να αποτελέσει ένα μπούσουλα για την Ελλάδα. Δεν χρειάζεται αντιγραφή ούτε μίμηση. Πρέπει να επικρατήσει ο πραγματισμός. Μόνο ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι μπορούν να δουν αυτό που συμβαίνει. Και να προσπαθήσουν να το αλλάξουν.

Μπορεί να μην βρει αποδέκτες

Φυσικά, το γαλλικό μήνυμα μπορεί να. Αν αυτό συμβεί, ο προοδευτικός κόσμος θα αντιδράσει. Και θα τιμωρήσει όσους επιδεικνύουν κομματική και προσωπική αλαζονεία μόνο και μόνο για να διατηρήσουν τις μικροεξουσίες τους και τις καρέκλες τους…