Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔείτε το τελευταίο πρωτοσέλιδο της Αυγής - Πυρ ομαδόν και κατακραυγή για...

Δείτε το τελευταίο πρωτοσέλιδο της Αυγής – Πυρ ομαδόν και κατακραυγή για την απόφαση Κασσελάκη να κλείσει η ιστορική εφημερίδα

Με κεντρικό τίτλο «Η Αριστερά χωρίς φωνή» – Οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν αν θα κυκλοφορήσει – «Μόνο η χούντα είχε κλείσει την εφημερίδα» – Αντιδράσεις στα social media

Ντόμινο αντιδράσεων εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ έχει πυροδοτήσει τις τελευταίες ώρες η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να αναστείλει αιφνιδιαστικά την έκδοση του καθημερινού φύλλου της ιστορικής εφημερίδας «Αυγή», καθώς βουλευτές του κόμματος, στελέχη, αλλά και προσωπικότητες της Αριστεράς, των Γραμμάτων και του Τύπου δεν κρύβουν την αντίθεσή τους στον «ξαφνικό θάνατο» του μέσου.

Την ίδια ώρα, με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες απαντούν οι εργαζόμενοι στην ιστορική εφημερίδα στην κίνηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «πολιτική απόφαση» και προγραμματίζοντας νέα συνέλευση για το μεσημέρι της Τετάρτης.

Μέχρι τότε και με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του αναγνωστικού κοινού, προχώρησαν αργά το βράδυ στην επιμέλεια ενός απεργιακού φύλλου, με κεντρικό τίτλο «Η Αριστερά χωρίς φωνή», καθώς είχαν αρχίσει να προετοιμάζουν την αυριανή έκδοση, όταν ανακοινώθηκε το λουκέτο. Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν είναι σαφές αν το απεργιακό φύλλο θα κυκλοφορήσει κανονικά, αν και το τελευταίο πρωτοσέλιδο κάνει ήδη τον γύρο του Διαδικτύου.

Το πρωτοσέλιδο ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ένας από τους τελευταίους διευθυντές της «Αυγής», ο Άγγελος Τσέκερης.

tsekeris-anartisi



Πολιτική απόφαση το ξαφνικό κλείσιμο της εφημερίδας, λένε οι εργαζόμενοι

«Ξαφνικό θάνατο» χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι της «Αυγής» την απόφαση να κλείσει το ημερήσιο φύλλο της εφημερίδας –και μάλιστα άμεσα- ενώ ζητούν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Σε ανακοίνωσή τους λένε ότι «η μόνη άλλη περίοδος που δεν κυκλοφορούσε το φύλλο ήταν στη χούντα» και επισημαίνουν ότι η ενημέρωση των εργαζομένων έγινε από εκπρόσωπο της διοίκησης «χωρίς οικονομικό απολογισμό, παρουσίαση στοιχείων, σχεδιασμός ή σχέδιο βιωσιμότητας».

«Η απόφαση του κλεισίματος, δηλαδή η απόφαση να μην παρεμβαίνει καθημερινά δημοσιογραφικά η φωνή της Αριστεράς είναι πολιτική. Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμεσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα», γράφουν σε υψηλούς τόνους.

Έπειτα από τις εξελίξεις αυτές «αποφασίσαμε την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 26/06 με κεντρικό αίτημα την αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης».

Ακόμη ζητούν τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ, καθώς επίσης και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Τέλος καλούν όλο τον κόσμο της Αριστεράς να στηρίξει «τον αγώνα που ξεκινάμε για την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Ξαφνικός θάνατος

Σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της Αυγής στην οδό Δεληγιώργη, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά διαβούλευση, μας ανακοινώθηκε ότι το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας της Αριστεράς που εκδίδεται από το 1952, δεν θα κρεμιέται πλέον στα περίπτερα. Η μόνη άλλη περίοδος που συνέβη αυτό ξανά ήταν μία και γνωστή στην ιστορία: στη χούντα.

Ένας φανταστικός τίτλος ενός πρωτοσέλιδου της καθημερινής ΑΥΓΗΣ που δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ ξανά θα έγραφε για έναν “ξαφνικό θάνατο βασισμένο στο δόγμα του ΣΟΚ”

Εκπρόσωπος της Διοίκησης επικαλέστηκε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του ισχυρού μετόχου του ΣΥΡΙΖΑ ως λόγο για το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης, ενημερώνοντας συγχρόνως πως προς το παρόν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και το Κυριακάτικο φύλλο. Κανένας οικονομικός απολογισμός, καμία παρουσίαση στοιχείων, κανένας σχεδιασμός ή σχέδιο βιωσιμότητας.

Σαν τα 20 λεπτά, όσο χρόνο κράτησε η ενημέρωση του εκπροσώπου της διοίκησης, να ισούνται με τα 72 χρόνια της βαριάς ιστορίας της ΑΥΓΗΣ

Η απόφαση του κλεισίματος, δηλαδή η απόφαση να μην παρεμβαίνει καθημερινά δημοσιογραφικά η φωνή της αριστεράς είναι πολιτική. Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμεσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα.

Απέναντι στο ιστορικό και πολιτικό ατόπημα με βαριά συναίσθηση της ιστορίας μας οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 26/06 με κεντρικό αίτημα την αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης. Την ίδια στιγμή, ζητάμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων μας που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ, καθώς επίσης και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Καλούμε τους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας, τον κόσμο της αριστεράς, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, να σταθούν αλληλεγγύοι/ες και να στηρίξουν τον αγώνα που ξεκινάμε για την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 25.06.2024

Γεωργόπουλος, πρώην Οικονομικός Διευθυντής ΣΥΡΙΖΑ για άδεια ταμεία: «Τι μεσολάβησε και αναβαθμίστηκαν σε «θεωρία του χάους;»

Την ίδια ώρα, το κλείσιμο της καθημερινής «Αυγής» λειτουργεί ως θρυαλλίδα για τις εσωκομματικές εξελίξεις, με προβεβλημένα στελέχη να λαμβάνουν το ένα μετά το άλλο την σκυτάλη απαντώντας στις αιτιάσεις της ηγεσίας περί «μαύρων ταμείων», αλλά και αντικρούοντας τα επιχειρήματα αναφορικά με τη διαχείριση των πόρων του κόμματος επί εποχής Τσίπρα, με προεξάρχοντα τον πρώην Οικονομικό Διευθυντή του κόμματος, Θύμιο Γεωργόπουλο.

Ο τελευταίος θέτει σειρά ερωτημάτων προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις αιτιάσεις της Κουμουνδούρου περί άδειων ταμείων. Σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Γεωργόπουλος επισημαίνει ότι οι απολύσεις στα κομματικά ΜΜΕ «τελούν απλώς σε αναστολή, λόγω της μη δυνατότητας καταβολής των κατά νόμο αποζημιώσεων», υπενθυμίζοντας πως «την 1/11/2023 είχαν δοθεί αναλυτικά στοιχεία επί των δημοσιευμάτων (διαρροών) περί παραλαβής δήθεν «καμένης γης», οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν από την νέα ηγεσία τότε του ΣΥΡΙΖΑ».

georgopoulos-anartisi

 
Αναλυτικά, η ανάρτηση:

Την 1/11/2023 είχαν δοθεί αναλυτικά στοιχεία επί των δημοσιευμάτων (διαρροών) περί παραλαβής δήθεν «καμένης γης», οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν από την νέα ηγεσία τότε του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι μεσολάβησε και τα «άδεια ταμεία» αναβαθμίστηκαν (8 μήνες μετά) σε «θεωρία του χάους»;

Μήπως η κατάρρευση του αφηγήματος Κασσελάκη από το εκλογικό αποτέλεσμα;

Μήπως η απομάκρυνση της κυβερνησιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα;

Μήπως η κυοφορούμενη γέννα της δημιουργίας μεγάλου πόλου της κεντροαριστεράς που ξεπερνάει το Κασσελακικό «εγώ θα γίνω πρωθυπουργός» (2 τετραετίες);

Ο Σ.Κ. βρήκε τι φταίει:

Φταίει το Οικονομικό «χάος», τα Κομματικά όργανα, τα Ακοστολόγητα Προγράμματα και οι Παλιές καριέρες που εμποδίζουν να χτιστούν Νέες.

Και κάτι τελευταίο: πόσα επαγγελματικά στελέχη και με τι κόστος παρέλαβε ο Κασσελάκης και πόσα και με τι κόστος μισθοδοτεί σήμερα;

Άλλωστε πως θα απορροφηθούν οι αντιδράσεις και ποιος θα φορτωθεί τον «μουτζούρη» που κλείνει η ΑΥΓΗ και την επόμενη Δευτέρα 1/7 οι εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν;

Όσο για τις απολύσεις -που έχει εξαγγείλει-τελούν απλώς σε αναστολή, λόγω της μη δυνατότητας καταβολής των κατά νόμο αποζημιώσεων.

Η δολοφονία χαρακτήρων είναι μια βολική λύση (για την μετάθεση κάθε ευθύνης) ή όπως έλεγε και ο Σκαραβαίος στους «Δέκα μικρούς Μήτσους»:

“Διορθώνομαι”.

Πρώτο trend στο Twitter η Αυγή

Το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της «Αυγής» προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αρκετά στελέχη του κόμματος να αφήνουν αιχμές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η πλέον έντονη αντίδραση ήρθε από τον πρώην γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Πουλάκη, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξομοίωσε την απόφαση Κασσελάκη με την απόφαση της Χούντας των Συνταγματαρχών το 1967!

«Την ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς «Η Αυγή» την έκλεισε η Χούντα το 1967 και ο Κασσελάκης το 2024» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε την ανάρτησή του

WhatsApp_Image_2024-06-25_at_19_49_05

Ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος για το κλείσιμο της Αυγής αλλά και στα αδιάφορα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει η γνωστή συγγραφέας Μάρω Δούκα.

«Κινδυνεύει το Κόκκινο, κινδυνεύει και η ημερήσια Αυγή… Ας είναι καλά οι αρχηγοί, οι υπεύθυνοι ας είμαστε καλά και εμείς οι αδιάφοροι» έγραψε στην ανάρτησή της.

Δείτε την ανάρτησή της

WhatsApp_Image_2024-06-25_at_19_49_11

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον υπό χρεοκοπία» έγραψε και ο ένθερμος υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη Νίκος Μωραίτης σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Ο στιχουργός προεξοφλεί μάλιστα ότι ο Κασσελάκης δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρει να σταθεί όρθιος…

Δείτε την ανάρτησή του

Moraitis_anart2

Με την ανάρτηση του πρωτοσέλιδου της Αυγής για την αιματοβαμένη Πρωτομαγιά του 1953 αντέδρασε η βουλευτής του κόμματος Έλενα Ακρίτα. «Κλείνει το καθημερινό φύλλο της Αυγής, από σήμερα η ενημέρωση πέφτει ακόμα πιο χαμηλά. Μέχρι να πιάσει πάτο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε την ανάρτησή της

WhatsApp_Image_2024-06-25_at_19_49_20

Τη θλίψη του για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής εκφράζει και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θ. Μαργαρίτης.

WhatsApp_Image_2024-06-25_at_19_48_57

Αξίζει να σημειωθεί ότι κλείσιμο της ημερήσιας Αυγής έγινε από το απόγευμα της Τρίτης πρώτο trend στην πλατφόρμα Χ, πρώην  Twitter.

«Τι να την κάνεις την Αυγή όταν μπορείς να φωτογραφίζεσαι σε lifestyle περιοδικά φλεξάροντας σπίτια, αμάξια, σύζυγο και γυμναστήριο;» έγραψε ο χρήστης Georghy Zhukov.

Zhukov_Avgi
Avgi_anartiseis2
Avgi_anartiseis4

Ο Νίκος Καρανίκας προτίμησε το Facebook όπου υποστήριξε ευθέως ότι το κλείσιμο της εφημερίδας ήταν αναπόφευκτο… αποφεύγοντας οποιαδήποτε αιχμή σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ανέφερε:

«Αυγή και Δύση
Αν δεν έβγαινε δημόσια ανακοίνωση ότι κλείνει το καθημερινό φύλο της Αυγής, το πιο πιθανό είναι να το καταλάβαιναν μόνο τα 480 άτομα που την έπαιρναν καθημερινά. Και από αυτά τα 480 φύλα ας σκεφτούμε ποσα φύλα είναι αυτά που αγοράστηκαν από ΜΜΕ και υπηρεσίες για την αξιοποίηση – διασταύρωση της ενημέρωσης.
Πικρή αλήθεια»

Δείτε την ανάρτησή του

Karanikas_Avgi

Παπουτσάνης: Άχρηστοι, δεν έχουν ιδέα, ούτε θα αποκτήσουν ποτέ…

Έντονη ήταν η αντίδραση του δημοσιογράφου Γιάννη Παπουτσάνη στην είδηση για το κλείσιμο της ημερήσιας Αυγής. 

Στην ανάρτησή του ο δημοσιογράφος ανέφερε: 

«Άχρηστοι… Πολλοί, πάρα πολλοί, μετά τη Χούντα, είπαμε το ψωμί ψωμάκι για να βγάζουμε την “Αυγή”. Αλλά χαλάλι. Ήταν τα καλύτερα χρόνια μας. Τα ομορφότερα ξενύχτια μας. Οι έρωτες και τα όνειρα μας. Οι πιο γλυκές καλησπέρες στα κορίτσια στη Σωκράτους ως το τυπογραφείο. Οι πιο μεγάλες αγωνίες να προλάβουμε να κλείσουμε σελίδες πριν κατεβάσει τον διακόπτη ο Νίκος, τα μεσάνυχτα. Ο πιο βαθύς σεβασμός όταν πιτσιρικαδες διασταυρωνομασταν με τον Βουρνά ή τον Σπήλιο στους διαδρόμους. Ελένη, Αφρω, Ελένη, Τέλη, Δέσποινα, Θανάση, Λήδα, Κλειώ, Σοφιανε, Μίχο, Βασίλη, Ντόρα, Ψηλέ, Γιώργο, Μάκη, Νίκο, Χλιμη, Σταυρο, Τίμο, Αριστείδη, Στέφανε, Τάκη, Ματίνα, Δήμο, όλους εσάς που θυμάμαι, κι εσάς που δεν θυμάμαι τα ονόματα αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μορφή, παρόντες ή απόντες, όλα αυτά, οι Τσίπρες όπως την κατάντησαν κι οι Κασσελακηδες όπως την έκλεισαν δεν μπορούν να τα αγγίξουν. Γιατί δεν έχουν ιδέα. Ούτε και θα αποκτήσουν ποτέ».

Δείτε την ανάρτησή του

papoutsanis_avgi

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ