Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣτέφανος Κασσελάκης: Πολιτική σύγκρουση για τον… γρίφο του πόθεν έσχες που θα...

Στέφανος Κασσελάκης: Πολιτική σύγκρουση για τον… γρίφο του πόθεν έσχες που θα το ανακοινώσει σε ομιλία

Ο ίδιος δηλώνει πως έχει προθεσμία έως 1η Ιουλίου αλλά θα «μιλήσει» για αυτό σήμερα σε πολίτες – Τα βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτήματα και αμηχανία προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό η στάση που κρατά ο Στέφανος Κασσελάκης αναφορικά με την δημοσιοποίηση της περιουσιακής του κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέχεια των όσων έχουν λεχθεί τα τελευταία 24ωρα, αλλά και της προαναγγελίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως θα το «παρουσιάσει» αντί να το καταθέσει, σχολίασε το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στον ALPHA και τη Σταματίνα Τσιμτσιλή πως ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε ήδη να το έχει καταθέσει.

«Ο κάθε αρχηγός όταν έρχεται στην πολιτική ζωή πρέπει να υποβάλει πόθεν έσχες του ιδίου και του συζύγου του. Το δικό μου πόθεν έσχες ελέγχεται επί 20ετια. Η σύζυγός μου κυνηγήθηκε λυσσαλέα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το πόθεν έσχες έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και έχει αρχειοθετηθεί χωρίς παρατήρηση. Όλοι γνωρίζουν την περιουσιακή μου κατάσταση. Δεν νομίζω ότι θα επανερχόταν αυτή η συζήτηση με τόση ένταση αν δεν μας έλεγε ότι αυτός είναι ο πιο έντιμος και οι άλλοι έχουν τη φωτιά τους λερωμένη. Το πώς θα καταθέσει κάποιος πόθεν έσχες ενώ είναι μια βαρεία διαδικασία, θα το δούμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται πως το ίδιο ερώτημα είχε καταθέσει και χθες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξής του από την Κρήτη. Απαντώντας, δε, συγκεκριμένα στον Στέφανο Κασσελάκη, που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και θέτει ερωτήματα, είπε ότι ο ίδιος θα τον ρωτούσε γιατί ακόμα δεν έχει καταθέσει το «πόθεν έσχες» του, όπως είχε πει ότι θα κάνει, πριν τις ευρωεκλογές. «Η προσωπική του ζωή δεν μας ενδιαφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «το πώς όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του, ενδιαφέρει τους πολίτες».

Κασσελάκης: Θα παρουσιάσω την περιουσιακή μου κατάσταση σε ομιλία μου

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οχτώ μήνες μετά την ανάδειξή του σε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης, είναι ο μοναδικές πολιτικός αρχηγός που δεν έχει καταθέσει πόθεν έσχες. Ο ίδιος επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που του ασκείται, με ανάρτησή του στα social media ενημέρωσε πως θα παρουσιάσει την περιουσιακή κατάστασή του σε ομιλία του σε πολίτες στη Θεσσαλονίκη, υπερτονίζοντας πως έχει προθεσμία έως την 1η Ιουλίου. Στην ίδια ανάρτησή, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό να περιμένει λίγες ώρες ως την ομιλία της Θεσσαλονίκης προσθέτοντας ότι «η βραδιά θα έχει εκπλήξεις και για τον ίδιο», φράση που επίσης δείχνει το προς τα πού θα κατευθυνθεί ο κ. Κασσελάκης στην ομιλία παρουσίασης των περιουσιακών του στοιχείων.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Ωστόσο η επίκληση του κ. Κασσελάκη για χρήματα που είναι «φορολογημένα» στις ΗΠΑ δεν καλύπτει τις ανάγκες του πόθεν έσχες, όπως ισχύει στην Ελλάδα για το σύνολο των εμπλεκόμενων στην πολιτική και όχι μόνο. Αν, επομένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εννοεί ότι θα παρουσιάσει όλα αυτά που θα πρέπει να περιλαμβάνει το πόθεν έσχες του, τότε στην ομιλία του θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να εξηγήσει:

– Συνολικά την περιουσιακή του κατάσταση 
– Πόσα και ποια ακίνητα διαθέτει
– Το σύνολο των εταιρειών στις οποίες είχε ή έχει ακόμη συμμετοχή
– Τις πωλήσεις και τις μεταβιβάσεις και κυρίως έναντι ποιου αντιτίμου, που έχει κάνει –όπως υποστηρίζει- και σε ποιους χωρίς να κρυφτεί πίσω από ανωνυμία που προσφέρει το καθεστώς του Ντέλαγουερ
– Το σύνολο των λογαριασμών που διαθέτει και διαχειρίζεται όπως για παράδειγμα της εταιρείας Osios μέσω της οποίας δάνεισε τον ΣΥΡΙΖΑ με 230.000 ευρώ για να πληρωθούν μισθοί και δώρα τον περασμένο Δεκέμβριο
– Την οποιαδήποτε εμπλοκή του σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία αλλοδαπής όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και αλλού, ειδικά αν υπάρχουν περιπτώσεις offshore εταιρειών
– Την ύπαρξη θυρίδων και σε ποιες τράπεζες.
– Τον τρόπο απόκτησης όλων των παραπάνω
– Τον τρόπο κτήσης ακινήτων, είτε πρόκειται για αγορές, είτε για δωρεές από τους γονείς του

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παρουσιάσει στην ίδια ομιλία και το πόθεν έσχες του συζύγου του, Τάιλερ ΜακΜπεθ αφού ο νόμος για το πόθεν έσχες προβλέπει εκτός από τους υπόχρεους, δήλωση να κάνουν και οι σύζυγοί τους.

Επίσης η εξαγγελία για ανακοίνωση μέσω ομιλίας πόθεν έσχες δημιουργεί νέα ερωτήματα για τη στάση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όπως:

– Αφού έχει τη δυνατότητα όπως λέει να καταθέσει πόθεν έσχες γιατί δεν το πράττει εγγράφως;
– Μήπως διότι στην περίπτωση αυτή είναι δεσμευτικό;
ωΜήπως διότι κάθε παράλειψη, παράβλεψη ή αποφυγή επισείει αυστηρές κυρώσεις από τον νόμο;
– Θα ξεκαθαρίσει το θέμα με το σπίτι στις Σπέτσες; Του ανήκει; Είναι των γονιών του; Του μεταβιβάστηκε; Και πότε;

Σε κάθε περίπτωση η παράθεση φορολογικών στοιχείων δεν είναι πόθεν έσχες καθώς φορολογικές δηλώσεις υποβάλλουν όλοι στην Ελλάδα αλλά δεν κάνουν όλοι και δήλωση πόθεν έσχες.

Η εισαγγελική παρέμβαση και η συμμετοχή σε εταιρείες αλλοδαπής

Δεν θα πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής ότι είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας την οποία διέθετε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μήνες μετά την ανάδειξή του σε αρχηγό του κόμματος κατά παράβαση του νόμου του Αλέξη Τσίπρα

Από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης έχει ανακοινώσει ότι θα πληρώσει όποιο πρόστιμο του επιβληθεί αλλά ακόμα και αν γίνει αυτό, ουδείς γνωρίζει σε αυτή την περίπτωση πώς, πότε και σε ποιους μεταβίβασε τις συμμετοχές του και τις εταιρείες του, στοιχεία που υποχρεούται να συμπεριλάβει σε έναν κανονικό πόθεν έσχες.

Οι παρεμβάσεις και η αντιπαράθεση με τον Σκέρτσο

Στον «χορό» της εν λόγω συζήτησης έχει συμμετάσχει και ο υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος ο οποίος με τις τοποθετήσεις του έχει σχολιάσει καυστικά το γεγονός πως ο κ. Κασσελάκης δεν έχει καταθέσει ακόμη το πόθεν έσχες του.

Στην τελευταία ανάρτησή του, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμιζε ότι ο κ. Κασσελάκης «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από έκτακτες ρυθμίσεις μετατρέποντας την εξαίρεση σε κανόνα», κάνοντας λόγο για πανάκριβα σπίτια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ανά την Ελλάδα και τον κόσμο και τα οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «επιδεικνύει προκλητικά σαν να είναι ο κανόνας, αποκρύπτοντας, όμως, και το “πόθεν” και το “έσχες” τους».

«Εκτός από “πλακίτσα” δηλαδή, πουλάτε και “τρελίτσα”. Όλα αυτά δεν είναι ο κανόνας και δεν εκπροσωπούν την ελληνική κοινωνία» λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός επικρατείας αναφερόμενος στον κ. Κασσελάκη.

Διαβάστε την ανάρτηση του κ. Σκέρτσου:

«Επιτέλους μετά από τόσες παρελκυστικές και ψευδείς ανακοινώσεις για φέτες και λάδια, Στέφανος Κασσελάκης – Stefanos Kasselakis αναγκαστήκατε να μιλήσετε πολύ αργά το βράδυ του Σαββάτου για την “ταμπακέρα”, δηλαδή για τη δήλωση περιουσιακής σας κατάστασης που αρνείστε να καταθέσετε.

Και πάλι, όμως, διαπράττετε ένα σοβαρό πολιτικό λάθος ξεχνώντας ποιος είστε και τι ρόλο υπηρετείτε. Ο πολιτικός ηγέτης ενός κόμματος που λέει ότι διεκδικεί την εξουσία και μάχεται για τη διαφάνεια -ακόμη κι αν έχει μόλις “προσγειωθεί” στην Ελλάδα και ξέρει ελάχιστα για αυτήν-, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από έκτακτες ρυθμίσεις μετατρέποντας την εξαίρεση σε κανόνα. Ούτε να συγχέει το “νόμιμο” με το “ηθικό”. Οφείλει ο ίδιος να παράγει τον κανόνα και το παράδειγμα μέσα από τη δημόσια στάση του.
Εσείς, δυστυχώς, κάνετε το αντίστροφο, επιχειρώντας καθημερινά να μετατρέψετε με τη δημόσια παρουσία σας την αρνητική εξαίρεση σε αρνητικό κανόνα.

Και επειδή φαίνεται ότι τα έχετε μπερδέψει κάπως στο μυαλό σας, να σας το κάνω πιο λιανά: δεν μας ενδιαφέρουν ως πολίτες ούτε οι ιδιωτικές συζητήσεις με τη μητέρα σας ούτε τα παιχνίδια με το κατοικίδιο σας, που με ευκολία μετατρέπετε σε δημόσιο θέαμα. Δεν ανήκουν στο δημόσιο χώρο ούτε στη σφαίρα του πολιτικού, όσο κι αν εσείς θεωρείτε ότι μας απασχολούν.
Μας αφορούν, όμως, άμεσα τα περιουσιακά σας στοιχεία από τα οποία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια πανάκριβα σπίτια ανά την Ελλάδα και τον κόσμο και τα οποία επιδεικνύετε προκλητικά σαν να είναι ο κανόνας. Αποκρύπτοντας, όμως, και το “πόθεν” και το “έσχες” τους. Εκτός από “πλακίτσα” δηλαδή, πουλάτε και “τρελίτσα”. Όλα αυτά δεν είναι ο κανόνας και δεν εκπροσωπούν την ελληνική κοινωνία.

Κ. Κασσελάκη επιτέλους καταλάβετε ότι είστε πολιτικό πρόσωπο και όχι ουρανοκατέβατος influencer των κοινωνικών δικτύων με αδήλωτους πόρους.

Προσωπικά, ως υπόχρεος κατάθεσης δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, την οποία σέβομαι και τηρώ, και από την οποία προκύπτει ότι από το 2019 έως σήμερα έχω απωλέσει τα 2/3 των καταθέσεών μου λόγω της ενασχόλησής μου με την πολιτική, σας καλώ να πράξετε το πολιτικά αυτονόητο και έντιμο.

Σας καλώ να σταματήσετε να λειτουργείτε ως πολιτική και ηθική εξαίρεση: καταθέστε πριν τις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής τη δήλωση περιουσιακής σας κατάστασης.

Υ.Γ. Ελπίζω να μην σας χάλασα το χαλαρό προεκλογικό Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες και την Ύδρα, όπου είμαι βέβαιος ότι συζητούσατε με τους πλούσιους φίλους σας τις τιμές της φέτας και του λαδιού…εύχομαι μόνο να μην βρίσκονται αυτοί πίσω από την απόφασή σας να μην τα βάλετε με τους πολυεθνικούς κολοσσούς.»

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί  μία ακόμη αιχμηρή ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας, όπου επισημαίνε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να μην έχει καταθέσει παρανόμως μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ανάληψη των αρχηγικών του καθηκόντων -και όπως ο νόμος ορίζει- την αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Το χρονικό της κόντρας

Ο «πόλεμος» στο διαδίκτυο μεταξύ του Άκη Σκέρτσου και του Στέφανου Κασσελάκη ξεκίνησε από ένα βίντεο που ανήρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε τις αναφορές Σκέρτσου για τις διαφορετικές τιμολογήσεις των πολυεθνικών στις χώρες της ΕΕ – και άλλη μία φορά στάθηκε στις διαφορές τιμών που καταγράφονται από χώρα σε χώρα, χωρίς να αναφερθεί στην επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι αναφορές του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας ο οποίος του απάντησε ότι ουσιαστικά υπερασπίζεται τις καταχρηστικές πρακτικές των πολυεθνικών και τον κάλεσε να δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του.

Η κόντρα δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε μέσω των social media στην ρητορική του για την ακρίβεια. Χωρίς να κάνει την παραμικρή νύξη στο θέμα του πόθεν έσχες ανέφερε ότι ο υπουργός Επικρατείας ουσιαστικά παραδέχεται ότι στην Ελλάδα η ακρίβεια οφείλεται στην ύπαρξη κερδοσκόπων…

«Αν συνεχίσει να ξεμπροστιάζει έτσι την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ίσως πρέπει να σκεφτούμε στον ΣΥΡΙΖΑ να του προτείνουμε θέση στα ψηφοδέλτιά μας» ήταν η καταληκτική αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη.

Πηγή : protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ