«Νομοτελειακό αυτό που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ»
Για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις εκτιμήσεις του όσον αφορά στην επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς, μίλησε χθες το πρωί ο διευθύνων σύμβουλος της ΜRB Δημήτρης Μαύρος. «Αυτό το οποίο γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν νομοτελειακό να συμβεί. O ΣΥΡΙΖΑ πήρε κάποτε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, διότι -κακά τα ψέματα- περί αυτού πρόκειται. O ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ένα κόμμα του 4%, άντε του 5% μετά στο 3,5, μετά κινδύνευε να μπει και ξανά πίσω στο 5 κτλ. Τότε η Ελλάδα -μιλάω για τα μνημόνια- είχε ανάγκη από ένα εργαλείο να λύσει το πρόβλημα ή αν θέλετε να λειτουργήσει ως ένεση μορφίνης για να περάσει το μνημόνιο πιο απαλά και να μην πονάει τόσο. Το οποίο και έγινε. Όμως, η λογική η οποία επικρατεί τελικά σε αυτό το χώρο εμπόδισε τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούσε να γίνει ένα πραγματικά θεσμικό, συστημικό κόμμα εξουσίας. Εάν μιλήσετε με τους ανθρώπους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, σε όποιο τμήμα και αν υπάρχουν και στη Νέα Αριστερά και σε αυτούς που φαίνεται ότι μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ενδιαφέρει περισσότερο το διαδικαστικό και το τελετουργικό και το να είμαστε αμιγώς αριστεροί παρά να κυβερνούν (…)», δήλωσε ο κ. Μαύρος.
«Όλα λειτουργούν για το κάρμα του Ανδρουλάκη»
Όσο για το ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το κόμμα που θέλει να ιδρύσει ο κ. Κασσελάκης, ο κ. Μαύρος είπε χαρακτηριστικά: «Στον ΣΥΡΙΖΑ εάν τα πράγματα δείξουν ότι οι νοοτροπίες παραμένουν ως έχουν, δεν έχει μέλλον. Έχει το μικρό μέλλον του 3, 4, 5%. Εάν ο κ. Κασσελάκης από την άλλη μεριά, δεν διορθώσει κάποια πράγματα επί των οποίων υπερέβαλε στην αρχή και δεν θέλω να επεκταθώ παραπάνω επί της συγκεκριμένης υπερβολής, πάλι δεν θα μπορεί να πάει μακριά. Διότι, η ελληνική κοινωνία είναι υπερβολικά συντηρητική και οι κάποιες θέσεις που παίρνουν οι πολίτες ή τις λένε ακόμα και στις δημοσκοπήσεις είναι πολιτικώς ορθές εκφράσεις για να μην θεωρηθώ ότι είμαι κακό παιδί. Αυτού του είδους η αριστερά λοιπόν, ταπεινή μου άποψη είναι ότι έχει τελειώσει και αυτή τη στιγμή όλα λειτουργούν για το κάρμα του κ. Ανδρουλάκη, υπέρ του κάρμα του Νίκου Ανδρουλάκη».
Για τον Γιάννη Μπουτάρη
O Γιάννης Μπουτάρης δεν ήταν ούτε αριστερός, ούτε κεντροαριστερός. Η αιρετική του προσωπικότητα και η αντισυμβατική φυσιογνωμία του δύσκολα θα μπορούσαν να χωρέσουν σε τόσο στενές και άνυδρες «ταμπέλλες». Έκανε όμως ορισμένα πράγματα που άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν προοδευτικά, φιλελεύθερα, σύγχρονα και αποτελεσματικά. Κυρίως απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη από τα δεσμά μιας σκοταδιστικής και οπισθοδρομικής «κομπανίας» (Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλο), η οποία είχε οδηγήσει την πόλη από προπύργιο του κοσμοπολιτισμού σε μια επαρχιακή, κλειστοφοβική, βαλκανική «κωμόπολη». Είναι ο αγώνας για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα «φαντάσματά» της που γράφει στον καίριο και βαθύ αποχαιρετισμό του ο Β. Βενιζέλος.
Δυστυχώς
Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, το όνομα του Μπουτάρη έπαιξε αρκετές φορές για πιθανός ηγέτης μιας ευρύτερης κίνησης ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς/αριστεράς. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Δυστυχώς. Σήμερα, η αριστερά, η κάποτε κοιτίδα του προοδευτισμού, του κοσμοπολιτισμού και της ποιότητας αναζητεί την εκπροσώπησή της, όχι στον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά στον Πολάκη και τον Γκλέτσο.
Ταξίματα
Το ότι τα τελευταία 24ωρα διεξάγεται ένας «υπόγειος πόλεμος» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να το καταλάβει κανείς! Η ηγεσία του κόμματος προσπαθεί να διατηρήσει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών που μπορεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης (τώρα που είναι… φρέσκια η αποχώρηση του) να πάρει όσο πιο πολλούς μπορεί μαζί του. Αμφότερες οι πλευρές πάντως διαφαίνεται ότι δεν θα πετύχουν τον αρχικό στόχο τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα διατηρηθεί στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια και ήδη έχει φθάσει τους 31 βουλευτές, όσους δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ. Παραμένει μόνον επειδή είχε μεγαλύτερο ποσοστό στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Στα «μικρά χωριά» της πολιτικής
Όσον αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη είναι σχεδόν απίθανο να συγκεντρώσει 10 βουλευτές. Τον απαραίτητο αριθμό δηλαδή για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας. Μάλιστα είναι αλήθεια ότι «το παλεύει» με τρόπο που μάλλον θα του γυρίσει «μπουμερανγκ» Βλέπετε η πρόταση που συμπυκνώνεται στο «βοήθησε με να συγκεντρώσουμε δέκα και θα είσαι εσύ πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», απευθύνθηκε σε περισσότερα από ένα πρόσωπα. Και στα «μικρά χωριά» της πολιτικής αυτά μαθαίνονται…