Κατά ριπάς 30 Οκτωβρίου

0
330

Υπό πίεση η Νέα Δημοκρατία

Μόνο ανέφελη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να κινείται κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών ενώ το επόμενο διάστημα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης, η οποία όμως δύσκολα θα επιτευχθεί όσο θα συνεχίζονται οι εκ των έσω αντιπαραθέσεις.  Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να υπάρξει εσωστρέφεια και στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη ένα μπαράζ συναντήσεων υπουργών με βουλευτές. Στα ραντεβού αυτά δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς να παρουσιάσουν τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και στους βουλευτές να εκφράσουν απορίες αλλά και τυχόν παράπονα που έχουν.

Δημοσκοπήσεων συνέχεια

Στο πρώτο μέρος της μεγάλης δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, που παρουσίασαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού το βράδυ της Τρίτης, προκύπτει σαφής πρωτιά της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, αλλά με το ΠΑΣΟΚ στην δεύτερη θέση και σε απόσταση από τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ, ικανοποίηση στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ για την επανεκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και υπεροχή του Στέφανου Κασσελάκη στις προτιμήσεις για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 10,7% δήλωσε αναποφάσιστο

Στο ερώτημα της δημοσκόπησης της Marc ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν γίνονταν σήμερα εκλογές, οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής: ΝΔ το 27,6%, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το 16,5%, ΣΥΡΙΖΑ το 8,8%, Ελληνική Λύση το 7,5%, ΚΚΕ το 7,4%, Πλεύση Ελευθερίας το 4,2%, Φωνή Λογικής το 4%, ΝΙΚΗ το 2,7%, ΜέΡΑ25 το 2,4%, Σπαρτιάτες το 1,4% και Νέα Αριστερά το 1,3%. Ακόμη, το 2,2% απάντησε άλλο κόμμα, το 1,4% ότι θα ψηφίσει άκυρο/λευκό, το 1,9% ότι δεν θα ψηφίσει και το 10,7% δήλωσε αναποφάσιστο.

Πρόθεση ψήφου

Σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών της Marc και του Διευθύντος Συμβούλου της, Θωμά Γεράκη, η εκτίμηση για τα ποσοστά των κομμάτων, όπως θα διαμορφώνονταν σε περίπτωση εκλογών σήμερα, ανάγονται στα ακόλουθα: ΝΔ 31%, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 19,2%, ΣΥΡΙΖΑ 10,3%, Ελληνική Λύση 8,8%, ΚΚΕ 8,6%, Πλεύση Ελευθερίας 5%, Φωνή Λογικής 4,6%, ΝΙΚΗ 3,1%, ΜέΡΑ25 2,8%, Σπαρτιάτες 1,7% και Νέα Αριστερά 1,7% και 3,2% άλλο κόμμα.

Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Κληθέντες να απαντήσουν, στο ερώτημα της Marc, ποιον προτιμούν για αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι είχαν ψηφίσει το κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, απάντησαν: τον Στέφανο Κασσελάκη (34,1%), τον Σωκράτη Φάμελλο (20,9%), τον Παύλο Πολάκη (14,2%), τον Νίκο Φαραντούρη (6,1%), τον Απόστολο Γκλέτσο (4,1%), άλλο πρόσωπο (15,1%), δεν ξέρω/δεν απαντώ (5,5%). Σαρωτική είναι η επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στις απαντήσεις, στο ίδιο ερώτημα, όσων δηλώνουν ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα ανάλογα ποσοστά να διαμορφώνονται ως εξής: τον Στέφανο Κασσελάκη (52,9%), τον Σωκράτη Φάμελλο (14,3%), τον Παύλο Πολάκη (11,4%), τον Απόστολο Γκλέτσο (5%), τον Νίκο Φαραντούρη (4,5%), άλλο πρόσωπο (8,7%), δεν ξέρω/δεν απαντώ (3,3%).

Θα δείξει

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» της πολιτικής καθημερινότητας, μετά το τριήμερο του «ΟΧΙ», έχει ζόρια για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Το Μαξίμου ζει με την αγωνία των κινήσεων του Αντώνη Σαμαρά. Αλλά, ειδικά τις επόμενες ημέρες, η ανησυχία θα αφορά στις εμφανίσεις του Κώστα Καραμανλή. Η αλήθεια είναι ότι ο Μητσοτάκης θα ήθελε να κλείσει κάπως το μέτωπο με τον Καραμανλή και να απομονώσει τον «ανεξέλεγκτο» Σαμαρά. Η προσδοκία αυτή θα φανεί εάν έχει βάση και αντίκρισμα στις δύο εμφανίσεις που θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός μέσα στο Νοέμβριο. Στις 4 του μήνα στη Θεσσαλονίκη και στις 24 στην Πάτρα – αμφότερες σε παρουσιάσεις βιβλίων.

Η safe επιλογή

Πολλή κουβέντα γίνεται για το πρόσωπο που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Ηρώδου Αττικού. Αν και κυκλοφορούν εσχάτως κάτι σενάρια περί παραμονής της νυν προέδρου της Δημοκρατίας και για δεύτερη θητεία, κάτι τέτοιο είναι περίπου απίθανο. Το ερώτημα είναι εάν ο Μητσοτάκης θα πάει σε μία… safe επιλογή. Ήτοι εάν θα επιλέξει τελικά τον Κώστα Τασούλα, τον οποίο αναμένεται να ψηφίσει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και έτσι να ξεπεράσει ήρεμα και ήσυχα το σκόπελο – κάνοντας έτσι και μία κίνηση κατευνασμού της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος.

Παράξενο

Ούτε χθες δεν είχε συνεδριάσεις οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ που τα λέμε, είναι παραπάνω από μία εβδομάδα που δεν έχει συνεδριάσει κάποιο συλλογικό όργανο. Παράξενο, διότι μας είχαν συνηθίσει σε τουλάχιστον δύο, τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα το τελευταίο δίμηνο.

Αδυνατούν

Το ΠΑΣΟΚ έχει μεν αναθαρρήσει, έχει και δημοσκοπικό αέρα, αλλά είναι πολύ μακριά από το να δείξει ότι μπορεί  να κάνει την ανατροπή. Και η ακροδεξιά, σπασμένη σε πολλά κομμάτια, δεν μπορεί να προσδοκά κάτι παραπάνω από την, υψηλή πάντως, εκλογική καταγραφή της. Όμως, αυτά δεν καθησυχάζουν τον Μητσοτάκη και τους δικούς του όσο οι κυβερνητικές «επιδόσεις» αδυνατούν να ξεκολλήσουν  τα δημοσκοπικά νούμερα της ΝΔ από το ευρωεκλογικό ποσοστό της.