Κατά ριπάς 24 Οκτωβρίου

0
12

Πλούσιο παρελθόν, ισχνό μέλλον

Αν δει κανείς τις φωτογραφίες από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα θα καταλάβει γιατί η Αριστερά στην Ελλάδα έχει πλούσιο παρελθόν, αλλά ισχνό μέλλον.  Δεν είναι μόνο η ηλικία των συμμετεχόντων (ο νεότερος ήταν από τη γενιά του 114).  Είναι και οι τοποθετήσεις των ομιλητών – οι κοινότοπες διαπιστώσεις για το πόσο κακή είναι η κατάσταση των λαϊκών τάξεων, με μπόλικα ευχολόγια για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την ενότητα των «προοδευτικών» δυνάμεων που θα την κάνει πράξη. Η Αριστερά στην Ελλάδα είναι μια μηχανή παραγωγής συνταξιούχων – ασχέτως ηλικίας, μπορεί κάποιος να είναι 25 ετών αλλά να σκέφτεται και να πράττει ως συνταξιούχος. Παράγει σχολιαστές και ηθικολόγους, αλλά όχι δρώντες.

Ούτε καν…

Το 2015 ο Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός με σύνθημα «η ελπίδα έρχεται» και την υπόσχεση να βάλει τέλος στα μνημόνια.  Το 2024 έγινε ινστιτούτο και πασχίζει να παραμείνει πολιτικά επίκαιρος ανακυκλώνοντας κλισέ και ένα απολιθωμένο πολιτικό προσωπικό, τις τάξεις του οποίου ετοιμάζεται να πυκνώσει.  Αλήθεια, ποιος περιμένει απαντήσεις για το οτιδήποτε από τον Χουλιαράκη, τον Δραγασάκη και τον Χριστοδουλάκη; Ούτε καν ο Χουλιαράκης, ο Δραγασάκης και ο Χριστοδουλάκης…

Τα μνημεία και τα ινστιτούτα

Η Αριστερά στην Ελλάδα έχει εξασκηθεί στις προβολές. Στο να προβάλλει την επιθυμία της στην πραγματικότητα.  Έτσι, ο Τσίπρας μπορεί να ελπίζει ότι παραμένει ρυθμιστής του πολιτικού σκηνικού στη χώρα και ας τον βρίζουν ακόμα και τα λίγα εναπομείναντα μέλη του κόμματός του.  Η Νέα Αριστερά να συμπεριφέρεται ως αν να βρίσκεται στα πρόθυρα της κυβέρνησης και ας είναι κολλημένη στο 1,5%.  Ο δε ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί ότι παραμένει σοβαρό κόμμα και ας έχει καταντήσει ριάλιτι σόου της μεταμεσονύκτιας ζώνης. Το μέλλον αυτής της Αριστεράς είναι τα μνημεία και τα ινστιτούτα.

Δύο ευρήματα και δύο εκπλήξεις

Από τη έρευνα της Alco συγκράτησα τις αξιολογήσεις των υπουργών. Δεν είναι ενθουσιασμένος ο κόσμος με τους περισσότερους υπουργούς. Ουσιαστικά εκτός από 3, όλοι οι υπόλοιποι κινούνται στα ρηχά. Υπάρχουν δύο αναμενόμενα ευρήματα και άλλες δύο εκπλήξεις. Αναμενόμενη είναι η πρωτιά του Δένδια. Εδώ και καιρό είναι πρώτος στις δημοφιλίες για τους υπουργούς. Αναμενόμενη και η τρίτη θέση του Άδωνι Γεωργιάδη, αν και είναι σε μονοψήφιο ποσοστό (7%).  Η μία έκπληξη είναι η δεύτερη θέση στην οποία βρίσκεται ο διαρκώς ανερχόμενος Κυριάκος Πιερρακάκης.  Και η δεύτερη έκπληξη, αν και για τους γνώστες δεν είναι και τόσο έκπληξη, είναι ο καταποντισμός του Χατζηδάκη στο 4% και την τέταρτη θέση.

Το έκανε όπως η… Πόπη

Σήκωσαν τους τόνους χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονική συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι «οι μέρες της παντοδυναμίας της είναι παρελθόν». Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να «ξεκαβαλήσει το καλάμι» και υποστήριξε ότι η στάση της επιταχύνει την έξοδο της από το Μέγαρο Μαξίμου. «Εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις και κριτική για να σας ανοίξουμε με χαρά την πόρτα εξόδου», είπε χαρακτηριστικά. Από πλευράς του ο πρωθυπουργός απάντησε πως αν υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές, «δεν γίνονται αποδεκτές» από τον ίδιο και συμπλήρωσε πως «ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει σε τρία χρόνια ποιος θα κυβερνήσει», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ελάτε με φόρα» θυμίζοντας την «ατάκα» της Πόπης Τσαπανίδου προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα «εγκαίνια» του Στέφανου

Τα γραφεία που νοίκιασε στον Ταύρο, «εγκαινίασε» χθες  ο Στέφανος Κασσελάκης. Στα γραφεία θα στεγαστούν οι εθελοντές της υποστήριξης της υποψηφιότητάς του.

«Ξεκινάμε. Συζητάμε. Γνωριζόμαστε. Σας περιμένω» ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω facebook o πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στους υποστηρικτές του οι οποίοι άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης.

Η «κουλτούρα» των εκκενώσεων

στη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και τους κυβερνητικούς χειρισμούς απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκκενώσεις και το 112, κάνοντας λόγο, μάλιστα, για «κουλτούρα εκκενώσεων». «Προφανώς, αξιοποιήσαμε και πάλι το «112» για να μπορέσουμε να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις εκεί όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Θέλω να ελπίζω ότι σε αυτή την αίθουσα μπορούμε να συμφωνήσουμε, επιτέλους, στην αναγκαιότητα να γίνονται τέτοιες εκκενώσεις και να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας πια έχει αποκτήσει μία κουλτούρα εκκενώσεων, η οποία θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα», υπογράμμισε.

Περί ατομικής ευθύνης ο λόγος

Στο πλαίσιο του απολογισμού της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο Κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο «αγαπημένο» θέμα της ατομικής ευθύνης, «είχαμε 9.101 φωτιές φέτος. Σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας», όπως είπε. «Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να δέχεται πως θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές στη χώρα. Αυτό αντιβαίνει και στην κοινή λογική», ανέφερε και τόνισε πως «στα στρέμματα που καίγονται το θέμα είναι το να μην χάνουμε παραγωγικά δάση. Είχαμε λιγότερα στρέμματα ανά πυρκαγιά: 48 στρέμματα αντί του 58 κατά μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Και ναι, είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις».