Κατά ριπάς 11 Δεκεμβρίου

0
400

Κίτρινη κάρτα
Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης του Alpha και της Alco η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης (10.12.2024) καταγράφει ενδιαφέροντα ευρήματα από όλο το φάσμα της κοινωνίας, της οικονομίας και της πολιτικής. Το β’ μέρος της δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha χτυπά πολλαπλά «καμπανάκια» για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πολίτες βγάζουν «κίτρινη κάρτα» σε μία σειρά από τομείς, όπως η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η καταπολέμηση της εγκληματικότητα και η κατάσταση της δημόσιας υγείας.

«Όχι» στη χρήση social media
«Όχι» στην χρήση των social media από παιδιά ως 16 ετών λέει το 72% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Alco. Το 90% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης, στον δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση της Αυστραλίας. Βέβαια για να πούμε την αλήθεια, σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση των social μάλλον θα έπρεπε να απαγορευτεί και σε ορισμένους ενήλικες.

Οι κυβερνητικές επιδόσεις
To 90% των ερωτηθέντων, της δημοσκόπησης, δηλώνουν μη ικανοποιημένοι σχετικά με την Ακρίβεια, το 82% με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, το 74% με τους χειρισμούς στην Υγεία, το 72% βλέπει αδιαφάνεια και αναξιοκρατία, το 66% είναι δυσαρεστημένο με τον τομέα της Παιδείας, το 48% με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, ενώ ο μόνος χώρος όπου υπερισχύουν οι θετικές γνώμες (49%) είναι η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κάνουν «δουλίτσα»
Στο ερώτημα, ποιυς δύο θεωρείτε ποιο επιτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης, πρώτος με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, το ποσοστό του υπουργού Εθνικής Άμυνας φτάνει στο 58%, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ανεβαίνει στη δεύτερη θέση με 31% και ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι τρίτος (21%).. Θα είχε πάντως ενδιαφέρον εάν το ερώτημα είχε να κάνει με τους ποιο «αποτυχημένους» υπουργούς.

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα…
Για όσους παρακολουθούν τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, η αποχώρηση της Ράνιας Θρασκιά μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε. Τουναντίον από ένα σημείο και μετά, ειδικά απ’ όταν η εσωκομματική σύγκρουση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της Κουμουνδούρου, η βουλευτής άρχισε για τα καλά να νιώθει «ξένο σώμα». Η αποχώρηση της κ. Θρασκιά έρχεται να προστεθεί στο μπαράζ ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών του κόμματος, μετά το συνέδριο και την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη. Τελευταία ήταν εκείνη του βουλευτή επικρατείας του κόμματος, Ευάγγελου Αποστολάκη. Πρόκειται για την ένατη βουλευτή που αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τα όσα διημείφθησαν στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο.

«Εμείς γιατί βρεθήκαμε χώρια;»
Την τελευταία συζήτηση που είχε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μία εβδομάδα πριν την εισαγωγή του στο Ωνάσειο, έκανε δημόσια γνωστή ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό One, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε και μια ερώτηση που δέχθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία του προκάλεσε αμηχανία. «Εμείς γιατί βρεθήκαμε χώρια; μου είπε και εγώ έκανα μια χειρονομία αμηχανίας. Ο Ανδρέας στη διάρκεια του Ειδικού Δικαστηρίου ουδέποτε δεν ενθάρρυνε, ούτε υιοθέτησε αυτή όλη αυτή την πολεμική η οποία γινόταν», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Μεγαλομανία
Η μεγαλομανία ή η σπουδή να δείξουν ότι υπάρχουν και κάνουν δυνατές παρεμβάσεις, φέρνει σε αδιέξοδο μία συζήτηση, που θα μπορούσε να είχε μέλλον, αν το οργάνωναν σωστά και… ταπεινά. Υπό προϋποθέσεις η υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου για την προεδρία της Δημοκρατίας θα εξεταζόταν ως μία κοινή πρωτοβουλία, αλλά όχι τόσο νωρίς και όχι με την ζέση της Νέας Αριστεράς να δείξει ότι καθοδηγεί τις εξελίξεις. Η φασαρία που ξεσηκώθηκε αποτρέπει ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο χορό. Το ΠΑΣΟΚ ήδη τήρησε απόσταση θεωρώντας όλα αυτά πρόωρα. Το θέμα είναι ότι ως πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο κ. Ράμμος δέχεται τώρα οργανωμένη αμφισβήτηση από δεξιά. Αμφιβάλλω ακόμα κι αν τον ρώτησαν όσοι έριξαν την ιδέα με το όνομά του στη δημόσια συζήτηση…

Επιστροφές
Μιας και είμαστε στο χώρο της (Νέας) Αριστεράς να σας πω και μία πρόβλεψη- εκτίμηση: Το θέμα της επιστροφής της (ολόκληρης ή μεγάλου μέρους της) στον ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθεί πολύ νωρίτερα απ’ όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει ένα ποσοστό «ασφαλείας» – δηλαδή δεν ρευστοποιείται, έστω κι αν παραμένει στα φτωχικά επίπεδα του 7% – και παράλληλα η ΝΕΑΡ βυθίζεται στο 1% και στο 1,5%, το δίλημμα για το μέλλον της είναι αδυσώπητο.