Κατά ριπάς 18 Ιανουαρίου

0
35

Στα… κάγκελα
Στα… κάγκελα έχει βγει ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος του Πύργου, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου του ΔΛΤΠ να μην δοθεί παράταση παραμονής στα κόκκινα λεωφορεία στη χερσαία ζώνη του λιμένα Κατακόλου, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να σταματήσουν τις μεταφορές τουριστών προς την πόλη. Ενώ η πρόταση του Προέδρου του ΔΛΤΠ Κώστα Νικολούτσου ήταν να δοθεί παράταση παραμονής των λεωφορείων στη ζώνη χερσαίας, αυτή καταψηφίστηκε με ποσοστό 4 προς 2. Αρνητικά ψήφισαν οι Γιάννης Βαρελάς και Μαρίνος Αχτύπης, με την αιτιολογία να γίνει χρήση της κανονιστικής απόφασης του ΄11 που θέλει όλες τις αφετηρίες στη μαρίνα, όπως και ο Πρόεδρος της Ποινότητας Κατακόλου Φραντζής Κολόσακας και η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου Βάσω Γεωργιάδη. Υπέρ, εκτός από το πρόεδρο, ψήφισε και η αντιπρόεδρος του ΔΛΤΠ Λεμονιά Γιαννοπούλου.

Η Αριστερά στην Ελλάδα
Αφήστε το ΚΚΕ στην άκρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε μία κλειστή παρέα που υπάρχει για την παχυλή επιχορήγηση. Και δεν αρθρώνει ούτε μία φράση προγραμματικού λόγου πέρα από στείρα διαμαρτυρία, απλώς για να καταγράφεται στα δελτία ειδήσεων. Η Νέα Αριστερά σχεδόν δεν διαθέτει σφυγμό. Η Πλεύση Ελευθερίας δεν λογίζεται ως κόμμα, αλλά ως η προσωπική σκηνή της προέδρου της. Και ο Γιάνης είναι εκτός Βουλής.

Θέλουν, αλλά μάλλον δεν θα τον ψηφίσουν
Ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει πολλές προσωπικές συμπάθειες και φιλίες σε όλες τις πτέρυγες της Bουλής. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και ότι θα τον ψηφίσουν κιόλας για την προεδρία της Βουλής. Μπορεί σε προσωπικό επίπεδο να το θέλουν, αλλά αν οι ηγεσίες των κομμάτων τους αποφασίσουν διαφορετικά, τότε… Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, όπως φαίνεται, θα κληθούν από την ηγεσία του κόμματος να καταψηφίσουν τον κ. Κακλαμάνη, ως απάντηση στην απόφαση Μητσοτάκη να προτείνει κεντροδεξιό και όχι κεντροαριστερό υποψήφιο.

Δυναμική
Η ιδιότυπη κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ δια των υποψηφιοτήτων Γιαννίτση – Κατσέλη για την προεδρία της Δημοκρατίας, ίσως μας δώσει και τη δυναμική κάποιων πραγμάτων στο πολιτικό σκηνικό μετά την προεδρική εκλογή. Το ένα σημείο είναι ποια υποψηφιότητα θα έλθει δεύτερη και ποια τρίτη στην ψηφοφορία – θα είναι πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ εάν ο Γιαννίτσης υστερήσει της Κατσέλη. Το δεύτερο σημείο είναι εάν η Νέα Αριστερά θα ψηφίσει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ (Κατσέλη). Δεν υπάρχει ενιαία άποψη – επτά βουλευτές της είναι υπέρ και 4 κατά ή το σκέφτονται. Το τρίτο είναι εάν το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές – του Πέτρου Παππά και του Χουρδάκη για παράδειγμα. Αυτό θα δείξει και τη διεύρυνση της απήχησής του.Το Κίνημα Δημοκρατίας το πάει προς το «Παρών» και θα έχει ενδιαφέρον εάν ο Ευάγγελος Αποστολάκης ή και άλλοι βουλευτές, που βρίσκονται στο μεταίχμιο ενταχθούν αυτές τις μέρες στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι ευχαριστίες
Τον Δημοτικό Σύμβουλο Πύργου Γιάννη Αργυρόπουλο για την πολύτιμη στήριξη του στην ΔΕΠΑΝ η οποία ανέλαβε την ανάρτηση του Διεθνούς Διαγωνισμού εκ μέρους του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου, εξέφρασε ο αναπληρωτής Δημάρχου και αντιπρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ερυμάνθου Νώντας Κυριαζής. Εξάλλου ο Γ. Αργυρόπουλος έχει διατελέσει κατά το παρελθόν πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου και συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τη λειτουργία του.

Τη Δευτέρα η συνάντηση
Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνει την Τετάρτη, αλλά μετατέθηκε καθώς έγινε η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Τασούλα ως υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί πριν την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Εξωτερικών, Τάσου Χατζηβασιλείου.

Ο πληθωρισμός «καταπίνει» τις αυξήσεις
Η άνοδος των αμοιβών των εργαζομένων υπολείπονται του πληθωρισμού κατά την τελευταία 5ετία. Αυτό είναι μόνο ένα από τα βασικά συμπεράσματα σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Eurobank «7 ΗΜΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ».
Ο πληθωρισμός, φαίνεται ότι επηρεάζει τα σταθερά εισοδήματα (μισθούς, συντάξεις κ.α.). Όταν το γενικό επίπεδο τιμών ανεβαίνει, τα νοικοκυριά χρειάζονται υψηλότερες αμοιβές σε σχέση με πριν για να αγοράσουν τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες που αγόραζαν πριν. Μάλιστα, η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού είναι εντονότερη, όσο χαμηλότερος είναι ο μέσος μισθός.