Ψηφιακός φάκελος για κάθε ιδιοκτησία

0
27

Ακίνητα

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δημιουργεί ένα νέο ψηφιακό φάκελο με την ακίνητη περιουσία που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι. Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα αποκαλείται «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» θα τεθεί σε εφαρμογή το 2025.

Αρωγός στο εγχείρημα της ΑΑΔΕ για το νέο ψηφιακό φάκελο ακινήτων είναι το Κτηματολόγιο, που θα παρέχει τα σχετικά data.

Στην πλατφόρμα θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα των φορολογούμενων όπως: είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας έως και εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Επίσης στο Μητρώο θα καταγραφούν όλες οι κενές κατοικίες ώστε το δημόσιο να έχει πλήρη και ακριβή εικόνα για τα ακίνητα που θα μπορούσαν να «πέσουν» στην αγορά για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση την πρόσφατη απογραφή δείχνουν 793.884 κενά ακίνητα ανά την επικράτεια, τα οποία επιμερίζονται σε 255.300 στην Αττική, 229.627 στη Βόρεια Ελλάδα, 182.918 στην Κεντρική Ελλάδα και 126.035 στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Με το νέο σύστημα, θα μεταφερθούν αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων, στο Μητρώο Ακινήτων  όλα τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, τις δηλώσεις Ε9 και Ε2 για τα μισθωτήρια ενώ  οποιαδήποτε  νέα δήλωση ή τροποποίηση στα στοιχεία ενός ακινήτου θα ενημερώνει αυτόματα το Μητρώο. Από το Μητρώο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, δεν θα εξαιρεθούν ούτε τα ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.