Το Espresso Martini έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στο Λονδίνο, από τον θρυλικό bartender Dick Bradsell. Ένα μοντέλο του ζήτησε «ένα ποτό που να την ξυπνήσει αλλά και να την μεθύσει» κι έτσι γεννήθηκε το κλασικό cocktail με vodka, φρέσκο espresso, Kahlua και σιρόπι ζάχαρης. Το αποτέλεσμα ήταν ένα δυνατό, βελούδινο ποτό που έμελλε να γράψει ιστορία.
Σήμερα, η τάση των Molecular Cocktails και των coffee cocktails συναντά την κουλτούρα του third wave coffee. Το Espresso Martini εξελίσσεται σε μια πιο εκλεπτυσμένη και τεχνικά εντυπωσιακή εκδοχή με τη βοήθεια της Hario και της μοριακής προσέγγισης.
Μια διαφορετική εκδοχή με Hario V60 και καφέ-αφρό
Η επιλογή να παρασκευάσουμε το cocktail με V60 pour-over αντί για espresso μηχανή έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα:
- Πιο καθαρό προφίλ γεύσης
- Ανάδειξη λουλουδάτων αρωμάτων
- Ελαφρύτερη υφή, ιδανική για pairing με premiumvodka ή ακόμα και λευκό ρούμι
Αντί για την κλασική crema, δημιουργείται ένας ανάλαφρος αφρός καφέ, με τεχνικές όπως nitro, aquafaba ή coldfoam, προσθέτοντας θεατρικότητα, υφή και αρωματική έκρηξη στο πρώτο sip.
Υλικά:
- 50 mlpremiumvodka
- 25 ml λικέρ καφέ (π.χ. Kahlua)
- 60 mlφρεσκοφτιαγμένος καφές Hario V60
- 10 ml σιρόπι ζάχαρης
- Αφρός καφέ (με aquafaba ή λίγο coldbrew στο shaker)
- Πάγος
Εκτέλεση:
- Παρασκευή καφέ με Hario V60
Χρησιμοποίησε ελαφρώς darkroast για πιο έντονο σώμα. - Cocktailbase
Σε shaker: πρόσθεσε vodka, Kahlua, καφέ Hario V60 και σιρόπι.
Γέμισε με πάγο και ανακίνησε δυνατά. - Σερβίρισμα
Στράγγιξε σε παγωμένο ποτήρι martini, πρόσθεσε αφρό καφέ από πάνω με κουτάλι ή siphon και γαρνίρισε με 3 κόκκους καφέ.
Για ένα Extra Touch:
- Χρησιμοποίησε infused vodka με φλούδες κακάο ή βανίλια.
- Δοκίμασε ελληνικό specialty καφέ στο V60 για έντονο terroir.
- Για vegan εκδοχή, φτιάξε αφρό με aquafaba αντί για αυγό.
Espresso Martini με Molecular & Hario Twist
Πάμε τώρα ένα βήμα παραπέρα: ένα Molecular Cocktail που ενώνει τον specialty καφέ με τεχνικές μοριακής μιξολογίας. Χρησιμοποιούμε εργαλεία Hario και προσθέτουμε στοιχεία όπως:
- Espressospheres (σφαιροποίηση καφέ)
- Αφρός καφέ με siphon
- Καφές σε gel/pearls
- Παρουσίαση σε Harioserver ή dripdecanter
Υλικά:
Cocktailbase:
- 40 mlvodka (infused με κακάο ή βανίλια)
- 20 mlcoffeeliqueur
- 20 ml cold brew απόHario V60
- 10 ml σιρόπι ζάχαρης
- 1 pinch αλάτι
Για τον αφρό καφέ:
- 50 ml καφές από Hario V60
- 10 ml σιρόπι βανίλιας
- ½ φύλλο ζελατίνης ή 1 γρ. λεκιθίνη (ή aquafaba για vegan επιλογή)
- 1 φυαλίδιο αερίου (N₂Ο) για siphon
Για spheres/caviar:
- 100 ml δυνατό coldbrew
- 1 γρ. sodiumalginate
- 100 ml νερό + 1 γρ. calciumchloride (λουτρό σφαιροποίησης)
Εκτέλεση:
- ColdBrew ή Pour-over
18 γρ. καφές σε 250 ml νερό για δυνατό V60 ή παρασκευή coldbrew. - CocktailBase
Ανακίνησε vodka, coffeeliqueur, coldbrew και σιρόπι. Στράγγιξε. - Αφρός Καφέ
Ζέστανε τον καφέ με το σιρόπι, πρόσθεσε λεκιθίνη ή ζελατίνη, βάλε στο siphon.
Ψύξε, ανακίνησε και γάρνιρε. - Spherification (προαιρετικό)
Ανάμειξε καφέ με alginate, στάξε σε calciumbath, ξέπλυνε και χρησιμοποίησε τα pearls ως topping.
Παρουσίαση:
- Σέρβιρε σε coupe ή martini ποτήρι.
- Πρόσθεσε αφρό στην κορυφή.
- Διακόσμησε με spheres, 3 κόκκους καφέ ή μικρό φύλλο σοκολάτας.
- Για εντυπωσιακό αποτέλεσμα, σέρβιρε μέσω Harioserver πάνω από πάγο με spheres στον πάτο του ποτηριού.