ΜΑΡΙΑ  ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ H MYΡΟΦΟΡΟΣ

0
33
thumbnail

 Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ. Δικηγόρου

 Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών

H Εκκλησία μας  τιμά την μνήμη των μυροφόρων γυναικών τη δεύτερη Κυριακή του Πάσχα. Είναι γνωστό πως μεταξύ των μυροφόρων γυναικών κύρια μορφή είναι η Μαρία η Μαγδαληνή η οποία και ήταν η πρώτη στην οποία εμφανίστηκε ο Χριστός μετά την  Aνάστασή του

          Έχουν γραφεί και ακουστεί πολλά και ποικίλα αρνητικά σχόλια τόσο στους παλαιότερους όσο και τους νεώτερους χρόνους.

Θα επιχειρήσουμε με βάση τα ευαγγέλια να διαλύσουμε τις όποιες παρεξηγήσεις γύρω από το πρόσωπό της.

Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρουν τα χωρία της Καινής Διαθήκης όπου γίνεται αναφορά στο πρόσωπό της:

1.«Μετά  την ανάστασή του ο Ιησούς ,το πρωί της Κυριακής εμφανίστηκε πρώτα στη Μαρία τη Μαγδαληνή την οποία είχε θεραπεύσει από επτά δαιμόνια. Εκείνη πήγε και το είπε στους μαθητές που ήταν λυπημένοι και έκλαιγαν. .» Μάρκος  κεφ. 16, στίχοι  9 – 10.

2.«Μαζί του ήταν και οι δώδεκα μαθητές του καθώς και μερικές γυναίκες που είχαν θεραπευτεί από αρρώστιες και βάσανα από δαιμονικά πνεύματα και ασθένειες .Αυτές ήταν η Μαρία που ονομαζόταν Μαγδαληνή απ’ την οποία ο Ιησούς είχε βγάλει επτά δαιμόνια».  Λουκάς, κεφ. 8, στίχοι   2 – 3.

3.«Εκεί βρίσκονταν  και πολλές γυναίκες που παρακολουθούσαν από μακριά, ήταν αυτές που ακολούθησαν τον Ιησού από τη Γαλιλαία και τον υπηρετούσαν. Ανάμεσά τους ήταν  η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία η μητέρα του Ιακώβου και του Ιωσή και η μητέρα των γιων του Ζεβεδαίου».  Ματθαίος  κεφ. 27, στίχοι  55 – 56.

4.«Εκεί έμειναν καθισμένες απέναντι από τον τάφο η Μαρία  η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία»   Ματθαίος , κεφ. 27, στίχος 61.

5.«Μετά το Σάββατο, τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας η Μαρία η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία ήρθαν να δουν τον τάφο του Ιησού» Ματθαίος  κεφ. 28, στίχοι  1 – 2 .

6.«Εκεί βρίσκονταν και μερικές γυναίκες που παρακολουθούσαν από μακριά .Ανάμεσα σ’ αυτές και η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία η μητέρα του Ιακώβου του νεότερου και του Ιωσή και η Σαλώμη. Μάρκος  κεφ. 15, στίχος  40 .

7.«Όταν πέρασε το Σάββατο  η Μαρία η Μαγδαληνή και η Μαρία η μητέρα του Ιακώβου και η Σαλώμη , αγόρασαν αρώματα για να πάνε ν’αλείψουν το σώμα του Ιησού».  Μάρκος  κεφ. 16, στίχος  1 .

8.«Αυτές που τα έλεγαν αυτά στους αποστόλους ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή ,η Ιωάννα, η Μαρία μητέρα του Ιακώβου και οι υπόλοιπες που ήταν μαζί τους» Λουκάς  κεφ. 24,  στίχος  10. 

9.«Κοντά στο σταυρό του Ιησού στέκονταν η μητέρα του και η αδελφή της  Μαρία, γυναίκα του Κλωπά και η Μαρία η Μαγδαληνή»  Ιωάννης  κεφ. 19, στίχος 25.

10.«Την πρώτη ημέρα μετά το Σάββατο το πρωί και ενώ ήταν ακόμη σκοτεινά, έρχεται η Μαρία η Μαγδαληνή στο μνήμα και βλέπει την πέτρα μετατοπισμένη  από την είσοδο του μνήματος»  Ιωάννης  κεφάλαιο 20, στίχος  1 .

11.Και στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (Κεφ.20 στίχοι 10-19)  περιγράφεται η συνάντησή της   με  δυο αγγέλους και τον αναστημένο Ιησού, που θεώρησε ως  κηπουρό. Λόγω του περιορισμένου χώρου της εφημερίδας δεν παραθέτουμε το απόσπασμα αυτό του Ευαγγελίου αλλά μπορεί κανείς να το διαβάσει και να διακριβώσει αν περιέχεται  κάτι  το μεμπτό για την Μαρία την Μαγδαληνή.

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε  από τα παρατιθέμενα χωρία των ευαγγελίων, δεν προκύπτει   και η παραμικρή νύξη για κάτι το ανάρμοστο  και ανήθικο για το πρόσωπο της Μαρίας της Μαγδαληνής.

 Τελικά το μόνο που προκύπτει είναι πως όταν οι συγγραφείς  των Ευαγγελίων αναφέρονται σ’ αυτή, παραθέτουν και το χαρακτηριστικό της  προσωνύμιο  Μαγδαληνή δηλωτικό  του τόπου καταγωγής της.

          Αναφορές που έχουν να κάνουν με την αδελφή του Λαζάρου, Μαρία ή και  την πόρνη που άλειψε  με μύρο  τα πόδια του Χριστού στο σπίτι ενός Φαρισαίου στη Βηθανία, που ήταν σε    γεύμα,   δεν έχουν καμιά  σχέση με την Μαρία τη Μαγδαληνή.

Η φιλολογία που αναπτύχθηκε και η μυθοπλασία  ευφάνταστων συγγραφέων, που την θέλουν πόρνη,  συσχετίζοντας την με την φημισμένη για την ακολασία   πατρίδα της, τα  Μάγδαλα και άλλοτε , σύντροφο  η και γυναίκα του  Ιησού δεν έχουν καμία βάση με τις  πηγές των Ευαγγελίων.

          Εκείνο που αβασάνιστα προκύπτει  είναι, πως η Μαρία η Μαγδαληνή υπήρξε ένα σημαντικό πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος  του Ιησού με αποστολική δράση, γι’ αυτό και η Εκκλησία μας την χαρακτηρίζει Ισαπόστολο και τιμά την μνήμη της και την συνεορτάζει μετά των άλλων Αγίων Μυροφόρων Γυναικών την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα την γνωστή μας και ως  Κυριακή   των Μυροφόρων .