Η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή μιλάει στην «Πρώτη»
Η Αναστασία Ζαννή θα βρεθεί τη Παρασκευή στις 8:30 το βράδυ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του 3ου “Olympic Day Run” Ancient Olympia
Συνέντευξη: Άννα Αγγελίδου –anagelidou@yahoo.gr
Την ευκαιρία να απολαύσουν μία εξαιρετική μουσική βραδιά θα έχουν όλοι όσοι βρεθούν το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, όπου η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή, με την συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων πιάνου και κρουστών, θα μας χαρίσει ένα μοναδικό ταξίδι, στο χώρο και στον χρόνο. Η συναυλία με τίτλο «Αλαλαγμός εκεχειρίας» θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του 3ου “Olympic Day Run” Ancient Olympia. Η Αναστασία Ζαννή μίλησε στην «Πρώτη» τόσο για την καλλιτεχνική της πορεία όσο και για τον ισχυρό δεσμό που έχει με την Αρχαία Ολυμπία.
Ποια ήταν η αρχή του νήματος για την καλλιτεχνική σας πορεία;
Η επαφή μου με τον πρωταθλητισμό από πολύ μικρή, ως αθλήτρια πανελληνιονίκης στο τέννις, μου δημιούργησε έναν τρόπο ζωής. Παράλληλα η πρώτη μου εμπειρία ως τραγουδίστρια, που ήταν όταν τραγούδησα σε τελετή έναρξης ολυμπιακών αγώνων στον Καναδά ως μαθήτρια που κέρδισα τον διαγωνισμό και εκπροσώπησα την χώρα μου με παιδιά από όλον τον κόσμο, σε ένα παγκόσμιο υψηλού επιπέδου γεγονός, πιστεύω ότι είναι αυτά που με καθόρισαν για την ζωή μου. Η πειθαρχία, να θέτω στόχους και να μην εγκαταλείπω στα δύσκολα, η αγάπη για την ομάδα, να είμαστε μαζί ενωμένοι για μια ιδέα, και ο ρομαντισμός της μουσικής και να τραγουδάω.
Από τότε ασχολούμαι με αγάπη και είμαι πάντα κοντά στον αθλητισμό. Σήμερα είμαι Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πένταθλου, το άθλημα του Πιερ ντε Κουπερντέν που προβάλει τις ολυμπιακές άξιες.
Επίσης με τίμησαν με τον τίτλο «Πρέσβειρα Πολιτισμού» για το ιστορικό αρχείο ο Ιστορικός Γυμναστικός Σύλλογος Πανελλήνιος. Ο σύλλογος συνέβαλε στην αναβίωση των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων.
Σε μερικές ώρες θα βρεθείτε στην Αρχαία Ολυμπία, σε μία μοναδική συναυλία με τίτλο «Αλαλαγμός εκεχειρίας». Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τον «δεσμό» τον οποίο έχετε με την Αρχαία Ολυμπία καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε τη περιοχή.
Αρχικά για την συναυλία αυτή, στις 14 Ιουνίου στην Αρχαία Ολυμπία, θέλω να ευχαριστήσω την κα. Κυριακή Ουδατζη , το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Olympic Day στο πλαίσιο του όποιου γίνεται το πολιτιστικό δρώμενο. Ο Ιερός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας είναι για μένα ένα μαγικό μέρος που με εμπνέει κάθε φορά που έρχομαι. Έχει μία μοναδική ενέργεια και το Ελληνικό Φως εκείνο το οποίο ανάβει το βωμό των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι κάτι το μοναδικό και πρωτόγνωρο. Πολλές φορές πηγαίνω εκεί για να μελετήσω, να εμπνευστώ. Για εμένα είναι τόπος αναφοράς.
Είχα την τιμή να έχω τραγουδήσει τον Ολυμπιακό Ύμνο στο εμβληματικό σημείο όπου βρίσκεται η καρδία του Πιερ Ντε Κουπερντέν, του εμπνευστή των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων και έχω παραστεί στις τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας. Φέτος ήμουν λαμπαδηδρόμος στην διαδρομή προς το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο για την παράδοση της φλόγας στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του2024 όπου για εμένα ήταν μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή.
Ποια ήταν κορυφαία καλλιτεχνική στιγμή στην πορεία σας;
Στην Νέα Υόρκη η συναυλία μου στο ιστορικό θέατρο Κάρνεγκι Χολ. Το «Κάρνεγκι Χολ» πρέπει να σε εγκρίνει προκειμένου να τραγουδήσεις εκεί. Θυμάμαι ότι είχα πολύ άγχος μέχρι να γίνει αυτό. Περπατούσα στο κέντρο με μουσικούς φίλους μου, όταν έμαθα ότι εγκρίθηκα και πέρασα. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο. Ήταν κάτι που ονειρευόμουν και ξαφνικά ήμουν δίπλα και ήρθε η ημερομηνία για να τραγουδήσω. Στη συναυλία μου αυτή , με συνόδευσαν Έλληνες και Αμερικανοί μουσικοί, ενώθηκαν τα οι δυο πολιτισμοί και ήταν μοναδικά . Ήταν το όνειρο και του πατέρα μου. Ήθελα να το κατακτήσω στη μνήμη του και το κατάφερα.
Ποιο ήταν το αίσθημα που σε διακατείχε ερμηνεύοντας τον Εθνικό Ύμνο στην Ακρόπολη;
Ένιωσα βαθιά συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια. Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τραγούδησα για όλους τους Έλληνες. Τη στιγμή που κοίταξα μπροστά μου τη σημαία να κυματίζει ένιωσα ρίγος. Ένιωσα ότι ανήκω κάπου και είμαι ασφαλής. Περήφανη που είμαι Ελληνίδα. Κατάλαβα ότι βρέθηκα εκεί επειδή για εμένα ήταν μια στάση ζωής. Πιστεύω σε έναν υγιή πατριωτισμό. Όλα τα σύμβολα των αξιών μου ήταν εκεί, ο αθλητισμός, ο Εθνικός Ύμνος, η Ακρόπολη. Δραστηριοποιήθηκα και έζησα αρκετά χρόνια στην Νέα Υόρκη.
Για εμένα η Αμερική ήταν ένα στήριγμα. Όταν μίλησα με έναν ιστορικό και μου είπε ότι δεν έχει τραγουδήσει ξανά άνθρωπος στην Ακρόπολη, με έπιασε ένα «ρίγος».
Είχα βρεθεί στην 5η Λεωφόρο με την Προεδρική Φρουρά αρκετές φορές. Παρ’ όλα αυτά, ότι συναντηθήκαμε εντός των συνόρων και κάναμε αυτή τη διαδρομή στον Ιερό Βράχο με την ανατολή του ηλίου και ότι είπα a cappella τον Εθνικό Ύμνο, ήταν κάτι πολύ διαφορετικό, το οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να το περιγράψει με λόγια.
Ποια ήταν τα πρώτα σας ακούσματα;
Από 5 χρόνων ο πατέρας μου έβαζε να ακούσω δίσκους πολύ παλιούς τζαζ και της συμφωνικής μουσικής. Είχαμε στο σπίτι ένα υπέροχο πιάνο Steinway κι εκεί ξεκίνησα τα μαθήματα. Το είχε φέρει ο παππούς μου από τη Νέα Υόρκη. Ήταν συλλεκτικό, του 1949. Ο πατέρας μου λειτούργησε για εμένα σαν παραγωγός. Μου διάλεγε ρεπερτόριο, αμερικανική τζαζ , Λούις Άρμστρονγκ, Νατ Κινγκ Κολλ και συμφωνική μουσική. Μου τραγουδούσε το « Mona Lisa» το εμβληματικό τραγούδι του Νατ Κινγκ Κολλ και μου μιλούσε για τους μεγάλους τραγουδιστές και τις βιογραφίες τους. Εγώ κλεινόμουν στην ντουλάπα, όπου είχα ένα αυτοσχέδιο στούντιο μέσα εκεί, της επινόησης μου, όπου συνομιλούσα φανταστικά με την Barbara Streisand. Έλεγα στην μητέρα μου, οτι είχα δουλειά και ραντεβού. Έμπαινα στην ντουλάπα που είχε καλό ήχο και τραγουδούσα όλη μέρα και ηχογραφούσα στο αγαπημένο μου κασετοφωνάκι. Ρομαντική.
Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα ;
Έχω μια συνεργασία με την Ιταλία ήμουν στην Ρώμη και ηχογράφησα νέα τραγούδια τα οποία σύντομα θα κυκλοφοριόσουν.
Επίσης παρουσίασα πρόσφατα ζωντανά, και το πρώτο νέο μου τραγούδι που έγραψα στίχους και μουσική κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχω χαρά που το μοιράζομαι με τον κόσμο θα το παρουσιάσω και στην συναυλία στα Αγγλικά. Ένα καινούριο δημιουργικό κεφάλαιο για μένα με αυθορμητισμό και πολύ αγάπη. Η μουσική είναι η μεγαλύτερη μου αγάπη!

Who is who
Γεννημένη στην Αθήνα, η Αναστασία Ζαννή σπούδασε και είναι αριστούχος διπλωματούχος Μονωδίας. Ειδικεύτηκε επίσης στη jazz μουσική στο Royal Academy of Music του Λονδίνου ενώ, εκτός από ελληνικά, τραγουδάει Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά. Στην καριέρα της, όπως τονίζει, είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μεγάλα γεγονότα, πολλές φορές χωρίς να το επιδιώξει. Άλλωστε, μεταξύ άλλων, έχει τραγουδήσει ενώπιον πέντε Ελλήνων Πρωθυπουργών, αρκετών ομοσπονδιακών αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, του πρώην προέδρου της χώρας, Μπιλ Κλίντον, της Εθελ Κένεντι, του Μπούτρος Γκάλι και άλλων γνωστών προσωπικοτήτων.