Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΠροβληματισμός για την έλλειψη Χωροθετημένων δημόσιων θέσεων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία

Προβληματισμός για την έλλειψη Χωροθετημένων δημόσιων θέσεων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία

Επιστολή παρέμβαση της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς το δήμο Ήλιδας

Επιστολή προς τον δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, η οποία έχει κοινοποιηθεί μεταξύ άλλων και στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη αλλά και στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση, απέστειλε η την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, σχετικά με την έλλειψη χωροθετημένων δημόσιων θέσεων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία στο δήμο Ήλιδας. Στην επιστολή επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας. Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012. Στο πλαίσιο των δράσεων της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) λειτουργεί την Υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί» παρέχοντας καθημερινά πληροφορίες, υποστήριξη και ενδυνάμωση, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού εξατομικευμένης παρέμβασης από κοινού με τον κάθε ενδιαφερόμενο. Πρόσφατα γίναμε αποδέκτες της επιστολής του Σωματείου Παραπληγικών Κινητικά Αναπήρων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (πρωτοβάθμια οργάνωση – μέλος της Ε.Σ.Α.μεΑ.), σχετικά με την έλλειψη χωροθετημένων δημόσιων θέσεων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία στο Δήμο Ήλιδας – η οποία επισυνάπτεται. Γίνεται αντιληπτό, ότι πρόκειται για έναν Δήμο με έντονη καθημερινή δραστηριότητα και μεγάλη επισκεψιμότητα όλο το χρόνο. Η απουσία χωροθετημένων δημόσιων θέσεων στάθμευσης, αποτελεί ακόμα ένα εμπόδιο στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στα μέλη των οικογένειών τους. Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, θα θέλαμε να επισημάνουμε για μία ακόμα φορά την ανάγκη αφενός και την υποχρέωση από πλευράς του κάθε Δήμου στη χώρα αφετέρου, να διασφαλίσει την προσβασιμότητα, την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις και ιδιαίτερα των ατόμων με κινητική αναπηρία που κατοικούν ή/και επισκέπτονται κάθε Δήμο, εν προκειμένω το Δήμο Ήλιδας, και χρησιμοποιούν υποδομές και ανωδομές δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας χρήσης.

 Κύριε Δήμαρχε,

Στη βάση των επιταγών του Συντάγματος αλλά και της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, τα άτομα με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνουν πλήρως και ισότιμα όλα τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους και να τυγχάνουν το σεβασμό της εγγενούς αξιοπρέπειάς τους. Η προστασία της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία και πρέπει να απολαμβάνεται σε ίση βάση με τους άλλους. Επιπλέον, σύμφωνα με:

• το άρθρο 19 «Ανεξάρτητη διαβίωση και ένταξη στην κοινωνία» της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας κύρωσε μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο με το Ν. 4074/2012 αναφέρεται ότι: «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη στην παρούσα Σύμβαση αναγνωρίζουν το ίσο δικαίωμα όλων των ατόμων με αναπηρίες να ζουν στην κοινωνία, με επιλογές ίσες με τους άλλους ανθρώπους και λαμβάνουν αποτελεσματικά και κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διευκολύνουν την πλήρη απόλαυση αυτού του δικαιώματος από τα άτομα με αναπηρίες και την πλήρη ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινωνία».

• το άρθρο 25 «Θέσεις Στάθμευσης ΑμεΑ» της Υπουργικής Απόφασης Αριμθ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/124964/1561, στην παράγραφο 1 αναφέρεται: «Στους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους προβλέπεται η κατασκευή χώρων στάθμευσης κοινής χρήσης προβλέπονται ειδικές θέσεις για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία, σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των προβλεπόμενων θέσεων, με ελάχιστο αριθμό τη μία θέση».

• το ΚΕΦ. Β’ του Ν. 4488/2017 που περιλαμβάνει τις «Κατευθυντήριες Διατάξεις Υλοποίησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες», και συγκεκριμένα την παρ. 1 του άρθρου 61 «Γενικές Υποχρεώσεις» ορίζεται ότι: «Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Ιδίως υποχρεούται: α) να αφαιρεί υφιστάμενα εμπόδια κάθε είδους, β) να τηρεί τις αρχές καθολικού σχεδιασμού σε κάθε τομέα της αρμοδιότητάς του ή της δραστηριοποίησής του, προκειμένου να διασφαλίζει για τα ΑμεΑ την προσβασιμότητα των υποδομών, των υπηρεσιών ή των αγαθών που προσφέρει, γ) να παρέχει, όπου απαιτείται σε συγκεκριμένη περίπτωση, εύλογες προσαρμογές υπό τη μορφή εξατομικευμένων και κατάλληλων τροποποιήσεων, ρυθμίσεων και ενδεδειγμένων μέτρων, χωρίς την επιβολή δυσανάλογου ή αδικαιολόγητου βάρους, δ) να απέχει από πρακτικές, κριτήρια, συνήθειες και συμπεριφορές που συνεπάγονται διακρίσεις σε βάρος των ΑμεΑ, ε) να προάγει με θετικά μέτρα την ισότιμη συμμετοχή και άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στον τομέα αρμοδιότητας ή δραστηριότητάς του».

• την παρ. 2 του άρθρου 63 του Ν. 4488/2017, «Καθολικός σχεδιασμός διοικητικών προϊόντων, περιβαλλόντων και υπηρεσιών, εύλογες προσαρμογές», αναφέρεται ότι: «Τα διοικητικά όργανα και οι αρχές υποχρεούνται να λαμβάνουν ενδεδειγμένα μέτρα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες ενός ή περισσότερων ΑμεΑ προκειμένου να διασφαλιστεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης. Στις ως άνω εύλογες προσαρμογές, οι οποίες παρέχονται υπό την προϋπόθεση της μη επιβολής δυσανάλογου ή αδικαιολόγητου βάρους, περιλαμβάνονται (…) εξατομικευμένη προσαρμογή διαδικασιών ή πρακτικών, (…)».

• το εγχειρίδιο, «ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», το οποίο συντάχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημόσιων Έργων και αποτελεί βασικό εργαλείο στην δημιουργία έργων, αναφέρεται ότι: «Όταν οι χώροι στάθμευσης εξυπηρετούν κάποιο κτίριο που στεγάζει δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, θέατρα, κινηματογράφους κλπ τότε θα λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι θέσεις στάθμευσης για τα άτομα με αναπηρίες να βρίσκονται στην μικρότερη δυνατή απόσταση από αυτά ει δυνατόν λιγότερο από 50μ και να εξασφαλίζεται η αυτόνομη μετακίνηση και μεταφορά τους από τους χώρους στάθμευσης στην προσβάσιμη από αυτά είσοδο του κτιρίου. Σε περιπτώσεις χώρων στάθμευσης που εξυπηρετούν ειδικούς χώρους, όπως π.χ. αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα κλπ, θα πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την ύπαρξη ειδικών θέσεων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρίες σε σημεία όσο το δυνατόν πλησιέστερα και σε αποστάσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 300μ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προβλέπεται ειδικό μεταφορικό μέσο (π.χ. όχημα χαμηλού δαπέδου με ράμπα επιβίβασης) από τους χώρους στάθμευσης στους ειδικούς αυτούς χώρους, για την μεταφορά των ατόμων με αναπηρίες και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων.». Με βάση όλα τα παραπάνω, απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε την άμεση χωροθέτηση δημόσιων θέσεων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία όπως προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία και την ενημέρωση της Συνομοσπονδίας για την εξέλιξη του εν λόγω θέματος. Εν αναμονή της άμεσης ανταπόκρισής σας, σάς ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων».

Αίτημα από τον περασμένο Μάϊο

Η ΕΣΑμεΑ παραθέτει και την επιστολή την οποία έχει στείλει στον Δήμο Ήλιδας το Σωματείο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας και έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου 10883 από τις 24.05.2024 και στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Με την παρούσα επιστολή του σωματείου μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τα μέλη μας και λύση του εμπίπτει στην αρμοδιότητα σας. Οι άνθρωποι με σοβαρές κινητικές αναπηρίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα parking την πόλης της Αμαλιάδας, διότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο. Υπάρχουν λίγα parking εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ανενεργά, λόγω του ότι έχει σβηστεί η διαγράμμιση τους. Το πρόβλημα το έχουμε αναφέρει στο Δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους Τεχνικών Έργων κο. Τσεριώνη και Καθαριότητας κο. Τρικόγια, σε συναντήσεις του Προεδρείου του Σωματείου μας μαζί τους. Μας έχει αναφερθεί από αρμοδίους ότι έχουν φτιαχτεί όλα τα parking για τα οποία υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όμως σε αυτοψία από τα μέλη του σωματείου μας, διαπιστώσαμε ότι τα parking που λειτουργούν είναι μόνο 8 θέσεων.

Στα parking της ΔΕΥΑ και του ΟΤΕ δεν υπάρχει σήμανση, ενώ στη ΔΕΗ δεν υπάρχει σήμανση και είναι αριστερά.

Υπάρχουν στη πόλη parking στις παρακάτω θέσεις, τα οποία είναι εντελώς σβησμένα, τα περισσότερα χωρίς σήμανση και παρακαλούμε να γίνει άμεσα η διαγράμμιση και σήμανση τους.

Τα παρακάτω parking είναι τα περισσότερα, επίσης χωρίς σήμανση και διαγράμμιση και θα πρέπει να μεταφερθούν απέναντι ή λίγο πιο μακριά από την ήδη υπάρχουσα θέση.

Η πρόταση του σωματείου μας για τις νέες θέσεις των παραπάνω parking είναι η εξής :

1)            ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ : μεταφορά έναντι της κεντρικής πόρτας, όπου υπάρχουν θέσεις ( πχ φούρνος)

2)            ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ : μεταφορά απέναντι της ήδη υπάρχουσας θέσης ή έναντι καταστήματος Βουκελάτου, όπου υπάρχουν πλάγιες θέσεις parking.

3)            RETRO : Παρ’ ότι η θέση είναι αριστερά, επειδή το πεζοδρόμιο είναι στο ύψος του δρόμου, να παραμείνει ως έχει.

4)            ZUCA : η θέση είναι στα δεξιά, όμως το parking γίνεται απέναντι, θέση που δεν βολεύει τα ΑΜΕΑ, γι’ αυτό προτείνουμε να μεταφερθεί 150 μέτρα πριν, στην εσοχή απέναντι από τη Πυροσβεστική, όπου καθημερινά υπάρχουν σταθμευμένα αυτοκίνητα και ΔΕΝ εμποδίζεται η είσοδος και η έξοδος οχημάτων της Υπηρεσίας.

Τέλος θα επιθυμούσαμε να οριοθετηθούν νέες θέσεις για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ στις παρακάτω τοποθεσίες:

1)            Κατάστημα NOVA ( θέση πριν τα ταξί)

2)            Συνεδριακό Σοχιάς

3)            Πρακτορείο ΠΡΟΠΟ Λουρίδας ( Πλατεία Ελευθερίας )

4)            Πολυχώρος (προς τις γραμμές του ΟΣΕ ή στον κάθετο δρόμο, Speedex)

5)            Δικαστήρια ( αν δεν χωράει έξω από το κτίριο, επί της Ελ. Βενιζέλου δεξιά, πχ Market In )

6)            ΚΤΕΛ & Τράπεζες ( στην αρχή της Δεληγιάννη, στην εσοχή πριν το φανάρι ή στη Σισίνη δεξιά )

Θα παρακαλούσαμε, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας μας έως σήμερα, να ανταποκριθείτε άμεσα σε αυτό το δίκαιο αίτημά μας, ώστε να γίνει κάτι θετικό γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας, για να έχουν και αυτοί τις ίδιες παροχές με τον υπόλοιπο πληθυσμό των αρτιμελών, χωρίς δυσκολίες και αποκλεισμούς στη πρόσβαση των καταστημάτων και Υπηρεσιών, Δημοσίων και ιδιωτικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Προβληματισμός για την έλλειψη Χωροθετημένων δημόσιων θέσεων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία

Επιστολή παρέμβαση της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς το δήμο Ήλιδας

Επιστολή προς τον δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, η οποία έχει κοινοποιηθεί μεταξύ άλλων και στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη αλλά και στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση, απέστειλε η την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, σχετικά με την έλλειψη χωροθετημένων δημόσιων θέσεων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία στο δήμο Ήλιδας. Στην επιστολή επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας. Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012. Στο πλαίσιο των δράσεων της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) λειτουργεί την Υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί» παρέχοντας καθημερινά πληροφορίες, υποστήριξη και ενδυνάμωση, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού εξατομικευμένης παρέμβασης από κοινού με τον κάθε ενδιαφερόμενο. Πρόσφατα γίναμε αποδέκτες της επιστολής του Σωματείου Παραπληγικών Κινητικά Αναπήρων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (πρωτοβάθμια οργάνωση – μέλος της Ε.Σ.Α.μεΑ.), σχετικά με την έλλειψη χωροθετημένων δημόσιων θέσεων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία στο Δήμο Ήλιδας – η οποία επισυνάπτεται. Γίνεται αντιληπτό, ότι πρόκειται για έναν Δήμο με έντονη καθημερινή δραστηριότητα και μεγάλη επισκεψιμότητα όλο το χρόνο. Η απουσία χωροθετημένων δημόσιων θέσεων στάθμευσης, αποτελεί ακόμα ένα εμπόδιο στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στα μέλη των οικογένειών τους. Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, θα θέλαμε να επισημάνουμε για μία ακόμα φορά την ανάγκη αφενός και την υποχρέωση από πλευράς του κάθε Δήμου στη χώρα αφετέρου, να διασφαλίσει την προσβασιμότητα, την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις και ιδιαίτερα των ατόμων με κινητική αναπηρία που κατοικούν ή/και επισκέπτονται κάθε Δήμο, εν προκειμένω το Δήμο Ήλιδας, και χρησιμοποιούν υποδομές και ανωδομές δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας χρήσης.

 Κύριε Δήμαρχε,

Στη βάση των επιταγών του Συντάγματος αλλά και της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, τα άτομα με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνουν πλήρως και ισότιμα όλα τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους και να τυγχάνουν το σεβασμό της εγγενούς αξιοπρέπειάς τους. Η προστασία της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία και πρέπει να απολαμβάνεται σε ίση βάση με τους άλλους. Επιπλέον, σύμφωνα με:

• το άρθρο 19 «Ανεξάρτητη διαβίωση και ένταξη στην κοινωνία» της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας κύρωσε μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο με το Ν. 4074/2012 αναφέρεται ότι: «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη στην παρούσα Σύμβαση αναγνωρίζουν το ίσο δικαίωμα όλων των ατόμων με αναπηρίες να ζουν στην κοινωνία, με επιλογές ίσες με τους άλλους ανθρώπους και λαμβάνουν αποτελεσματικά και κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διευκολύνουν την πλήρη απόλαυση αυτού του δικαιώματος από τα άτομα με αναπηρίες και την πλήρη ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινωνία».

• το άρθρο 25 «Θέσεις Στάθμευσης ΑμεΑ» της Υπουργικής Απόφασης Αριμθ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/124964/1561, στην παράγραφο 1 αναφέρεται: «Στους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους προβλέπεται η κατασκευή χώρων στάθμευσης κοινής χρήσης προβλέπονται ειδικές θέσεις για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία, σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των προβλεπόμενων θέσεων, με ελάχιστο αριθμό τη μία θέση».

• το ΚΕΦ. Β’ του Ν. 4488/2017 που περιλαμβάνει τις «Κατευθυντήριες Διατάξεις Υλοποίησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες», και συγκεκριμένα την παρ. 1 του άρθρου 61 «Γενικές Υποχρεώσεις» ορίζεται ότι: «Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Ιδίως υποχρεούται: α) να αφαιρεί υφιστάμενα εμπόδια κάθε είδους, β) να τηρεί τις αρχές καθολικού σχεδιασμού σε κάθε τομέα της αρμοδιότητάς του ή της δραστηριοποίησής του, προκειμένου να διασφαλίζει για τα ΑμεΑ την προσβασιμότητα των υποδομών, των υπηρεσιών ή των αγαθών που προσφέρει, γ) να παρέχει, όπου απαιτείται σε συγκεκριμένη περίπτωση, εύλογες προσαρμογές υπό τη μορφή εξατομικευμένων και κατάλληλων τροποποιήσεων, ρυθμίσεων και ενδεδειγμένων μέτρων, χωρίς την επιβολή δυσανάλογου ή αδικαιολόγητου βάρους, δ) να απέχει από πρακτικές, κριτήρια, συνήθειες και συμπεριφορές που συνεπάγονται διακρίσεις σε βάρος των ΑμεΑ, ε) να προάγει με θετικά μέτρα την ισότιμη συμμετοχή και άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στον τομέα αρμοδιότητας ή δραστηριότητάς του».

• την παρ. 2 του άρθρου 63 του Ν. 4488/2017, «Καθολικός σχεδιασμός διοικητικών προϊόντων, περιβαλλόντων και υπηρεσιών, εύλογες προσαρμογές», αναφέρεται ότι: «Τα διοικητικά όργανα και οι αρχές υποχρεούνται να λαμβάνουν ενδεδειγμένα μέτρα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες ενός ή περισσότερων ΑμεΑ προκειμένου να διασφαλιστεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης. Στις ως άνω εύλογες προσαρμογές, οι οποίες παρέχονται υπό την προϋπόθεση της μη επιβολής δυσανάλογου ή αδικαιολόγητου βάρους, περιλαμβάνονται (…) εξατομικευμένη προσαρμογή διαδικασιών ή πρακτικών, (…)».

• το εγχειρίδιο, «ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», το οποίο συντάχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημόσιων Έργων και αποτελεί βασικό εργαλείο στην δημιουργία έργων, αναφέρεται ότι: «Όταν οι χώροι στάθμευσης εξυπηρετούν κάποιο κτίριο που στεγάζει δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, θέατρα, κινηματογράφους κλπ τότε θα λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι θέσεις στάθμευσης για τα άτομα με αναπηρίες να βρίσκονται στην μικρότερη δυνατή απόσταση από αυτά ει δυνατόν λιγότερο από 50μ και να εξασφαλίζεται η αυτόνομη μετακίνηση και μεταφορά τους από τους χώρους στάθμευσης στην προσβάσιμη από αυτά είσοδο του κτιρίου. Σε περιπτώσεις χώρων στάθμευσης που εξυπηρετούν ειδικούς χώρους, όπως π.χ. αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα κλπ, θα πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την ύπαρξη ειδικών θέσεων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρίες σε σημεία όσο το δυνατόν πλησιέστερα και σε αποστάσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 300μ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προβλέπεται ειδικό μεταφορικό μέσο (π.χ. όχημα χαμηλού δαπέδου με ράμπα επιβίβασης) από τους χώρους στάθμευσης στους ειδικούς αυτούς χώρους, για την μεταφορά των ατόμων με αναπηρίες και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων.». Με βάση όλα τα παραπάνω, απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε την άμεση χωροθέτηση δημόσιων θέσεων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία όπως προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία και την ενημέρωση της Συνομοσπονδίας για την εξέλιξη του εν λόγω θέματος. Εν αναμονή της άμεσης ανταπόκρισής σας, σάς ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων».

Αίτημα από τον περασμένο Μάϊο

Η ΕΣΑμεΑ παραθέτει και την επιστολή την οποία έχει στείλει στον Δήμο Ήλιδας το Σωματείο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας και έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου 10883 από τις 24.05.2024 και στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Με την παρούσα επιστολή του σωματείου μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τα μέλη μας και λύση του εμπίπτει στην αρμοδιότητα σας. Οι άνθρωποι με σοβαρές κινητικές αναπηρίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα parking την πόλης της Αμαλιάδας, διότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο. Υπάρχουν λίγα parking εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ανενεργά, λόγω του ότι έχει σβηστεί η διαγράμμιση τους. Το πρόβλημα το έχουμε αναφέρει στο Δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους Τεχνικών Έργων κο. Τσεριώνη και Καθαριότητας κο. Τρικόγια, σε συναντήσεις του Προεδρείου του Σωματείου μας μαζί τους. Μας έχει αναφερθεί από αρμοδίους ότι έχουν φτιαχτεί όλα τα parking για τα οποία υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όμως σε αυτοψία από τα μέλη του σωματείου μας, διαπιστώσαμε ότι τα parking που λειτουργούν είναι μόνο 8 θέσεων.

Στα parking της ΔΕΥΑ και του ΟΤΕ δεν υπάρχει σήμανση, ενώ στη ΔΕΗ δεν υπάρχει σήμανση και είναι αριστερά.

Υπάρχουν στη πόλη parking στις παρακάτω θέσεις, τα οποία είναι εντελώς σβησμένα, τα περισσότερα χωρίς σήμανση και παρακαλούμε να γίνει άμεσα η διαγράμμιση και σήμανση τους.

Τα παρακάτω parking είναι τα περισσότερα, επίσης χωρίς σήμανση και διαγράμμιση και θα πρέπει να μεταφερθούν απέναντι ή λίγο πιο μακριά από την ήδη υπάρχουσα θέση.

Η πρόταση του σωματείου μας για τις νέες θέσεις των παραπάνω parking είναι η εξής :

1)            ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ : μεταφορά έναντι της κεντρικής πόρτας, όπου υπάρχουν θέσεις ( πχ φούρνος)

2)            ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ : μεταφορά απέναντι της ήδη υπάρχουσας θέσης ή έναντι καταστήματος Βουκελάτου, όπου υπάρχουν πλάγιες θέσεις parking.

3)            RETRO : Παρ’ ότι η θέση είναι αριστερά, επειδή το πεζοδρόμιο είναι στο ύψος του δρόμου, να παραμείνει ως έχει.

4)            ZUCA : η θέση είναι στα δεξιά, όμως το parking γίνεται απέναντι, θέση που δεν βολεύει τα ΑΜΕΑ, γι’ αυτό προτείνουμε να μεταφερθεί 150 μέτρα πριν, στην εσοχή απέναντι από τη Πυροσβεστική, όπου καθημερινά υπάρχουν σταθμευμένα αυτοκίνητα και ΔΕΝ εμποδίζεται η είσοδος και η έξοδος οχημάτων της Υπηρεσίας.

Τέλος θα επιθυμούσαμε να οριοθετηθούν νέες θέσεις για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ στις παρακάτω τοποθεσίες:

1)            Κατάστημα NOVA ( θέση πριν τα ταξί)

2)            Συνεδριακό Σοχιάς

3)            Πρακτορείο ΠΡΟΠΟ Λουρίδας ( Πλατεία Ελευθερίας )

4)            Πολυχώρος (προς τις γραμμές του ΟΣΕ ή στον κάθετο δρόμο, Speedex)

5)            Δικαστήρια ( αν δεν χωράει έξω από το κτίριο, επί της Ελ. Βενιζέλου δεξιά, πχ Market In )

6)            ΚΤΕΛ & Τράπεζες ( στην αρχή της Δεληγιάννη, στην εσοχή πριν το φανάρι ή στη Σισίνη δεξιά )

Θα παρακαλούσαμε, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας μας έως σήμερα, να ανταποκριθείτε άμεσα σε αυτό το δίκαιο αίτημά μας, ώστε να γίνει κάτι θετικό γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας, για να έχουν και αυτοί τις ίδιες παροχές με τον υπόλοιπο πληθυσμό των αρτιμελών, χωρίς δυσκολίες και αποκλεισμούς στη πρόσβαση των καταστημάτων και Υπηρεσιών, Δημοσίων και ιδιωτικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ