Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΤο Γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στον Πύργο

Το Γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στον Πύργο

Εις το Ιστορικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Εορτάστηκε με θρησκευτική ευλάβεια το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου 2024, εις το Ιστορικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, (το οποίο ανήκει στην Ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου και ανάγεται από τους χρόνους της Τουρκοκρατίας), το δεύτερο από τα τρία Γενέθλια που εορτάζει η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, του μεγαλύτερου και τελευταίου εκ των Προφητών, ο οποίος ένωσε την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, ενώ κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι μεταξύ των άλλων, αξιώθηκε να βαπτίσει τον ίδιο τον Δεσπότη Χριστό. Αυτόν διάλεξε ο Κύριος από όλους τους ανά τους αιώνας γηγενείς για τελεσιουργό του υπερφυούς μυστηρίου της Βαπτίσεώς Του! Υπήρξε ο αγιότερος άνθρωπος που γεννήθηκε και η όλη του ζωή υπήρξε ασκητική και ισάγγελος. Έζησε στην έρημο του Ιορδάνη από τα παιδικά του χρόνια και σε ηλικία 30 χρόνων έλαβε μήνυμα από τον Θεό να βγεί και να κηρύξει μετάνοια στο λαό και να τους βαπτίζει στον Ιορδάνη ποταμό. Μ’ αυτό τον τρόπο ο Ιωάννης προετοίμαζε τον λαό να δεχθεί τον Μεσσία, τον εκλεκτό του Θεού, επάνω στον οποίο θα επαναπαυόταν το Πνεύμα του Θεού. 

Θεωρείται ο κατ’ εξοχήν πρώτος ανάμεσα στους Προφήτες και τους Αποστόλους και όλους τους άλλους γενικά, κλείνοντας τον κύκλο των Προφητών και ανοίγοντας των κύκλο των Αποστόλων. Η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τον ονομάζει μεγάλο Προφήτη γιατί είναι ο τελευταίος των Προφητών, που μίλησε για την έλευση του Μεσσία Ιησού Χριστού, τον ονομάζει Βαπτιστή γιατί αξιώθηκε να βαπτίσει τον Θεάνθρωπο στα ρείθρα του Ιορδάνη, τον ονομάζει Πρόδρομο γιατί προπορεύθηκε του Χριστού στο κήρυγμα της μετανοίας, τον ονομάζει Ασκητή διότι αναδείχθηκε πρότυπο ασκητικής ζωής και πολιστής της ερήμου· τον ονομάζει, τέλος, Μάρτυρα, διότι αξιώθηκε να μαρτυρήσει για τον έλεγχο των ανομούντων και ασελγών Βασιλέων. Ο Τίμιος Πρόδρομος υπήρξε το άνθος της ερήμου και ο μάρτυρας της αληθείας, φθάνοντας στις κορυφογραμμές της αγιότητας και γι’ αυτό τον λόγο του προσφέρει η Αγία Εκκλησία του Χριστού, ιδιαίτερη τιμή με την τοποθέτηση της Ιερής εικόνας του, στο τέμπλο δίπλα από τον Σωτήρα Ιησού Χριστό και την εξαγωγή ξεχωριστής μερίδος σε κάθε Θεία Λειτουργία στην Αγία Πρόθεση αφιερωμένη στο όνομά Του. Είναι εκείνος που ήλεγξε ακόμη και τις εξουσίες της εποχής του και συγκεκριμένα τον Ηρώδη, ο οποίος μοίχευε ως γνωστόν με την γυναίκα του αδελφού του. Για την ακλόνητη πίστη του στον Κύριο ο Άγιος Ιωάννης θυσίασε ακόμη και την ζωή Του, ομολογώντας μέχρι και την τελευταία στιγμή την αλήθεια και καλώντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους σε Μετάνοια! Σήμερα, παρ’ όλο που πέρασαν δύο χιλιετίες, η φωνή του Βαπτιστή ακόμα ηχεί μέσα στους ναούς της Ορθοδόξου μας Εκκλησίας. Καλεί όλους εμάς να μετανοήσουμε, διότι έφθασε η Βασιλεία του Θεού ανάμεσά μας. «Μετανοείτε ήγγικε γαρ η Βασιλεία του Θεού». Σ’ αυτό το κάλεσμα οφείλομε και εμείς να ανταποκριθούμε, να το ακούσουμε, να ακολουθήσουμε. Ας αφήσουμε, λοιπόν, πίσω μας κάθε αμαρτωλή πράξη. Ο Θεός είναι μεγάλος στη φιλανθρωπία Του. Πολυεύσπλαγχνος και Ελεήμων και ελεεί τον κάθε αμαρτωλό που προσφεύγει στην ευσπλαγχνία Του. «Μετανοείτε ήγγικε γαρ η Βασιλεία του Θεού».

Το δειλινό της Κυριακής 23η Ιουνίου παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και θείου κηρύγματος υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Αλεξίου Αναγνωστοπούλου και του οικείου εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα. Το πρωΐ της Δευτέρας 24η Ιουνίου κυρία ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του οικείου Εφημερίου. Κατά τις ως άνω Ιερές ακολουθίες παρά τον αφόρητο καύσωνα και την αργία του τριημέρου της Πεντηκοστής, προσήλθαν αρκετοί φιλακόλουθοι και φιλάγιοι Χριστιανοί, προκειμένου να λάβουν την χάρη και την ευλογία του Αγίου Ιωάννου του Πρόδρομου «τῆς παρουσίας Χρι­στοῦ», αυτόν που ετοίμασε «τήν ὁδόν τοῦ Κυρίου», ο οποίος υπήρξε «Φωνὴ τοῦ Λόγου καὶ Λύχνος τοῦ Φωτὸς», Δώρο Θεού και καρπός επίπονης αλλά και επίμονης προσευχής ευλαβών γονέων του Ζαχαρίου και της Ελισάβετ, οι οποίοι ως γνωστόν ήταν άνθρωποι στολισμένοι με πολλές αρετές, με φόβο Θεού, με δικαιοσύνη και σωφροσύνη, τηρώντας επιμελώς τις εντολές του Θεού!

Εκ του Ιερού Ναού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ