Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταSOS εκπέμπει η Ηλεία - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πλημμυρών σε πολλές...

SOS εκπέμπει η Ηλεία – Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πλημμυρών σε πολλές περιοχές του Νομού

*Το επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει ο καθαρισμός της κεντρικής Αποστραγγιστικής Τάφρου του Επιταλίου, που ήταν ακαθάριστη για δυο και πλέον δεκαετίες (!)

*Αποστραγγιστικοί τάφροι και αντλιοστάσια που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν το 1970, υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης χρημάτων

*Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός πρόληψης αντιπλημμυρικών έργων σε όλο το Νομό Ηλείας εάν δεν θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με βιβλικές καταστροφές 

της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο κίνδυνος πλημμύρας σε πολλές περιοχές της Ηλείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της προκαταρκτικής αξιολόγησης κινδύνων πλημμύρας της γενικής γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που παρουσίασε χθες η «Πρώτη».  Η κλιματική αλλαγή δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την αύξηση της συχνότητας των ακραίων μετεωρολογικών και κλιματικών δεδομένων και σαφώς δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν «άλλοθι» για τις βιβλικές καταστροφές που καταγράφονται.

Αυτό το οποίο απαιτείται είναι ο επανασχεδιασμός πρόληψης αντιπλημμυρικών έργων, εάν πραγματικά δεν θέλουμε να γινόμαστε θεατές στο ίδιο «κακό έργο» των καταστροφών. Όπως στην Θεσσαλία έτσι και στην Ηλεία -και πιθανότατα και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας- ο σχεδιασμός ο οποίος έγινε το 1970 (δηλαδή πριν από 53 ολόκληρα χρόνια) και αφορά τα αποστραγγιστικά δίκτυα αλλά και τη λειτουργία των αντλιοστασίων εξακολουθεί να υφίσταται . Από το 1970 όμως μέχρι και σήμερα έχει αλλάξει σημαντικά η γεωμορφία όλης της περιοχής της Ηλείας. Σε περιοχές όπως η πόλη του Πύργου υπάρχει σημαντική ανάπτυξη του οικιστικού ιστού με αποτέλεσμα ακόμα λιγότερες επιφάνειες γης να μένουν ακάλυπτες για να μπορούν να απορροφήσουν τις ποσότητες των υδάτων , ενώ δυστυχώς υπάρχουν και περιοχές που έχουν δομηθεί τα τελευταία χρόνια και μοιάζουν σχεδόν «καταδικασμένες»… να «βουλιάζουν» καθώς εκεί γινόταν «παραδοσιακά» η συγκέντρωση των υδάτων .Την ίδια στιγμή στην περιοχή του Κάμπου πέρα από την επέκταση του οικιστικού ιστού υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις με σκεπασμένες καλλιέργειες, κατ επέκταση και σκεπασμένης γης! Ακόμα όμως και εάν μπορούσαμε να «παραβλέψουμε» την επέκταση του οικιστικού ιστού και των σκεπασμένων καλλιεργούν υπάρχουν και μία σειρά άλλα ζητήματα, όπως «μπαζωμένα» ρέματα, αλλά και άλλου είδους αυθαιρεσίες  τις οποίες πληρώνουμε «ακριβά» όταν  τα έντονα καιρικά φαινόμενα χτυπούν την περιοχή μας.

Μία εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι τα αντλιοστάσια τα οποία κατασκευάστηκαν πριν από πενήντα περίπου χρόνια αλλά και οι αποστραγγιστικοί αύλακες που είχαν σχεδιαστεί το 1970 για να καλύψουν τις τότε ανάγκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να συντηρηθούν λόγω σημαντικής στέρησης χρημάτων και το κόστος συντήρησης των υφιστάμενων υποδομών είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Β. Γιαννόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αυστηρή ιεράρχηση των αναγκών»

 «Τα στοιχεία της μελέτης του Πανεπιστημίου είναι εξαιρετικά σημαντικά και οι καταγεγραμμένες ευάλωτες περιοχές, δεν είναι απλά γνωστές σ’ εμάς, αλλά είναι οι περιοχές στις οποίες έχουν επικεντρωθεί τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που υλοποιούμε στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.   Τα τελευταία χρόνια έχουν εκτελεστεί – και συνεχίζουν να εκτελούνται – πολύ σημαντικά έργα και παρεμβάσεις συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων (καθαρισμοί και διευθετήσεις ποταμών, ρεμάτων, χειμάρρων) τα οποία παρέμεναν ακαθάριστα για πολλές δεκαετίες. Αυτή η πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας και παρεμβάσεων, έχουν καταστήσει αυτές τις περιοχές ακόμα πιο ευάλωτες. Σ’ αυτές ανήκουν και περιοχές της βόρειας Ηλείας, κάποιες από τις οποίες “δοκιμάστηκαν” από την εκδήλωση ακραίων καιρικών και πλημμυρικών φαινομένων τον χειμώνα του 2021.

Επιπρόσθετα, παρεμβαίνουμε και στην αντιμετώπιση προβλημάτων, εκτός του πλαισίου αρμοδιοτήτων μας, με αντίστοιχες εργασίες στο αποστραγγιστικό δίκτυο του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, ο οποίος, λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν μπορεί να προβεί στους απαραίτητους καθαρισμούς. Δεδομένων λοιπόν των μεγάλων αναγκών και των περιορισμένων πόρων, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αυστηρή ιεράρχηση των αναγκών – και αυτό πράττουμε –  αξιοποιώντας ταυτόχρονα κάθε τρόπο και  μέσο που διαθέτουμε για να θωρακίσουμε τις ευάλωτες περιοχές. Πέραν λοιπόν των υφιστάμενων εργολαβιών, οι παρεμβάσεις μας γίνονται και με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας, αφού ο στόχος είναι κοινός και αφορά στην πρόληψη. 

 Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός μας δεν σταματά, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες, δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής, με την επιστημονική κοινότητα να επισημαίνει ότι οι κρίσεις είναι πια κανονικότητα και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτές.  Η προσπάθεια είναι διαρκής με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών και των υποδομών του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει και ο καθαρισμός της κεντρικής Αποστραγγιστικής Τάφρου του Επιταλίου, η οποία ήταν ακαθάριστη για δυο και πλέον δεκαετίες».

Τάκης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου

«Όσοι διαφωνούσαν με την ρύθμιση χρεών προς τον ΓΟΕΒ έπαιζαν επικίνδυνο παιχνίδι με την ασφάλεια των πολιτών!»

«Ακριβώς η εκτίμηση του κινδύνου ήταν αυτή που μας οδήγησε να αλλάξουμε σελίδα στην συνεργασία του Δήμου Πύργου με τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού. Σαν Δημοτική Αρχή αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος σε μία άγονη και επικίνδυνη δικαστική διαμάχη που «κληρονομήσαμε» από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, να γίνει ρύθμιση χρεών και να έχουμε άψογη συνεργασία με τον φορέα που εκτελεί πολύτιμες υπηρεσίες για την αντιπλημμυρική θωράκιση του αστικού χώρου και του αγροτικού χώρου του Δήμου. Αντίστοιχα, ο Δήμος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις τους και προς τους ΤΟΕΒ Α΄ και Β’ Πύργου, στον ΤΟΕΒ Επιταλίου και στον ΤΟΕΒ Πελοπίου.  Πρέπει να τονίσω πως τα χρήματα που καταβάλουμε προς τον ΓΟΕΒ θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση τριών αντλιοστασίων, στη Μούτελη, στο Καβούρι και στο Επιτάλιο. Είναι κρίσιμο ζήτημα, επάνω στο οποίο ορισμένοι θέλησαν επενδύσουν αντιπολιτευτικά! Τους παραδίδουμε στην κρίση των δημοτών!  Οφείλουν να καταλάβουν όλοι πως δεν χωρά μικροπολιτική και αντιπολιτευτική τακτική σε ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας! Η τραγωδία της Θεσσαλίας το απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο. Όσοι διαφωνούσαν με την ρύθμιση χρεών προς τον ΓΟΕΒ έπαιζαν επικίνδυνο παιχνίδι με την ασφάλεια των πολιτών!».

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού

«Δεν μπορεί το κανάλι του ΓΟΕΒ που δημιουργήθηκε το 1970 να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται το 2023»

«Γενικά η Ηλεία ανήκει στις περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμυρών. Η γεωμορφία της περιοχής έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ είτε με οικιστικό ιστό είτε με σκεπασμένες καλλιέργειες στην περιοχή του Κάμπου. Αυτό δημιουργεί ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, καθώς τα τελευταία χρόνια  έχουμε ιδιαίτερα υψηλές βροχοπτώσεις σε ιδιαίτερα σύντομα χρονικά διαστήματα. Τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στην πόλη του Πύργου και τα περίχωρα. Εδώ έχει να κάνει  με το ότι ο ιστός της πόλης ο οποίος έχει απλωθεί είτε επιχειρηματικά είτε οικιστικά και έχει σκεπαστεί μεγάλο κομμάτι γης. Η επιφάνεια που έχει το νερό να πέσει έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό ισχύει και στην περιοχή του Κάμπου και έχει να κάνει κυρίως με τα θερμοκήπια. Το νερό πέφτει και δεν  έχει που να πάει. Το εγγειοβελτιωτικό έργο σχεδιάστηκε το 1970. Αυτό που πρέπει να δούμε – και δυστυχώς είναι κάτι το οποίο απαιτεί πολύ χρόνο- είναι ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός όλου του νομού, βάση των σημερινών δεδομένων.  Δεν μπορεί το κανάλι του ΓΟΕΒ που δημιουργήθηκε το 1970 να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται το 2023. Εάν λάβουμε υπόψη μας και τις αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις και το σκέπασμα της γης μπορούμε να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο. Το δίκτυο που λειτουργεί το καλοκαίρι για τις καλλιέργειες και το χειμώνα για την αποστράγγιση, δεν έχει αρχή μέση και τέλος. Πρόκειται για ένα δίκτυο ατελείωτων χιλιομέτρων και το να καθαριστεί όλο φαντάζει αδύνατο καθώς απαιτείτε ένα τεράστιο ποσό που δεν υπάρχει. Έχει γίνει, τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια αλλά και τους Δήμους,  ιεράρχηση των αναγκών για να μπορέσουμε να καλύψουμε κατά προτεραιότητα τις περιοχές που έχουν ανάγκη. Στην περιοχή του Κάμπου έχει γίνει από την Περιφέρεια ένα τεράστιο έργο καθαρίζοντας και τις κεντρικές τάφρους και ο δήμος έχει προχωρήσει σε καθαρισμούς σε συνεργασία με το ΤΟΕΒ. Μπορούμε να πούμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο- όχι όμως στο επίπεδο που θα θέλαμε να είμαστε. Το αντλιοστάσιο της Μυρσίνης δούλευε το προηγούμενο διάστημα στο 100% και παρουσίασε βλάβη ενώ γίνεται προσπάθεια να επισκευαστεί προκειμένου να είμαστε άμεσα στο 100% της λειτουργίας του. Για τη  περιοχή του Κάμπου η μελέτη  προέβλεπε και άλλο αντλιοστάσιο (σ.σ. 1970) το οποίο δεν κατασκευάστηκε ποτέ (!) από την αρχή του έργου με ότι συνέπειες μπορεί να έχει και αυτό. Σε όλη την άλλη περιοχή, δεν υπάρχει αντλιοστάσιο και λειτουργούμε με τις αποστραγγιστικές τάφρους που καταλήγουν στην θάλασσα. και εκεί έχουμε προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, στο Κόροιβο, το Βαρθολομιό και στην Αμαλιάδα.

Αναφορικά με την περιοχή του Πύργου είμαστε σε μία διαδικασία με το δήμο Πύργου και καταλήξαμε ότι θα πρέπει να δοθεί το ποσό το οποίο οφείλεται προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε έργα. Ο  ΓΟΕΒ είναι ένας οργανισμός κοινής ωφέλειας που δουλεύει με ανταποδοτικά και δεν μπορούν να γίνουν έργα εάν οικονομικά δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε. Ο δήμος Πύργου είχε μία οφειλή από το παρελθόν και είχαν δοθεί κάποια χρήματα το 2012-2013. Μετά σταμάτησαν να καταβάλλονται οι εισφορές και όλα αυτά τα χρόνια δεν δόθηκαν καθόλου χρήματα. Με τον δήμαρχο Πύργου και με τη Δημοτική Αρχή κάναμε αυτό το οποίο οφείλαμε να κάνουμε. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η ρύθμιση της οφειλής που υπήρχε.  Σήμερα είμαστε σε διαδικασία να κάνουμε εκταμίευση από το δήμο Πύργου για το 2023 του ποσού που αναλογεί προκειμένου και ως οργανισμός να τρέξουμε και να αποκαταστήσουμε τα τρία αντλιοστάσια τα οποία υπάρχουν, δηλαδή της Μούτελης, του Καβουρίου και Επιταλίου. Αυτό απαιτεί όμως χρόνο και δυστυχώς σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε τις πρώτες βροχοπτώσεις- καθώς είμαστε στο φθινόπωρο και οδεύουμε προς το χειμώνα. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι δυστυχώς εάν δεν υπάρχουν χρήματα δεν μπορείς να κάνεις έργο. Η συνεργασία του ΓΟΕΒ με τον δήμο Πύργου ξεκίνησε πέρσι το Σεπτέμβριο και πέρασε από «χίλια κύματα» με αποτέλεσμα ο  σχεδιασμός να πάει πίσω. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι εφικτό να αλλάξει η κατάσταση από τη μία μέρα στην άλλη.

Στα Μακρίσια το αντλιοστάσιο είναι μία «πονεμένη» ιστορία καθώς το μόνο που κάνει είναι να μεταφέρει τα νερά από τη μία πλευρά στην άλλη. Το έχουμε συζητήσει και με το Δήμαρχο και μας βρίσκει σύμφωνους ότι απαιτείται μία μελέτη προκειμένου τα νερά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει να πάνε χωρίς την ύπαρξη του αντλιοστασίου. Δυστυχώς και  εκεί υπάρχει πρόβλημα. Αναζητούμε λύσεις καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να κάνουμε όλα όσα συζητάμε και το σημαντικότερο όλων είναι πως δεν μπορεί να παραχθεί έργο σε  χρόνο μηδέν.

Αυτό το οποίο απαιτείται –και θα το επαναλάβω- είναι ο επανασχεδιασμός του αντιπλημμυρικού χάρτη του Νομού με τα σημερινά δεδομένα, προκειμένου σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων να γνωρίζουμε και εμείς που θα πρέπει να παρεμβαίνουμε για να μην δημιουργούνται προβλήματα».

 «Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός μας δεν σταματά, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες, δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής, με την επιστημονική κοινότητα να επισημαίνει ότι οι κρίσεις είναι πια κανονικότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Β. Γιαννόπουλος.

«Πρέπει να τονίσω πως τα χρήματα που καταβάλουμε προς τον ΓΟΕΒ θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση τριών αντλιοστασίων, στη Μούτελη, στο Καβούρι και στο Επιτάλιο. Είναι κρίσιμο ζήτημα, επάνω στο οποίο ορισμένοι θέλησαν επενδύσουν αντιπολιτευτικά! Τους παραδίδουμε στην κρίση των δημοτών!», ανέφερε ο Τ. Αντωνακόπουλος.

 «Αυτό που πρέπει να δούμε – και δυστυχώς είναι κάτι το οποίο απαιτεί πολύ χρόνο- είναι ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός όλου του νομού, βάση των σημερινών δεδομένων», σημείωσε ο Π. Παρασκευόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SOS εκπέμπει η Ηλεία – Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πλημμυρών σε πολλές περιοχές του Νομού

*Το επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει ο καθαρισμός της κεντρικής Αποστραγγιστικής Τάφρου του Επιταλίου, που ήταν ακαθάριστη για δυο και πλέον δεκαετίες (!)

*Αποστραγγιστικοί τάφροι και αντλιοστάσια που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν το 1970, υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης χρημάτων

*Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός πρόληψης αντιπλημμυρικών έργων σε όλο το Νομό Ηλείας εάν δεν θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με βιβλικές καταστροφές 

της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο κίνδυνος πλημμύρας σε πολλές περιοχές της Ηλείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της προκαταρκτικής αξιολόγησης κινδύνων πλημμύρας της γενικής γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που παρουσίασε χθες η «Πρώτη».  Η κλιματική αλλαγή δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την αύξηση της συχνότητας των ακραίων μετεωρολογικών και κλιματικών δεδομένων και σαφώς δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν «άλλοθι» για τις βιβλικές καταστροφές που καταγράφονται.

Αυτό το οποίο απαιτείται είναι ο επανασχεδιασμός πρόληψης αντιπλημμυρικών έργων, εάν πραγματικά δεν θέλουμε να γινόμαστε θεατές στο ίδιο «κακό έργο» των καταστροφών. Όπως στην Θεσσαλία έτσι και στην Ηλεία -και πιθανότατα και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας- ο σχεδιασμός ο οποίος έγινε το 1970 (δηλαδή πριν από 53 ολόκληρα χρόνια) και αφορά τα αποστραγγιστικά δίκτυα αλλά και τη λειτουργία των αντλιοστασίων εξακολουθεί να υφίσταται . Από το 1970 όμως μέχρι και σήμερα έχει αλλάξει σημαντικά η γεωμορφία όλης της περιοχής της Ηλείας. Σε περιοχές όπως η πόλη του Πύργου υπάρχει σημαντική ανάπτυξη του οικιστικού ιστού με αποτέλεσμα ακόμα λιγότερες επιφάνειες γης να μένουν ακάλυπτες για να μπορούν να απορροφήσουν τις ποσότητες των υδάτων , ενώ δυστυχώς υπάρχουν και περιοχές που έχουν δομηθεί τα τελευταία χρόνια και μοιάζουν σχεδόν «καταδικασμένες»… να «βουλιάζουν» καθώς εκεί γινόταν «παραδοσιακά» η συγκέντρωση των υδάτων .Την ίδια στιγμή στην περιοχή του Κάμπου πέρα από την επέκταση του οικιστικού ιστού υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις με σκεπασμένες καλλιέργειες, κατ επέκταση και σκεπασμένης γης! Ακόμα όμως και εάν μπορούσαμε να «παραβλέψουμε» την επέκταση του οικιστικού ιστού και των σκεπασμένων καλλιεργούν υπάρχουν και μία σειρά άλλα ζητήματα, όπως «μπαζωμένα» ρέματα, αλλά και άλλου είδους αυθαιρεσίες  τις οποίες πληρώνουμε «ακριβά» όταν  τα έντονα καιρικά φαινόμενα χτυπούν την περιοχή μας.

Μία εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι τα αντλιοστάσια τα οποία κατασκευάστηκαν πριν από πενήντα περίπου χρόνια αλλά και οι αποστραγγιστικοί αύλακες που είχαν σχεδιαστεί το 1970 για να καλύψουν τις τότε ανάγκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να συντηρηθούν λόγω σημαντικής στέρησης χρημάτων και το κόστος συντήρησης των υφιστάμενων υποδομών είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Β. Γιαννόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αυστηρή ιεράρχηση των αναγκών»

 «Τα στοιχεία της μελέτης του Πανεπιστημίου είναι εξαιρετικά σημαντικά και οι καταγεγραμμένες ευάλωτες περιοχές, δεν είναι απλά γνωστές σ’ εμάς, αλλά είναι οι περιοχές στις οποίες έχουν επικεντρωθεί τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που υλοποιούμε στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.   Τα τελευταία χρόνια έχουν εκτελεστεί – και συνεχίζουν να εκτελούνται – πολύ σημαντικά έργα και παρεμβάσεις συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων (καθαρισμοί και διευθετήσεις ποταμών, ρεμάτων, χειμάρρων) τα οποία παρέμεναν ακαθάριστα για πολλές δεκαετίες. Αυτή η πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας και παρεμβάσεων, έχουν καταστήσει αυτές τις περιοχές ακόμα πιο ευάλωτες. Σ’ αυτές ανήκουν και περιοχές της βόρειας Ηλείας, κάποιες από τις οποίες “δοκιμάστηκαν” από την εκδήλωση ακραίων καιρικών και πλημμυρικών φαινομένων τον χειμώνα του 2021.

Επιπρόσθετα, παρεμβαίνουμε και στην αντιμετώπιση προβλημάτων, εκτός του πλαισίου αρμοδιοτήτων μας, με αντίστοιχες εργασίες στο αποστραγγιστικό δίκτυο του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, ο οποίος, λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν μπορεί να προβεί στους απαραίτητους καθαρισμούς. Δεδομένων λοιπόν των μεγάλων αναγκών και των περιορισμένων πόρων, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αυστηρή ιεράρχηση των αναγκών – και αυτό πράττουμε –  αξιοποιώντας ταυτόχρονα κάθε τρόπο και  μέσο που διαθέτουμε για να θωρακίσουμε τις ευάλωτες περιοχές. Πέραν λοιπόν των υφιστάμενων εργολαβιών, οι παρεμβάσεις μας γίνονται και με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας, αφού ο στόχος είναι κοινός και αφορά στην πρόληψη. 

 Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός μας δεν σταματά, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες, δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής, με την επιστημονική κοινότητα να επισημαίνει ότι οι κρίσεις είναι πια κανονικότητα και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτές.  Η προσπάθεια είναι διαρκής με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών και των υποδομών του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει και ο καθαρισμός της κεντρικής Αποστραγγιστικής Τάφρου του Επιταλίου, η οποία ήταν ακαθάριστη για δυο και πλέον δεκαετίες».

Τάκης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου

«Όσοι διαφωνούσαν με την ρύθμιση χρεών προς τον ΓΟΕΒ έπαιζαν επικίνδυνο παιχνίδι με την ασφάλεια των πολιτών!»

«Ακριβώς η εκτίμηση του κινδύνου ήταν αυτή που μας οδήγησε να αλλάξουμε σελίδα στην συνεργασία του Δήμου Πύργου με τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού. Σαν Δημοτική Αρχή αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος σε μία άγονη και επικίνδυνη δικαστική διαμάχη που «κληρονομήσαμε» από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, να γίνει ρύθμιση χρεών και να έχουμε άψογη συνεργασία με τον φορέα που εκτελεί πολύτιμες υπηρεσίες για την αντιπλημμυρική θωράκιση του αστικού χώρου και του αγροτικού χώρου του Δήμου. Αντίστοιχα, ο Δήμος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις τους και προς τους ΤΟΕΒ Α΄ και Β’ Πύργου, στον ΤΟΕΒ Επιταλίου και στον ΤΟΕΒ Πελοπίου.  Πρέπει να τονίσω πως τα χρήματα που καταβάλουμε προς τον ΓΟΕΒ θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση τριών αντλιοστασίων, στη Μούτελη, στο Καβούρι και στο Επιτάλιο. Είναι κρίσιμο ζήτημα, επάνω στο οποίο ορισμένοι θέλησαν επενδύσουν αντιπολιτευτικά! Τους παραδίδουμε στην κρίση των δημοτών!  Οφείλουν να καταλάβουν όλοι πως δεν χωρά μικροπολιτική και αντιπολιτευτική τακτική σε ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας! Η τραγωδία της Θεσσαλίας το απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο. Όσοι διαφωνούσαν με την ρύθμιση χρεών προς τον ΓΟΕΒ έπαιζαν επικίνδυνο παιχνίδι με την ασφάλεια των πολιτών!».

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού

«Δεν μπορεί το κανάλι του ΓΟΕΒ που δημιουργήθηκε το 1970 να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται το 2023»

«Γενικά η Ηλεία ανήκει στις περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμυρών. Η γεωμορφία της περιοχής έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ είτε με οικιστικό ιστό είτε με σκεπασμένες καλλιέργειες στην περιοχή του Κάμπου. Αυτό δημιουργεί ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, καθώς τα τελευταία χρόνια  έχουμε ιδιαίτερα υψηλές βροχοπτώσεις σε ιδιαίτερα σύντομα χρονικά διαστήματα. Τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στην πόλη του Πύργου και τα περίχωρα. Εδώ έχει να κάνει  με το ότι ο ιστός της πόλης ο οποίος έχει απλωθεί είτε επιχειρηματικά είτε οικιστικά και έχει σκεπαστεί μεγάλο κομμάτι γης. Η επιφάνεια που έχει το νερό να πέσει έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό ισχύει και στην περιοχή του Κάμπου και έχει να κάνει κυρίως με τα θερμοκήπια. Το νερό πέφτει και δεν  έχει που να πάει. Το εγγειοβελτιωτικό έργο σχεδιάστηκε το 1970. Αυτό που πρέπει να δούμε – και δυστυχώς είναι κάτι το οποίο απαιτεί πολύ χρόνο- είναι ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός όλου του νομού, βάση των σημερινών δεδομένων.  Δεν μπορεί το κανάλι του ΓΟΕΒ που δημιουργήθηκε το 1970 να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται το 2023. Εάν λάβουμε υπόψη μας και τις αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις και το σκέπασμα της γης μπορούμε να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο. Το δίκτυο που λειτουργεί το καλοκαίρι για τις καλλιέργειες και το χειμώνα για την αποστράγγιση, δεν έχει αρχή μέση και τέλος. Πρόκειται για ένα δίκτυο ατελείωτων χιλιομέτρων και το να καθαριστεί όλο φαντάζει αδύνατο καθώς απαιτείτε ένα τεράστιο ποσό που δεν υπάρχει. Έχει γίνει, τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια αλλά και τους Δήμους,  ιεράρχηση των αναγκών για να μπορέσουμε να καλύψουμε κατά προτεραιότητα τις περιοχές που έχουν ανάγκη. Στην περιοχή του Κάμπου έχει γίνει από την Περιφέρεια ένα τεράστιο έργο καθαρίζοντας και τις κεντρικές τάφρους και ο δήμος έχει προχωρήσει σε καθαρισμούς σε συνεργασία με το ΤΟΕΒ. Μπορούμε να πούμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο- όχι όμως στο επίπεδο που θα θέλαμε να είμαστε. Το αντλιοστάσιο της Μυρσίνης δούλευε το προηγούμενο διάστημα στο 100% και παρουσίασε βλάβη ενώ γίνεται προσπάθεια να επισκευαστεί προκειμένου να είμαστε άμεσα στο 100% της λειτουργίας του. Για τη  περιοχή του Κάμπου η μελέτη  προέβλεπε και άλλο αντλιοστάσιο (σ.σ. 1970) το οποίο δεν κατασκευάστηκε ποτέ (!) από την αρχή του έργου με ότι συνέπειες μπορεί να έχει και αυτό. Σε όλη την άλλη περιοχή, δεν υπάρχει αντλιοστάσιο και λειτουργούμε με τις αποστραγγιστικές τάφρους που καταλήγουν στην θάλασσα. και εκεί έχουμε προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, στο Κόροιβο, το Βαρθολομιό και στην Αμαλιάδα.

Αναφορικά με την περιοχή του Πύργου είμαστε σε μία διαδικασία με το δήμο Πύργου και καταλήξαμε ότι θα πρέπει να δοθεί το ποσό το οποίο οφείλεται προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε έργα. Ο  ΓΟΕΒ είναι ένας οργανισμός κοινής ωφέλειας που δουλεύει με ανταποδοτικά και δεν μπορούν να γίνουν έργα εάν οικονομικά δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε. Ο δήμος Πύργου είχε μία οφειλή από το παρελθόν και είχαν δοθεί κάποια χρήματα το 2012-2013. Μετά σταμάτησαν να καταβάλλονται οι εισφορές και όλα αυτά τα χρόνια δεν δόθηκαν καθόλου χρήματα. Με τον δήμαρχο Πύργου και με τη Δημοτική Αρχή κάναμε αυτό το οποίο οφείλαμε να κάνουμε. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η ρύθμιση της οφειλής που υπήρχε.  Σήμερα είμαστε σε διαδικασία να κάνουμε εκταμίευση από το δήμο Πύργου για το 2023 του ποσού που αναλογεί προκειμένου και ως οργανισμός να τρέξουμε και να αποκαταστήσουμε τα τρία αντλιοστάσια τα οποία υπάρχουν, δηλαδή της Μούτελης, του Καβουρίου και Επιταλίου. Αυτό απαιτεί όμως χρόνο και δυστυχώς σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε τις πρώτες βροχοπτώσεις- καθώς είμαστε στο φθινόπωρο και οδεύουμε προς το χειμώνα. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι δυστυχώς εάν δεν υπάρχουν χρήματα δεν μπορείς να κάνεις έργο. Η συνεργασία του ΓΟΕΒ με τον δήμο Πύργου ξεκίνησε πέρσι το Σεπτέμβριο και πέρασε από «χίλια κύματα» με αποτέλεσμα ο  σχεδιασμός να πάει πίσω. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι εφικτό να αλλάξει η κατάσταση από τη μία μέρα στην άλλη.

Στα Μακρίσια το αντλιοστάσιο είναι μία «πονεμένη» ιστορία καθώς το μόνο που κάνει είναι να μεταφέρει τα νερά από τη μία πλευρά στην άλλη. Το έχουμε συζητήσει και με το Δήμαρχο και μας βρίσκει σύμφωνους ότι απαιτείται μία μελέτη προκειμένου τα νερά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει να πάνε χωρίς την ύπαρξη του αντλιοστασίου. Δυστυχώς και  εκεί υπάρχει πρόβλημα. Αναζητούμε λύσεις καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να κάνουμε όλα όσα συζητάμε και το σημαντικότερο όλων είναι πως δεν μπορεί να παραχθεί έργο σε  χρόνο μηδέν.

Αυτό το οποίο απαιτείται –και θα το επαναλάβω- είναι ο επανασχεδιασμός του αντιπλημμυρικού χάρτη του Νομού με τα σημερινά δεδομένα, προκειμένου σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων να γνωρίζουμε και εμείς που θα πρέπει να παρεμβαίνουμε για να μην δημιουργούνται προβλήματα».

 «Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός μας δεν σταματά, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες, δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής, με την επιστημονική κοινότητα να επισημαίνει ότι οι κρίσεις είναι πια κανονικότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Β. Γιαννόπουλος.

«Πρέπει να τονίσω πως τα χρήματα που καταβάλουμε προς τον ΓΟΕΒ θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση τριών αντλιοστασίων, στη Μούτελη, στο Καβούρι και στο Επιτάλιο. Είναι κρίσιμο ζήτημα, επάνω στο οποίο ορισμένοι θέλησαν επενδύσουν αντιπολιτευτικά! Τους παραδίδουμε στην κρίση των δημοτών!», ανέφερε ο Τ. Αντωνακόπουλος.

 «Αυτό που πρέπει να δούμε – και δυστυχώς είναι κάτι το οποίο απαιτεί πολύ χρόνο- είναι ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός όλου του νομού, βάση των σημερινών δεδομένων», σημείωσε ο Π. Παρασκευόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ