Το Σάββατο τα αποκαλυπτήρια της ειδικής μνημειακής πλάκας για τους 8 εκτελεσθέντες Γερμανούς αντιφασίστες

0
10

Στην Αμαλιάδα το 1944

Για το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 12:30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί, στην πλατεία Καζαντζάκη της Αμαλιάδας, η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ειδικής μνημειακής πλάκας που φιλοτέχνησε η εικαστικός Εύα Μελά, προς τιμήν των Εκτελεσμένων Γερμανών αντιφασιστών του Τάγματος «999» της Βέρμαχτ.

Η μνημειακή πλάκα για τους Γερμανούς αντιφασίστες στρατιώτες, που ήταν μέλη της οργάνωσης «Ένωση Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο» και εκτελέστηκαν από τη φασιστική Γερμανική κατοχή στην Αμαλιάδα το 1944, θα σταθεί με αφορμή και ως αναπόσπαστο μέρος του ντοκιμαντέρ «Πειθαρχική Μεραρχία 999 – Γερμανοί αντιφασίστες στην Ελλάδα 1941 – 1945» σε σκηνοθεσία Κώστα Σταματόπουλου και σε παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, της «Kfilm».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ενώ θα ακολουθήσουν δύο σύντομες παρεμβάσεις από τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ κ. Κώστα Σταματόπουλο και από εκπρόσωπο του παραρτήματος της ΠΕΑΕ-ΔΣΕ Αμαλιάδας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ερμηνεύτρια την Σύλβια Καπερνάρου, ενώ σε αυτή θα παραβρεθούν και θα τιμηθούν η εγγονή και η δισέγγονη του Hermann Bode, ενός από τους 8 εκτελεσμένους.

Τα ονόματα των εκτελεσμένων αντιφασιστών Γερμανών στρατιωτών είναι: Werner Illmer, Hermann Bode, Willi Dehmel, Hans Juchelka, Rudolf Kalb, Franz Scheider, Heinz Steyer και  Heinrich Warnken. Ογδόντα χρόνια μετά την εκτέλεση τους, θα τιμηθεί η πολύτιμη βοήθεια που έδωσαν στο ΕΑΜικό αντιστασιακό κίνημα της περιοχής, αλλά και η θυσία τους, αφού θα γίνει ευρύτερα γνωστή η ιστορία των αντιφασιστών που βρέθηκαν στην Αμαλιάδα στη διάρκεια της Κατοχής και πλήρωσαν με τη ζωή τους, τη δράση που είχαν ενάντια στην ναζιστική Γερμανία.

Τα μέλη της οργάνωσης «Ένωση Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο» αποτελούνταν από Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στα πειθαρχικά τάγματα 999, τα οποία συγκροτήθηκαν στα μέσα του 1942 και επανδρώθηκαν με στρατιώτες που είχαν κριθεί παλαιότερα «ανάξιοι να υπηρετήσουν». Από την άνοιξη του 1943 άρχισαν να σταθμεύουν στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη των ακτών, ενώ τοποθετούνταν ανάμεσα σε κανονικές μονάδες του στρατού και των SS. Στην Αμαλιάδα μετά από προηγούμενες υπόγειες δραστηριότητες εντός της Βέρμαχτ, δημιουργήθηκε μια αντιφασιστική αντιστασιακή οργάνωση με πρόταση του Βερολινέζου Werner Illmer, που ήταν ο σύνδεσμος των Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο με την 3η Μεραρχία του ΕΛΑΣ.

Screenshot

Ο Werner Illmer, παλιός Βερολινέζος κομμουνιστής, λίγο πριν εκτελεστεί έγραψε στη γυναίκα του: «Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα, δεν θα βρίσκομαι πλέον στη ζωή. Θα έχω εκτελεστεί, γιατί έμεινα πιστός στις ιδέες μου. Χαιρέτισέ μου τα παιδιά. Ζήσε καλά! Με αγάπη, Βέρνερ». Ανάλογη στάση κράτησε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα και ο Χάιντς Στάγιερ, λέγοντας: «Κανένας δεν μπορεί να μου αφαιρέσει την τιμή. Σε κανέναν δεν αρέσει να πεθαίνει, αλλά πρέπει να πεθάνω για την ελευθερία της Γερμανίας και της Ελλάδας. Αυτή είναι η τιμή μου!».

Υπενθυμίζεται ότι, η τοποθέτηση της τιμητικής πλάκας εγκρίθηκε ομόφωνα με απόφαση του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου και πραγματοποιείται με την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του Δήμου Ήλιδας.