Του Διονύσιου Κεκάτου
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης – Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις οριοθετήσεις άνω των 10.000 οικισμών της χώρας αντί να ευνοεί εμποδίζει τις προοπτικές ανάπτυξης και ανάταξης της ελληνικής περιφέρειας.
Περιορίζει τα όρια των οικισμών μετά το 1983 και υπό προϋποθέσεις αφαιρεί το δικαίωμα δόμησης σε χιλιάδες οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων στη ζώνη Γ των οικισμών, (πρόκειται για το τμήμα μεταξύ του συνεκτικού πυρήνα του οικισμού και των ορίων που έχουν καθοριστεί με αποφάσεις παλαιών Νομαρχών), όπου επί δεκαετίες και μέχρι σήμερα επιτρέπεται η δόμηση με νόμιμες οικοδομικές άδειες, προκαλώντας ανισότητες και αδικίες εις βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών που χάνουν την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα των ακινήτων τους.
Οι νέοι κανόνες του ΠΔ θα εφαρμοστούν πλήρως όταν ολοκληρωθούν τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια και γίνουν Προεδρικά Διατάγματα, δηλαδή από το 2026-27.
Ο κίνδυνος να απαξιωθούν χιλιάδες περιουσίες και τα οικόπεδα να μετατραπούν σε χωράφια είναι πραγματικός και προ των πυλών.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και του Τεχνικού επιστημονικού κόσμου, πρέπει να διορθώσει αμέσως το μεγάλο πρόβλημα που προκάλεσε και να αποκαταστήσει τους χιλιάδες ιδιοκτήτες, που θίγονται από τις ρυθμίσεις ενός βεβιασμένου Προεδρικού Διατάγματος, που θεσμοθετήθηκε μεταξύ ΥΠΕΝ και ΣτΕ, χωρίς ενημέρωση, διάλογο και διαβούλευση με τους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς της πολιτείας.
Συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που τακτοποιούνται εκατομμύρια αυθαίρετα και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες μετατρέπονται σε «παράνομοι», μπορεί και πρέπει:
- Να μπορούν να εκδίδουν νόμιμες οικοδομικές άδειες στη ζώνη Γ των οικισμών οι ιδιοκτήτες οικοπέδων με το καθεστώς που ίσχυε και ισχύει, χωρίς αποκλεισμούς
- Απόδοση της αρμοδιότητας στους δήμους για καθορισμό των ορίων με τοπικά πολεοδομικά σχέδια.
- Διασφάλιση της συνεχιζόμενης δόμησης σε οικισμούς που διαθέτουν οικονομική τουριστική και κοινωνική ζωή .
- Να μην εφαρμοστεί η οριζόντια συρρίκνωση των ορίων των οικισμών σε όλη τη χώρα.
- Να προβλεφθούν βάση επιστημονικών κοινωνικών και οικονομικών τεκμηρίων και επέκταση των οικισμών.