Ταλαιπωρία δίχως τέλος για δεκάδες παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

0
230
kedasy

Σοβαρές καταγγελίες κατά του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ηλείας προς το υπουργείο Παιδείας αλλά και προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας

*Στην διάθεση της «Πρώτης» βρίσκονται καταγγελίες
γονέων παιδιών κατά του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Ηλείας

Καταγγελίες, τόσο προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας όσο και προς το υπουργείο Παιδείας, έχουν γίνει από γονείς μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές/μαθησιακές ανάγκες που καλούνται να λάβουν σχετική γνωμάτευση- αξιολόγηση από το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης -ΚΕ.Α.Δ.Σ.Υ. – Ηλείας.
Σύμφωνα με το νόμο 4823/2021, σκοπός των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. είναι η υποστήριξη των μαθητών, των σχολικών μονάδων και των Ε.Κ. της περιοχής αρμοδιότητάς τους για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση και την προάσπιση της αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και προόδου. Για τα ζητήματα, για τα οποία επιφυλάσσεται αποκλειστική αρμοδιότητα στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., δεν έχουν αρμοδιότητα άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή φορείς. Τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. δύνανται να αξιολογούν μαθητές που φοιτούν μέχρι και την Γ’ τάξη Λυκείου όλων των τύπων και έως το δέκατο όγδοο (18) έτος της ηλικίας τους. Άτομα άνω των δεκαοκτώ (18) ετών, που έχουν μέχρι την ηλικία αυτήν αξιολογηθεί από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ως άτομα με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. για την έκδοση αξιολογικών εκθέσεων που αφορούν στη φοίτηση σε εκπαιδευτικές δομές, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους. Τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. δύνανται να αξιολογούν Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες μαθητών που φοιτούν μέχρι και την Α’ τάξη Λυκείου όλων των τύπων, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους.

Οι καταγγελίες
Στις καταγγελίες που υπάρχουν, τόσο προς το υπουργείο Παιδείας όσο και προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, από γονείς παιδιών, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται στην διάθεση της «Πρώτης» γίνεται λόγος για απρεπή συμπεριφορά της προϊσταμένης του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Ηλείας καθώς και για μεγάλο χρόνο αναμονής αναφορικά με τις επαναξιολογήσεις που αφορούν την αλλαγή βαθμίδας, από την Α’ Βάθμια στην Β’ βάθμια εκπαίδευση, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και το ένα έτος.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα παιδιά- μαθητές που φοιτούν στην Α’ βάθμια εκπαίδευση (σ.σ. Δημοτικά Σχολεία), δεν έχουν γνωματεύσεις στις οποίες να περιλαμβάνεται ο έγκυρος επιστημονικός όρος σχετικά με την ειδική μαθησιακή ανάγκη που έχουν, αντίθετα στην πλειοψηφία τους οι γνωματεύσεις αναφέρονται γενικά σε μαθησιακές δυσκολίες, χωρίς κανέναν άλλο χαρακτηρισμό. Όσο για τα παιδιά- μαθητές που φοιτούν σε σχολεία της Β’ βαθμιας Εκπαίδευσης (σ.σ. Γυμνάσια και Λύκεια), υπάρχουν περιπτώσεις που οι επαναξιολογήσεις καθυστερούν σημαντικά, όπως άλλωστε και οι σχετικές βεβαιώσεις- γνωματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους γονείς – κηδεμόνες, δεν γίνεται γνωστός ο χρόνος χορήγησης της σχετικής γνωμάτευσης προκειμένου να κατατεθεί προς την αντίστοιχη σχολική μονάδα στην οποία φοιτά το εκάστοτε παιδί- μαθητής, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που η σχετική γνωμάτευση δίνεται στους αιτούντες μετά και από τέσσερις μήνες, από τη στιγμή που το παιδί/ μαθητής περνάει από αξιολόγηση. Μπορεί όλες αυτές οι «δυσλειτουργίες» που αφορούν τις καθυστερήσεις να οφείλονται στο μειωμένο προσωπικό το οποίο υπάρχει στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ηλείας, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε πολλά άλλα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. στη χώρα, ωστόσο αυτό δεν αιτιολογεί τις καταγγελίες για απρεπή συμπεριφορά, αλλά και τα «λανθασμένα» αποτελέσματα.
Σύμφωνα με καταγγελία, η οποία βρίσκεται στην διάθεση της «Πρώτης», από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ηλείας πέρασε παιδί- μαθητής, για επαναξιολόγηση και το WISC που είναι το εξειδικευμένο τεστ εκτίμησης του IQ σε παιδιά κάτω των 16 ετών, έδειξε ότι βρισκόταν στο όριο της νοητικής αναπηρίας. Όταν η μητέρα του συγκεκριμένου παιδιού, υπέβαλε ένσταση προκειμένου το παιδί να αξιολογηθεί από το Δευτεροβάθμιο Όργανο, της Ειδικής Διαγνωστικής Επιτροπής Αξιολόγησης- ΕΔΕΑ που συνεδριάζει στην Πάτρα, το ίδιο παιδί, στο ίδιο τεστ παρουσίασε φυσιολογική νοημοσύνη(!). Παράλληλα όπως επεσήμανε η μητέρα του παιδιού, μιλώντας στην «Πρώτη», η γνωμάτευση που έλαβε από το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ηλείας, δεν ανέφερε πουθενά ότι έχει δικαίωμα υποβολής ένστασης εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος προκειμένου το παιδί της να μπορέσει να επαναξιολογηθεί, κάτι το οποίο η ίδια έμαθε εντελώς τυχαία. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια καταγγελία, η μητέρα δέχτηκε φραστική επίθεση από την προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ηλείας.
Σύμφωνα με πηγές της «Πρώτης» κάθε χρόνο, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις μαθητών που οι γονείς/ κηδεμόνες υποβάλλουν ένσταση, επί της γνωμάτευσης του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ηλεία και τα παιδιά- μαθητές επανεξετάζονται από την ΕΔΕΑ, με τα αποτελέσματα στην συντριπτική τους πλειοψηφία, να είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα που αρχικά δίνονται.
Οι καταγγελίες γονέων/ κηδεμόνων για το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ηλεία, περιγράφουν με ιδιαίτερα «μελανά» χρώματα, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και δυστυχώς όλο αυτό έχει αντίκτυπο στα ίδια τα παιδιά/ μαθητές, τα οποία υφίστανται μία απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη στήριξη από το σχολικό τους περιβάλλον.
Η «Πρώτη» επικοινώνησε με το γραφείο του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, όπου έθεσε τα ζητήματα των καταγγελιών που έχουν ήδη γίνει. Το σχόλιο που μεταφέρθηκε από το γραφείο του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν «Κάνουμε ότι προβλέπεται από το Νόμο». Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο το οποίο είναι στην διάθεση της «Πρώτης», ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής, ως αρμόδιος πειθαρχικός προϊστάμενος, διενέργησε Προκαταρτική Έρευνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 125 του ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26/τ. Α’). Μετά την ως άνω διερεύνηση η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί ενώπιον του Α’ τμήματος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες
Μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θεωρούνται όσοι για ολόκληρη ή ορισμένη περίοδο της σχολικής τους ζωής εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες μάθησης εξαιτίας αισθητηριακών, νοητικών, γνωστικών, αναπτυξιακών προβλημάτων, ψυχικών και νευροψυχικών διαταραχών οι οποίες, σύμφωνα με τη διεπιστημονική αξιολόγηση, επηρεάζουν τη διαδικασία της σχολικής προσαρμογής και μάθησης. Στους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συγκαταλέγονται ιδίως όσοι παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, αισθητηριακές αναπηρίες όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες με χαμηλή όραση), αισθητηριακές αναπηρίες ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), κινητικές αναπηρίες, χρόνια μη ιάσιμα νοσήματα, διαταραχές ομιλίας − λόγου, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού), ψυχικές διαταραχές και πολλαπλές αναπηρίες. Στην κατηγορία μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν εμπίπτουν οι μαθητές με χαμηλή σχολική επίδοση που συνδέεται αιτιωδώς με εξωγενείς παράγοντες, όπως γλωσσικές ή πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.

katagelia 1
katagelia 2