Στο «σφυρί» 237 ακίνητα στην Ηλεία

0
458

Δεκάδες κατοικίες αλλά και οικόπεδα βγαίνουν σε πλειστηριασμό

*Στον Δήμο Πύργου το 42,6% των πλειστηριασμών σε επίπεδο Νομού

*88 κατοικίες βγαίνουν σε πλειστηριασμό έως τις αρχές Μαΐου 2025

Της Άννας Αγγελίδου – anagelidou@yahoo.gr

Αντιμέτωποι με εκατοντάδες πλειστηριασμούς θα βρεθούν ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ηλεία, το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως τις αρχές Μαΐου, έχουν προγραμματιστεί 237 πλειστηριασμοί ακινήτων και στους επτά δήμους της Ηλείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που είναι στην διάθεση της «Πρώτης», από τα 237 ακίνητα τα οποία θα βγουν σε πλειστηριασμό, τα 88 αφορούν κατοικίες, ενώ τα 62 αφορούν οικόπεδα με κτίσμα.  Ακολουθούν θα αγροτεμάχια με κτίσμα και τα οικόπεδα, οι αποθήκες, τα αγροτεμάχια, ενώ από την λίστα δεν λείπουν ούτε οι θέσεις στάθμευσης/ parking. Παράλληλα, αύριο Τετάρτη 23 Οκτωβρίου βγαίνει και σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό μία ξενοδοχειακή μονάδα στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας με τιμή πρώτης προσφορά τις 770.000€.

Η ακτινογραφία στους επτά δήμους

Το 42,6% των προγραμματισμένων, μέχρι και σήμερα κατασχέσεων ακινήτων. αφορούν το Δήμο Πύργου, όπου 101 ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό. Ακολουθούν, ο δήμος Ήλιδας όπου έχουν προγραμματιστεί 59 κατασχέσεις ακινήτων, ο δήμος Πηνειού με 26 κατασχέσεις ακινήτων, ο Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης με 23 κατασχέσεις, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με 17, ο δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων με 9 και ο Δήμος Ζαχάρως με μόλις 2 αναρτημένες έως σήμερα κατασχέσεις.

Στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης έχουν προγραμματιστεί συνολικά 23 πλειστηριασμοί εκ των οποίων 2 σε κατοικίες, 3 σε οικόπεδα, 15 σε οικόπεδα με κτίσμα, 1 σε αγροτεμάχιο και 2 σε αγροτεμάχια με κτίσμα. 

Στον Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων έχουν προγραμματιστεί 9 πλειστηριασμοί ακινήτων, εκ των οποίων οι 2 σε κατοικίες, 1 σε αποθήκη, 2 σε οικόπεδα και 4 σε οικόπεδα με κτίσμα.

Στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας είναι προγραμματισμένοι συνολικά 17 πλειστηριασμοί ακινήτων εκ των οποίων 4 σε κατοικίες, 6 σε οικόπεδα με κτίσμα, 3 σε αγροτεμάχια, 3 σε αγροτεμάχια με κτίσμα και 1 σε ξενοδοχειακή μονάδα. 

Στο Δήμο Ζαχάρως, έχουμε τον μικρότερο αριθμό πλειστηριασμών, μέχρι στιγμής στην Ηλεία, μόλις 2 ακινήτων που αφορούν 1 οικόπεδο με κτίσμα και 1 αγροτεμάχιο με κτίσμα.

Στον Δήμο Ήλιδας είναι προγραμματισμένοι 59 πλειστηριασμοί ακινήτων εκ των οποίων οι 19 σε κατοικίες, 1 κατάστημα, 3 θέσεις στάθμευσης/ parking, 8 αποθήκες, 1 βιομηχανικός/βιοτεχνικός χώρος, 3 οικόπεδα, 17 οικόπεδα με κτίσμα, 2 αγροτεμάχια και 5 αγροτεμάχια με κτίσμα.

Στον Δήμο Πηνειού, είναι προγραμματισμένοι 26 συνολικά πλειστηριασμοί ακινήτων, εκ των οποίων 14 κατοικίες, 1 κατάστημα, 2 οικόπεδα, 5 οικόπεδα με κτίσμα, 2 αγροτεμάχια, και 2 ακόμα αγροτεμάχια με κτίσμα.

Τέλος στον Δήμο Πύργου έχουν προγραμματιστεί ήδη 101 πλειστηριασμοί ακινήτων εκ των οποίων οι 47 αφορούν κατοικίες, οι 7 καταστήματα, 4 θέσεις στάθμευσης / parking, 7 αποθήκες, 1 βιομηχανικός/ βιοτεχνικός χώρος , 1 γραφείο, 8 οικόπεδα, 14 οικόπεδα με κτίσμα, 6 αγροτεμάχια, και 6 ακόμα αγροτεμάχια με κτίσμα.

Ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί από την ΑΑΔΕ

Με 31 πλειστηριασμούς ακινήτων ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου η φθινοπωρινή «σεζόν» για την εφορία, θέλοντας να στείλει μήνυμα στους οφειλέτες του δημοσίου ότι εφόσον δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους, η περιουσία τους θα κατασχεθεί από το Δημόσιο.

Αυτό που επιδιώκει η εφορία είναι οι μεγαλο-οφειλέτες να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η οποία προβλέπει 24 έως 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Από τις 23 Οκτωβρίου έως και τις 19 Μαρτίου 2025 έχουν ήδη προγραμματιστεί από την ΑΑΔΕ συνολικά 33 πλειστηριασμοί ακινήτων, εκ των οποίων κανένας για την ώρα στην Ηλεία. Σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από την ΑΑΔΕ έχει ήδη προγραμματιστεί πλειστηριασμός ενός ακινήτου –οικόπεδο με διώροφη οικοδομή και αποθήκη, στο δήμο Θέρμου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας έναντι του ποσού των 36.400€. Τις επόμενες μέρες αναμένεται οι πλειστηριασμοί να αυξηθούν καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει και νέες κατασχέσεις περιουσιών.