Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΤΕΕ, κατέθεσε τις προτάσεις της, επί του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, που αφορούν σημειακές παρεμβάσεις στο προτεινόμενο και προκριθέν 3ο Σενάριο από την ανάδοχο εταιρεία. Όπως επισημαίνει στο εισαγωγικό κείμενο της παρουσίασης των προτάσεων, το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, γενικές αρχές του σχεδιασμού κατά τη γνώμη του ΤΕΕ Ηλείας, θα πρέπει να είναι αφενός η προστασία της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας καθώς ο Δήμος διαθέτει κατ’εξοχήν αγροτικό χαρακτήρα (σύμφωνα και με τα ευρήματα της μελέτης) αφετέρου η υποστήριξη των ορεινών-ημιορεινών οικισμών που ερημοποιούνται χρόνο το χρόνο.
Όπως επισημαίνεται, επιβάλλεται ο σχεδιασμό να στοχεύει ταυτόχρονα στην ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων μεταποίησης τυποποίησης και διανομής των αγροτικών προϊόντων. Η προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής, τόσο της παραποτάμιας ζώνης του Αλφειού όσο και του παραλιακού μετώπου της περιοχής, οφείλει να συνδυαστεί με επιτρεπόμενες ήπιες χρήσεις αναψυχής, ούτως ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και τόνωσης της τοπικής οικονομίας. Όσον αφορά τις υποδομές, η διαδύνδεση με τον όμορο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τον αρχαιολογικό χώρο μέσω μιας παραποτάμιας οδού θα αποτελούσε μείζον αναπτυξιακό έργο. Η κατασκευή δε της συνδετήριας οδού Μεγαλόπολη-Ανδρίτσαινα-Αρχαία Ολυμπία αποτελεί όραμα το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και να καταγραφεί στο παρόν Χωροταξικό Σχέδιο ούτως ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί στο μέλλον. Μέχρι την εκκίνηση της διαδικασίας διαβούλευσης στα πλαίσια της ΣΜΠΕ και των ορίων οικισμών θα υποβάλλουμε συμπληρωματικά στοιχεία με στόχο την συμβολή μας στην επίτευξή του μέγιστου θετικού αποτελέσματος.
Οι παρατηρήσεις του ΤΕΕ Ηλείας
Τα σημεία στα οποία εστίασε το ΤΕΕ Ηλείας κατόπιν των συναντήσεων με τους μελετητές του ΤΠΣ και την Δημοτική Αρχή συνοψίζονται στις κάτωθι προτάσεις:
1. Οι ακτίνες των 800μ. των οικισμών αποτελούν τροχοπέδη φορολογικά για τους ιδιοκτήτες γεωτεμαχίων που βρίσκονται εντός της εν λόγω ακτίνας αλλά αποτελούν επί της ουσίας αγροτεμάχια και όχι οικόπεδα.
Προτείνεται η κατάργηση των ακτίνων και η οριοθέτηση των οικισμών.
2. Στα πλαίσια της υποστήριξης των οικισμών με την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων προτείνεται ο σχεδιασμός περιμετρικής ζώνης 200-500μ. στην οποία να είναι εφικτό να αναπτύσσονται επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης και τουριστικές χρήσεις. Οι τουριστικές χρήσεις αναπτύσσονται στους ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς ως επι το πλείστον σε περιοχές που γειτνιάζουν με δασικό περιβάλλον και όχι εντός του οικιστικού κέντρου των χωριών. Ως αρτιότητα προτείνουμε την διατήρηση των 4000 τ.μ. με στόχο την αραιή δόμηση.
3. Προτείνεται η εφαρμογή παρόδιας ζώνης πλάτους 150μ. σε κάθε Επαρχιακή Οδό και σε κάθε Κύρια Δημοτική Οδό όπως αυτές έχουν χαρακτηρισθεί από σχετικά διατάγματα. Στην παρόδια ζώνη προτείνουμε ως επιτρεπόμενες Χρήσεις τη Βιοτεχνία Χαμηλής Όχλησης ,τα κέντρα αναψυχής (εστιαση-αναψυξη), τα ΚΑΔ (Κέντρα αποθήκευσης και διανομής αμιγώς αγροτικών προϊόντων) καθώς και τουριστικές χρήσεις και κατοικία. Επιπλέον να επιτρέπονται τα πρατήρια υγρών καυσίμων και οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
4. Στην ζώνη προστασίας του Αλφειού, προτείνονται ως επιτρεπόμενες ήπιας μορφής χρήσεις όπως κατασκηνώσεις και αθλητικές εγκασταστάσεις (λυόμενων – ξύλινων κατασκευών),διαμόρφωση μονοπατιών με ξύλινες ή λιθόστρωτες διαδρομές.
5. Προτείνεται η οριοθέτηση υφιστάμενου οικισμού προ του ’23 «ΜΑΣΤΟΡΕΪΚΑ» πλησίον του Σχεδίου Πόλεως Κρεσταίνων.
6. Προτείνεται η οριοθέτηση οικισμού προ του ’23 «ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ» στην περιοχή ανατολικά του Σχ.Πόλεως Κρεσταίνων.
7. Προτείνεται η επέκταση του Σχ.Πόλεως στο νότιο μέρος έως το ρέμα Σελινούντα. Είναι μία περιοχή η οποία έχει δομηθεί σε μεγάλο βαθμό και δεν διαθέτει γεωτεμάχια αξιοποιήσιμα (μικρές επιφάνειες). Σημαντικό είναι η οριοθέτηση του ρεματος Σελινούντα σε όλο το μήκος του που διέρχεται στις παρυφές του Σχ.Πόλεως.
8. Συμφωνούμε τον καθορισμό τουριστικής ζώνης στις περιοχές της ΖΟΕ Γ2 στα όρια με τον οικισμό Κάτω Σαμικό. Ταυτόχρονα όμως επιβάλλεται η χωροθέτηση μικρής έκτασης της τάξης των 15 στρεμμάτων εντός της ζώνης NATURA (βλ.αεροφωτογραφία) με επιτρεπόμενη χρήση την αναψυχή με λυόμενες ξύλινες-μεταλλικές κατασκευές με στόχο την εγκατάσταση ενός «τουριστικού δημοτικού περιπτέρου». Στόχος είναι η βελτίωση του υφιστάμενου περιβάλλοντος (καντίνες) με μία καλαίσθητη ήπιας μορφής κατασκευή εγκρινόμενης από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής η οποία δεν θα επιβαρύνει αισθητικά το περιβάλλον, αντιθέτως θα παραλαμβάνει τους ρύπους από την χρήση της παραλίας αποτελεσματικότερα από ότι σήμερα και θα προφυλάσσει το όμορο δασικό περιβάλλον με τα μέτρα πυροπροστασίας και φύλαξης που θα διαθέτει.
9.Προτείνεται στο παρόν ΤΠΣ να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη για την κατασκευή οδού διασύνδεσης του Δήμου με τους όμορους δήμους και τον όμορο νομό. Η οδός η οποία θα διέρχεται από Μεγαλόπολη – Ανδρίτσαινα – Αρχαία Ολυμπία θα συνδέει τους Αρχαιολογικούς χώρους του Επικούρειου Απόλλωνα με την Αρχαία Ολυμπία και θα αντλεί επισκεψιμότητα από τον όμορο νομό Αρκαδίας από τον οποίο σήμερα ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεσταίνων είναι αποκομμένος.
10. Προτείνεται η εφαρμογή μεταβατικών διατάξεων για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις (βιοτεχνία χαμηλής όχλησης) ώστε να μπορούν να ανανεώνουν την άδεια λειτουργίας τους και να επεκτείνουν την επιχείρησή τους (προσθήκη, επέκταση, εκσυγχρονισμός).