* Την εξεύρεση οριστικής λύσης στο ζήτημα των εγγυημένων δανείων σε πυρόπληκτους, αναζητά το Επιμελητήριο Ηλείας
Tης Άννας Αγγελίδου –[email protected]
Σε βραχνά εξελίσσονται τα χρέη εκατοντάδων οφειλετών από την Ηλεία, με τα funds καθημερινά να αναρτούν ολοένα και περισσότερα ειδοποιητήρια για κατασχέσεις ακινήτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως τα μέσα Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί 348 πλειστηριασμοί ακινήτων στο Νομό Ηλείας εκ των οποίων οι 111 αφορούν κατοικίες. Οι μισοί σχεδόν από τους πλειστηριασμούς αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται στο Δήμο Πύργου, όπου δυστυχώς είναι προγραμματισμένες 162 κατασχέσεις, ενώ ιδιαίτερα υψηλά βρίσκεται στην λίστα των κατασχέσεων και ο δήμος Πηνειού με 58 κατασχέσεις. Τρίτος σε αριθμό κατασχέσεων ακινήτων βρίσκεται ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης με 41 ακίνητα προς κατάσχεση, ακολουθεί ο Δήμος Ήλιδας με 35 ακίνητα, ενώ στις τελευταίες θέσεις της λίστα βρίσκονται ο Δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων με 19 ακίνητα, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με 17 ακίνητα, εκ των οποίων δύο αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ στη τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται ο Δήμος Ζαχάρως με 16 ακίνητα σε πλειστηριασμό.
Όσο αφορά το είδος των ακινήτων ανά δήμο της Ηλείας, οι περισσότεροι πλειστηριασμοί αφορούν κατοικίες, πολλές εκ των οποίων και πρώτες κατοικίες ανθρώπων οι οποίοι δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ειδικότερα στο Δήμο Πύργου σε πλειστηριασμό βγαίνουν 62 κατοικίες, στο δήμο Πηνειού 21, στους δήμους Ήλιδας και Ανδραβίδας- Κυλλήνης από 9 κατοικίες, 6 στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, 3 στο δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων και μόλις 1 στο δήμο Ζαχάρως. Ακολουθούν τα οικόπεδα με κτίσμα όπου συνολικά στην Ηλεία βγαίνουν 68 σε πλειστηριασμό, εκ των οποίων 18 είναι στο Δήμο Πύργου, 13 στο δήμο Πηνειού, 11 στο δήμο Ήλιδας, από 7 στους δήμους Ζαχάρως και Ανδραβίδας Κυλλήνης και από 6 στους δήμους Ανδρίτσαινας Κρεστένω και Αρχαίας Ολυμπίας. 67 πλειστηριασμούς στην Ηλεία θα πραγματοποιηθούν σε αγροτεμάχια , ενώ 44 αφορούν αγροτεμάχια με κτίσμα. Πλειστηριασμούς όμως έχουμε και σε καταστήματα. Ειδικότερα σε επίπεδο Ηλείας έχουν ήδη προγραμματιστεί 22 πλειστηριασμοί καταστημάτων, εκ των οποίων 13 βρίσκονται στο δήμο Πύργου, 5 στο δήμο Ζαχάρως, 2 στο δήμο Πηνειού και 1 στο δήμο Ήλιδας. Αυτό το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων που αφορούν καταστήματα, λειτουργούν κανονικά μέχρι και σήμερα και στεγάζουν επιχειρήσεις των οποίων οι ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν να τα χάσουν καθώς έχουν οφειλές, ενώ υπάρχουν και ακίνητα καταστημάτων τα οποία είναι ήδη μισθωμένα σε τρίτους ως επαγγελματικοί χώροι και βγαίνουν στο σφυρί.

Δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
Η οικονομική κρίση, δεν χτύπησε την Ηλεία το 2010 όταν δηλαδή η χώρα εισήλθε στα μνημόνια, λόγω της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια από τις διεθνείς αγορές. Η οικονομική κρίση χτύπησε την Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, όταν σπίτια, επιχειρήσεις αλλά και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έγιναν στάχτη, από τις φονικές πυρκαγιές που συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο. Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας έμεινε στα χαρτιά ενώ τρία χρόνια αργότερα και πριν καν επουλωθούν οι «πληγές» των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας, η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια, με καταστροφικές συνέπειες για την Ηλειακή οικονομία- και όχι μόνο. Εκατοντάδες πολίτες αλλά και επαγγελματίες, δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ληξηπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες παρά του ότι είχαν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, πέρασαν στα funds τα οποία προχωρούν σε κατασχέσεις. Το πρόβλημα έχει ήδη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ το Επιμελητήριο Ηλείας ζητά στοιχεία από τις επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» και κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτα. Ειδικότερα σε επιστολή που απέστειλε το Επιμελητήριο Ηλείας στα μέλη του, επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Το Επιμελητήριο Ηλείας προτίθεται να αναλάβει δράση με στόχο την εξεύρεση οριστικής διευθέτησης στο ζήτημα των εγγυημένων δανείων σε πυρόπληκτους, που ταλανίζει την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας.
Στο πλαίσιο αυτό – και εφόσον επιθυμείτε – παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εάν έχετε εμπλακεί, είτε ως οφειλέτες είτε ως εγγυητές, σε περιπτώσεις δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η καταγραφή αυτή είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο θα μας επιτρέψει να αποτυπώσουμε το μέγεθος του προβλήματος και να σχεδιάσουμε τις κατάλληλες παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς.
Εάν θέλετε να συμμετέχετε, μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα απογραφικού χαρακτήρα, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου και είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο. https://www.iliachamber.gr/apografi-melon/
Η προσπάθεια που ξεκινά χρειάζεται τη στήριξη όλων μας. Προσβλέπουμε λοιπόν στη θετική σας ανταπόκριση και παραμένουμε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση».