Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ήλιδας
Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του Νομού Ηλείας, το φράγμα Πηνειού, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας.
Την ημερίδα με τίτλο: «Φράγμα Πηνειού: Έξι δεκαετίες λειτουργίας, Αποτελέσματα Παρακολούθησης και Προοπτικές», διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών, με αρωγούς και συνδιοργανωτές το Δήμο Ήλιδας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ πραγματοποιήθηκε παρουσία αρχών και εμπλεκομένων φορέων, μελών της επιστημονικής κοινότητας και φοιτητών του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Όπως τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος: «Η ημερίδα αποδεικνύει περίτρανα το λόγο που το φράγμα Πηνειού και η τεχνητή λίμνη Καραμανλή, αποτελούν το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έχει δει ποτέ ο νομός Ηλείας. Πρόκειται για το έργο που έζησε πολλές γενιές αγροτών και συνεχίζει να ζει τους δραστήριους παραγωγούς του τόπου μας.
Είναι έργο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της περιοχή μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Αρχαίας Ήλιδας στην οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα».
Σκοπός της ημερίδας ήταν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με το φράγμα Πηνειού, τη λειτουργία του, τον εκσυγχρονισμό του μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά και τις προοπτικής ανάπτυξης που δίνει στην ευρύτερη περιοχή η λίμνη Καραμανλή.
Όπως επεσήμανε ο κύριος Χριστοδουλόπουλος: «Έχουν περάσει περίπου 60 χρόνια από τη λειτουργία του φράγματος, ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή -συμπεριλαμβανομένου και της Αρχαίας Ήλιδας- αφέθηκε στην τύχη της, αφού στερείται της παραμικρής προβολής, συντήρησης και φροντίδας. Κυριολεκτικά παρακμάζει, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων του φράγματος, οι οποίες παραμένουν έρμαιο σε λεηλασίες και βανδαλισμούς, αλλά και της λίμνης η οποία δεν έχει βρει ακόμα τον προσανατολισμό της στον τουριστικό και κατ’ επέκταση αναπτυξιακό χάρτη.
Με την κλιματική κρίση και την έλλειψη νερού από βροχές και χιόνια προστέθηκε και ένας ακόμα πονοκέφαλος, αυτός της στάθμη της λίμνης, η οποία πέρσι παρουσίασε ιστορικά χαμηλά.
Με χαρά έχουμε υποδεχτεί και συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εκπόνηση της μελέτης του Υπουργείου Υποδομών, για τον εκσυγχρονισμό του Φράγματος Πηνειού. Σ’ αυτή προκρίνουμε, εκτός από τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ασφάλεια του Φράγματος και την αξιοποίηση της λίμνης Καραμανλή, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και την τουριστική ανάδειξη.
Επιπλέον, ζητούμε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δύο συγκεκριμένα πράγματα. Το ένα έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση για αξιοποίηση του αναψυκτηρίου, το οποίο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και το δεύτερο έχει να κάνει με μια αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία θα μας υποδείξει τα έργα που πρέπει να γίνουν για να ενωθεί η περιοχή της Κεραμιδιάς με τον ιστορικό χώρο της Αρμάτοβας».



