Δρομείς από 25 χώρες μετείχαν στο Δρόμο της Εκεχειρίας

0
13
dromos 1

50 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία

  • «Σήμερα παρά ποτέ είναι αναγκαία η εφαρμογή της Εκεχειρίας ως Ολυμπιακή Αξία»
  • Τριήμερες εκδηλώσεις στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για την ανάδειξη της Εκεχειρίας που οδηγεί στην ειρήνη

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, συναδέλφωσης, σεβασμού και συγκίνησης ολοκληρώθηκαν την Κυριακή για 10η χρονιά, οι τριήμερες εκδηλώσεις της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΜΚΕ στην Ηλεία για τον «Δρόμο Εκεχειρίας 2025».
Δρομείς από όλη την Ελλάδα, αλλά και από 24 χώρες, περπάτησαν τα 50 χιλιόμετρα του Μονοπατιού της Εκεχειρίας από την διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, Αρχαία Ήλιδα, έως τον τόπο τέλεσής τους, την Αρχαία Ολυμπία.
Οι δρομείς ξεκίνησαν την Κυριακή 27 Απριλίου 2025 στις 05:45 το πρωί, από την είσοδο του Παλαιού Μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας. Διήλθαν από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανος και τερμάτισαν στο Παλαιό δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου έγινε και η βράβευσή τους.
Στο «Δρόμο Εκεχειρίας 2025» έλαβαν μέρος περίπου 450 δρομείς από την Ελλάδα και από 24 χώρες (Αλβανία, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Ζάμπια, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Λίβανο, Μολδαβία, Μπουτάν, Ολλανδία, Ουκρανία, Πακιστάν, Περού, Ρουμανία, Σρι Λάνκα, Συρία, Ταϊβάν, Τουρκία, Φιλιππίνες, Χιλή και Χονγκ Κονγκ) διατρανώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα της Ειρήνης, ως «αγγελιαφόροι» της.
Ο «Δρόμος Εκεχειρίας 2025» διεξήχθη επί της Oικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας: το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας», δεν είχε αγωνιστικό χαρακτήρα και βραβεύθηκαν με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια οι δρομείς που ολοκλήρωσαν τη διαδρομή των 50 χλμ.
Της πορείας ειρήνης εφέτος ηγήθηκαν ο Αλέξης Ξύδης (από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ. Περιφερειακού Τμήματος Αμαλιάδας, τιμώντας στο πρόσωπό του τους Εθελοντές Διασώστες που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν ανιδιοτελώς το Δρόμο της Εκεχειρίας και πολλές φορές κάνουν τη διαδρομή δυο φορές για να είναι δίπλα στους δρομείς και να τους παράσχουν οποιαδήποτε στήριξη χρειασθεί) και ο Κώστας Χατζής (ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Ολλανδία, έχει λάβει μέρος και στις δέκα διοργανώσεις του Δρόμου Εκεχειρίας, πραγματοποιώντας, κάθε χρόνο, το δικό του «Δρόμο Εκεχειρίας» ώστε να έρθει από την Ολλανδία στην Ελλάδα και να λάβει μέρος).

Παρευρέθηκαν: ο αντιπεριφερειάρχης Θεοδ. Βασιλόπουλος, εκ μέρους του Δημάρχου Ήλιδας ο Δημ. Σύμβουλος Κωνστ. Κουτρουμπής, ο αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ήλιδας Γ. Κράλλης, οι πρόεδροι των Τ.Δ. Ήλιδας και Πίσας Χρ. Γουρδουμπάς και Σοφιανός Σοφιανόπουλος, από το Επιμελητήριο Ηλείας ο Σ. Σαμψούνης, ο υπερδρομέας Γιάννης Κούρος και ο κολυμβητής υπεραποστάσεων Σπύρος Χρυσικόπουλος, ο Ολυμπιονίκης Γ. Τζελίλη, οι παγκοσμιονίκες Μαρία Χριστοφορίδη και Μαρία Καρπαθάκη και η βαλκανιονίκης στα 400 μέτρα Αργυρώ Γιαννικάκη.

Σε όλα τα χωριά της διαδρομής οι κάτοικοι – εθελοντές του Δρόμου της Εκεχειρίας για ακόμη μία φορά έδειξαν ότι η φιλοσοφία του «Ξένιου Δία», εξακολουθεί να υπάρχει στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες προσφέροντας απλόχερα κι εφέτος τοπικά εδέσματα στους δρομείς.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις

Οι τριήμερες εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του «Δρόμου Εκεχειρίας» ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα από την Αρχαία Πίσα.
Συγκεκριμένα:
• Ο Δρόμος του Κλεοσθένη, από την Αρχαία Πίσα στην Αρχαία Ολυμπία (αγώνας 5χλμ) προς τιμήν του βασιλιά της Αρχαίας Πίσας Κλεοσθένη, ο οποίος μαζί με τον Ίφιτο της Ήλιδας και τον Λυκούργο της Σπάρτης, καθιέρωσαν τον θεσμό της Εκεχειρίας.
Με τη συμβολική συμμετοχή του Σπύρου Χρυσικόπουλου (κολυμβητή υπεραποστάσεων και κάτοχο ρεκόρ Γκίνες) οι δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα από την Αρχαία Πίσα, έτρεξαν δίπλα από τους τάφους των Ελλανοδικών, το ναό της Δήμητρας Χαμύνη, μπροστά από τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, δίπλα από το αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας και τερμάτισαν στην είσοδο του Δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας.


Οι τρεις πρώτες γυναίκες είναι:
ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (23’09.02)
TSHOMO DECHEN (23’18.40)
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΧΗ (24’57.43)


Οι τρεις πρώτοι άνδρες είναι:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (16’26.08)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (18’00.93)
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ(21’32.21)


Στην εκδήλωση που έγινε με την καθοριστική συμβολή του ΑΣΑΕΔ, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος της Πίσσας Σοφιανός Σοφιανόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου Παν. Λάττας, ο Ολυμπιονίκης Γιώργος Τζελίλης, η Βαλκανιονίκης Αργυρούλα Γιαννικάκη, η Παγκοσμιονίκης Μαρία Χριστοφορίδη, ο Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ και κάτοχος επί 35 χρόνια του πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου δρόμου Σπύρος Ανδριόπουλος, ο τ. βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κοντογιάννης και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Παναγ. Γιαννακουλόπουλος.
• Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΦΙΤΟΥ διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου στην Αρχαία Ήλιδα. Ο συμβολικός αυτός αγώνας είναι αφιερωμένος στο βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, ενός εκ των πρωτεργατών της Εκεχειρίας, που μαζί με τον βασιλιά της Πίσας Κλεοσθένη και της Σπάρτης Λυκούργο υπέγραψαν το Σύμφωνο της Εκεχειρίας.
Έλαβαν μέρος παιδιά της Πέμπτης και Έκτης δημοτικού καθώς και του Γυμνασίου. Οι νεαροί δρομείς ξεκίνησαν από την πλατεία της Ήλιδας και τερμάτισαν στο Σύγχρονο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας, σε έναν αγώνα σχεδόν 2 χιλιομέτρων. Τιμήθηκαν όλα τα παιδιά. Όμως ιδιαίτερα τιμήθηκαν οι πρώτοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι από το δημοτικό: Γεώργιος Χριστοδουλόπουλος από την Αρχαία Ήλιδα και Ωκεανίδα Καρακατσάνη από την Αθήνα και οι πρώτοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι από το γυμνάσιο: Ζήσης Καρακατσάνης, από την Αθήνα και Χρυσή Καλογεροπούλου από το Αυγείο.
Ο Δρόμος του Ίφιτου έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του #BE ACTIVE.

• Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην Αρχαία Ήλιδα.

Ο Δήμαρχος Ήλιδας

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους δρομείς για την συμμετοχή τους, τόνισε την οικουμενικότητα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, επισήμανε την ανεκτίμητη αξία που προσδίδει η Αρχαία Ήλιδα στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη και ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας διεκδικεί τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Παιδικών Αγώνων του 2027.
Συγκεκριμένα είπε:
«Ο Δήμος Ήλιδας με χαρά συμμετέχει και στο φετινό αγώνα «Δρόμος της Εκεχειρίας», που διοργανώνει κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία η Συμπολιτεία Ολυμπίας.
Αποτελεί μεγάλη μας χαρά και τιμή που είμαστε εδώ και περίπου δέκα χρόνια μέρος αυτού του συμβολικού αγώνα, ο οποίος αναβιώνει της αρχές της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και του αμοιβαίου σεβασμού, που φωτίζουν την πορεία της ανθρωπότητας και του συνόλου του Δυτικού κόσμου εδώ και αιώνες.
Ο Δήμος Ήλιδας έχει αγκαλιάσει το Μονοπάτι της Εκεχειρίας, όχι μόνο για την τεράστια ιστορική του αξία και την πολιτισμική του κληρονομιά, αλλά διότι συμβάλλει και στην ανάδειξη του τόπο μας συνολικά, λόγω της πανέμορφης ορεινής του διαδρομής, αλλά και της χρήσης της Αρμάτοβας για την ανάγκες του δρόμου, στα έτη που χαρακτηρίζονται ως Ολυμπιακά.
Με χαρά βλέπουμε το δρόμο Εκεχειρίας κάθε χρόνο να εξελίσσεται και να βελτιώνει την οργανωτική του δομή, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους για την απόφασή μας να ασχοληθούμε ενεργά με αυτόν.
Είμαστε χαρούμενοι για όλες τις προσπάθειες που γίνονται να αναδειχθεί το μεγαλείο του τόπου μας, της γενέτειρας και διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας πριν από 2800 χρόνια.
Της Αρχαίας Ήλιδας που ήταν η μόνο χωρίς τείχη, πολύ απλά διότι δεν τα χρειαζόταν, αφού είχε μόνο φίλους και συμμάχους.
Αυτές οι πανανθρώπινες ιδέες μας οδήγησαν από κοινού με την Αρχαία Ολυμπία, να διεκδικήσουμε τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Παιδικών Αγώνων του 2027, του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στην περιοχή μας, στη σύγχρονη εκδοχή της.
Μια διοργάνωση που επιστρέφει μεγάλους αγώνες στον τόπο που έδωσε νόημα σε όρους, όπως το «εύ αγωνίζεσθαι, το «αιέν αριστεύειν», και η «ευγενής άμιλλα».
Μια διοργάνωση που θα φιλοξενήσει στην περιοχή μας περισσότερα από 2000 άτομα.
Και είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και χρήσιμες για τον τόπο μας τέτοιες ενέργειες, σε μια εποχή που επιδιώκεται η απαξίωσή του.
Σε μία εποχή που οι σύγχρονοι θεματοφύλακες των Ολυμπιακών Αγώνων επεδίωξαν και κατάφεραν να εκλέξουν πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μακριά από τα Ιερά χώματα του Ολυμπισμού.
Έφεραν στην Ολυμπία μόνο την τελετή έναρξης, απαξιώνοντας όμως της παρουσία των δημάρχων τόσο της Αρχαίας Ολυμπίας όσο και της Ήλιδας, ξεχνώντας ότι αν δεν υπήρχε ο ενιαίος Ολυμπιακός χώρος της Ηλείας, δεν θα είχε γεννηθεί ποτέ αυτή η ιδέα.
Για το λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι εμείς μαζί να διεκδικούμε μόνιμα τα αυτονόητα κι αυτά που ιστορικά μας αναλογούν.
Στο πλαίσιο αυτό, ευχόμαστε να γίνει το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» ως μονοπάτι της Ειρήνης για όλον τον κόσμο και να συνεχίσει να διαφημίζει στα πέρατα του κόσμου της αξίες του Ολυμπισμού και της Εκεχειρίας που γέννησε ο τόπος μας.
Καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες και κάλο δρόμο».

dromos 2
dromos 3
dromos 4
dromos 5
dromos 6
dromos 7
dromos 8