Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Α. Φίλια στον Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλίων
Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλίων πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Γεώργιο Τσακοπιάκο, καθώς και με τους υπαλλήλους του Τ.Ο.Ε.Β. για να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν κατά την προηγούμενη αρδευτική περίοδο.
Κύριο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η εκτεταμένη καταστροφή τουλάχιστον 200 ηλεκτρονικών υδροληψιών – γνωστές και ως «καρτοβάννες» – οι οποίες είχαν εγκατασταθεί το προηγούμενο έτος με σκοπό την ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού και την αποτροπή της σπατάλης. Οι ζημιές αφορούν σπασίματα, καψίματα και παραβιάσεις των συσκευών, γεγονός που υπονομεύει τη λειτουργικότητα του συστήματος.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε και αυτοψία στην περιοχή του Παλαιοχωρίου Γαστούνης, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη έκταση των καταστροφών. Η εικόνα που διαπιστώθηκε επί τόπου επιβεβαίωσε την σοβαρότητα της κατάστασης.
Σε δηλώσεις του ο κ. Φίλιας ανέφερε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της, ολοκλήρωσε την υλοποίηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου, συνολικού προϋπολογισμού 769.395,20€, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014–2020. Το έργο περιλάμβανε τη βελτίωση του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου του Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλίων, μέσω της εγκατάστασης 1125 ηλεκτρονικών υδροληψιών, πέντε κεντρικών παροχόμετρων και ενός συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης λειτουργίας και φόρτισης καρτών. Με αυτόν τον εκσυγχρονισμό, ο Οργανισμός απέκτησε τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση και τις απώλειες νερού στο δίκτυο, συμβάλλοντας στην εξυγίανση της λειτουργίας του.
Δυστυχώς, διαπιστώνουμε με λύπη πως κάποιοι επιλέγουν τον δρόμο της αυθαιρεσίας, καταστρέφοντας υποδομές που κατασκευάστηκαν για το κοινό όφελος. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσει σε κάθε αναγκαία νομική και διοικητική ενέργεια, ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και να προστατευτούν τα έργα εκσυγχρονισμού.
Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όπου η λειψυδρία και η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων απειλούν άμεσα την αγροτική παραγωγή, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ο στοιχειώδης σεβασμός προς υποδομές που έχουν στόχο τη βιώσιμη διαχείριση του αρδευτικού νερού».

