Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠρόεδρος ΦΟΔΣΑ: «Συνένωση ανόμοιων πραγμάτων»

Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ: «Συνένωση ανόμοιων πραγμάτων»

Τι ανέφερε ο Δήμαρχος Ήλιδας και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος για την δημιουργία ενιαίου φορέα με έδρα την Πάτρα

*Συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο Σοχιάς παρουσία Δημάρχων και Αντιδημάρχων από τους Ηλειακούς Δήμους

*«Θα έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση

με τους 19 Δημάρχους της Περιφέρειας για το θέμα»

*«Η συνένωση δεν γίνεται για ισχυρούς

φορείς αλλά για να λυθούν προβλήματα όμορων νομών»

Την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων με έδρα την Πάτρα εξέφρασαν χθες ο Δήμαρχος Ήλιδας και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος παρουσία του Αντιπροέδρου και Δημάρχου Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινού, Δημάρχων και Αντιδημάρχων από τους Ηλειακούς Δήμους.

  Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τους ΦΟΔΣΑ αφορά  μια συνένωση ανόμοιων πραγμάτων στην διαχείριση των απορριμμάτων και γίνεται στην ουσία για επίλυση άλλων προβλημάτων από τους όμορους νομούς.

  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο περιβάλλοντος θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος ΦΟΔΣΑ με έδρα την Πάτρα. Εμείς ως Ηλεία εκφράσαμε την αντίθεσή μας σε αυτό το νομοσχέδιο μέσω του Φορέα Διαχείρισης στη συνεδρίασή μας και μετά οι Δήμοι στα Δ.Σ. πήραν ανάλογες αποφάσεις κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

  Είμαστε αντίθετοι με την συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ γιατί πάμε να συνενώσουμε ανόμοια πράγματα. Να συνενώσουμε την Ηλεία με την Αχαϊα και την Αιτωλοακαρνανία στη διαχείριση απορριμμάτων όταν εμείς σαν Ηλεία εδώ και δεκαπέντε χρόνια διαχρονικά όλοι οι Δήμαρχοι που πέρασαν διαχρονικά είχαν ασχοληθεί με αυτό το σοβαρό θέμα μέχρι να φτάσουμε στο 2016 και να υπογράψουμε την σύμβαση και να υλοποιηθεί μετά από τρία χρόνια η κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων.

  Διαχειριζόμαστε σήμερα με τον καλύτερο τρόπο τα στερεά απόβλητα και όχι μόνο. Εκεί που περιμέναμε να ακούσουμε και να μας καλέσουν ώστε να ανοίξει η πρόσκληση να μετατραπεί η ΜΕΑ, η μονάδα διαχείρισης που έχουμε σε ΜΑΑ μονάδα ανακύκλωσης και ανάκτησης ώστε να μειωθεί το υπόλειμμα, βλέπουμε το νομοσχέδιο που πάμε να συνενωθούμε με τους άλλους νομούς που ο μεν ένας δεν έχει καν ξεκινήσει την διαδικασία της κατασκευής εργοστασίου διαχείρισης, και ο άλλος έχει μια μονάδα βιοαποβλήτων και ένα διαγωνισμό που έχει και προσωρινό ανάδοχο. Δηλαδή και οι δυο άλλοι νομοί διαχειρίζονται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο με ΧΥΤΑ και με μια μονάδα που υπάρχει στο Αίγιο για τα βιοαπόβλητα , τους δε 17.000 τόνους του Αιγίου τους παίρνουμε και τους διαχειριζόμαστε εμείς».

«Θα έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση

με τους 19 Δημάρχους της Περιφέρειας για το θέμα»

Συνεχίζοντας ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μια συζήτηση με τους 19 Δημάρχους της Περιφέρειας για το εν λόγω μείζον θέμα, κάτι που δεν έχει γίνει τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «θα έπρεπε να συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα γίνει αυτή η συνένωση. Φοβάμαι πως όλο αυτό το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται για να λύσουμε προβλήματα όμορων νομών χωρίς να ευθυνόμαστε εμείς για τα προβλήματα αυτά. Ζητήσαμε να εξαιρεθούμε και συνεχίζουμε να ζητάμε την εξαίρεσή μας από αυτή την συγχώνευση όπως γίνεται σε άλλες Περιφέρειες.

  Είναι εφικτό  αφού η Ηλεία δεν έχει κανένα πρόβλημα και δεν επιβαρύνεται κανένας. Μας είπαν ότι δεν μπορούμε να λειτουργούμε σαν ανεξάρτητος ΦΟΔΣΑ αφού δεν έχουμε υπαλλήλους. Και αυτό το έχουμε λύσει. Υπάρχει προγραμματική σύμβαση του Φορέα – εγκεκριμένη από το Συμβούλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου εξυπηρετείται από την Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας.  Καλούμε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου να πάρει πίσω αυτό το νομοσχέδιο και να μας εξαιρέσει. Το νομοσχέδιο δεν γίνεται για την δημιουργία ισχυρών φορέων διαχείρισης των απορριμμάτων και την απλοποίησή τους αλλά όπως είπα για την επίλυση προβλημάτων όμορων νομών. Να μας αφήσουν να διαχειριστούμε τα στερεά απόβλητα όπως τα διαχειριζόμαστε και είμαστε ο τέταρτος ο ΦΟΔΣΑ στην Ελλάδα που υπέγραψε σύμβαση με ΣΔΙΤ και σε αυτό είμαστε πρωτοπόροι στην διαχείριση απορριμμάτων».

Αλέξης Καστρινός – Αντιπρόεδρος ΦΟΔΣΑ:

«Εντελώς πρόχειρη η νομοθετική

ρύθμιση για τους ΦΟΔΣΑ»

Για μια εντελώς πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση του αρμόδιου Υπουργείου για το θέμα των ΦΟΔΣΑ έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός.

  Όπως ανέφερε «θα πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες ότι και στο Δ.Σ. που έγινε στην ΚΕΔΕ γνωστοποίησα την κάθετη αντίθεσή μου στο προτεινόμενο νομοσχέδιο όπου και οι επτά Δήμοι της Ηλείας είμαστε αντίθετοι στην συνένωση των Δήμων Δυτικής Ελλάδας σε έναν ενιαίο ΦΟΔΣΑ γιατί δεν εξυπηρετεί πολύ απλά τίποτα. Το έργο το δικό μας είναι ΣΔΙΤ, άρα δεν είναι 100% χρηματοδότηση από το κράτος να μας το παίρνει και να κάνει ότι θέλει. Άρα πληρώνουμε.

   Είχαμε δυο μεγάλους Δήμους στην Ηλεία με πληθυσμιακό υπαλληλικό προσωπικό που μπορούν να κάνουν αυτό το πράγμα. Το έκανε ο Δήμος Ήλιδας που είναι και η έδρα του φορέα σήμερα και το έκανε με επιτυχία. Φτάσαμε εκείνο το εργοστάσιο να έχει υλοποιηθεί και το πρώτο κύτταρο και το δεύτερο κύτταρο.  Άρα αυτό το παραμυθάκι περί προσωπικού πέφτει στο κενό.

 Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μένει ο ΦΟΔΣΑ των Χανίων και οι άλλοι τρεις να γίνονται ένας. Γιατί να μην μείνουμε λοιπόν και εμείς; Το εργοστάσιο  το έχουμε, το δεύτερο κύτταρο το έχουμε, οικονομική διαχείριση έχουμε.

Καλό θα είναι αντί να μας βοηθήσουμε και να γίνει Το ΚΔΑΥ, από ΜΕΑ να γίνει ΜΑΑ και να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα οφέλη και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ρίχνουμε τα απορρίμματά μας, έρχονται κάθε λίγο και λιγάκι να πετάξουν μια νομοθετική ρύθμιση που επιτρέψτε μου να πω ότι στο συγκεκριμένο θέμα είναι εντελώς πρόχειρη. Δεν είναι έντιμο να μην γίνεται μια κουβέντα με την αυτοδιοίκηση και δεν είναι έντιμο να έρχονται προ τετελεσμένων κάποιοι άνθρωποι που έχουμε την δική διαδρομή στην αυτοδιοίκηση και να φτάσει έως σήμερα το επίπεδο των απορριμμάτων εκεί που έχει φτάσει.

  Θα είμαι ενάντια σε αυτή την απόφαση γιατί εμείς πιστεύουμε πως δεν ωφελεί τίποτα σαν Ηλεία αυτό το νομοσχέδιο».

Γιάννης Λέντζας – Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης:

«Να διατηρηθεί ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας»

Στην διατήρηση του ΦΟΔΣΑ Ηλείας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας που ανέφερε ότι «δηλώνουμε σαν Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης την πλήρη στήριξή μας στις ενέργειες – κινητοποιήσεις και στο οτιδήποτε αποφασιστεί από τον ΦΟΔΣΑ Ηλείας γιατί είμαστε υπέρ της διατήρησής του στην Ηλείας χωρίς συνενώσεις, συγχωνεύσεις. Είναι ένα νομοσχέδιο με μια διαβούλευση πολύ μικρής διάρκειας – κάτι που αποδείχτηκε κιόλας. Θα πρέπει να ακουστούν οι απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει η κυβέρνηση να ακούσει τις απόψεις των Δημάρχων γιατί οι Δήμαρχοι είναι στη πρώτη γραμμή, είναι αυτοί που έρχονται αντιμέτωποι με τον πολίτη καθημερινά, είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας που χρειάζονται λύσεις. Χρειάζονται δε λύσεις και όχι νομοσχέδια, αποφάσεις που πρέπει εμείς να εφαρμόσουμε χωρίς πόρους, χωρίς προσωπικό, χωρίς τίποτα».

default

Κώστας Μητρόπουλος – Δήμαρχος Ζαχάρως:

«Εγκληματική ενέργεια»

Για εγκληματική ενέργεια έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κώστας Μητρόπουλος στο θέμα της συνένωσης των ΦΟΔΣΑ της Ηλείας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «εισηγούμαι με την σειρά μου αρνητικά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την συγχώνευση των τριων  ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Αχαϊας – Αιτωλοακαρνανίας σε ενιαίο φορέα. Αυτό είναι εγκληματικό που πάει να γίνει. Καταλαβαίνετε ότι με την συμμετοχή των επτά Δήμων του νομού μας στον φορέα υπάρχουν κάποια προβλήματα επικοινωνίας και συντονισμού. Φανταστείτε τι έχει να γίνει με την συμμετοχή 19 Δήμων της Περιφέρειας μας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσουμε σε αυτή την συγχώνευση και να λύσουμε προβλήματα και αδιέξοδα άλλων. Εμείς θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα του νομού μας. Ο νομός μας δεν θα γίνει η χωματερή της Δυτικής Ελλάδας».

Νώντας Κυριαζής – Αναπληρωτής Δήμαρχος Πύργου:

«Δεν δόθηκε στην Τ.Α. η δυνατότητα

να εκφράσει τις απόψεις της»

Την κάθετη αντίθεση του Δήμου Πύργου στο εν λόγω νομοσχέδιο για την συγχώνευση του ΦΟΔΣΑ Ηλείας σε ενιαίο ΦΟΔΣΑ με έδρα την Πάτρα εξέφρασε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Νώντας Κυριαζής που τόνισε ότι δεν δόθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις της. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες – ανησυχίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους Δήμους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ετοιμάζονται κάποιοι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.  Ένα νομοσχέδιο που ήρθε ξαφνικά, δεν ετέθη αρκετός χρόνος στην Τ.Α. να εκφράσει τις απόψεις αλλά και την αντίθεσή της».

Γιάννης Δάγκαρης – Αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων:

«Έμμεσος τρόπος να έρθουν

τα σκουπίδια της Πάτρας στην Τριανταφυλλιά»

«Στα θέματα του ΦΟΔΣΑ και της διαχείρισης απορριμμάτων ο κ. Καστρινός αλλά και ο κ. Χριστοδουλόπουλος έχουν υπηρετήσει πολλά χρόνια αυτόν τον σκοπό και εμείς είμαστε περήφανοι γιατί συμμετείχαμε ως Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων σε αυτή την προσπάθεια, την είδαμε να μετουσιώνεται στην πράξη και να λύνει τα προβλήματα της Ηλείας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα με την διαχείριση απορριμμάτων, για μεγάλο χρονικό διάστημα είμασταν συνέχεια κατηγορούμενοι στα δικαστήρια. Σήμερα έρχεται η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο και μιλά για συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ. Αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπο να έρθουν τα απορρίμματα της Πάτρας στην Τριανταφυλλιά. Είμαστε αντίθετοι και θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το νομοσχέδιο. Σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται κατά τη γνώμη μου να συμμετάσχουμε ποτέ στο νέο Διοοικητικό Συμβούλιο του ενιαίου ΦΟΔΣΑ. Θα πρέπει τότε  να βρούμε άλλους τρόπους αντίδρασης».

Γιώργος Κρέζος – Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας:

«Συντεταγμένα να προφυλάξουμε τον ΦΟΔΣΑ Ηλείας»

Με την σειρά του ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Κρέζος εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στο εν λόγω νομοσχέδιο για την συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ τονίζοντας ότι θα πρέπει συντεταγμένα να προφυλαχθεί ο ΦΟΔΣΑ  Ηλείας.  Όπως ανέφερε «το Υπουργείο θα πρέπει να πάρει πίσω αυτό το νομοσχέδιο γιατί σε λίγο χρονικό διάστημα θα μαζέψουμε τα απορρίμματα ολόκληρης της Πελοποννήσου». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ: «Συνένωση ανόμοιων πραγμάτων»

Τι ανέφερε ο Δήμαρχος Ήλιδας και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος για την δημιουργία ενιαίου φορέα με έδρα την Πάτρα

*Συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο Σοχιάς παρουσία Δημάρχων και Αντιδημάρχων από τους Ηλειακούς Δήμους

*«Θα έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση

με τους 19 Δημάρχους της Περιφέρειας για το θέμα»

*«Η συνένωση δεν γίνεται για ισχυρούς

φορείς αλλά για να λυθούν προβλήματα όμορων νομών»

Την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων με έδρα την Πάτρα εξέφρασαν χθες ο Δήμαρχος Ήλιδας και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος παρουσία του Αντιπροέδρου και Δημάρχου Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινού, Δημάρχων και Αντιδημάρχων από τους Ηλειακούς Δήμους.

  Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τους ΦΟΔΣΑ αφορά  μια συνένωση ανόμοιων πραγμάτων στην διαχείριση των απορριμμάτων και γίνεται στην ουσία για επίλυση άλλων προβλημάτων από τους όμορους νομούς.

  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο περιβάλλοντος θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος ΦΟΔΣΑ με έδρα την Πάτρα. Εμείς ως Ηλεία εκφράσαμε την αντίθεσή μας σε αυτό το νομοσχέδιο μέσω του Φορέα Διαχείρισης στη συνεδρίασή μας και μετά οι Δήμοι στα Δ.Σ. πήραν ανάλογες αποφάσεις κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

  Είμαστε αντίθετοι με την συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ γιατί πάμε να συνενώσουμε ανόμοια πράγματα. Να συνενώσουμε την Ηλεία με την Αχαϊα και την Αιτωλοακαρνανία στη διαχείριση απορριμμάτων όταν εμείς σαν Ηλεία εδώ και δεκαπέντε χρόνια διαχρονικά όλοι οι Δήμαρχοι που πέρασαν διαχρονικά είχαν ασχοληθεί με αυτό το σοβαρό θέμα μέχρι να φτάσουμε στο 2016 και να υπογράψουμε την σύμβαση και να υλοποιηθεί μετά από τρία χρόνια η κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων.

  Διαχειριζόμαστε σήμερα με τον καλύτερο τρόπο τα στερεά απόβλητα και όχι μόνο. Εκεί που περιμέναμε να ακούσουμε και να μας καλέσουν ώστε να ανοίξει η πρόσκληση να μετατραπεί η ΜΕΑ, η μονάδα διαχείρισης που έχουμε σε ΜΑΑ μονάδα ανακύκλωσης και ανάκτησης ώστε να μειωθεί το υπόλειμμα, βλέπουμε το νομοσχέδιο που πάμε να συνενωθούμε με τους άλλους νομούς που ο μεν ένας δεν έχει καν ξεκινήσει την διαδικασία της κατασκευής εργοστασίου διαχείρισης, και ο άλλος έχει μια μονάδα βιοαποβλήτων και ένα διαγωνισμό που έχει και προσωρινό ανάδοχο. Δηλαδή και οι δυο άλλοι νομοί διαχειρίζονται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο με ΧΥΤΑ και με μια μονάδα που υπάρχει στο Αίγιο για τα βιοαπόβλητα , τους δε 17.000 τόνους του Αιγίου τους παίρνουμε και τους διαχειριζόμαστε εμείς».

«Θα έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση

με τους 19 Δημάρχους της Περιφέρειας για το θέμα»

Συνεχίζοντας ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μια συζήτηση με τους 19 Δημάρχους της Περιφέρειας για το εν λόγω μείζον θέμα, κάτι που δεν έχει γίνει τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «θα έπρεπε να συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα γίνει αυτή η συνένωση. Φοβάμαι πως όλο αυτό το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται για να λύσουμε προβλήματα όμορων νομών χωρίς να ευθυνόμαστε εμείς για τα προβλήματα αυτά. Ζητήσαμε να εξαιρεθούμε και συνεχίζουμε να ζητάμε την εξαίρεσή μας από αυτή την συγχώνευση όπως γίνεται σε άλλες Περιφέρειες.

  Είναι εφικτό  αφού η Ηλεία δεν έχει κανένα πρόβλημα και δεν επιβαρύνεται κανένας. Μας είπαν ότι δεν μπορούμε να λειτουργούμε σαν ανεξάρτητος ΦΟΔΣΑ αφού δεν έχουμε υπαλλήλους. Και αυτό το έχουμε λύσει. Υπάρχει προγραμματική σύμβαση του Φορέα – εγκεκριμένη από το Συμβούλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου εξυπηρετείται από την Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας.  Καλούμε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου να πάρει πίσω αυτό το νομοσχέδιο και να μας εξαιρέσει. Το νομοσχέδιο δεν γίνεται για την δημιουργία ισχυρών φορέων διαχείρισης των απορριμμάτων και την απλοποίησή τους αλλά όπως είπα για την επίλυση προβλημάτων όμορων νομών. Να μας αφήσουν να διαχειριστούμε τα στερεά απόβλητα όπως τα διαχειριζόμαστε και είμαστε ο τέταρτος ο ΦΟΔΣΑ στην Ελλάδα που υπέγραψε σύμβαση με ΣΔΙΤ και σε αυτό είμαστε πρωτοπόροι στην διαχείριση απορριμμάτων».

Αλέξης Καστρινός – Αντιπρόεδρος ΦΟΔΣΑ:

«Εντελώς πρόχειρη η νομοθετική

ρύθμιση για τους ΦΟΔΣΑ»

Για μια εντελώς πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση του αρμόδιου Υπουργείου για το θέμα των ΦΟΔΣΑ έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός.

  Όπως ανέφερε «θα πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες ότι και στο Δ.Σ. που έγινε στην ΚΕΔΕ γνωστοποίησα την κάθετη αντίθεσή μου στο προτεινόμενο νομοσχέδιο όπου και οι επτά Δήμοι της Ηλείας είμαστε αντίθετοι στην συνένωση των Δήμων Δυτικής Ελλάδας σε έναν ενιαίο ΦΟΔΣΑ γιατί δεν εξυπηρετεί πολύ απλά τίποτα. Το έργο το δικό μας είναι ΣΔΙΤ, άρα δεν είναι 100% χρηματοδότηση από το κράτος να μας το παίρνει και να κάνει ότι θέλει. Άρα πληρώνουμε.

   Είχαμε δυο μεγάλους Δήμους στην Ηλεία με πληθυσμιακό υπαλληλικό προσωπικό που μπορούν να κάνουν αυτό το πράγμα. Το έκανε ο Δήμος Ήλιδας που είναι και η έδρα του φορέα σήμερα και το έκανε με επιτυχία. Φτάσαμε εκείνο το εργοστάσιο να έχει υλοποιηθεί και το πρώτο κύτταρο και το δεύτερο κύτταρο.  Άρα αυτό το παραμυθάκι περί προσωπικού πέφτει στο κενό.

 Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μένει ο ΦΟΔΣΑ των Χανίων και οι άλλοι τρεις να γίνονται ένας. Γιατί να μην μείνουμε λοιπόν και εμείς; Το εργοστάσιο  το έχουμε, το δεύτερο κύτταρο το έχουμε, οικονομική διαχείριση έχουμε.

Καλό θα είναι αντί να μας βοηθήσουμε και να γίνει Το ΚΔΑΥ, από ΜΕΑ να γίνει ΜΑΑ και να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα οφέλη και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ρίχνουμε τα απορρίμματά μας, έρχονται κάθε λίγο και λιγάκι να πετάξουν μια νομοθετική ρύθμιση που επιτρέψτε μου να πω ότι στο συγκεκριμένο θέμα είναι εντελώς πρόχειρη. Δεν είναι έντιμο να μην γίνεται μια κουβέντα με την αυτοδιοίκηση και δεν είναι έντιμο να έρχονται προ τετελεσμένων κάποιοι άνθρωποι που έχουμε την δική διαδρομή στην αυτοδιοίκηση και να φτάσει έως σήμερα το επίπεδο των απορριμμάτων εκεί που έχει φτάσει.

  Θα είμαι ενάντια σε αυτή την απόφαση γιατί εμείς πιστεύουμε πως δεν ωφελεί τίποτα σαν Ηλεία αυτό το νομοσχέδιο».

Γιάννης Λέντζας – Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης:

«Να διατηρηθεί ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας»

Στην διατήρηση του ΦΟΔΣΑ Ηλείας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας που ανέφερε ότι «δηλώνουμε σαν Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης την πλήρη στήριξή μας στις ενέργειες – κινητοποιήσεις και στο οτιδήποτε αποφασιστεί από τον ΦΟΔΣΑ Ηλείας γιατί είμαστε υπέρ της διατήρησής του στην Ηλείας χωρίς συνενώσεις, συγχωνεύσεις. Είναι ένα νομοσχέδιο με μια διαβούλευση πολύ μικρής διάρκειας – κάτι που αποδείχτηκε κιόλας. Θα πρέπει να ακουστούν οι απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει η κυβέρνηση να ακούσει τις απόψεις των Δημάρχων γιατί οι Δήμαρχοι είναι στη πρώτη γραμμή, είναι αυτοί που έρχονται αντιμέτωποι με τον πολίτη καθημερινά, είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας που χρειάζονται λύσεις. Χρειάζονται δε λύσεις και όχι νομοσχέδια, αποφάσεις που πρέπει εμείς να εφαρμόσουμε χωρίς πόρους, χωρίς προσωπικό, χωρίς τίποτα».

default

Κώστας Μητρόπουλος – Δήμαρχος Ζαχάρως:

«Εγκληματική ενέργεια»

Για εγκληματική ενέργεια έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κώστας Μητρόπουλος στο θέμα της συνένωσης των ΦΟΔΣΑ της Ηλείας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «εισηγούμαι με την σειρά μου αρνητικά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την συγχώνευση των τριων  ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Αχαϊας – Αιτωλοακαρνανίας σε ενιαίο φορέα. Αυτό είναι εγκληματικό που πάει να γίνει. Καταλαβαίνετε ότι με την συμμετοχή των επτά Δήμων του νομού μας στον φορέα υπάρχουν κάποια προβλήματα επικοινωνίας και συντονισμού. Φανταστείτε τι έχει να γίνει με την συμμετοχή 19 Δήμων της Περιφέρειας μας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσουμε σε αυτή την συγχώνευση και να λύσουμε προβλήματα και αδιέξοδα άλλων. Εμείς θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα του νομού μας. Ο νομός μας δεν θα γίνει η χωματερή της Δυτικής Ελλάδας».

Νώντας Κυριαζής – Αναπληρωτής Δήμαρχος Πύργου:

«Δεν δόθηκε στην Τ.Α. η δυνατότητα

να εκφράσει τις απόψεις της»

Την κάθετη αντίθεση του Δήμου Πύργου στο εν λόγω νομοσχέδιο για την συγχώνευση του ΦΟΔΣΑ Ηλείας σε ενιαίο ΦΟΔΣΑ με έδρα την Πάτρα εξέφρασε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Νώντας Κυριαζής που τόνισε ότι δεν δόθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις της. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες – ανησυχίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους Δήμους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ετοιμάζονται κάποιοι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.  Ένα νομοσχέδιο που ήρθε ξαφνικά, δεν ετέθη αρκετός χρόνος στην Τ.Α. να εκφράσει τις απόψεις αλλά και την αντίθεσή της».

Γιάννης Δάγκαρης – Αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων:

«Έμμεσος τρόπος να έρθουν

τα σκουπίδια της Πάτρας στην Τριανταφυλλιά»

«Στα θέματα του ΦΟΔΣΑ και της διαχείρισης απορριμμάτων ο κ. Καστρινός αλλά και ο κ. Χριστοδουλόπουλος έχουν υπηρετήσει πολλά χρόνια αυτόν τον σκοπό και εμείς είμαστε περήφανοι γιατί συμμετείχαμε ως Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων σε αυτή την προσπάθεια, την είδαμε να μετουσιώνεται στην πράξη και να λύνει τα προβλήματα της Ηλείας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα με την διαχείριση απορριμμάτων, για μεγάλο χρονικό διάστημα είμασταν συνέχεια κατηγορούμενοι στα δικαστήρια. Σήμερα έρχεται η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο και μιλά για συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ. Αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπο να έρθουν τα απορρίμματα της Πάτρας στην Τριανταφυλλιά. Είμαστε αντίθετοι και θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το νομοσχέδιο. Σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται κατά τη γνώμη μου να συμμετάσχουμε ποτέ στο νέο Διοοικητικό Συμβούλιο του ενιαίου ΦΟΔΣΑ. Θα πρέπει τότε  να βρούμε άλλους τρόπους αντίδρασης».

Γιώργος Κρέζος – Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας:

«Συντεταγμένα να προφυλάξουμε τον ΦΟΔΣΑ Ηλείας»

Με την σειρά του ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Κρέζος εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στο εν λόγω νομοσχέδιο για την συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ τονίζοντας ότι θα πρέπει συντεταγμένα να προφυλαχθεί ο ΦΟΔΣΑ  Ηλείας.  Όπως ανέφερε «το Υπουργείο θα πρέπει να πάρει πίσω αυτό το νομοσχέδιο γιατί σε λίγο χρονικό διάστημα θα μαζέψουμε τα απορρίμματα ολόκληρης της Πελοποννήσου». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ