Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ «πυρήνας» της εγκληματικότητας βρίσκεται στη Γαστούνη

Ο «πυρήνας» της εγκληματικότητας βρίσκεται στη Γαστούνη

Ευρεία σύσκεψη για την έξαρση της εγκληματικότητας στον Δήμο Πηνειού

*Καστρινός: «Μονόδρομος η σύσταση Υποδιεύθυνσης ή Τμήματος Ασφαλείας στη Γαστούνη»

*Παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου

Την πάγια θέση για σύσταση Υποδιεύθυνσης ή Τμήματος Ασφαλείας στην πόλη της Γαστούνης για την ανάσχεση της έξαρσης της εγκληματικότητας στον Δήμο Πηνειού επανέλαβε σε όλους τους τόνους ο Δήμαρχος κ. Αλέξης Καστρινός κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για την εγκληματικότητα παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου και υψηλόβαθμων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου με πρωτοβουλία του Υφυπουργού, στον απόηχο των ενεργειών του Δημάρχου Πηνειού κ. Καστρινού μετά και τα περιστατικά παραβατικότητας που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των Ανθεστηρίων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγος Ανδρέας Τσαπικούνης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Ηλείας, Ταξίαρχος Γιώργος Σωτηρόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων Δήμου Πηνειού.

Ο Δήμαρχος Πηνειού περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει περιέλθει η τοπική κοινωνία εξαιτίας της έξαρσης της εγκληματικότητας. Ειδικότερα επεσήμανε ότι τα περιστατικά παραβατικότητας στην περιοχή αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ των κατοίκων, διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή ενώ αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. «Ο “πυρήνας”  της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας έχει ονοματεπώνυμο, είναι η Γαστούνη και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πηνειού» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καστρινός και συνέχισε «δεν μπορούμε πλέον να εθελοτυφλούμε και να αφήνουμε να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Η τοπική κοινωνία ζει υπό διαρκή ανασφάλεια, οι πολίτες αποφεύγουν να κυκλοφορήσουν ενώ και οι επαγγελματίες φοβούνται να ανοίξουν τα καταστήματά τους».

«Ή τώρα ή ποτέ…»

Ο κ. Καστρινός σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης στην περιοχή ενώ επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Δημοτικής Αρχής για σύσταση Τμήματος ή Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας στη Γαστούνη. «Εμμένουμε στο αίτημά μας για αύξηση και εξειδίκευση της αστυνόμευσης· η αστυνομία πρέπει να βγει στο δρόμο ώστε να νιώσει ο πολίτης την ασφάλεια που δικαιούται» επεσήμανε ο Δήμαρχος Πηνειού και συνέχισε «προς αυτή την κατεύθυνση επαναλαμβάνουμε το πάγιο αίτημά μας για σύσταση Τμήματος ή Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας· εδώ εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα στον νομό και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να υπάρξει αντίστοιχος σχεδιασμός. Ζητάμε από την πολιτική και τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες». Παράλληλα ο κ. Καστρινός αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα του Τμήματος Πηνειού καθώς διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο με χώρο επαρκή ώστε να στεγαστούν και άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας· «είναι αποτέλεσμα ενός τεράστιου αγώνα του δήμου προκειμένου να παραδοθεί στην Αστυνομία με το ‘κλειδί στο χέρι’. Τη στιγμή που το κράτος σε άλλες περιοχές καταβάλλει σημαντικά ποσά για να εξασφαλίσει επαρκείς εγκαταστάσεις, στη Γαστούνη εξασφαλίστηκαν από τον Δήμο. Αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Καστρινός στάθηκε ιδιαίτερα στην άμεση ανταπόκρισή του όποτε του ζητήθηκε· «κατανοούμε ότι βρίσκεται σε ένα υπουργείο φοβερά ευαίσθητο, περίεργο και δύσκολο. Είναι σημαντικό πως προσπαθεί πάντα να ανταποκριθεί και είναι από αυτούς που ‘τρέχουν’ για τα προβλήματά της Ηλείας. Ωστόσο πολλές φορές τα ενδεχόμενα αποτελέσματα δεν είναι θέμα προσώπων, είναι και ζήτημα κυβερνητικών πολιτικών ή άλλων επιλογών». Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι αστυνομικοί του Τμήματος Πηνειού καθώς και στην ανταπόκριση -όποτε ζητήθηκε η συνδρομή του- του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας Ταξιάρχου Γιώργου Σωτηρόπουλου.

«Αφουγκραζόμαστε την τοπική κοινωνία»

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος σημείωσε ότι έχουν ήδη εντατικοποιηθεί οι ενέργειες της αστυνομίας για τη μείωση της εγκληματικότητας στην περιοχή. «Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και κατανοούμε ότι οι ανησυχίες των πολιτών έχουν κάποια βάση» σημείωσε ο Υφυπουργός και συνέχισε «Η προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας είναι διαρκής· έχουμε εντείνει τους σχεδιασμούς και τις προσπάθειές μας το τελευταίο χρονικό διάστημα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και το επόμενο διάστημα». Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να αισθανθούν οι πολίτες ασφαλείς· «Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή στην εγκληματικότητα, θα κάνουμε ό,τι επιχείρηση χρειάζεται προκειμένου να συλλάβουμε κάθε παραβατική συμπεριφορά, κάθε έναν ο οποίος αισθάνεται ότι μπορεί να λειτουργεί εις βάρος των συμπολιτών του».

Σύσκεψη στο Α.Τ. Πηνειού

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα Πηνειού κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε ενδελεχώς ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της έξαρσης της εγκληματικότητας στην περιοχή. Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της συνάντησης, ερωτηθείς για την πρόταση του κ. Καστρινού, σχετικά με τη σύσταση Τμήματος ή Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας στη Γαστούνη, ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανε ότι «κάθε πρόταση η οποία είναι σοβαρή και μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση, εξετάζεται. Άρα λοιπόν αν χρειαστεί θα γίνει και αυτό. Εφαρμόζουμε μία στρατηγική, ενδυναμώνουμε και λαμβάνουμε μέτρα τα οποία στοχεύουν στο να φέρουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ