Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝτόμινο πυρκαγιών: Μάχη με τις φλόγες σε Βαρυμπόμπη, Κόκκινο Μύλο, Αιγάλεω -...

Ντόμινο πυρκαγιών: Μάχη με τις φλόγες σε Βαρυμπόμπη, Κόκκινο Μύλο, Αιγάλεω – 112 για φωτιά κοντά σε οικισμό στη Βόλβη

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αττική την Παρασκευή – Ποιες περιοχές είναι στο «πορτοκαλί»

Διαδοχικές πυρκαγιές ξέσπασαν το μεσημέρι της Πέμπτης (20/6) στην Αττική, με σοβαρότερες τις πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη και τον Κόκκινο Μύλο, ενώ συναγερμός σήμανε και σε Χαλάνδρι και Αιγάλεω. Λίγο νωρίτερα οι κάτοικοι στον οικισμό Λίμνη, στη Βόλβη έλαβαν μήνυμα από το 112 να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών, καθώς στην περιοχή ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη να αντιμετωπίσουν τα πύρινα μέτωπα πριν λάβουν διαστάσεις και έως αυτή την ώρα οι προσπάθειες φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η πυρκαγιά στον Κόκκινο Μύλο – Μενίδι, που διαπιστώθηκαν πέντε εστίες μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα σε ευθεία γραμμή.

Η Πολιτική Προστασία είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την εβδομάδα, που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών. Οι συνθήκες που χαρακτηρίζονται με τον όρο  «Hot-Dry-Windy» καιρό,  (ζέστη, πολύ χαμηλή υδρασία και ισχυροί άνεμοι). Μάλιστα, από την αρχή της εβδομάδας οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή ιδιαίτερα μέχρι και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, είναι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τέσσερις περιφέρειες:

Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

Ντόμινο πυρκαγιών

Από το μεσημέρι οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος δίνουν μάχες για να αντιμετωπίσουν τις σχεδόν ταυτόχρονες φωτιές που έχουν ξεσπάσει στην Αττική.

Ειδικότερα, φωτιά σε ξερά χόρτα ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης (20/6) στη Βαρυμπόμπη. Η φωτιά έκαιγε κοντά στην ταβέρνα «Θέα» και στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Ειδικότερα, επιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο λίγο πριν τις 17.00.

Σχεδόν ταυτόχρονα, φωτιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι φλόγες καίνε σε ρεματιά, στην οδό Κλεισούρας, κοντα σε κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο έχουν σπεύσει 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ωστόσο οι δυνάμεις αναμένεται να αυξηθούν, προκειμένου να περιοριστεί το μέτωπο και να μην απειληθούν άμεσα σπίτια. Λόγω της φωτιάς, διενεργούνται εκτροπές σε Λεωφόρο Ιωνίας και Γκρίτσα, στην οδό Αλαμάνας και στην οδό Ποσειδώνος, στην περιοχή του Μενιδίου.

Λίγο νωρίτερα, φωτιά ξέσπασε και σε αποθήκη στο Αιγάλεω. Στο σημείο επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ, δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους.

Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο πριν τις 15.00 η φωτιά σε αποθήκη ξυλείας επί της Λ. Αναπαύσεως στο Χαλάνδρι. Στο σημείο έσπευσαν 24 πυροσβέστες με 7 οχήματα. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση σε περιοχή της Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν 14:00 κοντά στον οικισμό Λίμνη. Στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου της 2ης ΕΜΟΔΕ, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Μάλιστα, εστάλη και μήνυμα από το «112» τονίζοντας στους κατοίκους στην περιοχή του οικισμού της Λίμνης Βόλβης να είναι σε ετοιμότητα.
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αττική την Παρασκευή – Ποιες περιοχές είναι στο «πορτοκαλί»

Σημειώνεται ότι, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για αύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, προβλέπεται για την Αττική σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Παράλληλα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
– Περιφέρεια Πελοποννήσου
– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Δείτε τον χάρτη:

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Πηγή : protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ