Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την αποϊδρυματοποίηση του Παρατήματος ΑμεΑ Λεχαινών

0
810

Εγκαίνια των δύο πρώτων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Βάρδα, παρουσία της Υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Την αναπηρία πρέπει να την κανονικοποιήσουμε έτσι ώστε να την έχουμε δίπλα μας και να είμαστε κι εμείς δίπλα σε αυτήν»

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την αποϊδρυματοποίηση του Παρατήματος ΑμεΑ Λεχαινών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έγινε χθες με τα εγκαίνια των δύο πρώτων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης  (ΣΥΔ) στην Βάρδα, παρουσία της Υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου, του Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας Γιώργου Σταμάτη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα, του Βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου, του Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκου Σταθακόπουλου κ.α.

Οι δύο πρώτες στέγες φιλοξενούν ήδη οχτώ ενοίκους (τέσσερις στην καθεμία) ενώ άμεσα θα ανοίξουν τις πύλες τους ακόμα τέσσερις στέγες σε Βάρδα και Λεχαινά. Στόχος είναι η μετεγκατάσταση των 24 ωφελούμενων που διαβιούν στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών στις έξι συνολικά Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Φορέα. Οι υπόλοιποι 17 ωφελούμενοι του Παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών, θα υποστηριχθούν σε Στέγες που θα αναπτύξει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής. Κι αυτό διότι το οικογενειακό τους περιβάλλον βρίσκεται στην περιοχή της Αττικής.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιότατος πρώην Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο οποίος τόνισε: «Εγκαινιάζουμε ένα κτήριο, όμορφο που πιστεύω και εσωτερικά θα είναι ακόμα καλύτερο ώστε να μπορούν οι συνάνθρωποί μας να φιλοξενούνται εδώ βοηθούμενοι και να περνούν όμορφα και καλά όπως θα θέλαμε κι εμείς για τον εαυτόν μας. Πιστεύω ότι ετούτο το καινούργιο ίδρυμα θα είναι πράγματι ένα τέτοιο ίδρυμα αφού όλοι μας θα το βοηθήσουμε να είναι, να μείνει και να συνεχίσει έτσι την προσφορά του».

Δ. Μιχαηλίδου: «Η αναπηρία δεν είναι αρρώστια, δεν είναι ανημποριά»

Η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, στις δηλώσεις της ανέφερε: «Πριν έναν χρόνο δώσαμε μια υπόσχεση στους συμπολίτες μας με αναπηρία ότι θα τους βγάλουμε από το ίδρυμα και θα έχουν μια κανονικότητα σαν τη δική μας. Η προσπάθεια και η υπόσχεση αυτή υλοποιήθηκαν. Έγιναν τα εγκαίνια των δύο στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης έτσι ώστε οι συμπολίτες μας με αναπηρία με πολύ δύσκολες αναπηρίες, που ζούσαν με την μοναξιά τους στα Λεχαινά να έχουν μια πολύ πιο κανονική καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα συμπεριληπτική σε δύο διαμερίσματα οκτώ συμπολίτες μας που μέχρι και τις προηγούμενες εβδομάδες ζούσαν σε μια δύσκολη δομή στα Λεχαινά βγήκαν και είναι στις στέγες, σε μια συμπεριληπτική κοινωνία που όλοι μαζί την δουλέψαμε. Ο πρόεδρος Νίκος Σταθακόπουλος, η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού, η ΕΣΑμεΑ που έβαλε πλάτη στην προσπάθεια αυτή και βέβαια ένα μεγάλο ευχαριστώ στην δική μου υπηρεσία, τον γενικό γραμματέα και τον γραμματέα Εσωτερικών που βοήθησε στη στελέχωση αυτού του εγχειρήματος.Είναι μια στέγη που έχει πολύ υψηλές προδιαγραφές, ένα σπίτι που όλοι μας θα ονειρευόμασταν να ζήσουμε καινούργιο, με συσκευές τελευταίας τεχνολογίας και οικοσκευές. Κάναμε αυτή την αρχή που τόσες δεκαετίες χρειαζόμασταν στα Λεχαινά και σε όλη την Ελλάδα.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει δρομολογήσει τέσσερις ακόμα στέγες ώστε να αποϊδρυματοποιηθούν ακόμα περισσότερα παιδιά και ενήλικες από την δομή μας στα Λεχαινά. Το σημαντικό για εμάς είναι να καταλαβαίνουμε ότι η διαφορετικότητα είναι κομμάτι της κανονικότητας. Η αναπηρία δεν είναι αρρώστια, δεν είναι ανημποριά, δεν την θεραπεύουμε. Την αναπηρία πρέπει να την κανονικοποιήσουμε έτσι ώστε να την έχουμε δίπλα μας και να είμαστε κι εμείς δίπλα σε αυτήν».

Γ. Σταμάτης: «Αυτό είναι το στοίχημα της υπόλοιπης κοινωνίας»

Ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπουργείου Εργασίας Γιώργος Σταμάτης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι μια μεγάλη ημέρα για την περιοχή, είναι μια μεγάλη ημέρα για την πρόνοια, είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για τα άτομα με αναπηρία. Ότι αφορά την υπόθεση των Λεχαινών και πως και η χώρα έχει βρεθεί πολλές φορές σε δύσκολη θέση λόγω των καταστάσεων των οποίων βίωνε το ίδρυμα, πλέον σκοπός της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι το όραμα της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών με αναπηρία και ενταγμένων μέσα στην κοινωνία να γίνεται πράξη. Αυτό είναι το πρώτο βήμα είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα. Και δεν είναι μόνο ότι τα άτομα με αναπηρία τα παιδιά και οι ενήλικες φεύγουν από τα Λεχαινά είναι ότι εντάσσονται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον μέσα στον αστικό ιστό και έχει να κάνει με την ίδια την κοινωνία για το πώς οι κάτοικοι αγκαλιάζουν και δέχονται τα άτομα με αναπηρία. Νομίζω αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα και εκεί θα κριθούμε όλοι μας. Και είμαστε και στη φάση της διαδικασίας και των επόμενων στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης. Η αποϊδρυματοποίηση είναι κάτι πολύ δύσκολο. Χρειάζονται πολλοί μηχανισμοί ταυτόχρονα, πολλοί επιστήμονες να δουλέψουν προφανώς χρειάζονται τα χρήματα και αυτή τη στιγμή το υπουργείο έχει τα χρήματα, έχει την πολιτική βούληση και γενικότερα η στρατηγική μας δεν αφορά μόνο αυτό αλλά όλη την συμπερίληψη των ευπαθών ομάδων. Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δ.Ε. και στους συνεργάτες του και σε όσους έχουν εμπλακεί σε αυτό. Η πολιτεία είναι εδώ να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη, πόσο μάλλον τα άτομα με αναπηρία και είναι εδώ να τους δώσει ένα καλύτερο μέλλον παροχής, στήριξης, φροντίδας. Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, αποϊδρυματοποίηση, ένταξη στην κοινότητα και το κράτος είναι εδώ να παρέχει όχι μόνο την βοήθεια που πρέπει αλλά και την στήριξη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και νομίζω ότι όλο αυτό είναι και το στοίχημα της υπόλοιπης κοινωνίας να γίνει συμμέτοχη».

Ε. Πετράτου: «Το ΚΕΠΕΠ θα είναι μια μακρινή ανάμνηση»

Η Διευθύντρια Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ευγενία Πετράτου, επεσήμανε: «Πιστεύουμε πως ήταν πλέον επιτακτική η ανάγκη να γίνει η αποϊδρυματοποίηση. Οι άνθρωποι στα ιδρύματα δεν περνούν πολύ καλά, δεν υπάρχει προσωποκεντρική φροντίδα, δεν υπάρχει εξατομικευμένη υποστήριξη, δεν υπάρχει ατομικότητα, δεν υπάρχει σεβασμός στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που οι άνθρωποι είναι απομονωμένοι. Για τον λόγο αυτόν λοιπόν εμείς ως φορέας στα πλαίσια της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης έχουμε ήδη υλοποιήσει ενέργειες και τον βασικό σχεδιασμό, ανοίξαμε δύο στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για τους ωφελούμενους του Παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών, η κάθε στέγη μας έχει τέσσερις ενοίκους και στους αμέσως επόμενους μήνες θα ανοίξουμε άλλες τέσσερις στέγες που πάλι θα φιλοξενούν τέσσερις ενοίκους η κάθε μία. 24 άτομα λοιπόν θα φιλοξενηθούν σε έξι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης και 17 άτομα θα υποστηριχθούν σε στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής. Οπότε το ΚΕΠΕΠ θα είναι μια μακρινή ανάμνηση». 

Ν. Φαρμάκης: «Κοινή προσπάθεια για ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας»

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης συνεχάρη τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας για την αποτελεσματικότητά της και ευχαρίστησε την κ. Μιχαηλίδου για την προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας, σε όλα τα επίπεδα.

Αναφερόμενος στις ΣΥΔ τόνισε πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο του προγράμματος αποϊδρυματοποίησης, ενώ αναφερόμενος και στις προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση τόνισε ότι από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020 έχει χρηματοδοτηθείη ανέγερση Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας σε Πάτρα, Αγρίνιο, Ναύπακτο, όπως αντίστοιχα και Στέγες Υποστηριζόμενες Διαβίωσης. «Μάλιστα αυτή τη στιγμή στην Ηλεία οι τεχνικές μας υπηρεσίες εργάζονται πάνω στη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων δύο ακόμα Στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης σε Λεχαινά και Βάρδα. Στεκόμαστε ενεργά λοιπόν στο πλευρό του Υπουργείου, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, των Δήμων και των φορέων που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρίες, γιατί όλοι μαζί θέλουμε να διαμορφώσουμε μία νέα πραγματικότητα» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης και κατέληξε: «Εύχομαι και ελπίζω οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ) που δημιουργούμε να αποτελέσουν το σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, με απώτερο στόχο την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων, καθώς και στην εξασφάλιση ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς διαβίωσης με ενεργή ένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον».

Από την πλευρά της η κ. Μιχαηλίδου στην τοποθέτησή της συνεχάρη κι ευχαρίστησε προσωπικά τον Περιφερειάρχη, την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας για την συνδρομή τους στην συλλογική προσπάθεια για την δημιουργία και λειτουργία ΣΥΔ. «Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συνεργείων κι εδώ  έχει γίνει δουλειά που δεν φανταζόμασταν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Β. Γιαννόπουλος: «Επιστέγασμα μιας σημαντικής και πολύμηνης προσπάθειας»

«Η σημερινή ημέρα, αποτελεί το επιστέγασμα μιας σημαντικής και πολύμηνης προσπάθειας για τη δημιουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Βάρδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Αποϊδρυματοποίησης για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δ.Ε, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο του Κέντρου, Νίκο Σταθακόπουλο, όλα τα μέλη της Διοίκησης και τους συνεργάτες τους, γιατί με τη λειτουργία αυτών των χώρων δίνουν την ευκαιρία της ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς διαβίωσης σε παιδιά/ενήλικες με αναπηρία που ζούσαν σε ιδρυματικό περιβάλλον, αλλά και της ένταξής τους στην κοινότητα.  Θερμά συγχαρητήρια όμως, αξίζουν στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της στρατηγικής αποϊδρυματοποίησης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας καθολικής πολιτικής για τη διασφάλιση ενός πλαισίου υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως των παιδιών, των παιδιών-ενηλίκων με αναπηρία αλλά και των ηλικιωμένων. Καμία πολιτική όμως για την αποϊδρυματοποίηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τις απαραίτητες και αναγκαίες συνέργειες μεταξύ κεντρικής και περιφερειακής εξουσίας, ώστε η διαβίωση μέσα την κοινότητα να γίνεται με όρους αξιοπρέπειας. Η Π.Δ.Ε , μέσω του “Ε.Π Δυτική Ελλάδα 2014-2020”, χρηματοδοτεί κοινωνικές δομές που αφορούν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, συνεργαζόμενη με Κοινωνικά Κέντρα και Δήμους, όπως συνέβη στην περίπτωση των Σ.Υ.Δ που εγκαινιάστηκαν σήμερα στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Επιπρόσθετα, συνεχίζουμε και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την αποδοχή της διαφορετικότητας», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.

Γ. Λέντζας: «Σήμερα είναι μία ημέρα χαράς»

«Σήμερα είναι μία ημέρα χαράς. Σήμερα μπαίνει τέλος σε ένα αναχρονιστικό σύστημα και προχωρούμε στην αποϊδρυματοποίηση. Τα παιδιά μπαίνουν σε καινούργιες στέγες. Στέγες που θα θέλαμε κι εμείς να ζούμε. Βλέπουν τον ήλιο, βγαίνουν έξω για βόλτα, έχουν εξειδικευμένο προσωπικό.  Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικά επιδρά στην ψυχολογία των παιδιών με αναπηρία. Σίγουρα όλα αυτά τα βοηθούν ώστε να αισθάνονται πιο κοντά στην κοινωνία. Πάντα έλεγα πως ο Δήμος μας πρέπει να είναι εξωστρεφής και να αγκαλιάζει όλους τους δημότες. Για μας όλοι οι πολίτες είναι ίσιοι. Σε συνεργασία με το Υπουργείο, με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και φυσικά με την τοπική κοινωνία βάλαμε τις βάσεις ώστε να πετύχουμε τον στόχο και σήμερα ο Δήμος μας να είναι για μία ακόμα φορά πρωτοπόρος», τόνισε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας.