Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιαβεβαίωση από το κυβερνητικό κλιμάκιο για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας: «Ίδια...

Διαβεβαίωση από το κυβερνητικό κλιμάκιο για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας: «Ίδια μέτρα με την Εύβοια»

Θα χαρακτηριστούν πυρόπληκτες περιοχές και οι Δ.Ε. Πύργου και Ωλένης μαζί με την Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με τον υφ. σε θέματα κρατικής αρωγής Χρήστο Τριαντόπουλο

Στην Π.Ε. Ηλείας χθες Τριαντόπουλος, Σκάλκος, Λυκουρέντζος μαζί με Φαρμάκη, Γεωργιόπουλο, Αντωνακόπουλο

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Δύο σημαντικές ειδήσεις για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας προέκυψαν χθες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες,  στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας, στον Πύργο, με την έλευση  κυβερνητικού κλιμακίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος ως πυρόπληκτες περιοχές στην ΚΥΑ που αναμένεται θα χαρακτηριστούν όλες όσες κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών. Αυτό σημαίνει πως εκτός από όλο τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας θα χαρακτηριστούν ως πυρόπληκτες όλες οι Κοινότητες Δ.Ε. Πύργου και Ωλένης του Δήμου Πύργου.

«Τα μέτρα αφορούν ουσιαστικά τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τις αποφάσεις της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Οι περιοχές είναι γνωστές και είναι αυτές οι οποίες επλήγησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος μετά από σχετική ερώτηση της «ΠΡΩΤΗΣ».

Επίσης, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ξεκαθαρίστηκε από το κυβερνητικό κλιμάκιο πως τα μέτρα για οικονομικές διευκολύνσεις και ρυθμίσεις προς όλες τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ανακοινωθεί για την Εύβοια θα αφορούν και την Ηλεία, όπως και όλες τις περιοχές που θα χαρακτηριστούν πυρόπληκτες στην αναμενόμενη ΚΥΑ.

«Υπήρξε μια παρανόηση περί των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί και αφορούν σε φορολογικές, ασφαλιστικές ή άλλες διευκολύνσεις εκ μέρους της Πολιτείας. Υπήρχε η εντύπωση ότι δεν αφορούν τις περιοχές της Ηλείας, παρά μόνο τις περιοχές της Εύβοιας. Δεν είναι έτσι όπως μας είπε ο ίδιος ο υπουργός. Αφορά όλες τις περιοχές που θα κηρυχθούν πυρόπληκτες με την απόφαση που αναμένεται. Τα μέτρα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πυρόπληκτη περιοχή και όχι μονό αυτές που έχουν υποστεί ζημιά. Υπό αυτή την έννοια ο νομοθέτης πλέον θεώρει πυρόπληκτο όχι μονό τον άμεσα παθών, αλλά και τον έμμεσα παθών, δηλαδή αυτόν που έχει τα δυσμενή αποτελέσματα. Είναι σαφές πλέον ότι όσα μετρά ληφθούν από εδώ και πέρα θα αφορούν όλους», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, η Βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος  Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος,  Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γιώργος Σύρμος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Δ.Ε.

Κυριάρχησαν δύο ζητήματα: η τάχιστη αποζημίωση μετά από καταγραφή των ζημιών και η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επόμενη ημέρα και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας.

Χρ. Τριαντόπουλος

«Όλοι οι δικαιούχοι να μπουν στην πλατφόρμα»

«Είναι κρίσιμο όλοι οι πληττόμενοι συμπολίτες μας να μπουν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έτσι ώστε να δηλώσουν τη ζημιά και να εκταμιευθεί άμεσα η πρώτη ενίσχυση προς αυτούς, είτε είναι επιχειρήσεις, είτε είναι νοικοκυριά, κατοικίες κτλ. Η πλατφόρμα άνοιξε την περασμένη Τετάρτη, την Παρασκευή έγινε η πρώτη πληρωμή, συνεχίζεται η ροή και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κι άλλες πληρωμές. Πρέπει όλοι οι δικαιούχοι να μπουν στην πλατφόρμα. Έχουμε στενή συνεργασία με όλους τους Δήμους και τους εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων της Ηλείας. Δεν κάνουμε διακρίσεις, εστιάζουμε στο πρόβλημα της κάθε περιοχής και δίνουμε λύσεις. Όπως σε κάθε περίπτωση ενεργοποιούνται και οι σχετικοί ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, ωστόσο η χώρα είναι στην ευχάριστη θέση να έχει μία σειρά από εργαλεία που μπορεί αν αξιοποιήσει, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και οι νέοι πόροι του ΕΣΠΑ. Το κρίσιμο ζήτημα είναι το πώς θα ταιριάξουν τα έργα με τα χρήματα.  Η εκτίμηση του κόστους είναι εντός του προϋπολογισμού μας. Μάλιστα έχουμε και έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκ. ευρώ για το 2021 που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή. Είμαστε εντός πλαισίου και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος.

Σε ερώτηση της «ΠΡΩΤΗΣ» για την αποζημίωση των μη κατ’ επάγγελμα αγροτών, ο κ. Τριαντόπουλος, ανέφερε: «Στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής υπάρχει η σχετική πρόβλεψη για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες. Φυσικά δεν παίρνουν το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά παίρνουν το 50% του ποσού».

Α. Λυκουρέντζος

«Διαβεβαιώνω τους παραγωγούς ότι θα λάβουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ»

«Ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε απόλυτη κινητικότητα. Στεκόμαστε άμεσα δίπλα στους κτηνοτρόφους μας. Τα πορίσματα για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί και εντός του Σεπτεμβρίου θα αποζημιωθούν πλήρως στο 100% οι κτηνοτρόφοι μας. Σε ότι αφορά το φυτικό κεφάλαιο, τόσο με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων, όσο και με τις εντατικές προσπάθειες τακτικών και πολυάριθμων εκτάκτων γεωπόνων-εκτιμητών που προσλαμβάνει ο ΕΛΓΑ, θα είμαστε σε θέση να υπάρξει τον Νοέμβριο μια πρώτη προκαταβολή και εν συνεχεία με εξατομικευμένα πορίσματα να προχωρήσουμε στην πληρωμή των αποζημιώσεων. Διαβεβαιώνω τους παραγωγούς μας ότι θα λάβουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ των αποζημιώσεων που δικαιούνται.

Με τον Νόμο 4797 περί κρατικής αρωγής έχουμε ξεπεράσει τις τυπικές χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος και σε ότι αφορά τις ελαιοκαλλιέργειες υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει την αποζημίωση της φέρουσας παραγωγής, αποζημίωση για την εκρίζωση και φύτευση νέων δέντρων και τέλος στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών θα υπάρξει και η αποζημίωση για την απώλεια του εισοδήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λυκουρέντζος.

Δ. Σκάλκος

Αποζημιώνουμε γρήγορα και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα»

«Αποζημιώνουμε γρήγορα και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα. Το τελικό ποσό μετά την καταγραφή, έχουμε ήδη τους πόρους για να το καλύψουμε. Το ΠΔΕ μπορεί να καλύψει το σύνολο των αποζημιώσεων. Παρόλα αυτά το ΠΔΕ έχει ήδη προνοήσει και έχει δεσμεύσει σημαντικούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Δυικής Ελλάδας που πρόκειται να εγκριθεί μέσα στο φθινόπωρο και θα αφορά το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών. Αυτό είναι και το κομμάτι της δουλειάς που έχουμε μπροστά μας και ξεκινά κυριολεκτικά από την αυριανή ημέρα. Θα ακολουθήσουν και επόμενες συσκέψεις και στην Αρχαία Ολυμπία και στον Πύργο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκάλκος.

Ν. Φαρμάκης

«Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική επιχειρηματικότητα βιώνουν τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη»

«Είχαμε την ευκαιρία ως τοπική αυτοδιοίκηση να εκθέσουμε όλοι μαζί στο κυβερνητικό κλιμάκιο, τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, όσο και τις προκλήσεις που όλοι μαζί έχουμε απέναντί μας το επόμενο διάστημα. Και αυτές οι προκλήσεις δεν είναι άλλες από το ότι πρέπει να εγγυηθούμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε τα ίδια και πως θα είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των πυρκαγιών, δηλαδή τις πλημμύρες. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να γίνουν άλματα. Η ΠΔΕ έχει αποστείλει ήδη στα αρμόδια υπουργεία τα τεχνικά δελτία για να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται και αναμένουμε τα χρήματα για να ξεκινήσουμε σε συνεργασία με τα Δασαρχεία.

Όλη αυτή η συζήτηση περισσεύει αν «δεν πιαστεί το νερό ψηλά», στο βουνό που ήδη κάηκε, δηλαδή. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω στα υπουργεία.

Και στο πρόγραμμα αρωγή το κρίσιμο είναι ένα: να προλάβουμε τους χρόνους, να έχει ο πολίτης το στήριγμα που χρειάζεται γρήγορα. Βρισκόμαστε στην διαδικασία της διαστασιολόγησης του προβλήματος. Θέλω να πιστεύω  ότι και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός μας δείχνει ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα στην άντληση πόρων. Αλλά στηριζόμενοι και στις δικές μας δυνάμεις, ως ΠΕΠ, γνωρίζω ότι υπάρχουν οι πόροι για να κατευθύνουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης.

Σε ερώτηση της «ΠΡΩΤΗΣ» για το εάν θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια, ανάλογα με τα δύο που υπήρξαν για την πανδημία, ο Περιφερειάρχης, δήλωσε: «Η επιχειρηματικότητα είναι άξονας δράσει σε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Το χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για τα δύο προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια ήταν το ΠΕΠ 2014-2020. Οπότε πλέον μιλάμε για το ΠΕΠ 2021-2027. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης, ήδη υπάρχει άξονας επιχειρηματικότητα, όμως ο πλήρης οδικός χάρτης για το τι θα μπορούμε να κάνουμε θα το γνωρίζουμε τον ερχόμενο Νοέμβριο. Υπάρχει ήδη αύξηση από τα 600 εκ. ευρώ στα 660. Θα λειτουργήσουμε συμπληρωματικά με το νέο ΠΕΠ. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ειδικό πρόβλημα για να χρειάζεται στήριξη. Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική επιχειρηματικότητα βιώνουν τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη τα τελευταία 10 χρόνια. Όλοι υποφέρουμε στη Δυτική Ελλάδα, το ίδιο και πολύ».

Γ. Γεωργιόπουλος

«Η ζημιά που έχει γίνει είναι τεράστια»

«Το πρώτιστο που ήθελα να γίνει αντιληπτό από τους κυβερνητικούς παράγοντες ήταν το μέγεθος της καταστροφής, γιατί εκεί είχα διαπιστώσει ένα έλλειμμα. Προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές , να αναταχθεί η οικονομία της περιοχής, για να σταθεί στα πόδια της η κοινωνία χρίζει ενός ειδικού προγράμματος ανασυγκρότησης αντίστοιχου και ανάλογου αυτού που τρέχει για τη Β. Εύβοια. Η ζημιά που έχει γίνει είναι τεράστια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας.

Π. Αντωνακόπουλος

«Το κράτος δεν είναι ιδιωτική εταιρία»

«Στις αποζημιώσεις υπάρχουν προβλήματα. Δεν είναι όλοι στον ΟΣΔΕ. Κάποιοι δεν έχουν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ. Τους πετάμε έξω αυτούς; Σε ένα κράτος πρόνοιας; Το κράτος δεν είναι ιδιωτική εταιρία. Το μοντέλο «Ταμείο Μολυβιάτη» απέτυχε παταγωδώς. Υπάρχουν δημοκρατικά θεσμοθετημένοι φορείς όπως η αυτοδιοίκηση για να διαχειριστούν, να προγραμματίσουν και να εκτελέσουν αυτά τα έργα.

Προκλήθηκε ένταση στη κουβέντα γιατί είπα στους κυβερνητικούς πως εδώ δεν ήρθατε ως υπηρεσιακοί υπάλληλοι για να μας πείτε τι θα πάρει ως αποζημίωση το κάθε δέντρο. Θέλουμε κάτι εξειδικευμένο για τον τόπο. Δεν υπάρχει ευρύτερο σχέδιο, δεν υπάρχει φορέας υλοποίησης. Στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 δεν υπάρχει κανένα μεγάλο έργο της Ηλείας, παρότι έχουμε ώριμες, μελέτες όπως η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου, η μαρίνα στο Κατάκολο είναι σχεδόν έτοιμη για δημοπράτηση, επίσης το Αθλητικό Κέντρο στα διοικητικά όρια της Αρχαίας Ολύμπιας πρέπει να γίνει γιατί άφορα την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πύργου.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Διαβεβαίωση από το κυβερνητικό κλιμάκιο για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας: «Ίδια μέτρα με την Εύβοια»

Θα χαρακτηριστούν πυρόπληκτες περιοχές και οι Δ.Ε. Πύργου και Ωλένης μαζί με την Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με τον υφ. σε θέματα κρατικής αρωγής Χρήστο Τριαντόπουλο

Στην Π.Ε. Ηλείας χθες Τριαντόπουλος, Σκάλκος, Λυκουρέντζος μαζί με Φαρμάκη, Γεωργιόπουλο, Αντωνακόπουλο

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Δύο σημαντικές ειδήσεις για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας προέκυψαν χθες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες,  στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας, στον Πύργο, με την έλευση  κυβερνητικού κλιμακίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος ως πυρόπληκτες περιοχές στην ΚΥΑ που αναμένεται θα χαρακτηριστούν όλες όσες κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών. Αυτό σημαίνει πως εκτός από όλο τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας θα χαρακτηριστούν ως πυρόπληκτες όλες οι Κοινότητες Δ.Ε. Πύργου και Ωλένης του Δήμου Πύργου.

«Τα μέτρα αφορούν ουσιαστικά τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τις αποφάσεις της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Οι περιοχές είναι γνωστές και είναι αυτές οι οποίες επλήγησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος μετά από σχετική ερώτηση της «ΠΡΩΤΗΣ».

Επίσης, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ξεκαθαρίστηκε από το κυβερνητικό κλιμάκιο πως τα μέτρα για οικονομικές διευκολύνσεις και ρυθμίσεις προς όλες τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ανακοινωθεί για την Εύβοια θα αφορούν και την Ηλεία, όπως και όλες τις περιοχές που θα χαρακτηριστούν πυρόπληκτες στην αναμενόμενη ΚΥΑ.

«Υπήρξε μια παρανόηση περί των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί και αφορούν σε φορολογικές, ασφαλιστικές ή άλλες διευκολύνσεις εκ μέρους της Πολιτείας. Υπήρχε η εντύπωση ότι δεν αφορούν τις περιοχές της Ηλείας, παρά μόνο τις περιοχές της Εύβοιας. Δεν είναι έτσι όπως μας είπε ο ίδιος ο υπουργός. Αφορά όλες τις περιοχές που θα κηρυχθούν πυρόπληκτες με την απόφαση που αναμένεται. Τα μέτρα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πυρόπληκτη περιοχή και όχι μονό αυτές που έχουν υποστεί ζημιά. Υπό αυτή την έννοια ο νομοθέτης πλέον θεώρει πυρόπληκτο όχι μονό τον άμεσα παθών, αλλά και τον έμμεσα παθών, δηλαδή αυτόν που έχει τα δυσμενή αποτελέσματα. Είναι σαφές πλέον ότι όσα μετρά ληφθούν από εδώ και πέρα θα αφορούν όλους», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, η Βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος  Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος,  Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γιώργος Σύρμος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Δ.Ε.

Κυριάρχησαν δύο ζητήματα: η τάχιστη αποζημίωση μετά από καταγραφή των ζημιών και η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επόμενη ημέρα και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας.

Χρ. Τριαντόπουλος

«Όλοι οι δικαιούχοι να μπουν στην πλατφόρμα»

«Είναι κρίσιμο όλοι οι πληττόμενοι συμπολίτες μας να μπουν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έτσι ώστε να δηλώσουν τη ζημιά και να εκταμιευθεί άμεσα η πρώτη ενίσχυση προς αυτούς, είτε είναι επιχειρήσεις, είτε είναι νοικοκυριά, κατοικίες κτλ. Η πλατφόρμα άνοιξε την περασμένη Τετάρτη, την Παρασκευή έγινε η πρώτη πληρωμή, συνεχίζεται η ροή και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κι άλλες πληρωμές. Πρέπει όλοι οι δικαιούχοι να μπουν στην πλατφόρμα. Έχουμε στενή συνεργασία με όλους τους Δήμους και τους εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων της Ηλείας. Δεν κάνουμε διακρίσεις, εστιάζουμε στο πρόβλημα της κάθε περιοχής και δίνουμε λύσεις. Όπως σε κάθε περίπτωση ενεργοποιούνται και οι σχετικοί ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, ωστόσο η χώρα είναι στην ευχάριστη θέση να έχει μία σειρά από εργαλεία που μπορεί αν αξιοποιήσει, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και οι νέοι πόροι του ΕΣΠΑ. Το κρίσιμο ζήτημα είναι το πώς θα ταιριάξουν τα έργα με τα χρήματα.  Η εκτίμηση του κόστους είναι εντός του προϋπολογισμού μας. Μάλιστα έχουμε και έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκ. ευρώ για το 2021 που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή. Είμαστε εντός πλαισίου και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος.

Σε ερώτηση της «ΠΡΩΤΗΣ» για την αποζημίωση των μη κατ’ επάγγελμα αγροτών, ο κ. Τριαντόπουλος, ανέφερε: «Στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής υπάρχει η σχετική πρόβλεψη για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες. Φυσικά δεν παίρνουν το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά παίρνουν το 50% του ποσού».

Α. Λυκουρέντζος

«Διαβεβαιώνω τους παραγωγούς ότι θα λάβουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ»

«Ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε απόλυτη κινητικότητα. Στεκόμαστε άμεσα δίπλα στους κτηνοτρόφους μας. Τα πορίσματα για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί και εντός του Σεπτεμβρίου θα αποζημιωθούν πλήρως στο 100% οι κτηνοτρόφοι μας. Σε ότι αφορά το φυτικό κεφάλαιο, τόσο με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων, όσο και με τις εντατικές προσπάθειες τακτικών και πολυάριθμων εκτάκτων γεωπόνων-εκτιμητών που προσλαμβάνει ο ΕΛΓΑ, θα είμαστε σε θέση να υπάρξει τον Νοέμβριο μια πρώτη προκαταβολή και εν συνεχεία με εξατομικευμένα πορίσματα να προχωρήσουμε στην πληρωμή των αποζημιώσεων. Διαβεβαιώνω τους παραγωγούς μας ότι θα λάβουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ των αποζημιώσεων που δικαιούνται.

Με τον Νόμο 4797 περί κρατικής αρωγής έχουμε ξεπεράσει τις τυπικές χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος και σε ότι αφορά τις ελαιοκαλλιέργειες υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει την αποζημίωση της φέρουσας παραγωγής, αποζημίωση για την εκρίζωση και φύτευση νέων δέντρων και τέλος στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών θα υπάρξει και η αποζημίωση για την απώλεια του εισοδήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λυκουρέντζος.

Δ. Σκάλκος

Αποζημιώνουμε γρήγορα και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα»

«Αποζημιώνουμε γρήγορα και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα. Το τελικό ποσό μετά την καταγραφή, έχουμε ήδη τους πόρους για να το καλύψουμε. Το ΠΔΕ μπορεί να καλύψει το σύνολο των αποζημιώσεων. Παρόλα αυτά το ΠΔΕ έχει ήδη προνοήσει και έχει δεσμεύσει σημαντικούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Δυικής Ελλάδας που πρόκειται να εγκριθεί μέσα στο φθινόπωρο και θα αφορά το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών. Αυτό είναι και το κομμάτι της δουλειάς που έχουμε μπροστά μας και ξεκινά κυριολεκτικά από την αυριανή ημέρα. Θα ακολουθήσουν και επόμενες συσκέψεις και στην Αρχαία Ολυμπία και στον Πύργο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκάλκος.

Ν. Φαρμάκης

«Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική επιχειρηματικότητα βιώνουν τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη»

«Είχαμε την ευκαιρία ως τοπική αυτοδιοίκηση να εκθέσουμε όλοι μαζί στο κυβερνητικό κλιμάκιο, τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, όσο και τις προκλήσεις που όλοι μαζί έχουμε απέναντί μας το επόμενο διάστημα. Και αυτές οι προκλήσεις δεν είναι άλλες από το ότι πρέπει να εγγυηθούμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε τα ίδια και πως θα είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των πυρκαγιών, δηλαδή τις πλημμύρες. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να γίνουν άλματα. Η ΠΔΕ έχει αποστείλει ήδη στα αρμόδια υπουργεία τα τεχνικά δελτία για να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται και αναμένουμε τα χρήματα για να ξεκινήσουμε σε συνεργασία με τα Δασαρχεία.

Όλη αυτή η συζήτηση περισσεύει αν «δεν πιαστεί το νερό ψηλά», στο βουνό που ήδη κάηκε, δηλαδή. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω στα υπουργεία.

Και στο πρόγραμμα αρωγή το κρίσιμο είναι ένα: να προλάβουμε τους χρόνους, να έχει ο πολίτης το στήριγμα που χρειάζεται γρήγορα. Βρισκόμαστε στην διαδικασία της διαστασιολόγησης του προβλήματος. Θέλω να πιστεύω  ότι και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός μας δείχνει ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα στην άντληση πόρων. Αλλά στηριζόμενοι και στις δικές μας δυνάμεις, ως ΠΕΠ, γνωρίζω ότι υπάρχουν οι πόροι για να κατευθύνουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης.

Σε ερώτηση της «ΠΡΩΤΗΣ» για το εάν θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια, ανάλογα με τα δύο που υπήρξαν για την πανδημία, ο Περιφερειάρχης, δήλωσε: «Η επιχειρηματικότητα είναι άξονας δράσει σε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Το χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για τα δύο προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια ήταν το ΠΕΠ 2014-2020. Οπότε πλέον μιλάμε για το ΠΕΠ 2021-2027. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης, ήδη υπάρχει άξονας επιχειρηματικότητα, όμως ο πλήρης οδικός χάρτης για το τι θα μπορούμε να κάνουμε θα το γνωρίζουμε τον ερχόμενο Νοέμβριο. Υπάρχει ήδη αύξηση από τα 600 εκ. ευρώ στα 660. Θα λειτουργήσουμε συμπληρωματικά με το νέο ΠΕΠ. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ειδικό πρόβλημα για να χρειάζεται στήριξη. Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική επιχειρηματικότητα βιώνουν τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη τα τελευταία 10 χρόνια. Όλοι υποφέρουμε στη Δυτική Ελλάδα, το ίδιο και πολύ».

Γ. Γεωργιόπουλος

«Η ζημιά που έχει γίνει είναι τεράστια»

«Το πρώτιστο που ήθελα να γίνει αντιληπτό από τους κυβερνητικούς παράγοντες ήταν το μέγεθος της καταστροφής, γιατί εκεί είχα διαπιστώσει ένα έλλειμμα. Προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές , να αναταχθεί η οικονομία της περιοχής, για να σταθεί στα πόδια της η κοινωνία χρίζει ενός ειδικού προγράμματος ανασυγκρότησης αντίστοιχου και ανάλογου αυτού που τρέχει για τη Β. Εύβοια. Η ζημιά που έχει γίνει είναι τεράστια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας.

Π. Αντωνακόπουλος

«Το κράτος δεν είναι ιδιωτική εταιρία»

«Στις αποζημιώσεις υπάρχουν προβλήματα. Δεν είναι όλοι στον ΟΣΔΕ. Κάποιοι δεν έχουν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ. Τους πετάμε έξω αυτούς; Σε ένα κράτος πρόνοιας; Το κράτος δεν είναι ιδιωτική εταιρία. Το μοντέλο «Ταμείο Μολυβιάτη» απέτυχε παταγωδώς. Υπάρχουν δημοκρατικά θεσμοθετημένοι φορείς όπως η αυτοδιοίκηση για να διαχειριστούν, να προγραμματίσουν και να εκτελέσουν αυτά τα έργα.

Προκλήθηκε ένταση στη κουβέντα γιατί είπα στους κυβερνητικούς πως εδώ δεν ήρθατε ως υπηρεσιακοί υπάλληλοι για να μας πείτε τι θα πάρει ως αποζημίωση το κάθε δέντρο. Θέλουμε κάτι εξειδικευμένο για τον τόπο. Δεν υπάρχει ευρύτερο σχέδιο, δεν υπάρχει φορέας υλοποίησης. Στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 δεν υπάρχει κανένα μεγάλο έργο της Ηλείας, παρότι έχουμε ώριμες, μελέτες όπως η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου, η μαρίνα στο Κατάκολο είναι σχεδόν έτοιμη για δημοπράτηση, επίσης το Αθλητικό Κέντρο στα διοικητικά όρια της Αρχαίας Ολύμπιας πρέπει να γίνει γιατί άφορα την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πύργου.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ