Πριν από σχεδόν σαράντα χρόνια, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, πήγαινα σχολείο στην Κυπαρισσία. Ξεκινούσα από τον Αγιαννάκη, με το λεωφορείο και κάποιες ημέρες, ανάλογα το πρόγραμμα, γυρνούσα με το τρένο. Για μία διαδρομή σχεδόν 10 χιλιομέτρων, χρειαζόμασταν περίπου 15 λεπτά και περνούσαμε από τη γέφυρα του Αρκαδικού ποταμού, κοντά στο Καλό Νερό. Το περίμενα πώς και πώς εκείνο το σημείο γιατί μου άρεσε να βλέπω το ποτάμι και τη ροή του. Το χειμώνα, μάλιστα, που είχε πολύ νερό, ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό. Από τότε, η επαφή με τις γέφυρες, μου προξενούσε μεγάλο ενδιαφέρον. Οι γέφυρες εξάλλου, είναι αυτές που μας φέρνουν πιο κοντά, που ενώνουν πολιτισμούς, που δημιουργούν ένα κράμα εμπειριών και διαφορετικών οπτικών.
Ακόμη και σήμερα, η δημιουργία μίας γέφυρας λειτουργεί καταλυτικά στην εξέλιξη μιας περιοχής και στις επαφές των ανθρώπων. Στο παρελθόν, με τα δραματικά περιορισμένα μέσα, η δημιουργία μίας γέφυρας ήταν πολύ δύσκολη αλλά ταυτόχρονα και πιο σημαντική για τις κοινωνίες και την εξέλιξη. Αυτό είναι που μας κάνει σήμερα να βλέπουμε μερικές τέτοιες γέφυρες και να αναρωτιόμαστε για το μεράκι και τη δύναμη εκείνων των μηχανικών αλλά και των κτιστών και εργατών που κατάφερναν να φτιάχνουν αυτά τα τοπόσημα. Κάπως έτσι, έχουμε επιλέξει μερικές γέφυρες του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πελοπόννησο και τις παρουσιάζουμε.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου
Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της ανάπτυξης της περιοχής. Κατά μήκος του δικτύου συναντάμε αξιόλογες μεταλλικές και ολολίθινες τοξωτές γέφυρες, οι οποίες αποτελούν μνημεία τόσο της ανάπτυξης της μεταλλουργίας όσο και της τέχνης των Ελλήνων και Ιταλών πετρομαστόρων. Η αξία αυτών των κατασκευών είναι τόσο μεγάλη που κτήρια σταθμών έχουν κηρυχθεί μνημεία από το ΥΠΠΟΑ από το 1985, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο κήρυξης ενός ολόκληρου τμήματος του δικτύου (Ναύπλιο –Τρίπολη –Καλαμάτα με τις διακλαδώσεις) ως μνημείου. javascript:”;ξερευνώντας ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που άφησε ένα ξεχωριστό αποτύπωμα
πηγη:protothema.gr