Μέτρα για τη λειψυδρία απαγορεύσεις και περιορισμοί Ηλεία και Αχαΐα

0
2
fragma

Ξεκίνησε η αρδευτική περίοδος

Α. Φίλιας: «Όπως τα καταφέραμε πέρυσι έτσι θα το ξανακάνουμε φέτος»

Ξεκίνησε χθες η αρδευτική περίοδος για τους αγρότες και καλλιεργητές της Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας που τροφοδοτούν τα χωράφια τους από τα φράγματα Πηνειού και Αλφειού. Η απειλή της λειψυδρίας αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι μακριά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν βρίσκεται σε επαγρύπνηση.
Η αρδευτική περίοδος, βρίσκει σε καλύτερη κατάσταση ετοιμότητας την περιοχή, καθώς ο φετινός χειμώνας «προσέφερε» επαρκείς ποσότητες βρόχινου νερού και χιονιού στα ορεινά.
Το περίσσευμα νερού, όμως, δεν άφησε σε κατάσταση επανάπαυσης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς ο περυσινός κίνδυνος για τις αρδεύσιμες καλλιέργειες οδήγησε σε αποφάσεις και ενέργειες, που δημιουργούν πιο ασφαλείς συνθήκες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας εμφανίστηκε αισιόδοξος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», καθώς οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν τους προηγούμενους μήνες -σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες- έχουν απομακρύνει προσωρινά τους κινδύνους της λειψυδρίας.
«Αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε από πέρυσι τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο κ. Φίλιας και πρόσθεσε ότι: «όπως τα καταφέραμε πέρυσι έτσι θα το ξανακάνουμε φέτος. Ιδίως τώρα, με τη σωστή προετοιμασία και τα περισσότερα όπλα που διαθέτουμε».
«Τον περασμένο χειμώνα έγιναν πολλά, για να οχυρωθεί η Περιφέρεια και να μην απειληθεί ξανά η αγροτική παραγωγή. Υπήρξε αποτελεσματική συνεργασία με δύο σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών. Τη Γεωπονική και τον καθηγητή Παντελή Μπαρούχα και τη Γεωλογική και τον καθηγητή της Παύλο Αβραμίδη. Η συνεργασία εξασφάλισε δύο συστήματα για online αποστολή δεδομένων για τα αποθέματα νερού, στο αρδευτικό σύστημα Αλφειού – Πηνειού της Ηλείας, από το οποίο αρδεύονται και πολλές καλλιέργειες στην Δυτική Αχαΐα», σημείωσε ο κ. Φίλιας.
«Φέτος δεν υπάρχει μόνο ένα παροχόμετρο αλλά 20. Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθείται άμεσα και αποτελεσματικά το σύστημα και γνωρίζουμε πού χάνεται νερό, ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι απώλειες. Τρίτον, η περιφερειακή Αρχή διασφάλισε τη λειτουργία 40 διαφορετικών μετεωρολογικών σταθμών και παροχή δορυφορικών εικόνων, που θα παρέχουν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για τις ανάγκες άρδευσης του εδάφους ανά περιοχή, ακόμα και ανά χωράφι! Συνεπώς, θα ρυθμίζεται αναλόγως η τροφοδοσία νερού μέσω αντλιοστασίων, ώστε το νερό να καταλήγει εκεί όπου χρειάζεται κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες του εδάφους», ανέφερε ο κ. Φίλιας.
«Τέταρτον, σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα υπήρξε σημαντική πρόοδος στα έργα παρέμβασης που αφορούσαν στην αποκατάσταση ζημιών (τρύπες στο σύστημα), που είχαν ως αποτέλεσμα να διαφεύγουν ποσότητες νερού και να χάνονται. Παράλληλα, εκτελούνται ή δρομολογούνται έργα μεγαλύτερης κλίμακας που αποσκοπούν στην εξασφάλιση των πιο σύγχρονων υποδομών που απαιτούνται για το μέλλον. Με απώτερο στόχο την αλλαγή του τρόπου άρδευσης, από τα ανοικτά συστήματα (αυλάκια) στα κλειστά συστήματα (σταγονίδια), που είναι τα μόνα τα οποία εγγυώνται σωστή άρδευση που να καλύπτει τις υπάρχουσες ανάγκες, δίχως το διαθέσιμο νερό να ξοδεύεται αλόγιστα. Η Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δημιουργήσει και κλιμάκια ενημέρωσης, που διαρκώς έρχονται σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους της υπαίθρου, προκειμένου να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για όσα έγιναν, γίνονται και πρέπει να αλλάξουν», επεσήμανε.
Ο κ. Φίλιας τόνισε ακόμα ότι στις αρχές Απριλίου ολοκληρώθηκε η υποβολή του συνόλου των προμελετών της επέκτασης του φράγματος Πηνειού, για έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αφορούν στο έργο εκσυγχρονισμού του τεχνητού φράγματος και στον σχεδιασμό νέων έργων άρδευσης και ύδρευσης στον πρώην Δήμο Ωλένης. Ο προϋπολογισμός για τις βασικές τεχνικές υποδομές ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ. Τα έργα αναμένεται να βελτιώσουν την αποδοτικότητα της άρδευσης σε μία κρίσιμη αγροτική περιοχή, ενώ η χρήση νέων τεχνολογιών και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών θα μειώσει τις απώλειες νερού και το κόστος συντήρησης.

filias