Σε νέα ανάρτηση για τους σεισμούς στην Ελλάδα προέβη ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο Απρίλιος, είναι «μήνας μεγάλων σεισμών στην Ελλάδα».
Παπαδόπουλος: Μήνας μεγάλων σεισμών ο Απρίλιος
«Ο Απρίλιος στατιστικά είναι μήνας ισχυρών σεισμών στην Ελλάδα. Θα τον ξεπεράσουμε; Ας δούμε κάποια στοιχεία… Μερικά παραδείγματα μόνο. Η σειρά είναι μεγάλη», αναφέρει στη σχετική ανάρτηση ο κ. Παπαδόπουλος παραθέτοντας τα παραδείγματα:
Πολύνεκρος σεισμός μεγέθους Μ=6.5 με 183 θύματα στην Κω σαν σήμερα το 1933
Εξολοθρευτικός σεισμός (Μ=6.4) στις 3.4.1881 με περίπου 3500 θύματα στη Χίο
Πολύνεκρος σεισμός (Μ=6.3) στις 22.4.1928 με 20 θύματα στην Κορινθία.
Σειρά ισχυρών σεισμών (Μ=6.8, 7.2, 6.1) μεταξύ Ρόδου και ΝΔ Τουρκίας με πολλά θύματα κυρίως στην Τουρκία στις 24, 25, 26 Απριλίου 1957.

Ο φονικός σεισμός στην Κω
Ο ισχυρός σεισμός στην Κω στον οποίο αναφέρεται ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είχε μέγεθος 6,6 της κλίμακας Richter κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την ανατολίτικη Κω. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, έχασαν τη ζωή τους 200 άτομα, 600 τραυματίστηκαν και έμειναν άστεγοι οι περισσότεροι κάτοικοι.
Εκτός από την πόλη της Κω, μεγάλες καταστροφές παρατηρήθηκαν σε Αντιμάχεια, Ασφεντίου, Καρδάμαινα και Πυλιό.
Ο σεισμός έπληξε τη Νίσυρο και τις γύρω περιοχές, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στη Μικρά Ασία, όπου προκάλεσε αρκετές βλάβες.
Στις 21 Ιουνίου 1933 ανακοινώθηκαν μέτρα πρόνοιας για τους σεισμοπαθείς και με ισχύ αναδρομική από την ημέρα του σεισμού και για μια τριετία.
Ο σεισμός με τους 3.550 νεκρούς στη Χίο
Ένας ακόμη φονικός σεισμός στον οποίο αναφέρερται ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ στη Χίο στις 3 Απριλίου 1881.
Σύμφωνα με τον ΟΑΣΠ, 3.550 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 7.000 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εκείνου του σεισμού.
Το νότιο τμήμα του νησιού, κυρίως τα χωριά: Νένητα, Βουνό, Φλάτσια, Καλαμωτή, Κοινή, Καλλιμασιά, Δίδυμα, υπέστη μεγάλες καταστροφές. Παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις και βραχοπτώσεις, ρωγμές, καθώς και φαινόμενα ρευστοποίησης.
Έγιναν εκατοντάδες μετασεισμοί, πολλοί από αυτούς εξίσου καταστρεπτικοί με τον κύριο σεισμό, μέχρι και το 1884.
ΠΗΓΗ: in.gr