ΙΤΕ: Πρωτοποριακό πρόγραμμα βάζει “στο μικροσκόπιο” μολυσματικές ασθένειες για τον άνθρωπο, τα ζώα και τις καλλιέργειες

0
345

Νέο εργαλείο για άμεση ανίχνευση ασθενειών, με κύριο μέλημα τα ευρήματα των επιστημόνων να καταλήξουν στην κοινωνία

Καινοτόμες λύσεις για την ανίχνευση μεταδοτικών ασθενειών έρχεται να δώσει το νέο Κέντρο Αριστείας που δημιουργείται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα “βάζει στο μικροσκόπιο” μολυσματικές ασθένειες που προσβάλλουν τον άνθρωπο, τα ζώα και τις γεωργικές καλλιέργειες.
Όπως εξηγεί η καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλέκτρα Γκιζελή, που έχει αναλάβει τον συντονισμό, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών είναι η γρήγορη και ακριβής διάγνωση, με τη χρήση ειδικών, εξαιρετικά ευαίσθητων, διαγνωστικών εργαλείων.

«Μιλάμε για μεταδιδόμενες ασθένειες σε όλο το εύρος: ανθρώπων, ζώων αλλά και φυτών. Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να βρούμε μεθόδους που θα ανιχνεύουν αυτές τις ασθένειες εκεί που υπάρχουν, δηλαδή χωρίς να χρειάζεται να σταλεί δείγμα σε ένα εργαστήριο και να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση», εξηγεί η επιστήμονας.
Οι μολυσματικές ασθένειες είναι μια αναδυόμενη απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιστημονική κοινότητα να… σηκώνει μανίκια και να ενώνει δυνάμεις με στόχο το κοινό καλό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη δημιουργία του DxHub έχει λάβει από την Ε.Ε. ανταγωνιστική χρηματοδότηση 4,7 εκατομμύρια ευρώ. Η κ. Γκιζελή αναφέρει πως «οι αναδυόμενες ασθένειες είναι αποτέλεσμα μιας τάσης που αφορά το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη είναι σημείο εισόδου από την Αφρική προς την Ευρώπη, στο πιο νότιο κομμάτι. Εδώ έρχονται αποδημητικά πουλιά που μεταφέρουν πολλές φορές παθογόνα, που στη συνέχεια μπορούν να προσβάλλουν ζώα, αλλά και τον άνθρωπο».
Σύμφωνα με την κ. Γκιζελή, πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Προσπαθεί να ενισχύσει περιφέρειες που έχουν την ερευνητική αριστεία, έχουν κοινά προβλήματα, αλλά δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας που θα θέλαμε και θα μπορούσαμε. Έτσι, λοιπόν, Ελλάδα και Πορτογαλία συνδράμουν, βάζοντας τα ερευνητικά αποτελέσματα που έχουν. Ήδη έχουμε επιδείξει κι εμείς και αυτοί κάποιες καινοτόμες λύσεις και συστήματα. Θέλουμε μαζί να χρησιμοποιήσουμε τις καινοτομίες και τα εργαλεία που έχουμε σε μια συνδυαστική προσπάθεια για να βγάλουμε ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Κύριο μέλημα για την Ηλέκτρα Γκιζελή και την ομάδα της είναι τα επιστημονικά ευρήματα να καταλήξουν στην κοινωνία, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικές απειλές και προκλήσεις που άπτονται της υγείας, του αγροτικού κλάδου, αλλά και της παραγωγής τροφίμων.

πηγή:neakriti.gr