Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠάτρα: Ξεκίνησε η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, έκτακτα μέτρα, αλλαγές στα δρομολόγια του...

Πάτρα: Ξεκίνησε η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, έκτακτα μέτρα, αλλαγές στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ

Υπομονή θα χρειαστεί σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Παρουσία αστυνομικών, η κυκλοφορία και η στάθμευση ΙΧ. Στην «Πελοπόννησος» ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μελάς.

Υπομονή και μάλιστα αρκετή θα χρειαστεί να κάνουν από σήμερα Τετάρτη 26/06/2024, οι οδηγοί των ΙΧ που θα κινηθούν στο κέντρο της Πάτρας, καθώς θα ξεκινήσουν οι εργασίες στην οδό Μαιζώνος για να προχωρήσει η πεζοδρόμηση του κεντρικού οδικού άξονα από το ύψος της Αράτου μέχρι τη Γούναρη. Το γεγονός ότι θα κλείσει ένας κεντρικός δρόμος σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους δρόμους που είναι ήδη κλειστοί λόγω εργασιών, είναι ένα θέμα που θα προκαλέσει σε ένα ποσοστό κυκλοφορική συμφόρηση για τα ΙΧ.

Η Αντιδήμαρχια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και η Τροχαία Πατρών, κατόπιν δημοτικού αιτήματος, από σήμερα θα εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα στο σημείο με την παρουσία αστυνομικών, που θα βοηθήσουν την ρύθμιση της κυκλοφορίας. Αν στο θέμα της εύρυθμης κυκλοφορίας προσθέσουμε και αυτό της στάθμευσης των ΙΧ που από σήμερα θα είναι λιγότερες, κατανοεί κανείς ότι θα προκληθεί «πονοκέφαλος» σε πολλούς οδηγούς που θα χρειαστεί να διασχίσουν το κέντρο.

Ο Παναγιώτης Μελάς

Μιλώντας στην «Πελοπόννησο» ο αντιδήμαρχος Εργων Παναγιώτης Μελάς, είπε: «Ξεκινούν οι εργασίες στη Μαιζώνος και Αράτου και για αυτό έχουμε ζητήσει από την Τροχαία να συνδράμει με μέτρα για να ρυθμίσει την κυκλοφορία των οχημάτων. Κατανοούμε και το θέμα με τα πάρκινγκ και γι’ αυτό η δημοτική αρχή αναζητά και άλλους χώρους για θέσεις στάθμευσης. Σε κάθε περίπτωση, τα έργα γίνονται για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της πόλης και η ταλαιπωρία είναι προσωρινή».

Οι αλλαγές που θα γίνουν λόγω των εργασιών που ξεκινούν σήμερα στη Mαιζώνος, θα επηρεάσουν και την κυκλοφορία του Αστικού ΚΤΕΛ. Ηδη η δημοτική αρχή έχει ενημερώσει τους υπευθύνους και έτσι από σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών οι διαδρομές για τις γραμμές 1, 2, 3 του Αστικού ΚΤΕΛ θα διαφοροποιήσουν το πρόγραμμα τους. Τα λεωφορεία θα κινούνται στη Μαιζώνος, θα στριβούν στη Αράτου και στη συνέχεια θα στρίβουν, πάλι, στην οδό Κανακάρη απ’ όπου θα φτάνουν στη Γούναρη για να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους.

Ο Δήμος Πατρέων, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει για να μην οξυνθεί το θέμα της κυκλοφορίας των ΙΧ στο κέντρο, θα ανοίξει πολύ σύντομα το κομμάτι της Μαιζώνος που είναι κλειστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», την Παρασκευή αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα δοθεί πάλι σε κυκλοφορία το κομμάτι της Μαιζώνος από το ύψος της Γούναρη μέχρι και την Παπαφλέσσα, που αυτή τη στιγμή είναι κλειστό λόγω εργασιών.

Πάντως, αυτό που εκτιμούν στη δημοτική αρχή είναι ότι τις πρώτες 2-3 μέρες θα υπάρξει μια μίνι αναστάτωση, ωστόσο οι οδηγοί, αλλά και οι πεζοί, θα ενημερωθούν για τις εργασίες και δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Ετσι θα γίνει η ανάπλαση του κέντρου της Πάτρας

Από σήμερα θα εγκατασταθεί ο εργολάβος στην οδό Μαιζώνος, για την πεζοδρόμηση του κεντρικού οδικού άξονα, από το ύψος της Αράτου μέχρι τη Γούναρη κι ενώ, ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στην Αράτου, αν και με καθυστέρηση λόγω υπογειοποίησης καλωδίων στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ.

Η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος έχει αποφασιστεί να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί κι από τα δύο μέτωπα του εργοταξίου, για να επισπευσθούν και ολοκληρωθούν πριν από τα τέλη του 2024. Το έργο θα εξελίσσεται με συγκεκριμένο ρυθμό, δηλαδή ανά οικοδομικό τετράγωνο. Ετσι, όταν τα συνεργεία θα τελειώνουν την εκσκαφή του οδοστρώματος και θα αρχίζουν την πλακόστρωση από Αράτου μέχρι Κολοκοτρώνη, αμέσως θα ξεκινούν οι εκσκαφές στο επόμενο τετράγωνο, από Κολοκοτρώνη μέχρι Αγίου Νικολάου. Ομοίως και οι εργασίες από Γούναρη προς πλατεία Γεωργίου, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή της εργολαβίας.

Πεζοδρομείται η Μαιζώνος

Η πεζοδρόμησης της Μαιζώνος αποτελεί τμήμα της Ανάπλασης της Κάτω Πόλης και περιλαμβάνει την ανακατασκευή των πεζοδρομίων της οδού, στο τμήμα Τριών Ναυάρχων μέχρι την οδό Γούναρη. Προβλέπει τις οδούς Κανάρη, Υψηλάντου και Σισίνη ως πεζόδρομους. Και στους τρεις δρόμους θα δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι, με στόχο τη σύνδεσή τους με τον παραλιακό άξονα.

Η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, πάντως, έχει προκαλέσει ανησυχία σε εμπόρους, αφού αρκετοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο κέντρο φοβούνται, καθώς εκτιμούν ότι τα έργα θα περιορίσουν την αγοραστική κίνηση. Από τον Δήμο, ωστόσο, τους έχει επισημανθεί ότι τα έργα θα περιοριστούν μόνο στο πλάτος του οδοστρώματος, ενώ τα πεζοδρόμια θα παραμείνουν ως έχουν και επομένως δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία των καταστημάτων. Η επιπλέον μεγάλη αγωνία του εμπορικού κόσμου είναι αν θα μπορέσει να διαφυλαχθεί η εμπορικότητα του δρόμου μετά την πεζοδρόμηση ή θα επαναληφθεί το παλαιότερο φαινόμενο της Ρήγα Φεραίου, που κατακλύστηκε από καταστήματα εστίασης.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα για να τελειώσει και το έργο της ανάπλασης.

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ