Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήGlobal Citizen 2024: Η βράβευση Μητσοτάκη, οι έπαινοι Μπουρλά και το κοπλιμέντο...

Global Citizen 2024: Η βράβευση Μητσοτάκη, οι έπαινοι Μπουρλά και το κοπλιμέντο του Μασκ στη Μελόνι – Δείτε βίντεο

Ποιοι άλλοι βραβεύτηκαν, δείτε φωτογραφίες – Με φράση του Αριστοτέλη διάνθισε την ομιλία του ο Μπουρλά

Τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επέλεξε το Atlantic Council για να βραβεύσει φέτος ως έναν από τους παγκόσμιους πολίτες για το 2024. Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη βραβεία Global Citizen Award πήραν και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος της Γκάνας Νάνα Ακούφο-Άντο και η κορυφαία παραγωγός ταινιών Μίκι Λι από τη Νότια Κορέα.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος στην ευχαριστήρια ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το βραβείο αυτό ανήκει στον ελληνικό λαό για την αντοχή και την επιμονή του», βράβευσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

H βράβευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αλμπέρτ Μπουρλά
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά

«Αυτό που πετύχαμε στην Ελλάδα είναι να δείξουμε ότι μπορεί κανείς να κυβερνήσει από το πολιτικό κέντρο. Ότι μπορεί να είναι υπέρ της ανάπτυξης αλλά και δημοσιονομικά υπεύθυνος. Ότι μπορεί να είναι, και εδώ να αντηχήσουν τα λόγια της καλής μου φίλης Τζόρτζια Μελόνι, ένας αληθινός πατριώτης, εστιάζοντας στην ισχυρή άμυνα και την προστασία των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα να είναι κοινωνικά φιλελεύθερος, παρέχοντας υψηλής ποιότητας δημόσια αγαθά και μειώνοντας τις ανισότητες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η επανεκλογή της κυβέρνησής του αποτέλεσε απάντηση στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να νικηθεί ο λαϊκισμός.

«Οι δυσαρέσκειες των ανθρώπων που ψηφίζουν τους λαϊκιστές είναι απολύτως πραγματικές, είτε σχετίζονται με την ανισότητα των εισοδημάτων, είτε με ζητήματα ταυτότητας, είτε με τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης – με τους κερδισμένους και τους χαμένους. Αυτές είναι πραγματικές δυσαρέσκειες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να τις αντιμετωπίζουμε και σίγουρα να μην φαινόμαστε υποτιμητικοί προς τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων. Η κυβέρνηση μας δίνει έμφαση στην πολιτική όχι στα πολιτικά. Είναι ευθύνη μας ως ηγέτες να βρίσκουμε λύσεις και θα κριθούμε από το πόσο βελτιώσαμε τις ζωές των πολιτών μας», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ταραχώδη περιοχή».

Όπως είπε ο Άλμπερτ Μπουρλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόκειται για «έναν οραματιστή υπέρμαχο μιας νέας εποχής οικονομικής ευημερίας, έναν ηγέτη αφοσιωμένο στη χώρα του που κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Έναν ταπεινό ηγέτη, του οποίου η επανεκλογή έδειξε ότι τηρεί τις πολιτικές του υποσχέσεις, ενώ παράλληλα έχει τον σεβασμό των ηγετών του κόσμου».

Την Ιταλίδα πρωθυπουργό βράβευσε ο ιδιοκτήτης της Tesla και του Χ, Έλον Μασκ, με τον Νοτιοαφρικανό δισεκατομμυριούχο να πλέκει το εγκώμιό της λέγοντας «είναι πιο όμορφη εσωτερικά από ό, τι εξωτερικά.
Ο Έλον Μασκ βραβεύει την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι
Τζόρτζια Μελόνι – Έλον Μασκ
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι
Ο δισεκατομμυριούχος από τη Νότια Αφρική, Έλον Μασκ

«Είναι τιμή μου τιμή μου να βρίσκομαι εδώ και να παρουσιάσω το βραβείο σε κάποια που είναι ακόμα πιο όμορφη εσωτερικά από ό,τι εξωτερικά. Η Τζόρτζια Μελόνι είναι κάποια που θαυμάζω, η οποία έχει κάνει απίστευτη δουλειά ως πρωθυπουργός της Ιταλίας. Η Ιταλία βιώνει ρεκόρ οικονομικής ανάπτυξης, ρεκόρ χαμηλής ανεργίας. Τα πάει περίφημα. Και είναι επίσης κάποια που είναι αυθεντική, ειλικρινής, αληθινή, και αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί πάντα για τους πολιτικούς» είπε ο Έλον Μασκ για την κυρία Μελόνι

«H Δύση πρέπει να βρει τη δύναμη μέσα της για να προχωρήσει μπροστά» ανέφερε από την πλευρά της η Τζόρτζια Μελόνι προσθέτοντας ότι «η Δύση συχνά υποτιμά τον εαυτό της, ενώ ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι είναι ανώτερη από τους άλλους».

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από τους εαυτούς μας. Να γνωρίζουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και να το σεβόμαστε αυτό, ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε και τους άλλους. Πρέπει να ανακτήσουμε την επίγνωση του ποιοι είμαστε ως λαοί των χωρών της Δύσης» συνέχισε η πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Όπως σημείωσε «αν η Δύση ρίξει μια ενδελεχή και ειλικρινή ματιά στον εαυτό της, και ειδικότερα στις αξίες της, θα ανακαλύψει ξανά τη δύναμη να προχωρήσει μπροστά. Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να χρησιμοποιούμε και να υπερασπιζόμαστε λέξεις και έννοιες όπως το έθνος και ο πατριωτισμός, γιατί σημαίνουν περισσότερα από έναν φυσικό τόπο»,

Όλη η ομιλία του πρωθυπουργού

Κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Albert, πρώτα απ’ όλα σε ευχαριστώ για τα εξαιρετικά κολακευτικά σου λόγια. Ευχαριστώ θερμά το Atlantic Council που με τιμά με το βραβείο Global Citizen. Θα ήθελα, ωστόσο, να ξεκινήσω επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Προέδρου της Γκάνας, λέγοντας ότι πραγματικά αισθάνομαι πως αυτό το βραβείο ανήκει, πάνω απ’ όλα, στον ελληνικό λαό, για την ανθεκτικότητα και την επιμονή του και για όσα έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια.

Ο Albert Bourla είχε δίκιο όταν περιέγραψε τη μεταμόρφωση μιας χώρας που θεωρήθηκε πριν από μερικά χρόνια ως ο «ασθενής» της Ευρώπης, που υπέστη βαθιά οικονομική ύφεση, που βίωσε κοινωνικές αναταραχές, που πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό, αλλά τώρα έχει ξεκάθαρα γυρίσει σελίδα και αναδεικνύεται, και πάλι, σε μια σταθερή δημοκρατία με μια αναπτυσσόμενη οικονομία.

Σκέφτηκα, στη σύντομη παρέμβασή μου, να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις σχετικά με το γιατί πιστεύω ότι η ελληνική εμπειρία μπορεί να έχει σημασία για άλλες χώρες και γιατί αυτό που πετύχαμε μπορεί να έχει απήχηση πέρα από τα σύνορά μας. Όχι μόνο για γεωπολιτικούς λόγους -διότι είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας σταθερός και προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και συνολικά ένας πυλώνας σταθερότητας σε ένα πολύ ταραγμένο μέρος αυτού του κόσμου. Πιστεύω ότι η ελληνική εμπειρία μάς διδάσκει και κάποια άλλα μαθήματα, τα οποία είναι, εκτιμώ, σημαντικά για τις δημοκρατίες ανά τον κόσμο, καθώς παλεύουμε με τα κύματα του λαϊκισμού και με τις νέες διαιρέσεις που τείνουν να προκαλούν ρήγματα στις κοινωνίες μας.

Πιστεύω ότι στην Ελλάδα καταφέραμε να αποδείξουμε ότι μπορεί κανείς να κυβερνήσει από το πολιτικό κέντρο. Ότι μπορεί να είναι υπέρ της ανάπτυξης αλλά και δημοσιονομικά πειθαρχημένος. Ότι μπορεί να είναι κανείς -επιτρέψτε μου να επαναλάβω εδώ τα λόγια της καλής μου φίλης, Giorgia Meloni- πραγματικός πατριώτης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ισχυρή άμυνα και προστατεύοντας ταυτόχρονα τα σύνορα, αλλά, επίσης, μπορεί να είναι κοινωνικά φιλελεύθερος, εστιάζοντας στην παροχή δημόσιων αγαθών υψηλής ποιότητας αλλά και τη μείωση των ανισοτήτων.

Αυτό που αποκαλώ «νέα τριγωνοποίηση» έχει την ικανότητα να φέρει κοντά ανθρώπους που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και να δημιουργήσει έναν ευρύτερο συνασπισμό, ο οποίος αποκαθιστά τη θεμελιώδη εμπιστοσύνη στην πολιτική.

Η κυβέρνησή μου έχει επικεντρωθεί περισσότερο στη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών (policy) παρά στην πολιτική (politics). Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές, σε αυτούς τους καιρούς όπου μερικές φορές δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην καθαρή ιδεολογία από ό,τι θα έπρεπε, θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα. Το κλειδί της επιτυχίας για κάθε κυβέρνηση είναι, εν τέλει, η αποτελεσματική υλοποίηση.

Δεν είναι όλα τα ζητήματα ιδεολογικά. Νομίζω ότι είναι ευθύνη μας, ως ηγέτες, να αναζητούμε αποτελεσματικές λύσεις, όπου μπορούμε να τις βρούμε. Θα κριθούμε, τελικά, από το πόσο θα βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών. Δεν θα κριθούμε απλώς από το πόσο εύγλωττοι είμαστε στις δημόσιες ομιλίες μας, δεν είναι αυτό το μέτρο με το οποίο αξιολογεί κανείς την πολιτική επιτυχία ενός ηγέτη σήμερα.

Τέλος, σε αυτές τις εποχές έντονης πόλωσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι κρίσιμο όταν αντιμετωπίζουμε λαϊκιστές, που πιστεύουν ότι έχουν απλές λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα, να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι πίσω από αυτούς τους λαϊκιστές υπάρχουν πραγματικά παράπονα. Τα παράπονα των πολιτών που ψηφίζουν τους λαϊκιστές είναι πραγματικά, ανεξαρτήτως αν σχετίζονται με την εισοδηματική ανισότητα, με ζητήματα ταυτότητας, με τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, τους νικητές και τους ηττημένους που αυτή παράγει. Αυτά είναι πραγματικά παράπονα και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με μεγάλη προσοχή, σε καμία περίπτωση να δίνουμε την εντύπωση ότι αντιμετωπίζουμε αφ’ υψηλού τις ανησυχίες του μέσου πολίτη.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μία φράση ενός ευρωπαίου ηγέτη τον οποίο σέβομαι βαθύτατα. Ο τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Jean-Claude Juncker, είπε κάτι που μου έκανε εντύπωση, πριν καν γίνω Πρωθυπουργός. Είπε ότι, μόλις εκλεγούμε, «όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, απλώς δεν ξέρουμε πώς θα επανεκλεγούμε αν κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε». Αν υπάρχει, λοιπόν, ένα μάθημα από την ελληνική εμπειρία, είναι ότι ο αγαπητός μου φίλος έκανε λάθος. Επανεκλεγήκαμε κάνοντας ακριβώς αυτό που ήταν σωστό, και ο ελληνικός λαός μάς αντάμειψε γι’ αυτό.

Ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι το Atlantic Council για αυτό το βραβείο, το οποίο, θα το επαναλάβω, ανήκει στον ελληνικό λαό. Σας ευχαριστώ πολύ.

Η ομιλία του Αλμπέρτ Μπουρλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας αφοσιωμένος ηγέτης της πατρίδας μου, της Ελλάδας, μια ανερχόμενη φωνή για την ειρήνη και την ισότητα σε όλο τον κόσμο και ένας οραματιστής υπέρμαχος μιας νέας εποχής οικονομικής ευημερίας, που τροφοδοτείται από την τεχνολογία και την καινοτομία.

Ο πρωθυπουργός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Η επανεκλογή του το 2023 έδειξε την αυξανόμενη υποστήριξή του, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα όταν ισχυρά κύματα λαϊκισμού ταλανίζουν πολλούς άλλους εν ενεργεία ηγέτες σε όλο τον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός είναι ένας ταπεινός ηγέτης και έχει δηλώσει ότι η επανεκλογή του είναι απλώς μια αντανάκλαση της λειτουργίας μιας ικανής κυβέρνησης και της τήρησης της υπόσχεσης που έδωσε. Θα έλεγα ότι αυτό λέει μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Όταν περνάω χρόνο στην Ελλάδα -και πηγαίνω πολύ συχνά- αισθάνομαι μια ανανεωμένη ενέργεια, μεγαλύτερη αισιοδοξία και έκκληση για οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται για μια δραματική μεταστροφή από τη δεκαετία της κρίσης που ακολούθησε την παγκόσμια ύφεση, όταν η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε και η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Πολλά από τα καλύτερα και εξυπνότερα μυαλά της χώρας έφυγαν για αλλού και οι επενδύσεις από το εξωτερικό συρρικνώθηκαν δραματικά. Η κατάσταση βελτιώνεται υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού και αυτό το αντιλαμβάνοται όλοι.

Ο Economist χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τη χώρα της χρονιάς το 2023. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης καθοδήγησε αυτή την τεράστια επιστροφή ενισχύοντας τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Ταυτόχρονα, έχει επίσης επικεντρωθεί στην καταπολέμσης της εισοδηματικής ανισότητας και στη βοήθεια εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Έχει προωθήσει σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση και την υγεία, καθώς και προοδευτικές κινήσεις όσον αφορά στη διαφορετικότητα και την ένταξη.

Ο αντίκτυπος της ηγεσίας του εκτείνεται επίσης πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας. Είναι υπέρμαχος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σταθερός εταίρος της Δύσης. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, σε μια περιοχή που αναζητά απεγνωσμένα τη σταθερότητα, η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος επειδή δεν λειτουργεί αιφνιδιαστικά, αλλά με βάση αρχές και αξίες. Ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να πάρει τολμηρές θέσεις και έχει γίνει μια ξεχωριστή φωνή υπέρ της ειρήνης.

Έχει ταχθεί υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς έχει ζητήσει μια λύση που θα είναι τόσο διαρκής όσο και δίκαιη. Νωρίτερα φέτος, ταξίδεψε εκεί. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει κερδίσει τον σεβασμό των ηγετών σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι ένας εταίρος που δεσμεύεται να συνεργαστεί. Ο ίδιος, είμαι περήφανος απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Και σκέφτηκα να κλείσω την ομιλία μου με ένα απόσπασμα του Αριστοτέλη. Ο Αριστοτέλης είπε, πριν από 2.300 χρόνια, «Δεν θα κάνετε ποτέ τίποτα σε αυτόν τον κόσμο χωρίς θάρρος. Είναι η σπουδαιότερη ποιότητα του νου μετά την τιμή».

Κυριάκο, τα επιτεύγματα και η επίδρασή σου ως παγκόσμιος ηγέτης αποτελούν απόδειξη της γνώσης, της ακεραιότητας, της τιμής, αλλά κυρίως του θάρρους σου. Θαυμάζω το θάρρος σου να υπερασπίζεσαι το σωστό, το θάρρος σου να αναλαμβάνεις κινδύνους, το θάρρος σου να ονειρεύεσαι και να εμπνέεις άλλους με το όραμά σου και, ταυτόχρονα, είσαι ένας αφοσιωμένος πατέρας, ένας αφοσιωμένος σύζυγος και συμβάλλεις με υπερηφάνεια στην εκτεταμένη κληρονομιά της οικογένειάς σου στη δημόσια υπηρεσία. Είμαι βέβαιος ότι ο πατέρας και η μητέρα σου σας παρακολουθούν από ψηλά αυτή τη στιγμή και αισθάνονται εξαιρετικά υπερήφανοι για τον γιο τους. Είναι τιμή μου να σε βραβεύσω και σε ευχαριστώ για όλα όσα κάνετε καθώς χαράζεις το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Πηγή : protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Global Citizen 2024: Η βράβευση Μητσοτάκη, οι έπαινοι Μπουρλά και το κοπλιμέντο του Μασκ στη Μελόνι – Δείτε βίντεο

Ποιοι άλλοι βραβεύτηκαν, δείτε φωτογραφίες – Με φράση του Αριστοτέλη διάνθισε την ομιλία του ο Μπουρλά

Τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επέλεξε το Atlantic Council για να βραβεύσει φέτος ως έναν από τους παγκόσμιους πολίτες για το 2024. Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη βραβεία Global Citizen Award πήραν και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος της Γκάνας Νάνα Ακούφο-Άντο και η κορυφαία παραγωγός ταινιών Μίκι Λι από τη Νότια Κορέα.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος στην ευχαριστήρια ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το βραβείο αυτό ανήκει στον ελληνικό λαό για την αντοχή και την επιμονή του», βράβευσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

H βράβευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αλμπέρτ Μπουρλά
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά

«Αυτό που πετύχαμε στην Ελλάδα είναι να δείξουμε ότι μπορεί κανείς να κυβερνήσει από το πολιτικό κέντρο. Ότι μπορεί να είναι υπέρ της ανάπτυξης αλλά και δημοσιονομικά υπεύθυνος. Ότι μπορεί να είναι, και εδώ να αντηχήσουν τα λόγια της καλής μου φίλης Τζόρτζια Μελόνι, ένας αληθινός πατριώτης, εστιάζοντας στην ισχυρή άμυνα και την προστασία των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα να είναι κοινωνικά φιλελεύθερος, παρέχοντας υψηλής ποιότητας δημόσια αγαθά και μειώνοντας τις ανισότητες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η επανεκλογή της κυβέρνησής του αποτέλεσε απάντηση στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να νικηθεί ο λαϊκισμός.

«Οι δυσαρέσκειες των ανθρώπων που ψηφίζουν τους λαϊκιστές είναι απολύτως πραγματικές, είτε σχετίζονται με την ανισότητα των εισοδημάτων, είτε με ζητήματα ταυτότητας, είτε με τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης – με τους κερδισμένους και τους χαμένους. Αυτές είναι πραγματικές δυσαρέσκειες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να τις αντιμετωπίζουμε και σίγουρα να μην φαινόμαστε υποτιμητικοί προς τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων. Η κυβέρνηση μας δίνει έμφαση στην πολιτική όχι στα πολιτικά. Είναι ευθύνη μας ως ηγέτες να βρίσκουμε λύσεις και θα κριθούμε από το πόσο βελτιώσαμε τις ζωές των πολιτών μας», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ταραχώδη περιοχή».

Όπως είπε ο Άλμπερτ Μπουρλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόκειται για «έναν οραματιστή υπέρμαχο μιας νέας εποχής οικονομικής ευημερίας, έναν ηγέτη αφοσιωμένο στη χώρα του που κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Έναν ταπεινό ηγέτη, του οποίου η επανεκλογή έδειξε ότι τηρεί τις πολιτικές του υποσχέσεις, ενώ παράλληλα έχει τον σεβασμό των ηγετών του κόσμου».

Την Ιταλίδα πρωθυπουργό βράβευσε ο ιδιοκτήτης της Tesla και του Χ, Έλον Μασκ, με τον Νοτιοαφρικανό δισεκατομμυριούχο να πλέκει το εγκώμιό της λέγοντας «είναι πιο όμορφη εσωτερικά από ό, τι εξωτερικά.
Ο Έλον Μασκ βραβεύει την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι
Τζόρτζια Μελόνι – Έλον Μασκ
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι
Ο δισεκατομμυριούχος από τη Νότια Αφρική, Έλον Μασκ

«Είναι τιμή μου τιμή μου να βρίσκομαι εδώ και να παρουσιάσω το βραβείο σε κάποια που είναι ακόμα πιο όμορφη εσωτερικά από ό,τι εξωτερικά. Η Τζόρτζια Μελόνι είναι κάποια που θαυμάζω, η οποία έχει κάνει απίστευτη δουλειά ως πρωθυπουργός της Ιταλίας. Η Ιταλία βιώνει ρεκόρ οικονομικής ανάπτυξης, ρεκόρ χαμηλής ανεργίας. Τα πάει περίφημα. Και είναι επίσης κάποια που είναι αυθεντική, ειλικρινής, αληθινή, και αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί πάντα για τους πολιτικούς» είπε ο Έλον Μασκ για την κυρία Μελόνι

«H Δύση πρέπει να βρει τη δύναμη μέσα της για να προχωρήσει μπροστά» ανέφερε από την πλευρά της η Τζόρτζια Μελόνι προσθέτοντας ότι «η Δύση συχνά υποτιμά τον εαυτό της, ενώ ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι είναι ανώτερη από τους άλλους».

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από τους εαυτούς μας. Να γνωρίζουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και να το σεβόμαστε αυτό, ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε και τους άλλους. Πρέπει να ανακτήσουμε την επίγνωση του ποιοι είμαστε ως λαοί των χωρών της Δύσης» συνέχισε η πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Όπως σημείωσε «αν η Δύση ρίξει μια ενδελεχή και ειλικρινή ματιά στον εαυτό της, και ειδικότερα στις αξίες της, θα ανακαλύψει ξανά τη δύναμη να προχωρήσει μπροστά. Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να χρησιμοποιούμε και να υπερασπιζόμαστε λέξεις και έννοιες όπως το έθνος και ο πατριωτισμός, γιατί σημαίνουν περισσότερα από έναν φυσικό τόπο»,

Όλη η ομιλία του πρωθυπουργού

Κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Albert, πρώτα απ’ όλα σε ευχαριστώ για τα εξαιρετικά κολακευτικά σου λόγια. Ευχαριστώ θερμά το Atlantic Council που με τιμά με το βραβείο Global Citizen. Θα ήθελα, ωστόσο, να ξεκινήσω επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Προέδρου της Γκάνας, λέγοντας ότι πραγματικά αισθάνομαι πως αυτό το βραβείο ανήκει, πάνω απ’ όλα, στον ελληνικό λαό, για την ανθεκτικότητα και την επιμονή του και για όσα έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια.

Ο Albert Bourla είχε δίκιο όταν περιέγραψε τη μεταμόρφωση μιας χώρας που θεωρήθηκε πριν από μερικά χρόνια ως ο «ασθενής» της Ευρώπης, που υπέστη βαθιά οικονομική ύφεση, που βίωσε κοινωνικές αναταραχές, που πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό, αλλά τώρα έχει ξεκάθαρα γυρίσει σελίδα και αναδεικνύεται, και πάλι, σε μια σταθερή δημοκρατία με μια αναπτυσσόμενη οικονομία.

Σκέφτηκα, στη σύντομη παρέμβασή μου, να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις σχετικά με το γιατί πιστεύω ότι η ελληνική εμπειρία μπορεί να έχει σημασία για άλλες χώρες και γιατί αυτό που πετύχαμε μπορεί να έχει απήχηση πέρα από τα σύνορά μας. Όχι μόνο για γεωπολιτικούς λόγους -διότι είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας σταθερός και προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και συνολικά ένας πυλώνας σταθερότητας σε ένα πολύ ταραγμένο μέρος αυτού του κόσμου. Πιστεύω ότι η ελληνική εμπειρία μάς διδάσκει και κάποια άλλα μαθήματα, τα οποία είναι, εκτιμώ, σημαντικά για τις δημοκρατίες ανά τον κόσμο, καθώς παλεύουμε με τα κύματα του λαϊκισμού και με τις νέες διαιρέσεις που τείνουν να προκαλούν ρήγματα στις κοινωνίες μας.

Πιστεύω ότι στην Ελλάδα καταφέραμε να αποδείξουμε ότι μπορεί κανείς να κυβερνήσει από το πολιτικό κέντρο. Ότι μπορεί να είναι υπέρ της ανάπτυξης αλλά και δημοσιονομικά πειθαρχημένος. Ότι μπορεί να είναι κανείς -επιτρέψτε μου να επαναλάβω εδώ τα λόγια της καλής μου φίλης, Giorgia Meloni- πραγματικός πατριώτης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ισχυρή άμυνα και προστατεύοντας ταυτόχρονα τα σύνορα, αλλά, επίσης, μπορεί να είναι κοινωνικά φιλελεύθερος, εστιάζοντας στην παροχή δημόσιων αγαθών υψηλής ποιότητας αλλά και τη μείωση των ανισοτήτων.

Αυτό που αποκαλώ «νέα τριγωνοποίηση» έχει την ικανότητα να φέρει κοντά ανθρώπους που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και να δημιουργήσει έναν ευρύτερο συνασπισμό, ο οποίος αποκαθιστά τη θεμελιώδη εμπιστοσύνη στην πολιτική.

Η κυβέρνησή μου έχει επικεντρωθεί περισσότερο στη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών (policy) παρά στην πολιτική (politics). Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές, σε αυτούς τους καιρούς όπου μερικές φορές δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην καθαρή ιδεολογία από ό,τι θα έπρεπε, θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα. Το κλειδί της επιτυχίας για κάθε κυβέρνηση είναι, εν τέλει, η αποτελεσματική υλοποίηση.

Δεν είναι όλα τα ζητήματα ιδεολογικά. Νομίζω ότι είναι ευθύνη μας, ως ηγέτες, να αναζητούμε αποτελεσματικές λύσεις, όπου μπορούμε να τις βρούμε. Θα κριθούμε, τελικά, από το πόσο θα βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών. Δεν θα κριθούμε απλώς από το πόσο εύγλωττοι είμαστε στις δημόσιες ομιλίες μας, δεν είναι αυτό το μέτρο με το οποίο αξιολογεί κανείς την πολιτική επιτυχία ενός ηγέτη σήμερα.

Τέλος, σε αυτές τις εποχές έντονης πόλωσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι κρίσιμο όταν αντιμετωπίζουμε λαϊκιστές, που πιστεύουν ότι έχουν απλές λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα, να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι πίσω από αυτούς τους λαϊκιστές υπάρχουν πραγματικά παράπονα. Τα παράπονα των πολιτών που ψηφίζουν τους λαϊκιστές είναι πραγματικά, ανεξαρτήτως αν σχετίζονται με την εισοδηματική ανισότητα, με ζητήματα ταυτότητας, με τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, τους νικητές και τους ηττημένους που αυτή παράγει. Αυτά είναι πραγματικά παράπονα και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με μεγάλη προσοχή, σε καμία περίπτωση να δίνουμε την εντύπωση ότι αντιμετωπίζουμε αφ’ υψηλού τις ανησυχίες του μέσου πολίτη.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μία φράση ενός ευρωπαίου ηγέτη τον οποίο σέβομαι βαθύτατα. Ο τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Jean-Claude Juncker, είπε κάτι που μου έκανε εντύπωση, πριν καν γίνω Πρωθυπουργός. Είπε ότι, μόλις εκλεγούμε, «όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, απλώς δεν ξέρουμε πώς θα επανεκλεγούμε αν κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε». Αν υπάρχει, λοιπόν, ένα μάθημα από την ελληνική εμπειρία, είναι ότι ο αγαπητός μου φίλος έκανε λάθος. Επανεκλεγήκαμε κάνοντας ακριβώς αυτό που ήταν σωστό, και ο ελληνικός λαός μάς αντάμειψε γι’ αυτό.

Ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι το Atlantic Council για αυτό το βραβείο, το οποίο, θα το επαναλάβω, ανήκει στον ελληνικό λαό. Σας ευχαριστώ πολύ.

Η ομιλία του Αλμπέρτ Μπουρλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας αφοσιωμένος ηγέτης της πατρίδας μου, της Ελλάδας, μια ανερχόμενη φωνή για την ειρήνη και την ισότητα σε όλο τον κόσμο και ένας οραματιστής υπέρμαχος μιας νέας εποχής οικονομικής ευημερίας, που τροφοδοτείται από την τεχνολογία και την καινοτομία.

Ο πρωθυπουργός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Η επανεκλογή του το 2023 έδειξε την αυξανόμενη υποστήριξή του, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα όταν ισχυρά κύματα λαϊκισμού ταλανίζουν πολλούς άλλους εν ενεργεία ηγέτες σε όλο τον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός είναι ένας ταπεινός ηγέτης και έχει δηλώσει ότι η επανεκλογή του είναι απλώς μια αντανάκλαση της λειτουργίας μιας ικανής κυβέρνησης και της τήρησης της υπόσχεσης που έδωσε. Θα έλεγα ότι αυτό λέει μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Όταν περνάω χρόνο στην Ελλάδα -και πηγαίνω πολύ συχνά- αισθάνομαι μια ανανεωμένη ενέργεια, μεγαλύτερη αισιοδοξία και έκκληση για οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται για μια δραματική μεταστροφή από τη δεκαετία της κρίσης που ακολούθησε την παγκόσμια ύφεση, όταν η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε και η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Πολλά από τα καλύτερα και εξυπνότερα μυαλά της χώρας έφυγαν για αλλού και οι επενδύσεις από το εξωτερικό συρρικνώθηκαν δραματικά. Η κατάσταση βελτιώνεται υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού και αυτό το αντιλαμβάνοται όλοι.

Ο Economist χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τη χώρα της χρονιάς το 2023. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης καθοδήγησε αυτή την τεράστια επιστροφή ενισχύοντας τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Ταυτόχρονα, έχει επίσης επικεντρωθεί στην καταπολέμσης της εισοδηματικής ανισότητας και στη βοήθεια εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Έχει προωθήσει σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση και την υγεία, καθώς και προοδευτικές κινήσεις όσον αφορά στη διαφορετικότητα και την ένταξη.

Ο αντίκτυπος της ηγεσίας του εκτείνεται επίσης πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας. Είναι υπέρμαχος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σταθερός εταίρος της Δύσης. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, σε μια περιοχή που αναζητά απεγνωσμένα τη σταθερότητα, η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος επειδή δεν λειτουργεί αιφνιδιαστικά, αλλά με βάση αρχές και αξίες. Ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να πάρει τολμηρές θέσεις και έχει γίνει μια ξεχωριστή φωνή υπέρ της ειρήνης.

Έχει ταχθεί υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς έχει ζητήσει μια λύση που θα είναι τόσο διαρκής όσο και δίκαιη. Νωρίτερα φέτος, ταξίδεψε εκεί. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει κερδίσει τον σεβασμό των ηγετών σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι ένας εταίρος που δεσμεύεται να συνεργαστεί. Ο ίδιος, είμαι περήφανος απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Και σκέφτηκα να κλείσω την ομιλία μου με ένα απόσπασμα του Αριστοτέλη. Ο Αριστοτέλης είπε, πριν από 2.300 χρόνια, «Δεν θα κάνετε ποτέ τίποτα σε αυτόν τον κόσμο χωρίς θάρρος. Είναι η σπουδαιότερη ποιότητα του νου μετά την τιμή».

Κυριάκο, τα επιτεύγματα και η επίδρασή σου ως παγκόσμιος ηγέτης αποτελούν απόδειξη της γνώσης, της ακεραιότητας, της τιμής, αλλά κυρίως του θάρρους σου. Θαυμάζω το θάρρος σου να υπερασπίζεσαι το σωστό, το θάρρος σου να αναλαμβάνεις κινδύνους, το θάρρος σου να ονειρεύεσαι και να εμπνέεις άλλους με το όραμά σου και, ταυτόχρονα, είσαι ένας αφοσιωμένος πατέρας, ένας αφοσιωμένος σύζυγος και συμβάλλεις με υπερηφάνεια στην εκτεταμένη κληρονομιά της οικογένειάς σου στη δημόσια υπηρεσία. Είμαι βέβαιος ότι ο πατέρας και η μητέρα σου σας παρακολουθούν από ψηλά αυτή τη στιγμή και αισθάνονται εξαιρετικά υπερήφανοι για τον γιο τους. Είναι τιμή μου να σε βραβεύσω και σε ευχαριστώ για όλα όσα κάνετε καθώς χαράζεις το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Πηγή : protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ