Η κηδεία του αποθανόντα ποντίφικα, σύμφωνα με την δική του βούληση, θα είναι «η νεκρώσιμη ακολουθία ενός ποιμένα και ενός μαθητή του Κυρίου, όχι ενός εκ των ισχυρών της γης»
Πένθιμα ηχούν οι καμπάνες Ρώμη για την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου σε ηλικία 89 ετών.
Η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου θα ξεκινήσει στις 11:00, ώρα Ελλάδας, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από περίπου δυο ώρες. Την τελετή θα παρακολουθήσουν διακόσιες χιλιάδες πιστοί και 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στην Ρώμη βρίσκονται εκατόν εβδομήντα ξένες αντιπροσωπείες. Χθες το απόγευμα έφτασαν στην ιταλική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε και το αεροσκάφος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ποιοι δίνουν το παρών
Στους ηγέτες που θέλησαν να πουν το στερνό αντίο στον πάπα των φτωχών, συμπεριλαμβάνονται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. Παρών και ο Αργεντινός πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, παρά την έντονη κριτική που είχε ασκήσει σε πολλές θέσεις και δηλώσεις του Αγίου Πατέρα των Ρωμαιοκαθολικών.
Οι πρώτες σειρές έχουν κρατηθεί για τους προέδρους της Ιταλίας και της Αργεντινής – Σέρτζιο Ματαρέλα και Χαβιέρ Μιλέι αντίστοιχα – καθώς ο Φραγκίσκος ήταν Πάπας των Ρωμαίων αλλά γιος της Αργεντινής. Ακολουθούν οι πρόεδροι της Δημοκρατίας, των Κοινοβουλίων και των Συνταγματικών Δικαστηρίων των δύο χωρών. Πίσω τους θα βρίσκονται βασιλείς και ηγέτες καθολικών χωρών και στη συνέχεια ηγέτες μη καθολικών χωρών όπως της Νορβηγίας, Σουηδίας, Ολλανδίας και Βελγίου. Οι υπόλοιπες θέσεις έχουν οργανωθεί με βάση τη γαλλική αλφάβητο, τη «γλώσσα της διπλωματίας». Έτσι, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τη Μελάνια θα καθίσουν πιθανότατα πριν από τον Εμανουέλ Μακρόν.
Στην κηδεία και ο μοναδικός εγγονός του Φραγκίσκου
Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, πάντα από την Αργεντινή, δίπλα στους ισχυρούς του πλανήτη, θα βρίσκεται και ο εγγονός του πάπα Φραγκίσκου, Μάουρο Μπεργκόλιο. Εργάζεται ως νοσηλευτής και είχε δηλώσει ότι ήθελε να έρθει στη Ρώμη, αλλά δεν είχε τα αναγκαία χρήματα για το ταξίδι. Θα παραστεί, τελικά, στην κηδεία χάρη σε ιδιοκτήτρια πρακτορείου ταξιδίων της χώρας του, η οποία πρόσφερε το αεροπορικό εισιτήριο, στον ίδιο και στην σύζυγό του.
Θα τον θάψουν με τα παλιά του παπούτσια
Η κηδεία του αποθανόντα ποντίφικα, σύμφωνα με την δική του βούληση, θα είναι «η νεκρώσιμη ακολουθία ενός ποιμένα και ενός μαθητή του Κυρίου, όχι ενός εκ των ισχυρών της γης», όπως είχε γράψει ο ίδιος ο Φραγκίσκος. Μετά από αιώνες αμετάβλητης τελετουργίας, επίσης, άλλαξε ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο η σορός του εκλιπόντα πάπα έπρεπε να τοποθετείται μέσα σε τρία, διαφορετικά ξύλινα φέρετρα. Εκείνο του Φραγκίσκου είναι φτιαγμένο από απλό ξύλο και, όπως είχε ζητήσει, για το τελευταίο αυτό ταξίδι, του έβαλαν τα παλιά, φθαρμένα παπούτσια του, που είχε χρησιμοποιήσει στα ποιμαντικά του ταξίδια.
Μετά την ολοκλήρωση της κηδείας, το φέρετρο θα μεταφερθεί με πομπή, στη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αιώνιας Πόλης. Εκεί που ζήτησε να ταφεί «ο πάπας των φτωχών», σε λίγα μέτρα απόσταση από την βυζαντινή εικόνα της Παρθένου με τον Ιησού, μπροστά από την οποία συνήθιζε να γονατίζει και να προσεύχεται, κάθε φορά που επέστρεφε από το εξωτερικό.
Η πομπή θα καλύψει απόσταση έξι χιλιομέτρων, στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στον ναό, θα περιμένουν το φέρετρο σαράντα «φίλοι του Φραγκίσκου». Πρόκειται για μετανάστες, φυλακισμένους, τρανσέξουαλ, άστεγους, τους οποίους ο πάπας είχε γνωρίσει προσωπικά και που είχε προσπαθήσει να κατανοήσει και να βοηθήσει με τον δικό του, άμεσο τρόπο. Ο καθένας θα αφήσει πάνω στον τάφο ένα άσπρο τριαντάφυλλο, το λουλούδι που αγαπούσε περισσότερο από κάθε άλλο ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο. Οι κάμερες, όμως, δεν θα μπούνε στην εκκλησία, για να καταγράψουν την τελετή της ταφής. Η Σάντα Μαρία Ματζιόρε θα ξανανοίξει την Δευτέρα, όταν είναι βέβαιο ότι θα ξαναρχίσει ένα νέο λαϊκό προσκύνημα, στο λιτό, μαρμάρινο μνήμα του λατινοαμερικανού πάπα.
«Αστακός» η Ρώμη
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε ισχύ για την προστασία των υψηλών προσκεκλημένων. Ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες, επίλεκτοι σκοπευτές και άνδρες των μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της ιταλικής πρωτεύουσας και σε όλη την γύρω περιοχή της Αγίας Έδρας.
Χρησιμοποιούνται, παράλληλα, υπερσύγχρονοι μηχανισμοί για εξουδετέρωση ντρόουν ενώ αεροπλανοφόρο βρίσκεται στα ανοικτά της Ρώμης.
Παράλληλα, μέλη των ειδικών δυνάμεων των καραμπινιέρων, ελέγχουν και τα υπόγεια περάσματα της ιταλικής πρωτεύουσας, πολλά από τα οποία δημιουργήθηκαν στην εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr