ΗΠΑ – Ορκωμοσία Ντόναλντ Τραμπ: Οι αλλαγές στο τελετουργικό, οι διεθνείς παρουσίες και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

0
193
Ορκωμοσία Ντόναλντ Τραμπ
Ορκωμοσία Ντόναλντ Τραμπ

«Αστακός» η Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Γίνεται και επίσημα ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακριβώς στις 12:00 της Δευτέρας 20/01/2025, ώρα της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, οι κωδικοί των πυρηνικών όπλων θα αλλάξουν χέρια. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει επισήμως ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και θα διαδεχθεί τον δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν ως ανώτατος διοικητής του ισχυρότερου στρατού του κόσμου.

Σε εορταστικούς ρυθμούς βρίσκεται η Ουάσινγκτον καθώς σήμερα Δευτέρα 20/01 ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και τα πάντα είναι έτοιμα για τη μεγάλη ορκωμοσία.

Τόσο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσο επίσης και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς πρόκειται να ορκιστούν εν μέσω μιας μακράς ημέρας εορτασμών που θα περιλαμβάνουν μουσικές παραστάσεις και μία φαντασμαγορική παρέλαση.

Την ίδια ώρα τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της χώρας, Ουάσινγκτον, είναι «δρακόντεια» με τον κρατικό μηχανισμό και τις μυστικές υπηρεσίες να βρίσκονται επί ποδός για την ομαλή διεξαγωγή της ορκωμοσίας του 47ου προέδρου των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, η τελετή θα μεταδοθεί μέσω γιγαντοοθονών στο Capital One Arena, το οποίο έχει χωρητικότητα 20.000 ατόμων. Εκεί θα πραγματοποιηθεί και η παραδοσιακή προεδρική παρέλαση, η οποία, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, θα φιλοξενήσει τελικά 7.500 άτομα αντί για τα συνηθισμένα πλήθη στο Μολ.

Το πρόγραμμα της ορκωμοσίας

Η ημέρα της ορκωμοσίας θα ξεκινήσει με την παραδοσιακή προσευχή στην επισκοπική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, προτού μεταβεί στον Λευκό Οίκο για το καθιερωμένο τσάι με τον απερχόμενο πρόεδρο και την πρώτη κυρία.

Η επίσημη τελετή, ωστόσο, που θα λάβει χώρα γύρω στις 11.30 τοπική ώρα (18.30 ώρα Ελλάδας), με τους καλεσμένους να πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους αρκετά νωρίτερα θα έχει ορισμένες διαφορές συγκριτικά με τις προηγούμενες.

Οι πρωτοτυπίες στο τελετουργικό και οι δύο Βίβλοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί με το χέρι στη Βίβλο, δεσμευόμενος να «διαφυλάσσει, να προστατεύει και να υπερασπίζεται το Σύνταγμα των ΗΠΑ». Σύμφωνα με το Fox News, ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους κατά την τελετή: μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955, για να σηματοδοτήσει την αποφοίτησή του από το Κυριακάτικο Εκκλησιαστικό Δημοτικό Σχολείο στην Πρώτη Πρεσβυτεριανή Εκκλησία της Νέας Υόρκης, και την Βίβλο του Αβραάμ Λίνκολν, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1861 κατά την ορκωμοσία του 16ου προέδρου των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η επιτροπή ορκωμοσίας του Τραμπ, η Βίβλος του Λίνκολν έχει χρησιμοποιηθεί μόνο τρεις φορές από τότε: από τον πρόεδρο Ομπάμα σε όλες τις ορκωμοσίες του και από τον ίδιο τον Τραμπ το 2017, κατά την πρώτη του ορκωμοσία. Η συγκεκριμένη Βίβλος, με την μπορντό βελούδινη βιβλιοδεσία, αποτελεί μέρος των συλλογών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Παρόμοια, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ορκιστεί το 2013 χρησιμοποιώντας δύο Βίβλους: μία που ανήκε στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ και μία του Λίνκολν, σύμφωνα με το Associated Press.

Νωρίτερα, ο γερουσιαστής Τζ. Ντ. Βανς θα ορκιστεί ως νέος αντιπρόεδρος.

Οι διεθνείς παρουσίες

Οι προεδρικές ορκωμοσίες στις ΗΠΑ είθισται να είναι αποκλειστικά εσωτερικές υποθέσεις, με την παρουσία μόνο Αμερικανών αξιωματούχων και VIP προσκεκλημένων, οι οποίοι παρακολουθούν την τελετή από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εκδήλωση από τους γύρω χώρους, ενώ η τελετή συνοδεύεται από εναρκτήρια ομιλία, παρέλαση, μουσικές παραστάσεις και χορούς.

Ωστόσο, για πρώτη φορά στην ιστορία των σύγχρονων αμερικανικών προεδρικών ορκωμοσιών, η εκδήλωση θα έχει έντονο διεθνή χαρακτήρα. Η ομάδα του Τραμπ έχει προσκαλέσει σχεδόν δώδεκα ξένους ηγέτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι συντηρητικοί ή δεξιοί πολιτικοί. Αυτό αποτελεί παρέκκλιση από την παραδοσιακή πρακτική, καθώς συνήθως στις αμερικανικές προεδρικές ορκωμοσίες οι ξένοι ηγέτες δεν παραβρίσκονται. Αντί αυτών, οι διπλωμάτες των χωρών, όπως οι πρεσβευτές ή οι υπουργοί Εξωτερικών, αναλαμβάνουν συνήθως τον ρόλο των αντιπροσώπων για τα ξένα κράτη.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να προσκαλέσει παγκόσμιους ηγέτες, σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης και αναλυτές, ενδέχεται να αντικατοπτρίζει τις πολιτικές του προτιμήσεις, καθώς πολλοί από αυτούς προέρχονται από χώρες που διατηρούν στενές σχέσεις με τις πολιτικές του και την ατζέντα του, ενώ η παρουσία τους αναδεικνύει τη διεθνή διάσταση της ορκωμοσίας.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται σημαντικοί ηγέτες και προσωπικότητες από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της πολιτικής. Ανάμεσά τους είναι ο Έλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta, και ο Τιμ Κουκ της Apple. Επίσης, προσκλήθηκε ο CEO του TikTok, Σου Ζι Τσιού, καθώς και ο CEO της Google, Σούνταρ Πιτσάι.

Στην τελετή θα παρευρεθούν επίσης οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον, όπως είχαν κάνει και στην πρώτη ορκωμοσία του Τραμπ το 2017. Αναμένεται να παραβρεθούν και οι Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις. Από τη διεθνή σκηνή, αναμένεται η παρουσία του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, καθώς και του αντιπροέδρου της Κίνας, Χαν Ζενγκ.

Η τελετή θα περιλαμβάνει εορταστικές μουσικές παραστάσεις, με την παρουσία της σταρ της κάντρι Κάρι Άντεργουντ και του τραγουδιστή της όπερας Κρίστοφερ Μάτσιο, ενώ ο τραγουδοποιός Λι Γκρίνγουντ, χορωδίες από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα και η μπάντα των πεζοναυτών των ΗΠΑ θα προσδώσουν επιπλέον εορταστικό τόνο στην εκδήλωση.

Η πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ωστόσο, δεν θα παραστούν στην ορκωμοσία του Τραμπ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Σιδερόφρακτη η Ουάσινγκτον

Τα μέτρα ασφαλείας ενόψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ είναι δρακόντεια, έπειτα από δύο απόπειρες δολοφονίας του ρεπουμπλικανού το περασμένο καλοκαίρι: έχουν τοποθετηθεί 48 χιλιόμετρα ψηλού φράκτη και έχουν αναπτυχθεί 25.000 αστυνομικοί. Η μισή πόλη είναι κλειστή εδώ και ημέρες και θα παραμείνει έτσι έως την Τρίτη. Σιδερένια οδοφράγματα χιλιομέτρων υπάρχουν παντού, κάγκελα, 4000 περισσότεροι αστυνομικοί έχουν έρθει από όλες τις ΗΠΑ, στρατός, εθνική φρουρά. Αυτή είναι η εικόνα στην Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρει το ABC News, το 1998 ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δημιούργησε τις διαδικασίες για τα Εθνικά Ειδικά Γεγονότα Ασφάλειας (NSSE) μέσω της Προεδρικής Οδηγίας 62. Αυτή η οδηγία καθόρισε τους ρόλους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας σε μεγάλες εκδηλώσεις, έπειτα από τις βομβιστικές επιθέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, όπου αποκαλύφθηκε η έλλειψη ενός συντονιστικού φορέα για την ασφάλεια, κάτι που οδήγησε στη δημιουργία αυτών των διαδικασιών.

Ο Νόμος Προστασίας από Απειλές του 2000 ενίσχυσε τις αρμοδιότητες της Μυστικής Υπηρεσίας, καθιστώντας την υπεύθυνη για τη συντονισμένη διαχείριση της ασφάλειας σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις που κηρύσσονται από την NSSE. Σήμερα, η Μυστική Υπηρεσία αναλαμβάνει τον πλήρη συντονισμό όλων των πόρων –ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών– για την ασφάλεια τέτοιων εκδηλώσεων.

Η φετινή ορκωμοσία πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο περιβάλλον, με αυξημένες απειλές, όπως επιθέσεις καθοδηγούμενες από τον ISIS, επιθέσεις με οχήματα και κίνδυνοι από εγχώριους και ξένους παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλεια της εκδήλωσης απαιτεί έναν εξαιρετικά συντονισμένο σχεδιασμό, που περιλαμβάνει εναέρια επιτήρηση, ελέγχους πρόσβασης, κλείσιμο δρόμων και σαρώσεις ασφαλείας σε όλες τις φάσεις της εκδήλωσης.

Οι διακηρύξεις, τα στοιχήματα και οι προκλήσεις της δεύτερης θητείας Τραμπ

Η πρώτη προεδρική θητεία (2017-2021) του πρώην εργολάβου ακινήτων και παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής ριάλιτι ήταν χαοτική.

Αυτή τη φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καμιά αναστολή σε ιδεολογικό επίπεδο, έχει εμμονή με την ιδέα της «εκδίκησης» και είναι καλύτερα εξοπλισμένος πολιτικά.

Έχει την πλειοψηφία, αν και μικρή, στο Κογκρέσο. Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι προσανατολισμένο στα δεξιά. Έχει επιλέξει τους υπουργούς του και τους συμβούλους του με κύριο κριτήριο την πίστη τους στο πρόσωπό του. Και ελέγχει απολύτως το κόμμα του.

Θέλοντας να προσφέρει αύριο μια τέλεια εικόνα στον Ντόναλντ Τραμπ, ο ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισε να υψώσει στους ιστούς τους τις σημαίες του Καπιτωλίου, αντί να τις αφήσει μεσίστιες ως φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα.

Η πρώτη εκλογή του δισεκατομμυριούχου είχε προκαλέσει διεθνή αναταραχή. Η επιστροφή του γίνεται μέσα σε ατμόσφαιρα παραίτησης.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει στην Ουάσινγκτον την επομένη της ορκωμοσίας του το 2017. Φέτος οι οργανωτές μιας διαδήλωσης το Σάββατο στην αμερικανική πρωτεύουσα ελπίζουν σε 25.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με το CNN, 56% των Αμερικανών πιστεύουν ότι αυτή η δεύτερη θητεία θα είναι επιτυχημένη.

Ήδη από την πρώτη ημέρα, ο μελλοντικός πρόεδρος υποσχέθηκε αποφάσεις σοκ: έναρξη ενός προγράμματος απελάσεων μεταναστών, τελωνειακούς δασμούς στα πάντα, απονομή χάρης στους οπαδούς του που έχουν καταδικασθεί για την επίθεση στο Καπιτώλιο και μέτρα με στόχο τα διαφυλετικά πρόσωπα.

Όμως πολύ σύντομα θα τεθεί, με ακόμα μεγαλύτερη οξύτητα απ’ ό,τι το 2017, το ζήτημα της αξιοπιστίας των πιο ηχηρών υποσχέσεών του. Να καταργήσει, για παράδειγμα, το Δίκαιο του Εδάφους, που είναι εγγυημένο από το Σύνταγμα. Ή να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί επίσης αντιμέτωπος με τα δικά του όρια. Κατ’ αρχάς, με την ηλικία: γίνεται ο πιο ηλικιωμένος πρόεδρος που έχει ορκιστεί ποτέ.

Είναι έπειτα η προοπτική της εξόδου του από την πολιτική.

Αν δεν παραβιάσει το συνταγματικό όριο των δύο θητειών, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να είναι ποτέ πια υποψήφιος, ένας ρόλος που είναι ο αγαπημένος του. Θα το πάρει άραγε απόφαση να μην είναι «παρά» πρόεδρος σ’ αυτή τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε διαρκή προεκλογική εκστρατεία;

Πηγή: enikos.gr