Το διαστημόπλοιο Lucy της NASA πέτυχε έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στην αποστολή του, καθώς πέρασε από τον δεύτερο στόχο του, τον αστεροειδή Donaldjohanson, την Κυριακή 20 Απριλίου.
Ο αστεροειδής, που βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία, αποδείχθηκε μεγαλύτερος και πιο ασυνήθιστος από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες, ανοίγοντας νέους δρόμους για την κατανόηση της ιστορίας του ηλιακού μας συστήματος.
Το Lucy πέρασε σε απόσταση μόλις 960 χιλιομέτρων από τον Donaldjohanson, έναν αστεροειδή τύπου C, που ανήκει στην οικογένεια Erigone, μια ομάδα σχεδόν 2.000 αστεροειδών με ηλικία περίπου 150 εκατομμυρίων ετών.
Οι πρώτες εικόνες που έστειλε το διαστημόπλοιο αποκάλυψαν έναν επιμήκη αστεροειδή, μήκους 5 χιλιομέτρων και πλάτους 2 χιλιομέτρων στο πιο φαρδύ σημείο του.
«Οι πρώτες εικόνες του Donaldjohanson δείχνουν για άλλη μια φορά τις εκπληκτικές δυνατότητες του Lucy ως εργαλείο ανακάλυψης», δήλωσε ο Tom Statler, επιστήμονας του προγράμματος Lucy στην έδρα της NASA στην Ουάσινγκτον.
Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από το μέγεθος του αστεροειδούς, που αποδείχθηκε μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς και από την πολύ αργή περιστροφή του γύρω από τον νοητό άξονά του, που διαρκεί περίπου 252 ώρες.
Η αποστολή Lucy, που ξεκίνησε το 2021, έχει στόχο να εξερευνήσει τους αστεροειδείς της κύριας ζώνης και τους Τρωικούς αστεροειδείς του Δία, οι οποίοι θεωρούνται “απολιθώματα” από τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος. Η συνάντηση με τον Donaldjohanson λειτούργησε ως “πρόβα” για τις μελλοντικές παρατηρήσεις των Τρωικών αστεροειδών, που θα ξεκινήσουν τα επόμενα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, το Lucy χρησιμοποίησε τα όργανά του – την κάμερα υψηλής ανάλυσης L’LORRI, το χρωματικό και υπέρυθρο φασματόμετρο L’Ralph, και το φασματόμετρο υπερύθρων L’TES – για να συλλέξει δεδομένα, τα οποία θα αναλύονται τις επόμενες εβδομάδες.
Ο αστεροειδής Donaldjohanson, που ανακαλύφθηκε το 1981 από τον Αμερικανό αστρονόμο Schelte Bus στο Siding Spring Observatory της Αυστραλίας, πήρε το όνομά του από τον παλαιοντολόγο Donald Johanson, ο οποίος ανακάλυψε το απολίθωμα “Lucy” στην Αιθιοπία πριν από 50 χρόνια. Η αποστολή Lucy συνεχίζει το ταξίδι της, με τους επιστήμονες να περιμένουν ακόμα περισσότερες εκπλήξεις από τους επόμενους στόχους της.
Πηγή:http://pronews.grhttps://www.pronews.gr/epistimes/diastima/to-diastimoploio-tis-nasa-lucy-proseggise-kai-deytero-asteroeidi-sti-zoni-metaksy-ari-kai-dia/