Χαράλαμπος Πιτσώλης: Από τον εθελοντισμό στην κορυφή του μαραθωνίου

0
78

Στην αθλητική του πορεία έχει γράψει… πολλά χιλιόμετρα. Πολλοί και οι αριθμοί που καλείται να διαχειριστεί καθημερινά από τη θέση του λογιστή. Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης είναι ένα από τα πρόσωπα του μαραθωνίου των τελευταίων ετών. Ένας αθλητής που συνδυάζει με επιτυχία – και πολύ κόπο – την προπόνηση, με τη δουλειά και την οικογένεια. Πατέρας ενός μικρού αγοριού για χάρη του οποίου θέλει να πρωταγωνιστήσει αρκετά ακόμη χρονιά στο μαραθώνιο.
Ο δρομέας του Γιώργου Ζώρζου υπήρξε αθλητής των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, ωστόσο με τον μαραθώνιο αποφάσισε να ασχοληθεί το 2017, όταν σαν εθελοντής του ΑΣΑΕΔ είδε τις ετοιμασίες και την προετοιμασία που απαιτούνται για να γίνει ένα τόσο σπουδαίο γεγονός.
“Από μικρός ήμουν στο χώρο του αθλητισμού. Αρχικά με το κολύμπι, όπου έκατσα αρκετά χρόνια. Στο Γυμνάσιο επέλεξα ένα ομαδικό άθλημα, το μπάσκετ και στο Λύκειο βρέθηκα στο στίβο. Μεγάλωσα και πήγα σχολείο στου Ζωγράφου. Η καθηγήτρια της έκθεσης στο σχολείο ήταν εκείνη που με πρότεινε να πάω στίβο. Ήξερε πως ήμουν αθλητικός, γνώριζε προσωπικά τον κ. Ζώρζο και με παρότρυνε να πάω να δοκιμάσω. Κάπως έτσι ξεκίνησα αρχικά με 1.500 μ. και 3.000 μ. κι έπειτα με 5.000 μ. και 10.000 μέτρα“, είπε ο 31χρονος δρομέας, που αναφέρθηκε και στην πρώτη του επαφή με τον μαραθώνιο.
“Το 2017 ήμουν στο ΑΣΑΕΔ και μας πήγαν για εθελοντισμό στην εκκίνηση του μαραθωνίου στο Μαραθώνα. Ήμασταν στα μπλοκ του μαραθωνίου. Εκεί είδα πώς είναι η κατάσταση από τη μεριά του εθελοντή και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Κάπως έτσι μου μπήκε η ιδέα να τρέξω μαραθώνιο. Πρώτη φορά δοκίμασα το 2018 στο Ρότερνταμ. Ήταν Απρίλιος και το Νοέμβριο του ίδιου έτους έκανα τον πρώτο μου αγώνα στην Αθήνα. Μου έμαθε πολλά πράγματα ο πρώτος μαραθώνιος της Αθήνας. Από τότε διόρθωσα πολλά, όπως για παράδειγμα το διατροφικό κομμάτι“.
Πώς είναι για τον Πιτσώλη να τρέχεις στην Αθήνα;
“Είναι δύσκολο εγχείρημα να τρέξεις στην Αθήνα. Θέλει σωστή διαχείριση, δεν είναι να κάνεις πολλά-πολλά με αυτό το μαραθώνιο. Θα το πληρώσεις. Πολλοί έχουν πει «είμαι καλά, θα τρέξω από την αρχή» και στην πορεία το πλήρωσαν. Το μυαλό και η ψυχολογία παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτήν τη διαδρομή. Αν δεις ότι δυσκολεύουν τα πράγματα, μπορεί να «καρφώσεις». Πρέπει να έχεις ψυχραιμία και υπομονή“.
Αναφορικά με το πώς καταφέρνει να συνδυάσει τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις με την προπόνηση, είπε:
“Όλα είναι θέμα προγραμματισμού. Έχω συγκεκριμένο ωράριο σε όλα τα κομμάτια και η γυναίκα μου βοηθάει πολύ σε όλο αυτό. Η νίκη ότι στο μαραθώνιο της Αθήνας ήταν ένας μεγάλος στόχος. Τώρα αυτό που θέλω είναι να γίνομαι καλύτερος, να κατεβάζω τους χρόνους μου. Μου έχει ανοίξει η όρεξη και θέλω να δω πόσο θα φτάσω το χρόνο μου. Δεν περίμενα πως θα τρέξω κάτω από 2.20 στην Αθήνα. Ο χρόνος αυτός με κάνει να θέλω να τρέξω ακόμη καλύτερα σε μια πιο εύκολη διαδρομή. Ο επόμενος μαραθώνιός μου θα είναι στο Βερολίνο τον επόμενο Σεπτέμβριο και περίπου ενάμιση μήνα μετά θα τρέξω και στην Αθήνα. Τον Μάρτιο θα μπω στον Ημιμαραθώνιο, ενώ θα τρέξω και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10.000 μέτρων“.
Ο νικητής του φετινού μαραθωνίου Αθήνας του 2022 και 2024 ζει στο Λαγονήσι και αναγκάζεται να κάνει μέρος της προπόνησης του χωρίς την παρουσία του γκρουπ. “Όποτε μπορούμε και βρισκόμαστε κάνουμε κοινές προπονήσεις ακόμη και με παιδιά από άλλα γκρουπ. Δύο φορές την εβδομάδα είμαι Ζωγράφου με το γκρουπ μου και τις υπόλοιπες στο Λαγονήσι. Τις Κυριακές κάνουμε όλοι μαζί προπόνηση στον Υμηττό“.
Ο Πιτσώλης στο φετινό τερματισμό πήρε στην αγκαλιά του τον περίπου δυόμιση ετών γιο του. “Ήταν δυνατή στιγμή, ωστόσο δε ξέρω αν σε λίγα χρόνια θα το θυμάται. Είναι κίνητρο για εμένα να συνεχίσω να πρωταγωνιστώ, ώστε ο γιος μου να έχει αναμνήσεις από εμένα στο Παναθηναϊκό στάδιο“.
Ο αθλητής έχει ατομικό ρεκόρ στον μαραθώνιο 2 ώρες 18.56 από φέτος και στον ημιμαραθώνιο 1.07.49, επίσης από τη διοργάνωση της Αθήνας.