Σημαντικά προβλήματα λόγω έλλειψης εργατών γης στην Ηλεία

0
519

Έως την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 έχουν περιθώριο να υποβάλλον γραπτά τις προτάσεις τους, προς την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Ηλείας, οι συνεταιρισμοί, οι φορείς και οι επιχειρήσεις του Νομού σχετικά με τον αριθμό εργατών γης που απαιτούνται για τις καλλιέργειες στην περιοχή μας. Χθες πραγματοποιήθηκε στο μικρό συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Β. Γιαννόπουλο παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου. Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι από το Επιμελητήριο, συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και επιχειρήσεις καθώς στόχος ήταν η καταγραφή αναγκών  σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες με τη διαδικασία της μετάκλησης.

Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε άμεσα θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με την συγκομιδή των εσπεριδοειδών  όσο και με την συγκομιδή του ελαιοκάρπου, καθώς ο αριθμός των εργατών γης έχει μειωθεί σημαντικά ενώ αργότερα αναμένεται να παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα λόγω έλλειψης εργατών και σε άλλες καλλιέργειες.

Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης η καταγραφή γίνεται βάσει νόμου, καθώς με Κ.Υ.Α, που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη εργασία (άρθρο 12 του Ν.4251/14), για εποχική απασχόληση (άρθρο 13 του Ν. 4251/14), απασχόληση αλιεργάτη (άρθρο 14 του Ν. 4251/2014) η απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (άρθρα 109-27 του Ν. 4251/2014), που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών ανά περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης. Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται προσαύξηση του ανώτατου αριθμού θέσεων έως δέκα τοις εκατό (10%),ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες. 

Την σύσκεψη άνοιξε με τοποθέτηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων: « Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, μέσα από την διαμόρφωση ενός ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου για τους εργάτες γης.  Για πολλοστή φορά πληρώνουμε τις παθογένειες του συστήματος αφού  το νομοθετικό πλαίσιο  δεν επιτρέπει ομαλές συνθήκες παραμονής για την κάλυψη από πολίτες τρίτων χωρών με τη διαδικασία της μετάκλησης. Αυτή τη στιγμή τα προϊόντα μας κινδυνεύουν να μείνουν ασυγκόμιστα, εξαιτίας της έλλειψης εργατών οι οποίοι φεύγουν μαζικά προς άλλες χώρες (Ιταλία Ισπανία).  Οι θέσεις εργασίας ανά Περιφέρεια στον πρωτογενή τομέα ορίζονται από σχετική Κ.Υ.Α., ανά διετία και είναι αδιανόητο να μην συνδέονται με τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), όπου φαίνονται ξεκάθαρα οι ανάγκες σε εργατικό προσωπικό. Επίσης είναι επιτακτική η επικαιροποίηση των Μ.Α.Ε. (Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας) ανά καλλιέργεια καθώς η σημερινή λίστα απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό». Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κάλεσε το σύνολο των συλλόγων και των φορέων να υποβάλλουν αιτιολογημένες τις προτάσεις τους για τις ανάγκες σε εργάτες γης μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου στη συνέχεια να διαμορφωθεί η συνολική πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς τα αρμόδια Υπουργεία.

 Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση αλλά και την σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής καθώς και στην έλλειψη εργατικών χεριών σημειώνοντας ότι οι δυναμικές καλλιέργειες θα εγκαταλειφθούν με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες: «Ο βασικός  λόγος που διαλέγει αυτή τη στιγμή να φύγει ένα μεγάλο ποσοστό εργατών γης από την περιοχή μας, δεν είναι το αυξημένο μεροκάματο σε άλλες χώρες, είναι γιατί η Ιταλία και η Ισπανία έχουν  φτιάξει μια διαφορετική διαδικασία στην έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Βασιλόπουλος.

Καμπανάκι κινδύνου

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή και η χώρα αλλά και ο νομός Ηλείας- ένας νόμος που έχει πάρα πολλά καλλιεργήσιμα στρέμματα και στο κομμάτι της πιπεριάς της μεταποιημένης και στο κομμάτι της φράουλας και γενικά αγροτικών προϊόντων μη μηχανικής συγκομιδής. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και ήδη αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία πτώση της παραγωγής από 30 – 40% σε διάφορα προϊόντα τα οποία κινδυνεύουμε να τα χάσουμε στα ράφια και στις αγορές του εξωτερικού. Πρέπει επειγόντως χθες η κυβέρνηση τα υπουργεία και οι συναρμόδιοι φορείς να κάνουν μία σύσκεψη και έναν προγραμματισμό βάση αυτόν που λέμε σήμερα, δηλαδή την καταγραφή των εργατών που χρειαζόμαστε είτε μέσω των επιχειρήσεων είτε οι αγρότες μας ώστε να παράξουμε και να έχουμε την επάρκεια των προϊόντων τόσο για τα ράφια του εξωτερικού όσο και για το εσωτερικού. Ένα κομμάτι είναι πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να λυθεί άμεσα και έχει να κάνει με τις άδειες παραμονής. Η πρόταση του επιμελητηρίου και προσωπικά δική μου είναι να πάμε στο μοντέλο της Ιταλίας οι οποίοι δίνουν προσωρινές άδειες παραμονής με δικαίωμα εργασίας εντός της ιταλικής επικρατείας. Αυτό σημαίνει ότι δίνει μία άδεια παραμονής στον αλλοδαπό ο οποίος θα δουλέψει εντός της χώρας αλλά δεν του δίνει το δικαίωμα να φύγει εάν φοβάται σαν Ευρωπαϊκή Ένωση από τους νομούς ότι θα φύγει εκτός από την χώρα του που θα ελεγχθεί από τα σύνορα και δεύτερον θα εξασφαλίσει τη σιγουριά στον παραγωγό και στη βιομηχανία που επενδύουν πάνω στη γη για τα παραγόμενα προϊόντα, το κομμάτι το οποίο είναι -γιατί ακούμε ότι δίνουν οι αγρότες είτε εργοστάσια χαμηλές τιμές ημερομίσθιο- ενημερώνω ότι αυτή τη στιγμή το ημερομίσθιο έχει ξεπεράσει τα 35 με 40 ευρώ στο 7ωρο και αν πηγαίνουμε με το κιλό μιλάμε στη βιομηχανική πιπεριά έχει ξεπεράσει τα 20 λεπτά το κιλό η πιπεριά σημαίνει ότι εάν ένας εργάτης μαζεύει περίπου 300 κιλά την ημέρα πιπεριά μιλάμε για 60 ευρώ μεροκάματο, Νομίζω ότι είναι ένα πολύ σεβαστό ποσό για έναν εργαζόμενο και δεν μιλάμε για 25 και 30 ευρώ που περνάνε. Το δεύτερο και το βασικότερο που ζητήσαμε μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι πρέπει να υπάρξουν χώροι υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους αυτούς σίγουρα πρέπει να προνοήσουμε να υπάρχει διασπορά και να μην υπάρχει μεγάλη ομαδικότητα για να μην υπάρχει παραβατικότητα μέσα στις πόλεις, σίγουρα πρέπει όλοι εμείς να φέρουμε την ευθύνη και οι παραγωγοί και οι επιχειρήσεις για τη σωστή λειτουργία και παραμονή των ανθρώπων εδώ αλλά πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε μία ευέλικτη νομοθεσία να μπορούμε να φέρουμε κόσμο να δουλεύουνε γιατί είναι κρίμα. Αυτή τη στιγμή όσοι πήραν χαρτιά μετανάστευσαν για Ιταλία και Ισπανία, μάθαμε και τους εκπαιδεύσουμε στη χώρα μας και με το που πήραν τα χαρτιά εξαφανίστηκαν και αυτό είναι άδικο». 

Προβλήματα στην ελαιοσυγκομιδή

Από την πλευρά το ο πρόεδρος ελαιοτριβείων βορείου Ηλείας Νίκος Βασιλακόπουλος υπογράμμισε: «Είναι δύσκολα τα πράγματα όσον αφορά το προσωπικό της ελαιοσυγκομιδής. Όμως το να μείνει ο καρπός στα δέντρα για εμένα είναι ουτοπία και δεν νομίζω ότι θα γίνει. Υπάρχει άμεση ανάγκη για εργατικά χέρια αλλά ο καθένας θεωρώ ότι θα βρει τον τρόπο για να μαζέψει το προϊόν του, ανεξαρτήτως κόστους. Οι εργάτες γης  θέλουν παραπάνω μεροκάματο από ότι ήταν το κανονισμένο -θέλουν βουλευτικό μεροκάματο και όχι εργατικό μεροκάματο. Πρέπει να ζητήσω συγνώμη από όλους αλλά είναι άσχημο πράγμα, να εκμεταλλεύονται οι ίδιοι οι εργάτες τον κάθε ένα, που έχει να παράγει για να μαζέψει ένα προϊόν. Δεν γίνεται κάθε φορά που ένα προϊόν έχει αυξήση να έρχονται και να αυξάνουν τα αγροτικά μεροκάματα. Εάν ο καθένας θεωρεί κάτι τέτοιο, ας ψάξει να βρει την άκρη μόνος του. Εάν το προϊόν το δικό μου πάει 10€ ο καθένας θα πληρωθεί με το αντίστοιχο μεροκάματο ή αν δεν θέλει να πάει να βρει άλλους. Εγώ βασικά πιστεύω ότι θα βρεθεί μία λύση.  Δεν γνωρίζουμε από τώρα πόση θα είναι η παραγωγή. Υπάρχει μία σεβαστή παραγωγή ομολογουμένως αλλά πόσα κιλά σε τόνους θα είναι δεν το γνωρίζουμε. Είναι θετικότατες οι ενδείξεις για τη φετινή χρονιά και όσον αφορά τις τιμές θεωρώ ότι είναι θετικότατες».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων και επιχειρήσεων ενώ  μοιράστηκαν σχετικά έντυπα για να σταλούν  με τις  προτάσεις τους μέχρι και την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στην Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε Ηλείας στο e-mail: [email protected].

Στην σύσκεψη συμμετείχαν  ο εντεταλμένος σύμβουλος Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος,  o Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες σε θέματα Εγγείων Βελτιώσεων Γιώργος Κοντογιάννης, ο Προϊστάμενος  της Δ/νσης Ανάπτυξης Αριστομένης Μανιάτης, ο αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος  εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών κ.α.       

Α. Αγγελίδου

Παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (ΠΔΕ), κ. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου

Έλλειψη μεταναστών – εργατών γης

-Ζητά με επερώτησή του προς τον Περιφερειάρχη ενημέρωση για όσα έχει κάνει η Περιφερειακή Αρχή

Tο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης στην αγροτική παραγωγή της Ηλείας θέτει προς την Περιφερειακή Αρχήο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Κωσταντίνος Μητρόπουλος, επισημαίνοντας ότι επικρατεί ανησυχία στους παραγωγούς ενόψει της φετινής ελαιοσυγκομιδής και εν συνεχεία της συγκομιδής φράουλας και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Μητρόπουλος τονίζει ότι η ελαιοπαραγωγή, ειδικά για περιοχές όπως ο Δήμος Ζαχάρως, ο Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, η ορεινή ζώνη του Δήμου Πύργου κά, αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος και ζωτικό πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος για μη ομαλή συγκομιδή λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών.

Ο Ηλείος περιφερειακός σύμβουλος σημειώνει πως η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στις 29 Αυγούστου 2022, προβλέπει 1.500 επιπλέον θέσεις εποχικής εργασίας, βάσει των οποίων γίνεται και η μετάκληση των εργαζομένων από άλλα κράτη.Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ηλειακής παραγωγής.

Επικαλούμενος δηλώσειςστη Βουλή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. ΓεωργίουΣτύλιου,ο κ. Μητρόπουλος επισημαίνει ότι για να εκδοθεί νέα ΚΥΑ, λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά η γνώμη της ΠΔΕ, έπειτα από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς.Εν συνεχεία, η ΠΔΕ αποστέλλει στα αρμόδια υπουργεία την τελική της γνώμη μετά των απαραίτητων στοιχείων και δεδομένων αναφορικά με τη διαθέσιμη προσφορά εργασίας και τις ανάγκες αυτής.

Εν κατακλείδι, ζητά από τον Περιφερειάρχη ενημέρωση σχετικά με τα όσα έχει πράξει έως τώρα η Περιφερειακή Αρχή για το μείζον αυτό πρόβλημα καιαν προτίθεται να παρέμβει ώστε να δοθεί αποτελεσματική λύση.

«Η ελαιοπαραγωγή είναι η βασική πηγή εισοδήματος για την πλειονότητα των αγροτών της Ηλείας, ιδιαίτερα σε περιοχές της νότιας Ηλείας όπως ο Δήμος Ζαχάρως. Ο φετινός χειμώνας προμηνύεται δύσκολος και πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς, ιδιαίτερα τους πυρόπληκτους. Θα ακολουθήσει η συγκομιδή της φράουλας, που είναι εξίσου δυναμικό και εξαγώγιμο προϊόν που πρέπει να προστατευτεί. Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να ενημερώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις πραγματικές ανάγκες της Ηλείας σε εργατικά χέρια και να αναλάβει πρωτοβουλίες αποτελεσματικής επίλυσης», δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος.