Οι Δήμαρχοι της Ηλείας κρίνουν τις αλλαγές του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών και προτείνουν λύσεις
Τις δικές τους παρατηρήσεις και επισημάνσεις κάνουν οι Δήμαρχοι της Ηλείας απέναντι στις κυοφορούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση και γενικότερα με τον υπό σύνταξη νέο Κώδικα, που παρουσιάστηκε κατά την κοινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ από την ηγεσίας του ΥΠΕΣ.
Οι Δήμαρχοι μιλούν στην «ΠΡΩΤΗ» και τονίζουν, στην πλειοψηφία τους, πως παρότι τα… φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, τα σοβαρά ζητήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι άλλα, εκ των οποίων ορισμένα λύνει ο νέος Κώδικας, ωστόσο προβλήματα όπως η χρηματοδότηση και η υποστελέχωση παραμένουν.

Στάθης Καννής, Δήμαρχος Πύργου
«Ένας σύγχρονος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελεί τη βάση ενός λειτουργικού μοντέλου διακυβέρνησης με απώτερο στόχο την άρση των ανορθολογισμών της δημόσιας διοίκησης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών στην κοινή συνεδρίαση των ανώτατων οργάνων δημάρχων και περιφερειαρχών κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι θα επιλύει προβλήματα τόσο στον τομέα της διακυβέρνησης όσο και της οικονομικής λειτουργίας των Δήμων. Στόχος όλων μας είναι να υπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επιτακτική ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Σάκης Μπαλιούκος, Δήμαρχος Ανδρίτσαινας -Κρεστένων
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθημερινά προσπαθεί να σταθεί δίπλα στον πολίτη σε ένα περιβάλλον υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης με καθοριστικές ειδικότητες για την λειτουργία της και με παραχώρηση αρμοδιοτήτων χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Την λύση αυτών των προβλημάτων επιθυμεί και επιδιώκει η Αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση του Νομού μας περιμένει την ενεργοποίηση του σχεδίου Ανασυγκρότησης του Νομού μας, που η ίδια η κυβέρνηση υποσχέθηκε. Η εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης σε ένα διάλογο για το θεσμικό της πλαίσιο, ενάμιση χρόνο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς μέχρις σήμερα να έχει λυθεί κανένα από τα θέματα που την απασχολούν, μοιάζει με κοροϊδία».

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Δήμαρχος Ήλιδας
«Οι βασικές αρχές του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση που παρουσίασε στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ ο κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, εμπεριέχουν ένα μεγάλο εύρος αλλαγών οι οποίες πριν ψηφισθούν κι αποτελέσουν νόμο του κράτους, θα αξιολογηθούν και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Ένα πρώτο σχόλιο είναι ότι, εκτός από τις μεγάλες αλλαγές στην εκλογή των δημάρχων, φαίνεται να περιλαμβάνει και τη διευθέτησης εκκρεμοτήτων δεκαετιών, όπως το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους, Περιφερειών και Δήμων, ώστε να μπορούμε όλοι να λειτουργούμε αποτελεσματικότερα και τελικά οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα. Τώρα, όσον αφορά στο σύστημα εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων το 2028, το υπουργείο πρέπει πρώτα να αναλογιστεί ότι ο ισχύον νόμος έχει μόλις 2 χρόνια ζωής και ψηφίσθηκε από την ίδια κυβέρνηση και -σε γενικές γραμμές- χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένος. Εμείς είχαμε μιλήσει για τα αρνητικά που παρουσίαζε, όπως για παράδειγμα τις προβλέψεις για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων, όπου το ποσοστό για συμμετοχή είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά και τις μεγάλες ποσοστώσεις των φύλων. Στα θετικά των εξαγγελιών για το 2028 φαίνεται να είναι η ηλεκτρονική ψήφος, η οποία θα διευκολύνει πολλούς εκλογείς ώστε να ασκούν το δικαίωμά τους χωρίς να ταλαιπωρούνται με ταξίδια και περιττά έξοδα, γεγονός που θα ενισχύσει και τα ποσοστά συμμετοχής τους στις κάλπες. Από την άλλη, είναι εντελώς πρώιμη η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και ιδιαίτερα η ψηφοφορία σε μία και μόνο διαδικασία για δύο δεσμευτικούς γύρους. Με τον τρόπο αυτό, η ψήφος του «πρώτου γύρου» τίθεται ουσιαστικά υπό αίρεση, αφού το σύστημα αυτό αναμένεται να προκαλέσει σύγχυση σε αρκετούς πολίτες και ενδέχεται να οδηγήσει σε αποτελέσματα που θα είναι σε αναντιστοιχία με την πραγματική λαϊκή βούληση. Στον «δεύτερο γύρο» κανονικά επιλέγεις μεταξύ των δύο επικρατέστερων. Το ποιοί είναι οι δύο επικρατέστεροι δεν το γνωρίζεις όταν ψηφίζεις στον πρώτο γύρο, ακριβώς γιατί ακόμα δεν έχει εκφραστεί η λαϊκή ετυμηγορία. Άρα, καλείσαι να ψηφίσεις εξ αρχής, χωρίς να γνωρίζεις όλα τα δεδομένα και την απόφαση των πολιτών στον πρώτο γύρο. Κατά την άποψή μου, η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί όχι στο πώς θα εκλέγονται οι τοπικές αρχές, αλλά στο πώς θα λειτουργήσουν μετά την εκλογή τους. Όπως και να εκλέγεται μία Δημοτική Αρχή, πρέπει να έχει τους απαιτούμενους πόρους, το απαραίτητο προσωπικό και τα θεσμικά εργαλεία, ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και να παράξει έργο. Αυτά είναι τα ζητήματα που «καίνε» την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πάνω σε αυτά πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στους εκπροσώπους της και την Πολιτεία».

Αλέξης Καστρινός, Δήμαρχος Πηνειού – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ
«Είναι θετικό πως θα γίνει τακτοποίηση σε ζητήματα που έρχονται από το παρελθόν και κάνεις δεν γνώριζε τίνος αρμοδιότητα ήταν. Βασιλικά Διατάγματα, Προεδρικά Διατάγματα, κενά νόμου και υποσημειώσεις σε άρθρα και εγκυκλίους θα συμμαζευτούν και αυτό πιστεύω πως θα συμβάλει προς μια καλύτερη τοπική αυτοδιοίκηση. Ορισμένες παρατηρήσεις σε όσα μπορούν να διορθωθούν περαιτέρω είναι τα εξής:
-Οι Ειδικοί Συνεργάτες υπογράφουν μελέτες, αλλά δεν μπορούν να κάνουν την επίβλεψη με αποτέλεσμα όταν φεύγουν με την κινητικότητα κάποιοι μηχανικοί να μην υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουν οι Δήμοι στην επίβλεψη των έργων.
-Να σταματήσει αυτό που γίνεται με την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας. Ήδη με περίεργο τρόπο έχουν φύγει άτομα που ήσαν στο Δήμο μου σε άλλους γειτονικούς Δήμους και υπάρχει και τρίτος που ετοιμάζεται να φύγει και μάλιστα μηχανικός. Επιτέλους μπείτε μπροστά για να σταματήσουμε αυτό το φαινόμενο.
-Υπάρχει κενό νόμου που υπάρχει στις συμβάσεις μεταξύ Αναπτυξιακών και Δήμων.
-Να σταματήσει το άβατο των ΚΕΠ.
-Θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα υπάλληλοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» να μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες προκειμένου να τις στελεχώσουν σε περίπτωση που παρουσιάζουν έλλειψη.
-Τέλος, θα πρέπει η Αυτοδιοίκηση να πάρει ένα μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα προκειμένου να καλύψει βασικές ανάγκες της».

Γιάννης Λέντζας, Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης
«Κατ’ αρχάς να τονίσω πως το πρόβλημα στην τοπική αυτοδιοίκηση προφανώς και δεν είναι ο εκλογικός νόμος. Σαφώς και πρέπει να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα, αλλά μέχρις εκεί. Τα κύρια προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η διοικητική και η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, καθώς και η υποστελέχωση των Υπηρεσιών. Επίσης, η καταστατική θωράκιση των αιρετών απέναντι σε ενδεχόμενες νομικές περιπέτειες που αφορούν θέματα των Δήμων. Εάν ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης δώσει λύσεις και απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα, τότε θα πρόκειται για ουσιαστική τομή στην πολιτική ιστορία της χώρας».

Κώστας Μητρόπουλος, Δήμαρχος Ζαχάρως
«Το τελευταίο πράγμα που απασχολεί την κοινωνία αυτή τη στιγμή είναι ο εκλογικός νόμος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έτσι κι αλλιώς η κοινωνία όποιον θέλει να εκλέξει Δήμαρχο, βρίσκει τον τρόπο και το κάνει, με οποιονδήποτε εκλογικό νόμο. Τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η σημαντική έλλειψη πόρων και η οικονομική της αυτοτέλεια, η υποστελέχωση των υπηρεσιών και ξεκάθαρη διάκριση των αρμοδιοτήτων. Ο νέος Κώδικας οφείλει να δίνει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα».