Το μεγάλο βήμα για την κατοχύρωση της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα, με επίσημη σφραγίδα της ΕΕ, έκανε η κυβέρνηση με την κατάθεση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) στην Κομισιόν, προκαλώντας νευρική κρίση στην Άγκυρα. Ο χάρτης που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, είναι επί της ουσίας η επίσημη προβολή των νόμιμων δικαιωμάτων που έχει η Ελλάδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και αποτυπώνει δύο βασικές ελληνικές θέσεις: την επέκταση των χωρικών υδάτων μέχρι και τα 12 ν.μ., ενώ παράλληλα για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της ΕΕ ορίζονται τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ως προέκταση των παραπάνω, μπορεί επίσης κάλλιστα στο μέλλον να ενταχθεί και η ενεργοποίηση της ανακήρυξης της ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή, κατά τον Ν. 4001/2011 (βάσει του συγκεκριμένου νόμου προχωρούν οι εξορύξεις της Chevron στη νότια Κρήτη) και όσα ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. «Κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας πως η αντίδραση της Τουρκίας δεν θα εκπλήξει την ελληνική πλευρά.
Η ανακοίνωση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) δεν κλείνει απλώς μια εκκρεμότητα περίπου τεσσάρων ετών (από τον Μάρτιο του 2021) έναντι της ΕΕ, για την οποία η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωδικαστήριο τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά ανοίγει πλέον επιτέλους τον δρόμο για την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στα ελληνικά πελάγη. «Θέτουμε τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος, μία παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας μας. Για πρώτη φορά οριοθετούμε λεπτομερείς χρήσεις των θαλάσσιων ζωνών μας. Συγχρόνως, επίσης, για πρώτη φορά, αποτυπώνουμε σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και πρόσθεσε: «Ο σχεδιασμός καλύπτει όλο το εύρος της δικαιοδοσίας μας, που περιλαμβάνει τις θαλάσσιες ζώνες μας, σύμφωνα με τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Πολύτιμο «εργαλείο»
Ο ΘΧΣ συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνει με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε κατά την εκπόνηση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ) σε αρκετές περιπτώσεις συνέθεσε αντικρουόμενες κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, προκειμένου να υπηρετήσει μια σειρά αλληλένδετους στόχους. Η ΕΧΣΘΧ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνδιαμόρφωση προτεραιοτήτων ανά περιφέρεια και στις αλληλεπιδράσεις ξηράς – θάλασσας, μέσω της πρόβλεψης θαλάσσιων χωροταξικών πλαισίων ανά περιοχή, ενώ εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ως πολύτιμο εργαλείο πολιτικής, διπλωματίας και επενδυτικού σχεδιασμού για τις θάλασσες της χώρας, εδραιώνοντας με τεκμηριωμένο τρόπο την κυριαρχία και τις θαλάσσιες αρμοδιότητες της Ελλάδας.
Μέση γραμμή
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) χωρίζεται σε τέσσερις χωρικές ενότητες και δεν συνιστά οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Οι θαλάσσιες περιοχές οι οποίες αποτυπώνονται στον χάρτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα, συμπεριλαμβάνουν τις ελληνοϊταλικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ του 1977 και του 2020 και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020. Σε ό,τι αφορά μη οριοθετημένες περιοχές, όμως, αποτυπώνεται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικά κράτη. Mε την αποτύπωση των υφιστάμενων και δυνητικών ορίων βάσει του Δικαίου της Θάλασσας στις υπόλοιπες περιοχές, οι ελληνικές θέσεις πλέον καταγράφονται σε ευρωπαϊκό κείμενο και αποτελούν τη βάση για κάθε συζήτηση με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο η Κομισιόν είχε δημοσιεύσει χάρτη που αποτύπωνε τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, αναγνωρίζοντας την επήρεια όλων των νησιών, περιλαμβανομένου του Καστελόριζου, με την Άγκυρα να αντιδρά εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και στην Κύπρο». Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα πρέπει να οριοθετηθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Η Τουρκία, από την άλλη, ισχυρίζεται πως τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ότι η εγγύτητα των ελληνικών νησιών στα τουρκικά παράλια αποτελεί «ειδική περίσταση» που δικαιολογεί απόκλιση από την αρχή της μέσης γραμμής.
Ασφάλεια και ανάπτυξη
Με την κατάρτιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) καθορίζονται πρώτη φορά και αποτυπώνονται σε χάρτες οι χρήσεις και οι δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το εύρος των θαλάσσιων ζωνών. Ο ΘΧΣ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, ενώ εκτιμάται πως με την κατάρτισή του θα υπηρετηθούν στόχοι όπως: η κλιματική ανθεκτικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των ενάλιων αρχαιοτήτων, η θαλάσσια ασφάλεια και οι μεταφορές, η εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων, η ιχθυοκαλλιέργεια και η ενίσχυση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος.
«Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια»
Λίγο μετά την ανακοίνωση του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) από τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κυβερνητικές πηγές προχώρησαν στην εξειδίκευση του περιεχομένου και των χαρακτηριστικών του. Η σημασία του ΘΧΣ, όπως εξηγούν, έγκειται στο γεγονός ότι «είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
«Ο χάρτης που αποτυπώνει τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ», ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας πως «ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η εξειδίκευσή του με χάρτη αποτελεί αποτύπωση των δραστηριοτήτων σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας – όχι άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. H κυριαρχία δεν είναι αντικείμενο σχεδιασμού. Προϋπάρχει και δεν επηρεάζεται από αυτόν». Παράλληλα, αναφέρεται ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι ένα δικαίωμα για την άσκηση του οποίου η Ελλάδα επιφυλάσσεται όταν και όπως το κρίνει εθνικά συμφέρον με βάση τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Κυβερνητικές πηγές, επίσης, τονίζουν πως «οι θαλάσσιες περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη συμπεριλαμβάνουν τις ελληνοϊταλικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ του 1977 και του 2020 και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020, ενώ συμπίπτουν με τα όρια που απορρέουν από τον νόμο 4001/2011». Σε ό,τι αφορά μη οριοθετημένες περιοχές, αναφέρουν, πως στον χάρτη του ΘΜΣ αποτυπώνεται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος. Υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και με ουσιαστικό τρόπο, όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες».
Γεραπετρίτης: Ψηλώνουμε
«Η Ελλάδα ψηλώνει” και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα» με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον Σκάι. «Για πρώτη φορά, η Ελλάδα καταγράφει τη μέγιστη θαλάσσια αρμοδιότητά της, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου», υπογράμμισε, ενώ στο ερώτημα γιατί καθυστέρησε η υλοποίηση του ΘΧΣ σημείωσε την πολυπλοκότητα της γεωγραφίας της χώρας αλλά και τις αναγκαίες συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τον καθορισμό των ΑΟΖ.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκονται πρώτη φορά καταγεγραμμένα σε χάρτη και χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Άγκυρας. Τόνισε ότι «η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και σε αυτό θα επιμείνουμε», σημειώνοντας ότι «οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές». Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως είναι «επιθυμία μας να συνεχιστεί ο διάλογος», προσθέτοντας με έμφαση ότι «η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται, εμείς καθορίζουμε την εξωτερική μας πολιτική».
Συρίγος: Ενιαίος χώρος με Κύπρο
Τους τρεις λόγους για τους οποίους ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) χαρακτηρίζεται σημαντικός εξηγεί ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, σε βίντεό του στα social media. Πρώτη φορά -όπως αναφέρει- αποτυπώνονται οι ελληνικές θέσεις για 480.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλασσίων ζωνών, περίπου 4 φορές το μέγεθος της χώρας. Δεύτερον, αποδίδεται πλήρης επήρεια σε όλες τις ηπειρωτικές και νησιωτικές ακτές της χώρας. Τρίτον, αποδίδεται πλήρης επήρεια στο Καστελλόριζο και τη Στρογγύλη με αποτέλεσμα τα ανατολικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας να ακουμπούν πάνω στα δυτικά όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Πρακτικώς, σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και βουλευτή της ΝΔ, έχουμε πλέον οριοθέτηση με την Κύπρο.
Σε πανικό η Άγκυρα κόβει το Αιγαίο στα δύο
Της Χρύσας Μακρή
Μονομερείς ενέργειες χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τη δημοσιοποίηση από τη χώρα μας της πράξης συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο και τις χαρακτηρίζει παραβίαση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, που εξέδωσε λίγες μόνο ώρες μετά την παρουσίαση του χάρτη Θαλάσσιου Χωρικού Σχεδιασμού από την Ελλάδα, χαρακτηρίζει τις ενέργειες της χώρας μας «μονομερείς που θα πρέπει να αποφεύγονται σε μία κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος» . Όπως αναφέρει «παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ επισημαίνει ότι «οι προαναφερθείσες ενέργειες και προσπάθειες τετελεσμένων γεγονότων, όπως και στο παρελθόν, δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκική Δημοκρατία σήμερα ή στο μέλλον. Η Τουρκική Δημοκρατία εμμένει στη θέση της ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση των ζητημάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία, με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και τα δύο μέρη θέλουν να διατηρήσουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Τουρκίας προαναγγέλλει ότι «θα υποβάλει το δικό της Σχέδιο στην UNESCO και τους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών».
Νωρίτερα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που αντικατοπτρίζει τις θέσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, παρουσίασε μελέτη μαζί με χάρτη για τον Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό της Τουρκίας, την οποία κατήρτισε το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM). Στο δημοσίευμα υποστήριζε ότι πρόκειται να συσταθεί «Συντονιστικό Συμβούλιο» υπό την αιγίδα της προεδρίας και με συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Τουρκίας. Η τελευταία, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Anadolu, δεν έχει ακόμη υιοθετήσει επίσημα τον ΘΧΣ, ωστόσο όπως τονίζει έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος με πολυάριθμες μελέτες, έρευνες και έργα στην Τουρκία, με τη συμβολή διαφόρων δημόσιων ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνει επιπλέον ότι ανάλογα σχέδια εκπονούνται και από την πλευρά των Κατεχομένων στη Βόρεια Κύπρο.
Είχε προηγηθεί πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Milliyet» με τίτλο: «Εμβαθύνεται η Γαλάζια Πατρίδα. Επιλογή η μέση γραμμή του Αιγαίου. Το μισό Αιγαίο περιλαμβάνει την τουρκική πλευρά». Στο δημοσίευμα περιελάμβανε χάρτη στον οποίο το Αιγαίο εμφανίζεται κομμένο στα δύο, ενώ άλλη μια φορά υπάρχουν οι ισχυρισμοί ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες και συνεπώς η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ πρέπει να γίνει στη μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών Ελλάδας και Τουρκίας.
Τα σενάρια για τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας και το βραχυκύκλωμα με την ηλεκτρική διασύνδεση
της Πένυς Αβραμίδη
Με κεντρικό θέμα την πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) συνεδρίασε χθες το ΚΥΣΕΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο τις τουρκικές αντιδράσεις. Στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν τα πιθανά σενάρια στα οποία θα προχωρήσει η Άγκυρα το αμέσως επόμενο διάστημα και ενώ γίνεται πλέον σαφές πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν πια σε περίοδο εντάσεων με την ελληνική πλευρά να δηλώνει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας ζητήματα. Όσον αφορά τον τουρκικό εκνευρισμό στο ΚΥΣΕΑ, βλέπουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο, είναι αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας με την άμεση αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ και τον χάρτη που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μιλιέτ», βάσει του οποίου οι Τούρκοι κόβουν το Αιγαίο στα δύο. Το δεύτερο, θέλει την τουρκική πλευρά να φέρνει το ζήτημα στα διεθνή φόρουμ και να καταθέτει τον δικό της θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Ωστόσο, στην Αθήνα ετοιμάζονται και για το χειρότερο σενάριο που δεν είναι άλλο από το να μεταφέρουν οι Τούρκοι την ένταση στο πεδίο, εν προκειμένω στο Αιγαίο και την Κύπρο, καθώς ο δικός τους σχεδιασμός θα περιλαμβάνει παρανόμως και θαλάσσια τμήματα κυπριακής κυριαρχίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Αθήνα είχε ενημερώσει την Άγκυρα ότι θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του ΘΧΣ θέλοντας να μην αιφνιδιάσει.
Η απόφαση να υλοποιηθεί άμεσα ο ελληνικός σχεδιασμός συνδέεται και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες, λόγω της επιθετικής στάσης που κρατάει η Άγκυρα στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, περνούν κρίση με άγνωστη εξέλιξη το αμέσως προσεχές διάστημα καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί θρυαλλίδα εξελίξεων στο Αιγαίο και όχι μόνο. Ειδικότερα, και όσον αφορά το Great Sea Interconnector (GSI), δηλαδή το έργο του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που βάσει των πληροφοριών της στήλης «Big Mouth» του powergame.gr, ενδέχεται να ανακοινωθεί ότι το επόμενο στάδιο των ερευνών παγώνει. Πηγές της κυβέρνησης τονίζουν για το ζήτημα ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου θα συνεχιστεί στον κατάλληλο χρόνο που θα καθοριστεί με βάση και τον προγραμματισμό του ερευνητικού πλοίου. Πρόκειται για έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος το οποίο δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με άλλες ενέργειες, τις οποίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων του παρελθόντος.
Σημαντικός παράγοντας για την πορεία του όλου εγχειρήματος είναι και η στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ, με την Ελλάδα να προσβλέπει στη στρατηγική σχέση με την αμερικανική πλευρά αλλά και στο γεγονός πως ο Ισραηλινός παράγοντας μπορεί να κινητοποιήσει την Ουάσινγκτον, η οποία έχει στρέψει το βλέμμα της στην περιοχή, λόγω και του ενδιαφέροντος της αμερικανικής Chevron για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το χθεσινό ΚΥΣΕΑ, κατά το οποίο εγκρίθηκε ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036, πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια. Γεγονός το οποίο είχε ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη χρονική συγκυρία, καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» βρέθηκε το Σάββατο αγκυροβολημένο στον φαληρικό όρμο στο πλαίσιο της άσκησης «Κλεμανσό ’25». Η παρουσία του Γάλλου υπουργού Άμυνας ήρθε να υπογραμμίσει ότι η στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας όχι μόνο παραμένει σε πλήρη ισχύ, αλλά και οδεύει ταχέως σε αναβάθμιση με φόντο το 2026.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε την έκπληξή του για τις ανακοινώσεις των κομμάτων περί μη ενημέρωσής τους σχετικά με την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belharra. «Με ιδιαίτερη έκπληξη παρατήρησα τις τελευταίες δύο μέρες τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν έτυχαν ενημέρωσης ως προς το θέμα της τέταρτης φρεγάτας Belharra», σημείωσε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Η υπόθεση της τέταρτης φρεγάτας αναγράφεται και περιλαμβάνεται στη δομή δυνάμεων η οποία πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, μάλιστα με πιθανή ημερομηνία παράδοσής της, αν υπογραφεί η σχετική σύμβαση». Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας κάλεσε την αντιπολίτευση να αφήσουν εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης τα θέματα της Εθνικής Άμυνας.
Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινήhttps://www.iapogevmatini.gr/ellada/97021/ti-simatodotei-gia-tin-yfalokripida-tin-aoz-kai-ta-chorika-ydata-o-thalassios-chorotaxikos-schediasmos/