Εκτός επιδομάτων χιλιάδες κόσμος

0
223

*Ήδη το διαπίστωσαν όσοι ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν νέα αίτηση για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού

Εκτός επιδομάτων έχει αρχίσει να μένει ήδη αρκετός κόσμος με τις αλλαγές της κυβέρνησης, που τυπικά θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2025 και θεωρητικά θα έκαναν δικαιότερη την κατανομή. Ήδη, όσοι ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν νέα αίτηση για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού, είδαν πως έχουν τεθεί σε εφαρμογή πιο αυστηρά κριτήρια. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις ζητούνται και ποσά πίσω από μέχρι πρότινος δικαιούχους σαν αχρεωστήτως καταβληθέντα. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να τονίσουμε πως δεν εφαρμόζεται καμία αλλαγή στα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Συγκεκριμένα, τα νέα κριτήρια έχουν ως εξής: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ): Το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5.832 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση για κάθε επιπλέον μέλος. Επίδομα Στέγασης: Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση για κάθε επιπλέον μέλος. Επίδομα Παιδιού: Ενοποιούνται οι εισοδηματικές κλίμακες και αυξάνονται τα ποσά, αλλά με στοχευμένα κριτήρια περιουσίας και καταθέσεων. Όπως είχε ανακοινώσει η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη «οι τροποποιήσεις αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση της δικαιοσύνης στην κατανομή των οικονομικών πόρων, διασφαλίζοντας ότι τα επιδόματα θα δίνονται σε όσους τα χρειάζονται πραγματικά». Οι αλλαγές έχουν στόχο να αυξηθούν τα επιδόματα σε όσους τελικά θα κρίνονται ως δικαιούχοι.

 Συγκεκριμένα:

• Αυξάνεται το ΕΕΕ από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί.

• Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο.

• Αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

 • Αυξάνεται και η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ήτοι σε 75 ευρώ, και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Το παράδοξο με τις κοινωνικές δαπάνες

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα δεν καταλήγουν στις ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Έτσι, παρατηρεί κανείς το παράδοξο σε μια χώρα που αναγνωρίζει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και γενικότερα το δημογραφικό ως ένα από τα πλέον οξέα, να στηρίζει με τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις κοινωνικές δαπάνες την τρίτη ηλικία, σε αντίθεση με την παρεχόμενη πρόνοια στους νέους, την υγεία, την παιδεία, την ανεργία ή την αναπηρία. Ειδικά, δε, στην περίπτωση των Ελλήνων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια, τα στοιχεία δείχνουν πως τα παιδιά, σε ποσοστό 22,4% αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας, με τους ηλικιωμένους να βρίσκονται στην πλέον «προστατευμένη» θέση, αφού ο κίνδυνος περιορίζεται στο 15,8%, εφόσον βέβαια στις συνολικές κοινωνικές δαπάνες συμπεριληφθούν εκτός από τα κοινωνικά επιδόματα και οι συντάξεις. Το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας, πριν από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα) ήταν το 2022, 46,1%, βελτιωμένο συγκριτικά με το προηγούμενο έτος (48,2%) τόσο για το σύνολο του πληθυσμού όσο και για τις επιμέρους ηλικιακές ομάδες: 32,9% για την ηλικιακή ομάδα 0-17 (35,4% το 2021), 35,8 για τις ηλικίες 18-64 (38,4% το 2021) και 83,3% για την ομάδα 65+ (84,2% το 2021). Μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, το ποσοστό γίνεται 18,8% (19,6% το 2021), δηλαδή μειώνεται κατά 27,3 ποσοστιαίες μονάδες, από τις οποίες 4,8 οφείλονται στην καταβολή κοινωνικών επιδομάτων πλην συντάξεων. Έτσι εξηγείται άλλωστε το γεγονός ότι τον χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι με 15,8% (13,5% για την ηλικιακή ομάδα 65+ το 2021) και τον υψηλότερο τα παιδιά με 22,4% (23,7% στις ηλικίες 0-17 το 2021), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 18-64 το ποσοστό φτώχειας είναι 18,9% (20,6% το 2021).