Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΚατάσταση Σχολικών Συγκροτημάτων-Έλλειψη Ειδών Καθαριότητας και Πρώτης Ανάγκης

Κατάσταση Σχολικών Συγκροτημάτων-Έλλειψη Ειδών Καθαριότητας και Πρώτης Ανάγκης

Διονύσης Μπέλτσος -επικεφαλής της Παράταξης Δ.Ε.ΚΑ/Διπλ. Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός

Για το θέμα της κατάστασης των κτιρίων των σχολείων του Δήμου μας, για το οποίο λόγω της σοβαρότητας του, δεν πρόκειται να κάνουμε μικροπολιτική, αλλά κοιτάμε την λύση του προβλήματος, οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Και ουσιαστικά αναφερόμαστε σε παθογένειες της σωστής λειτουργίας των Δήμων και όχι μόνο, πανελλαδικά.

Έχουμε τονίσει ότι για να γίνουν οι αλλαγές που πρέπει και ο Δήμος μας να ανέβει επίπεδο και να γίνει ανταγωνιστικός, θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να έχει σωστό σχεδιασμό, οργάνωση με βασικό προαπαιτούμενο την ύπαρξη ικανών ατόμων σε θέσεις κλειδιά. Όσον αφορά το θέμα των σχολείων και τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις,είναι γεγονός ότι σπαταλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να μπαλώσουν κάποιες ‘τρύπες’, με το αποτέλεσμα όμως να είναι μηδαμινό και να μην έχει αντίκρισμα στους μαθητές και τους δασκάλους/καθηγητές των σχολείων μας.

Μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων , τα χρήματα τα οποία δόθηκαν για την επισκευή των σχολείων, χρησιμοποιήθηκαν χωρις ουσιαστικό αντίκρισμα απο την εκάστοτε Δημοτική Αρχή,  , χωρίς να λαμβάνεται υπόψην το τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα χρήματα που σπαταλήθηκαν και τα αποτελέσματα είναι ορατά μέχρι και σήμερα. Για αυτό και ζητήσαμε διαχειριστικό έλεγχο από την Δημοτική Αρχή στις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που σπαταλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό με σεβασμό στα χρήματα των δημοτών.

Το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει είναι η καταγραφή όχι μόνο των προβλημάτων που αφορούν το κτιριακό κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των σχολείων, αλλά επίσης και των νομιμοποιητικών εγγράφων που διαθέτει το εκάστοτε σχολικό συγκρότημα.

Με βάση τα νομιμοποιητικά έγγραφα ο Δήμος οφείλει στα σχολεία που έχουν αυθαιρεσίες ή δεν διαθέτουν καθόλου οικοδομική άδεια, να προβεί (στα κτίρια που μπορεί να γίνει αυτό) σε τακτοποίηση των αυθαιρεσιών, με την γνωστή διαδικασία που ακολουθείται από τον επαγγελματικό κλάδο των μηχανικών ( Αποτύπωση, Τοπογραφικό Διάγραμμα, Τεχνική Έκθεση Στατικού Ελέγχου (στα κτίρια πρό του 83)-Μελέτη στατικής επάρκειας στα κτίρια μετά του 83, Τεχνική Έκθεση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, Ενεργειακό Πιστοποιητικό, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου).

Σε όσα σχολικά κτίρια (κατηγορίας 5) που δεν μπορεί να γίνει η ανωτέρω διαδικασία, γιατί έχει κλείσει η συγκεκριμένη κατηγορία του νόμου περί τακτοποίησης, να γίνει πολιτική παρέμβαση στην κεντρική διοίκηση, ώστε να ανοίξει η κατηγορία 5, και να δηλωθούν όλα τα ανωτέρω, αφού μιλάμε για δημόσια κτίρια με την παρουσία παιδιών.

Άρα η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τον Δήμο, για τα 78 σχολεία, είναι γνωστή. Και πρέπει οι δημοτικοί άρχοντες με σωστό σχεδιασμό να αρχίσουν να προβαίνουν στις απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση όλων των ανωτέρω τα οποία είναι απαραίτητα τόσο για την εκτέλεση οποιαδήποτε εργασιών αποκατάστασης/συντήρησης, τόσο για την συμμετοχή των σχολείων μας στα ενεργά χρηματοδοτικά προγράμματα. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν, σε βάθος τριετίας, αφού υπάρχουν σχολεία στον Δήμο μας που διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Στο σημείο αυτό μπορούν οι πολίτες να καταλάβουν, πως αν ένα μέρος των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που είχαν μέχρι τώρα δαπανηθεί, είχαν χρησιμοποιηθεί για όλα τα προαναφερόμενα, η κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων μας, θα ήταν πολύ καλύτερη και θα είχε μπεί μια σειρά.

Επίσης επιβάλλεται άμεσα η σύνταξη μελετών ενεργητικής πυρασφάλειας για τα κτίρια των σχολείων, ώστε να τοποθετηθούν με βάση αυτές, τα μέτρα και μέσα πυρασφάλειας που προβλέπονται από την κείμενη Νομοθεσία. Είναι αδιανόητο εν έτη 2024, τα σχολεία μας στα οποία βρίσκονται παιδιά, να μην υπάρχουν μέσα πυρόσβεσης καθώς και μέσα ανίχνευσης και ειδοποίησης πυρκαγιάς (όπου απαιτείται), με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία κατά την άποψη μας ήταν απούσα σχεδόν σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, με όποιες συνέπειες έχει αυτό και παρά το γεγονός ότι το κράτος χρηματοδοτούσε τους Δήμους για την σύνταξη μελετών πυρασφάλειας για τα σχολικά συγκροτήματα, δεν έκανε αυτά που όφειλε να κάνει, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία σύνταξης μελετών ενεργητικής πυροπροστασίας, χωρίς οικονομικό κόστος για τον Δήμο.

Επιπλέον σε αντίθεση με άλλους Δήμους, οι οποίοι έκαναν τις προβλεπόμενες διαδικασίες/μελέτες και ένταξαν σχολικά συγκροτήματα,στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης ‘ΗΛΕΚΤΡΑ’ ,  ο Δήμος μας ήταν για ακόμα μια φορά απών, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτήσεων και τα περισσότερα σχολεία να είναι ενεργοβόρα, με αποτέλεσμα την οικονομική ζημίωση του Δήμου και όχι μόνο.

Πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι ο Δήμος μας δεν είχε προβεί ως όφειλε στην υλοποίηση Σχεδίου Σ.Ε.Α.Κ (Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) και του προγράμματος ΔΗ.Σ.Μ.Ε (Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών). Τα ανωτέρω σχέδια που κακώς δεν είχαν υλοποιηθεί παρά τα εκατομμύρια ευρώ απευθείας αναθέσεων, είναι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ για να μπορεί ο Δήμος μας να συμμετάσχει στα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και γενικά σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και κλιματικής αλλαγής..

Όλα τα προαναφερόμενα είναι χαμένες ευκαιρίες για τον Δήμο μας! Και τονίζουμε ότι ΠΡΕΠΕΙ ο Δήμος μας,να συμμετέχει σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας.

Με μεγάλη μας λύπη ενημερωθήκαμε χθές, ότι αν και έχουν περάσει σχεδόν 9 μήνες που ανέλαβε  η Νέα Δημοτική Αρχή, το σχέδιο Σ.Ε.Α.Κ δεν έχει υλοποιηθεί και παρά το γεγονός ότι η Παράταξη μας από τα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια καθώς και με ανακοίνωση της , ως όφειλε εκ του ρόλου της, είχε ενημερώσει την Δημοτική Αρχή. Μεγάλη καθυστέρηση για κάτι που όπως προαναφέραμε είναι σημαντικό και προαπαιτούμενο για την ένταξη και την χρηματοδότηση των δημοτικών μας κτιρίων. Το παρήγορο είναι, ότι το αρμόδιο Υπουργείο έδωσε παράταση για την σύνταξη των ανωτέρω σχεδίων.

Πρέπει άμεσα λοιπόν να υλοποιηθούν όλα τα ανωτέρω, για να μπορέσουμε να εντάξουμε τα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία σε ενεργά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να τα αναβαθμίσουμε ενεργειακά, να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας τους, να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές και επίσης με τα χρήματα χρηματοδότησης, να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.

Η Παράταξη μας, με γνώμονα το καλό του Δήμου μας, πρότεινε χθές στο Δημοτικό συμβούλιο, εφόσον η Δημοτική Αρχή υλοποιήσει αυτά που προβλέπονται απο τον Νόμο , ώστε το Δεύτερο Λύκειο/Γυμνάσιο να διαθέτει όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, να αναλάβει και να βρει μέσω δημόσιου φορέα Αναπτυξιακών προγραμμάτων, την σύνταξη των απαραίτητων ηλεκτρομηχανολογικών και ενεργειακών μελετών που απαιτούνται, τα τεύχη δημοπράτησης και ότι προβλέπεται απο την κείμενη Νομοθεσία και να το εντάξει σε ενεργειακό πρόγραμμα χρηματοδότησης, ώστε το σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας, να πάρει την μορφή που του αξίζει καθώς επίσης και να διασφαλίσουμε για τους μελλοντικούς μαθητές και καθηγητές ένα άριστο περιβάλλον εκπαίδευσης. Όλο αυτό χωρίς ο Δήμος μας να ζημιωθεί οικονομικά, δηλαδή με μηδενικό κόστος.

Βασική προϋπόθεση όμως η Δημοτική Αρχή, να κάνει αυτά που οφείλει.

Τέλος τονίζουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη, η νέα Δημοτική Αρχή να προβεί στον σχεδιασμό και όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την κατασκευή δύο καινούριων σχολικών συγκροτημάτων, τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος μας.

Οι εποχές και ο τρόπος διοίκησης στην αυτοδιοίκηση έχει αλλάξει και χρειάζονται άμεσες ενέργειες, να παρακολουθείς τις εξελίξεις και να έχεις άμεση επαφή με τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Χρειάζονται τεχνοκράτες που να γνωρίζουν και να προλαβαίνουν τις καταστάσεις. Εμείς δυστυχώς έχουμε μείνει στην εποχή των πανηγυριών και προσπαθούμε να κρύψουμε τα προβλήματα του τόπου μας, κάτω απο το χαλί διοργανώνοντας εκδηλώσεις που ναι μεν καλώς γίνονται αλλά δεν πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό μιας δημοτικής αρχής. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αυτοδιοικητικοί φωτογραφίζονται για αυτονόητα πράγματα, υποτιμώντας την νοημοσύνη των πολιτών.

Υ.Γ.: Προφανώς όλοι συμφωνούμε ότι το κράτος δεν διαθέτει τον απαιτούμενο προυπολογισμό για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Και οφείλει να αυξήσει τα κονδύλια για την εκπαίδευση και να σταθεί έμπρακτα δίπλα στους καθηγητές/δασκάλους και στους μαθητές.

Όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την παρούσα δημοτική αρχή, η οποία λόγω λανθασμένων ενεργειών, καθυστερημένων αποφάσεων και έλλειψη οργάνωσης (το έχουμε τονίσει πάρα πολλες φορές), άφησε τα σχολεία χωρίς βασικά είδη καθαρισμού και γενικά με υλικά αγαθά που όφειλαν να το είχαν κάνει. Είναι πρωτοφανής η καθυστέρηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τον σκοπό αυτό. Η ευθύνη βαραίνει την Δημοτική Αρχή και οφείλει να μην επαναλάβει παρόμοιες ενέργειες.

Το γεγονός ότι πήραν τα υλικά καθαριότητας του Δήμου, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους για τον καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων και τα μετέφεραν στα σχολικά συγκροτήματα, δείχνει την παντελώς έλλειψη σχεδιασμού καθώς επίσης και την εν γένη λειτουργία του Δήμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Κατάσταση Σχολικών Συγκροτημάτων-Έλλειψη Ειδών Καθαριότητας και Πρώτης Ανάγκης

Διονύσης Μπέλτσος -επικεφαλής της Παράταξης Δ.Ε.ΚΑ/Διπλ. Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός

Για το θέμα της κατάστασης των κτιρίων των σχολείων του Δήμου μας, για το οποίο λόγω της σοβαρότητας του, δεν πρόκειται να κάνουμε μικροπολιτική, αλλά κοιτάμε την λύση του προβλήματος, οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Και ουσιαστικά αναφερόμαστε σε παθογένειες της σωστής λειτουργίας των Δήμων και όχι μόνο, πανελλαδικά.

Έχουμε τονίσει ότι για να γίνουν οι αλλαγές που πρέπει και ο Δήμος μας να ανέβει επίπεδο και να γίνει ανταγωνιστικός, θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να έχει σωστό σχεδιασμό, οργάνωση με βασικό προαπαιτούμενο την ύπαρξη ικανών ατόμων σε θέσεις κλειδιά. Όσον αφορά το θέμα των σχολείων και τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις,είναι γεγονός ότι σπαταλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να μπαλώσουν κάποιες ‘τρύπες’, με το αποτέλεσμα όμως να είναι μηδαμινό και να μην έχει αντίκρισμα στους μαθητές και τους δασκάλους/καθηγητές των σχολείων μας.

Μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων , τα χρήματα τα οποία δόθηκαν για την επισκευή των σχολείων, χρησιμοποιήθηκαν χωρις ουσιαστικό αντίκρισμα απο την εκάστοτε Δημοτική Αρχή,  , χωρίς να λαμβάνεται υπόψην το τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα χρήματα που σπαταλήθηκαν και τα αποτελέσματα είναι ορατά μέχρι και σήμερα. Για αυτό και ζητήσαμε διαχειριστικό έλεγχο από την Δημοτική Αρχή στις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που σπαταλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό με σεβασμό στα χρήματα των δημοτών.

Το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει είναι η καταγραφή όχι μόνο των προβλημάτων που αφορούν το κτιριακό κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των σχολείων, αλλά επίσης και των νομιμοποιητικών εγγράφων που διαθέτει το εκάστοτε σχολικό συγκρότημα.

Με βάση τα νομιμοποιητικά έγγραφα ο Δήμος οφείλει στα σχολεία που έχουν αυθαιρεσίες ή δεν διαθέτουν καθόλου οικοδομική άδεια, να προβεί (στα κτίρια που μπορεί να γίνει αυτό) σε τακτοποίηση των αυθαιρεσιών, με την γνωστή διαδικασία που ακολουθείται από τον επαγγελματικό κλάδο των μηχανικών ( Αποτύπωση, Τοπογραφικό Διάγραμμα, Τεχνική Έκθεση Στατικού Ελέγχου (στα κτίρια πρό του 83)-Μελέτη στατικής επάρκειας στα κτίρια μετά του 83, Τεχνική Έκθεση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, Ενεργειακό Πιστοποιητικό, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου).

Σε όσα σχολικά κτίρια (κατηγορίας 5) που δεν μπορεί να γίνει η ανωτέρω διαδικασία, γιατί έχει κλείσει η συγκεκριμένη κατηγορία του νόμου περί τακτοποίησης, να γίνει πολιτική παρέμβαση στην κεντρική διοίκηση, ώστε να ανοίξει η κατηγορία 5, και να δηλωθούν όλα τα ανωτέρω, αφού μιλάμε για δημόσια κτίρια με την παρουσία παιδιών.

Άρα η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τον Δήμο, για τα 78 σχολεία, είναι γνωστή. Και πρέπει οι δημοτικοί άρχοντες με σωστό σχεδιασμό να αρχίσουν να προβαίνουν στις απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση όλων των ανωτέρω τα οποία είναι απαραίτητα τόσο για την εκτέλεση οποιαδήποτε εργασιών αποκατάστασης/συντήρησης, τόσο για την συμμετοχή των σχολείων μας στα ενεργά χρηματοδοτικά προγράμματα. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν, σε βάθος τριετίας, αφού υπάρχουν σχολεία στον Δήμο μας που διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Στο σημείο αυτό μπορούν οι πολίτες να καταλάβουν, πως αν ένα μέρος των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που είχαν μέχρι τώρα δαπανηθεί, είχαν χρησιμοποιηθεί για όλα τα προαναφερόμενα, η κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων μας, θα ήταν πολύ καλύτερη και θα είχε μπεί μια σειρά.

Επίσης επιβάλλεται άμεσα η σύνταξη μελετών ενεργητικής πυρασφάλειας για τα κτίρια των σχολείων, ώστε να τοποθετηθούν με βάση αυτές, τα μέτρα και μέσα πυρασφάλειας που προβλέπονται από την κείμενη Νομοθεσία. Είναι αδιανόητο εν έτη 2024, τα σχολεία μας στα οποία βρίσκονται παιδιά, να μην υπάρχουν μέσα πυρόσβεσης καθώς και μέσα ανίχνευσης και ειδοποίησης πυρκαγιάς (όπου απαιτείται), με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία κατά την άποψη μας ήταν απούσα σχεδόν σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, με όποιες συνέπειες έχει αυτό και παρά το γεγονός ότι το κράτος χρηματοδοτούσε τους Δήμους για την σύνταξη μελετών πυρασφάλειας για τα σχολικά συγκροτήματα, δεν έκανε αυτά που όφειλε να κάνει, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία σύνταξης μελετών ενεργητικής πυροπροστασίας, χωρίς οικονομικό κόστος για τον Δήμο.

Επιπλέον σε αντίθεση με άλλους Δήμους, οι οποίοι έκαναν τις προβλεπόμενες διαδικασίες/μελέτες και ένταξαν σχολικά συγκροτήματα,στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης ‘ΗΛΕΚΤΡΑ’ ,  ο Δήμος μας ήταν για ακόμα μια φορά απών, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτήσεων και τα περισσότερα σχολεία να είναι ενεργοβόρα, με αποτέλεσμα την οικονομική ζημίωση του Δήμου και όχι μόνο.

Πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι ο Δήμος μας δεν είχε προβεί ως όφειλε στην υλοποίηση Σχεδίου Σ.Ε.Α.Κ (Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) και του προγράμματος ΔΗ.Σ.Μ.Ε (Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών). Τα ανωτέρω σχέδια που κακώς δεν είχαν υλοποιηθεί παρά τα εκατομμύρια ευρώ απευθείας αναθέσεων, είναι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ για να μπορεί ο Δήμος μας να συμμετάσχει στα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και γενικά σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και κλιματικής αλλαγής..

Όλα τα προαναφερόμενα είναι χαμένες ευκαιρίες για τον Δήμο μας! Και τονίζουμε ότι ΠΡΕΠΕΙ ο Δήμος μας,να συμμετέχει σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας.

Με μεγάλη μας λύπη ενημερωθήκαμε χθές, ότι αν και έχουν περάσει σχεδόν 9 μήνες που ανέλαβε  η Νέα Δημοτική Αρχή, το σχέδιο Σ.Ε.Α.Κ δεν έχει υλοποιηθεί και παρά το γεγονός ότι η Παράταξη μας από τα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια καθώς και με ανακοίνωση της , ως όφειλε εκ του ρόλου της, είχε ενημερώσει την Δημοτική Αρχή. Μεγάλη καθυστέρηση για κάτι που όπως προαναφέραμε είναι σημαντικό και προαπαιτούμενο για την ένταξη και την χρηματοδότηση των δημοτικών μας κτιρίων. Το παρήγορο είναι, ότι το αρμόδιο Υπουργείο έδωσε παράταση για την σύνταξη των ανωτέρω σχεδίων.

Πρέπει άμεσα λοιπόν να υλοποιηθούν όλα τα ανωτέρω, για να μπορέσουμε να εντάξουμε τα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία σε ενεργά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να τα αναβαθμίσουμε ενεργειακά, να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας τους, να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές και επίσης με τα χρήματα χρηματοδότησης, να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.

Η Παράταξη μας, με γνώμονα το καλό του Δήμου μας, πρότεινε χθές στο Δημοτικό συμβούλιο, εφόσον η Δημοτική Αρχή υλοποιήσει αυτά που προβλέπονται απο τον Νόμο , ώστε το Δεύτερο Λύκειο/Γυμνάσιο να διαθέτει όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, να αναλάβει και να βρει μέσω δημόσιου φορέα Αναπτυξιακών προγραμμάτων, την σύνταξη των απαραίτητων ηλεκτρομηχανολογικών και ενεργειακών μελετών που απαιτούνται, τα τεύχη δημοπράτησης και ότι προβλέπεται απο την κείμενη Νομοθεσία και να το εντάξει σε ενεργειακό πρόγραμμα χρηματοδότησης, ώστε το σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας, να πάρει την μορφή που του αξίζει καθώς επίσης και να διασφαλίσουμε για τους μελλοντικούς μαθητές και καθηγητές ένα άριστο περιβάλλον εκπαίδευσης. Όλο αυτό χωρίς ο Δήμος μας να ζημιωθεί οικονομικά, δηλαδή με μηδενικό κόστος.

Βασική προϋπόθεση όμως η Δημοτική Αρχή, να κάνει αυτά που οφείλει.

Τέλος τονίζουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη, η νέα Δημοτική Αρχή να προβεί στον σχεδιασμό και όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την κατασκευή δύο καινούριων σχολικών συγκροτημάτων, τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος μας.

Οι εποχές και ο τρόπος διοίκησης στην αυτοδιοίκηση έχει αλλάξει και χρειάζονται άμεσες ενέργειες, να παρακολουθείς τις εξελίξεις και να έχεις άμεση επαφή με τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Χρειάζονται τεχνοκράτες που να γνωρίζουν και να προλαβαίνουν τις καταστάσεις. Εμείς δυστυχώς έχουμε μείνει στην εποχή των πανηγυριών και προσπαθούμε να κρύψουμε τα προβλήματα του τόπου μας, κάτω απο το χαλί διοργανώνοντας εκδηλώσεις που ναι μεν καλώς γίνονται αλλά δεν πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό μιας δημοτικής αρχής. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αυτοδιοικητικοί φωτογραφίζονται για αυτονόητα πράγματα, υποτιμώντας την νοημοσύνη των πολιτών.

Υ.Γ.: Προφανώς όλοι συμφωνούμε ότι το κράτος δεν διαθέτει τον απαιτούμενο προυπολογισμό για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Και οφείλει να αυξήσει τα κονδύλια για την εκπαίδευση και να σταθεί έμπρακτα δίπλα στους καθηγητές/δασκάλους και στους μαθητές.

Όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την παρούσα δημοτική αρχή, η οποία λόγω λανθασμένων ενεργειών, καθυστερημένων αποφάσεων και έλλειψη οργάνωσης (το έχουμε τονίσει πάρα πολλες φορές), άφησε τα σχολεία χωρίς βασικά είδη καθαρισμού και γενικά με υλικά αγαθά που όφειλαν να το είχαν κάνει. Είναι πρωτοφανής η καθυστέρηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τον σκοπό αυτό. Η ευθύνη βαραίνει την Δημοτική Αρχή και οφείλει να μην επαναλάβει παρόμοιες ενέργειες.

Το γεγονός ότι πήραν τα υλικά καθαριότητας του Δήμου, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους για τον καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων και τα μετέφεραν στα σχολικά συγκροτήματα, δείχνει την παντελώς έλλειψη σχεδιασμού καθώς επίσης και την εν γένη λειτουργία του Δήμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ