Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑνησυχία για την έξαρση κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου

Ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου

Ο ΕΟΔΥ έθεσε σε καθεστώς επιτήρησης την Ηλεία

Δύο άτομα έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους ενώ το τρίτο περιστατικό νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίο

Σε καθεστώς επιτήρησης έχει μπει από τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, η περιοχή της Ηλείας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έπειτα από την καταγραφή τριών κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, εκ των οποίων τα δύο κατέληξαν στον θάνατο των ασθενών.

Το πρώτο από αυτά τα κρούσματα αφορά άνδρα από τη Λειβαδιά, που έκανε διακοπές στο Κατάκολο και αρχικά είχε αποδοθεί ο θάνατός του σε τσίμπημα από καφέ αράχνη.

Ωστόσο η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα στην έκθεση που υπογράφει, αναφέρει ότι αίτιο του θανάτου του είναι ο στρεπτόκοκκος. Στην περίπτωσή του άτυχου άνδρα από τη Λειβαδιά, το τσίμπημα της αράχνης δεν βγήκε τυχαία, καθώς υπήρχαν στο πόδι του δύο στίγματα από δάγκωμα και πιθανολογείται το έντομο ή το τρωκτικό που τον δάγκωσε να του μετέδωσε και το βακτήριο του στρεπτόκοκκου.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά, επισκέπτη της Ηλείας και συγκεκριμένα της Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για έναν ακόμα άνδρα από την Ηγουμενίτσα που έκανε τις διακοπές του στην Αρχαία Ολυμπία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο όπου κατέληξε και αυτός από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές υπάρχει και ένα τρίτο κρούσμα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου προερχόμενο από την Ηλεία, το οποίο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίο Πατρών.

Όπως επεσήμανε ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας Σπύρος Πολίτης «μετά τα περιστατικά αυτά, τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στο νοσοκομείο μας και ξεκίνησε λήψη δειγμάτων σε περιστατικά που έρχονται, προκειμένου να εξεταστούν και για στρεπτόκοκκο. Τα δείγματα αυτά θα λαμβάνονται, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για κάτι τυχαίο ή υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα στην κοινότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης», υπάρχει στενή συνεργασία της 6ης ΥΠΕ με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Μάλιστα τόσο οι λοιμωξιολόγοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίο Πατρών, όσο και ο ΕΟΔΥ βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προσδιορίσει εάν υπάρχει μετάδοση και σε τι βαθμό. Δεδομένου ότι τα 2 άτομα που έχασαν τη ζωή τους ήταν σε διακοπές στην Ηλεία, ερχόμενοι από αλλού, χρειάζονται περαιτέρω έλεγχοι ώστε να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη χρονιά και αρχές της τρέχουσας, οι υγειονομικές αρχές είχαν σημάνει συναγερμό για την έξαρση των κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α, από τον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ

Πρόσφατα καταγράφηκαν στην Ηλεία  ολίγα σοβαρά κρούσματα από διεισδυτικό

στέλεχος στρεπτοκόκκου, με δυσμενή μάλιστα εξέλιξη, γεγονός το οποίο πράγματι

επιβάλλει επαγρύπνηση. Εχει ήδη ασχοληθεί ο ΕΟΔΥ από τον οποίο αναμένουμε πορίσματα

και οδηγίες. Επί του παρόντος συστήνουμε στους πολίτες σε περίπτωση εμφάνισης

συμπτωμάτων  όπως έντονος πονόλαιμος, αιφνίδια εμφανιζόμενο εξάνθημα ή

οποιαδήποτε ταχέως επεκτεινόμενη δερματική αλλοίωση (π.χ. κόκκινη, θερμή και

πρησμένη περιοχή του δέρματος που μεγαλώνει γρήγορα), ιδίως αν τα συμπτώματα αυτά

συνοδεύονται από πυρετό, να απευθύνονται αμέσως στον οικογενειακό ιατρό τους.

Βεβαίως η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων δεν σημαίνει υποχρεωτικά την παρουσία

στρεπτοκόκκου και  για αυτό τον λόγο όπως και για άλλους, οι πολίτες καλό είναι να μην

κάνουν μόνοι τους τον γιατρό στον εαυτό τους λαμβάνοντας αυτοβούλως αντιβίωση ή

όποιο άλλο θεραπευτικό μέτρο. Τέλος τονίζουμε ότι    ο στρεπτόκοκκος  μπορεί να

μεταδοθεί από άτομο σε άτομο κατά τρόπο περίπου ανάλογο της μετάδοσης του ιού της

COVID 19, αλλά ευτυχώς όχι τόσο εύκολα όσο η COVID 19. Ωστόσο ο παραπάνω τρόπος

μετάδοσης επιβάλει τα ίδια μέτρα πρόληψης που γνωρίζουμε από την COVID 19 (καλή

υγιεινή χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας επί συγχρωτισμού κ.λ.π.)  ιδίως

από τις ευπαθείς ομάδες.

Χρήστος Γιαννικούλης

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

Επιβάλλεται επαγρύπνηση

Ερωτηθείς, από την «Πρώτη» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης για την ανησυχία που υπάρχει από τον εντοπισμό κρουσμάτων στρεπτόκοκκου επεσήμανε: «Πρόσφατα καταγράφηκαν στην Ηλεία ολίγα σοβαρά κρούσματα από διεισδυτικό στέλεχος στρεπτοκόκκου, με δυσμενή μάλιστα εξέλιξη, γεγονός το οποίο πράγματι επιβάλλει επαγρύπνηση. Έχει ήδη ασχοληθεί ο ΕΟΔΥ από τον οποίο αναμένουμε πορίσματα και οδηγίες. Επί του παρόντος συστήνουμε στους πολίτες σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων  όπως έντονος πονόλαιμος, αιφνίδια εμφανιζόμενο εξάνθημα ή οποιαδήποτε ταχέως επεκτεινόμενη δερματική αλλοίωση (π.χ. κόκκινη, θερμή και πρησμένη περιοχή του δέρματος που μεγαλώνει γρήγορα), ιδίως αν τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από πυρετό, να απευθύνονται αμέσως στον οικογενειακό ιατρό τους. Βεβαίως η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων δεν σημαίνει υποχρεωτικά την παρουσία στρεπτοκόκκου και  για αυτό τον λόγο όπως και για άλλους, οι πολίτες καλό είναι να μην κάνουν μόνοι τους τον γιατρό στον εαυτό τους λαμβάνοντας αυτοβούλως αντιβίωση ή όποιο άλλο θεραπευτικό μέτρο. Τέλος τονίζουμε ότι ο στρεπτόκοκκος  μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο κατά τρόπο περίπου ανάλογο της μετάδοσης του ιού της COVID 19, αλλά ευτυχώς όχι τόσο εύκολα όσο η COVID 19. Ωστόσο ο παραπάνω τρόπος μετάδοσης επιβάλει τα ίδια μέτρα πρόληψης που γνωρίζουμε από την COVID 19 (καλή υγιεινή χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας επί συγχρωτισμού κ.λ.π.)  ιδίως από τις ευπαθείς ομάδες».

Οι επισημάνσεις του ΕΟΔΥ

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή  και πιο σοβαρή.

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS),. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Παρότι οι μολύνσεις με iGAS εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστες, παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση των κρουσμάτων πέρα από τα αναμενόμενα επίπεδα, με βάση τις καταγραφές πρo της πανδημίας COVID-19.Η αύξηση αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και δυστυχώς, καταγράφηκε μικρός αριθμός θανάτων.

Πώς μεταδίδεται  ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου

Ο ΕΟΔΥ έθεσε σε καθεστώς επιτήρησης την Ηλεία

Δύο άτομα έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους ενώ το τρίτο περιστατικό νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίο

Σε καθεστώς επιτήρησης έχει μπει από τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, η περιοχή της Ηλείας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έπειτα από την καταγραφή τριών κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, εκ των οποίων τα δύο κατέληξαν στον θάνατο των ασθενών.

Το πρώτο από αυτά τα κρούσματα αφορά άνδρα από τη Λειβαδιά, που έκανε διακοπές στο Κατάκολο και αρχικά είχε αποδοθεί ο θάνατός του σε τσίμπημα από καφέ αράχνη.

Ωστόσο η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα στην έκθεση που υπογράφει, αναφέρει ότι αίτιο του θανάτου του είναι ο στρεπτόκοκκος. Στην περίπτωσή του άτυχου άνδρα από τη Λειβαδιά, το τσίμπημα της αράχνης δεν βγήκε τυχαία, καθώς υπήρχαν στο πόδι του δύο στίγματα από δάγκωμα και πιθανολογείται το έντομο ή το τρωκτικό που τον δάγκωσε να του μετέδωσε και το βακτήριο του στρεπτόκοκκου.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά, επισκέπτη της Ηλείας και συγκεκριμένα της Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για έναν ακόμα άνδρα από την Ηγουμενίτσα που έκανε τις διακοπές του στην Αρχαία Ολυμπία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο όπου κατέληξε και αυτός από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές υπάρχει και ένα τρίτο κρούσμα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου προερχόμενο από την Ηλεία, το οποίο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίο Πατρών.

Όπως επεσήμανε ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας Σπύρος Πολίτης «μετά τα περιστατικά αυτά, τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στο νοσοκομείο μας και ξεκίνησε λήψη δειγμάτων σε περιστατικά που έρχονται, προκειμένου να εξεταστούν και για στρεπτόκοκκο. Τα δείγματα αυτά θα λαμβάνονται, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για κάτι τυχαίο ή υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα στην κοινότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης», υπάρχει στενή συνεργασία της 6ης ΥΠΕ με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Μάλιστα τόσο οι λοιμωξιολόγοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίο Πατρών, όσο και ο ΕΟΔΥ βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προσδιορίσει εάν υπάρχει μετάδοση και σε τι βαθμό. Δεδομένου ότι τα 2 άτομα που έχασαν τη ζωή τους ήταν σε διακοπές στην Ηλεία, ερχόμενοι από αλλού, χρειάζονται περαιτέρω έλεγχοι ώστε να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη χρονιά και αρχές της τρέχουσας, οι υγειονομικές αρχές είχαν σημάνει συναγερμό για την έξαρση των κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α, από τον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ

Πρόσφατα καταγράφηκαν στην Ηλεία  ολίγα σοβαρά κρούσματα από διεισδυτικό

στέλεχος στρεπτοκόκκου, με δυσμενή μάλιστα εξέλιξη, γεγονός το οποίο πράγματι

επιβάλλει επαγρύπνηση. Εχει ήδη ασχοληθεί ο ΕΟΔΥ από τον οποίο αναμένουμε πορίσματα

και οδηγίες. Επί του παρόντος συστήνουμε στους πολίτες σε περίπτωση εμφάνισης

συμπτωμάτων  όπως έντονος πονόλαιμος, αιφνίδια εμφανιζόμενο εξάνθημα ή

οποιαδήποτε ταχέως επεκτεινόμενη δερματική αλλοίωση (π.χ. κόκκινη, θερμή και

πρησμένη περιοχή του δέρματος που μεγαλώνει γρήγορα), ιδίως αν τα συμπτώματα αυτά

συνοδεύονται από πυρετό, να απευθύνονται αμέσως στον οικογενειακό ιατρό τους.

Βεβαίως η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων δεν σημαίνει υποχρεωτικά την παρουσία

στρεπτοκόκκου και  για αυτό τον λόγο όπως και για άλλους, οι πολίτες καλό είναι να μην

κάνουν μόνοι τους τον γιατρό στον εαυτό τους λαμβάνοντας αυτοβούλως αντιβίωση ή

όποιο άλλο θεραπευτικό μέτρο. Τέλος τονίζουμε ότι    ο στρεπτόκοκκος  μπορεί να

μεταδοθεί από άτομο σε άτομο κατά τρόπο περίπου ανάλογο της μετάδοσης του ιού της

COVID 19, αλλά ευτυχώς όχι τόσο εύκολα όσο η COVID 19. Ωστόσο ο παραπάνω τρόπος

μετάδοσης επιβάλει τα ίδια μέτρα πρόληψης που γνωρίζουμε από την COVID 19 (καλή

υγιεινή χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας επί συγχρωτισμού κ.λ.π.)  ιδίως

από τις ευπαθείς ομάδες.

Χρήστος Γιαννικούλης

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

Επιβάλλεται επαγρύπνηση

Ερωτηθείς, από την «Πρώτη» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης για την ανησυχία που υπάρχει από τον εντοπισμό κρουσμάτων στρεπτόκοκκου επεσήμανε: «Πρόσφατα καταγράφηκαν στην Ηλεία ολίγα σοβαρά κρούσματα από διεισδυτικό στέλεχος στρεπτοκόκκου, με δυσμενή μάλιστα εξέλιξη, γεγονός το οποίο πράγματι επιβάλλει επαγρύπνηση. Έχει ήδη ασχοληθεί ο ΕΟΔΥ από τον οποίο αναμένουμε πορίσματα και οδηγίες. Επί του παρόντος συστήνουμε στους πολίτες σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων  όπως έντονος πονόλαιμος, αιφνίδια εμφανιζόμενο εξάνθημα ή οποιαδήποτε ταχέως επεκτεινόμενη δερματική αλλοίωση (π.χ. κόκκινη, θερμή και πρησμένη περιοχή του δέρματος που μεγαλώνει γρήγορα), ιδίως αν τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από πυρετό, να απευθύνονται αμέσως στον οικογενειακό ιατρό τους. Βεβαίως η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων δεν σημαίνει υποχρεωτικά την παρουσία στρεπτοκόκκου και  για αυτό τον λόγο όπως και για άλλους, οι πολίτες καλό είναι να μην κάνουν μόνοι τους τον γιατρό στον εαυτό τους λαμβάνοντας αυτοβούλως αντιβίωση ή όποιο άλλο θεραπευτικό μέτρο. Τέλος τονίζουμε ότι ο στρεπτόκοκκος  μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο κατά τρόπο περίπου ανάλογο της μετάδοσης του ιού της COVID 19, αλλά ευτυχώς όχι τόσο εύκολα όσο η COVID 19. Ωστόσο ο παραπάνω τρόπος μετάδοσης επιβάλει τα ίδια μέτρα πρόληψης που γνωρίζουμε από την COVID 19 (καλή υγιεινή χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας επί συγχρωτισμού κ.λ.π.)  ιδίως από τις ευπαθείς ομάδες».

Οι επισημάνσεις του ΕΟΔΥ

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή  και πιο σοβαρή.

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS),. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Παρότι οι μολύνσεις με iGAS εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστες, παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση των κρουσμάτων πέρα από τα αναμενόμενα επίπεδα, με βάση τις καταγραφές πρo της πανδημίας COVID-19.Η αύξηση αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και δυστυχώς, καταγράφηκε μικρός αριθμός θανάτων.

Πώς μεταδίδεται  ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ