Την θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, αναλαμβάνει η Ηλεία Αρχαιολόγος Ολυμπία Βικάτου, μέχρι πρότινος Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Η Ολυμπία Βικάτου που είχε διατελέσει και αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας αναλαμβάνει την θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Η Ολυμπία Βικάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Genova Ιταλίας (Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης), του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Σχολής Ξεναγών Αθηνών, είναι κάτοχος πτυχίου Ιταλικής Φιλολογίας και διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εισήχθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία κατόπιν διαγωνισμού το έτος 1989, οπότε και τοποθετήθηκε το 1990 στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, στην οποία υπηρέτησε έως το 2010, αρχικά ως αρχαιολόγος και στη συνέχεια ως Τμηματάρχης και αναπληρώτρια της Εφορείας. Κατά τη διάρκεια της 20ετους θητείας της, πραγματοποίησε δεκάδες ανασκαφικές έρευνες στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, με σημαντικότερες την ανασκαφή των τριών μεγάλων μυκηναϊκών νεκροταφείων Αγίας Τριάδας, Κλαδέου, Μάγειρα, από τα σημαντικότερα στη δυτικής Ελλάδας, θολωτών τάφων και μυκηναϊκού οικισμού στην Κορυφή και θολωτών τάφων στο Χαλκιά Μεσσηνίας, μεγάλων βαλανείων στην Σκαφιδιά και στο Πεταλίδι και κτηριακών συγκροτημάτων στην αρχαία πόλη της Ήλιδας, της διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς ήταν υπεύθυνη όλου του ανασκαφικού προγράμματος της αρχαίας πρωτεύουσας των Ηλείων. Ήταν υπεύθυνη σύνταξης της μουσειολογικής μελέτης, ακουστικού οδηγού και ψηφιακού εκθέματος του Μουσείου Πύργου, καθώς και για την υλοποίηση της έκθεσής του. Την περίοδο που υπηρετούσε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας της απενεμήθη ηθική ανταμοιβή για τον συντονισμό, τις πρωτοβουλίες, τη διαρκή παρουσία επί μήνες, την αποτελεσματικότητα, τη συμμετοχή και γενικότερα την ουσιαστική συμβολή της στο έργο αποκατάστασης του αρχαιολογικού και ευρύτερου τοπίου της Ολυμπίας, ένα έργο που χαρακτηρίστηκε ως υψίστης εθνικής και υπερεθνικής σημασίας. Με σχετική Υπουργική Απόφαση της έχει απονεμηθεί η ηθική αμοιβή επαίνου για τον υπερβάλλοντα ζήλο, την αυτοθυσία και τη συμμετοχή της στην αποφυγή βλάβης της περιουσίας του Ελληνικού δημοσίου, τις ημέρες της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ολυμπία, τον Αύγουστο του 2007.
Από το 2010 ανέλαβε Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Μεσολόγγι και από τα τέλη Οκτωβρίου 2014 Προϊσταμένη της ενιαίας πλέον Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται οι αρχαιότητες των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος από την προϊστορική εποχή έως το 1830. Παράλληλα, από το 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, ήταν Αναπληρώτρια Προϊσταμένη και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης.
Στο διάστημα αυτό, από το 2010 έως σήμερα, υπό τη διεύθυνσή της έχει διενεργήσει πλήθος σωστικών και συστηματικών ανασκαφών (στις περιοχές Καλυδώνας, Μεσολογγίου, Αλίκυρνας, Αμφιλοχίας κ.ά.) με πολύ σημαντικά ευρήματα, κυρίως στο πλαίσιο εκτέλεσης των μεγάλων δημόσιων έργων, π.χ. της Ιόνιας και Παραϊόνιας οδού, αλλά και του βορείου άξονα Ακτίου-Βόνιτσας. Από τις σημαντικότερες συστηματικές ανασκαφές που διενήργησε είναι αυτή του θεάτρου της αρχαίας Καλυδώνας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, των προϊστορικών τύμβων στο Μεγανήσι και του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας, που είναι σε εξέλιξη.
Παράλληλα ήταν υπεύθυνη του έργου υλοποίησης της Μόνιμης Έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου, που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2016 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Υπό τη διεύθυνσή της κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο εκτελέστηκαν 6 έργα ΕΣΠΑ στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα και τρία στην Κεφαλονιά. Στη νέα προγραμματικής περίοδο έχει τη διεύθυνση και το συντονισμό δέκα έργων ΕΣΠΑ (Ξενοκράτειο, θέατρα, κάστρο Αγ. Μαύρας Λευκάδας, ψηφιακές εφαρμογές) και είκοσι υποέργων σε έργα τρίτων (σωστικές ανασκαφές), τα προγράμματα Interreg και Leader μέσω των οποίων υλοποιούνται έργα συντήρησης και ανάδειξης σε μνημεία.
Επίσης, είναι τακτικό μέλος του ΚΑΣ, τακτικό μέλος των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου.
Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πλειάδα άρθρων και μελετών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά και αρχαιολογικά περιοδικά. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.