Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠόλεμος στο Ισραήλ: Συναγερμός για πυραύλους από Χαμάς – Νέα διορία προς...

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συναγερμός για πυραύλους από Χαμάς – Νέα διορία προς τους αμάχους της Γάζας – Προθεσμία έως τις 16.00 – 2.269 Παλαιστίνιοι νεκροί – Συμφωνία Ισραήλ – Αιγύπτου για διάβαση Ράφα

Οι σειρήνες ήχησαν στο κέντρο του Ισραήλ και συγκεκριμένα στις περιοχές της Ασκελόν και του Τελ Αβίβ, καθώς η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες στην περιοχή – Νέα διορία στους αμάχους της Γάζας να μετακινηθούν προς το Νότο έστειλε το Ισραήλ, τη στιγμή που ο πόλεμος κορυφώνεται.

Νέος συναγερμός σήμανε στο Κεντρικό Ισραήλ, όπου ήχησαν οι σειρήνες, προειδοποιώντας για εκτόξευση πυραύλων από τη Χαμάς, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου (14.10.23).

Οι σειρήνες ήχησαν στο κέντρο του Ισραήλ και συγκεκριμένα στις περιοχές της Ασκελόν και του Τελ Αβίβ, καθώς η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες στην περιοχή.

«Μετακινηθείτε προς Νότο ως τις 16.00»

Νέα διορία στους αμάχους της Γάζας να μετακινηθούν προς το Νότο έστειλε το Ισραήλ, τη στιγμή που ο πόλεμος κορυφώνεται.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έστειλαν νέο μήνυμα στους Παλαιστινίους να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να κατευθυνθούν προς νότο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου (14.10.23) (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι κάτοικοι του Μπέιτ Χανούν θα πρέπει να πάνε στο Χαν Γιουνίς και θα ακολουθήσουν περαιτέρω οδηγίες, έγραψε στα αραβικά στην πλατφόρμα X ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Να είστε βέβαιοι πως οι ηγέτες της Χαμάς φρόντισαν τους εαυτούς τους και αναζητούν προστασία από τις επιθέσεις στην περιοχή», πρόσθεσε. Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πολλές επικρίσεις έχουν διατυπωθεί για τη διαταγή που δίνει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τη Γάζα και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει τη χώρα να ανακαλέσει τη διαταγή της, επισημαίνοντας την απειλή η κατάσταση να γίνει «καταστροφική». Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν διατυπώσει επίσης επικρίσεις.

Η διαταγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να αποχωρήσουν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι θεωρείται ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Μαζική εγκατάλειψη της Γάζας

Μαζικά οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας, ενώ ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπίστωσαν «σημαντική κίνηση» παλαιστινίων αμάχων προς νότο, μία ημέρα αφού διέταξαν τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει υποσχεθεί περαιτέρω αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.

Νεκρό πρωτοκλασάτο στέλεχος της Χαμάς

Σύμφωνα με το Ισραήλ, σκοτώθηκε ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της Χαμάς στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Στη διάρκεια επιχείρησης της Πολεμικής Αεοπορίας που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, επλήγησαν βάσεις διοίκησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης σκοτώθηκε ο Μουράντ Αμπού Μουράντ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος της φονικής επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις με περιφερειακές κυβερνήσεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς οι Παλαιστίνιοι, που είναι παγιδευμένοι εκεί, υφίστανται διακοπή της ηλεκτροδότησης και ελλείψεις τροφίμων και νερού ενώ βομβαρδίζονται σφοδρά από τους Ισραήλινούς.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα εξαλείψει τη Χαμάς μετά την επίθεση που πραγματοποίησε πριν από μία εβδομάδα, κατά την οποία μαχητές της σκότωσαν 1.300 Ισραηλινούς (σύμφωνα με το Ισραήλ), κυρίως αμάχους, και συνέλαβαν πολλούς ομήρους.

Το Ισραήλ έχει θέσει έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία κυβερνά η Χαμάς και στην οποία ζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, σε πλήρη πολιορκία και τη βομβαρδίζει με άνευ προηγουμένου αεροπορικά πλήγματα. Οι αρχές της Γάζας λένε πως έχουν σκοτωθεί 1.900 άνθρωποι.

Χθες, Παρασκευή, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της βόρειας Γάζας έλαβαν ειδοποίηση από το Ισραήλ να φύγουν προς νότο μέσα σε 24 ώρες, προθεσμία που έληξε στις 5 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Είδαμε σημαντική κίνηση παλαιστινίων αμάχων προς νότο», δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, νωρίς σήμερα το πρωί στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μέσω βιντεοδιάσκεψης. Δεν έκανε καμιά αναφορά στην προθεσμία και δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

«Γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινοί έφεδροι σε σχηματισμό ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων. Είναι όλοι γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότο, στο κέντρο και το βορρά, και ετοιμάζονται για όποιο στόχο τους ανατεθεί, για όποια αποστολή».

«Στο τέλος αυτού του πολέμου θα έχουμε διαλύσει τη Χαμάς και τις στρατιωτικές δυνατότητές της και θα έχουμε αλλάξει θεμελιωδώς την κατάσταση ώστε η Χαμάς να μην έχει ποτέ ξανά την ικανότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε ισραηλινούς αμάχους ή στρατιώτες».

Εντολή της Χαμάς στους κατοίκους να μην φύγουν

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους και είπε στους κατοίκους να μείνουν.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι στρατεύματα υποστηριζόμενα από άρματα μάχης πραγματοποίησαν επιδρομές για να πλήξουν παλαιστινιακά πληρώματα που εκτοξεύουν ρουκέτες και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση από την έναρξη της κρίσης ότι χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στο έδαφος της Γάζας.

«Πλήττουμε τους εχθρούς μας με άνευ προηγουμένου ισχύ», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια σπάνια τηλεοπτική δήλωσή του κατά την έναρξη του εβραϊκού Σαββάτου χθες, Παρασκευή, το βράδυ. «Τονίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή».

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι έχουν κατευθυνθεί προς νότο από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας μετά την ισραηλινή διαταγή, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία λένε πως περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας των εχθροπραξιών πριν δοθεί η διαταγή.

Ωστόσο πολλοί άλλοι λένε ότι θα παραμείνουν. «Ο θάνατος είναι καλύτερος από το να φύγουμε», λέει ο 20χρονος Μοχάμαντ έξω από ένα κτίριο που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο κέντρο της Γάζας.

Τα τζαμιά μεταδίδουν το μήνυμα «Κρατήστε τα σπίτια σας. Κρατήστε τη γη σας».

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί προειδοποίησαν για μια καταστροφή, αν τόσοι πολλοί άνθρωποι εξαναγκασθούν να φύγουν και δήλωσαν πως η πολιορκία θα πρέπει να αρθεί για να επιτραπεί η διανομή βοήθειας.

2.269 Παλαιστίνιοι νεκροί σε Γάζα και Δυτική Όχθη – Μεταξύ αυτών και 724 παιδιά

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 2. 215 Παλαιστίνιοι – ανάμεσά τους 724 παιδιά και 458 γυναίκες, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από το περασμένο Σάββατο . Άλλοι 8. 714 τραυματίστηκαν.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει 324 Παλαιστίνιους.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει 324 Παλαιστίνιους. Τουλάχιστον 1.000 έχουν τραυματιστεί σε αυτό το διάστημα, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 54 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 1.100 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ισραήλ και Αίγυπτος: Έδωσαν «το πράσινο φως» για την μετακίνηση Αμερικανών από την Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έδωσαν «το πράσινο φως» για να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 σήμερα μέχρι τις 17.00, ανέφερε ο αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει ότι εφαρμόζεται η συμφωνία, όμως «η πρόθεση ήταν να ανοίξει» το πέρασμα, πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το Κατάρ, όπου βρισκόταν χθες Παρασκευή ο Μπλίνκεν, πίεσε τη Χαμάς, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις, να διευκολύνει εκείνους που θέλουν να φύγουν. Είπε επίσης ότι 500-600 Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στη Γάζα ζήτησαν πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές για το πώς μπορούν να βγουν από τον πολιορκημένο θύλακα. Σημείωσε όμως ότι δεν γνωρίζει αν πολίτες άλλων χωρών θα μπορέσουν να φύγουν επίσης.

Από τις 9 Οκτωβρίου το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός συνέστησε στους κατοίκους της Πόλης της Γάζας «να μην καθυστερήσουν» την εκκένωση των κατοικιών τους και να κατευθυνθούν προς τα νότια, καθώς οι δρόμοι στα βόρεια είναι ήδη αποκλεισμένοι. Υπάρχει «ένα χρονικό περιθώριο από τις 10.00 μέχρι τις 16.00» σήμερα Σάββατο, είπε στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος του στρατού, χωρίς να προσδιορίσει πότε θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση. «Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος, όμως συστήνουμε στους ανθρώπους να μην περιμένουν», πρόσθεσε.

Αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα έφτασαν στην Ελ Αρίς της Αιγύπτου

Την ίδια ώρα, αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, όπου τα εφόδια θα φυλαχθούν μέχρι να καταστεί δυνατή η ασφαλής μεταφορά τους στη Γάζα, ανέφεραν ένα στέλεχος της Ερυθράς Ημισελήνου και ένας εθελοντής.

Η Αίγυπτος λέει ότι η διάβαση της Ράφα, από τη δική της πλευρά, παραμένει ανοιχτή όμως η κυκλοφορία διακόπηκε για πολλές ημέρες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στην πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα. Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ενισχύουν την ασφάλεια της διάβασης και μεταξύ άλλων μετακινούν τα τσιμεντένια φράγματα και οι πληροφορίες ότι την κλείνουν είναι αναληθείς, είπε μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου.

Δύο πτήσεις, μία εκ των οποίων από την Τουρκία, έφτασαν νωρίτερα στο αεροδρόμιο της πόλης Αλ Αρίς του Σινά, που απέχει 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά αυτήν την εβδομάδα έχουν φτάσει στο Σινά τουλάχιστον πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας.

Σύμφωνα με το ifimerida, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αεροσκάφος με φάρμακα και άλλο ιατρικό υλικό προσγειώθηκε στην Αλ Αρίς. «Κάθε ώρα που τα εφόδια αυτά παραμένουν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων, περισσότερα κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες, ειδικά οι πιο ευάλωτοι, θα πεθάνουν», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Τα υλικά αυτά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 300.000 ανθρώπων και περιλαμβάνουν φάρμακα για 1.200 τραυματίες και 1.500 καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, διαβητικούς, διευκρίνισε ο Οργανισμός.

Στην Αίγυπτο υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα να εκτοπιστούν οι κάτοικοι της Γάζας λόγω της πολιορκίας του θύλακα και των ισραηλινών βομβαρδισμών. Όπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος λέει ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να παραμείνουν στη γη τους και εργάζεται για να διασφαλίσει την παράδοση της βοήθειας εντός της Λωρίδας της Γάζας.

https://pelop.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συναγερμός για πυραύλους από Χαμάς – Νέα διορία προς τους αμάχους της Γάζας – Προθεσμία έως τις 16.00 – 2.269 Παλαιστίνιοι νεκροί – Συμφωνία Ισραήλ – Αιγύπτου για διάβαση Ράφα

Οι σειρήνες ήχησαν στο κέντρο του Ισραήλ και συγκεκριμένα στις περιοχές της Ασκελόν και του Τελ Αβίβ, καθώς η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες στην περιοχή – Νέα διορία στους αμάχους της Γάζας να μετακινηθούν προς το Νότο έστειλε το Ισραήλ, τη στιγμή που ο πόλεμος κορυφώνεται.

Νέος συναγερμός σήμανε στο Κεντρικό Ισραήλ, όπου ήχησαν οι σειρήνες, προειδοποιώντας για εκτόξευση πυραύλων από τη Χαμάς, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου (14.10.23).

Οι σειρήνες ήχησαν στο κέντρο του Ισραήλ και συγκεκριμένα στις περιοχές της Ασκελόν και του Τελ Αβίβ, καθώς η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες στην περιοχή.

«Μετακινηθείτε προς Νότο ως τις 16.00»

Νέα διορία στους αμάχους της Γάζας να μετακινηθούν προς το Νότο έστειλε το Ισραήλ, τη στιγμή που ο πόλεμος κορυφώνεται.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έστειλαν νέο μήνυμα στους Παλαιστινίους να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να κατευθυνθούν προς νότο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου (14.10.23) (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι κάτοικοι του Μπέιτ Χανούν θα πρέπει να πάνε στο Χαν Γιουνίς και θα ακολουθήσουν περαιτέρω οδηγίες, έγραψε στα αραβικά στην πλατφόρμα X ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Να είστε βέβαιοι πως οι ηγέτες της Χαμάς φρόντισαν τους εαυτούς τους και αναζητούν προστασία από τις επιθέσεις στην περιοχή», πρόσθεσε. Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πολλές επικρίσεις έχουν διατυπωθεί για τη διαταγή που δίνει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τη Γάζα και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει τη χώρα να ανακαλέσει τη διαταγή της, επισημαίνοντας την απειλή η κατάσταση να γίνει «καταστροφική». Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν διατυπώσει επίσης επικρίσεις.

Η διαταγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να αποχωρήσουν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι θεωρείται ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Μαζική εγκατάλειψη της Γάζας

Μαζικά οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας, ενώ ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπίστωσαν «σημαντική κίνηση» παλαιστινίων αμάχων προς νότο, μία ημέρα αφού διέταξαν τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει υποσχεθεί περαιτέρω αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.

Νεκρό πρωτοκλασάτο στέλεχος της Χαμάς

Σύμφωνα με το Ισραήλ, σκοτώθηκε ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της Χαμάς στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Στη διάρκεια επιχείρησης της Πολεμικής Αεοπορίας που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, επλήγησαν βάσεις διοίκησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης σκοτώθηκε ο Μουράντ Αμπού Μουράντ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος της φονικής επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις με περιφερειακές κυβερνήσεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς οι Παλαιστίνιοι, που είναι παγιδευμένοι εκεί, υφίστανται διακοπή της ηλεκτροδότησης και ελλείψεις τροφίμων και νερού ενώ βομβαρδίζονται σφοδρά από τους Ισραήλινούς.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα εξαλείψει τη Χαμάς μετά την επίθεση που πραγματοποίησε πριν από μία εβδομάδα, κατά την οποία μαχητές της σκότωσαν 1.300 Ισραηλινούς (σύμφωνα με το Ισραήλ), κυρίως αμάχους, και συνέλαβαν πολλούς ομήρους.

Το Ισραήλ έχει θέσει έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία κυβερνά η Χαμάς και στην οποία ζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, σε πλήρη πολιορκία και τη βομβαρδίζει με άνευ προηγουμένου αεροπορικά πλήγματα. Οι αρχές της Γάζας λένε πως έχουν σκοτωθεί 1.900 άνθρωποι.

Χθες, Παρασκευή, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της βόρειας Γάζας έλαβαν ειδοποίηση από το Ισραήλ να φύγουν προς νότο μέσα σε 24 ώρες, προθεσμία που έληξε στις 5 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Είδαμε σημαντική κίνηση παλαιστινίων αμάχων προς νότο», δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, νωρίς σήμερα το πρωί στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μέσω βιντεοδιάσκεψης. Δεν έκανε καμιά αναφορά στην προθεσμία και δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

«Γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινοί έφεδροι σε σχηματισμό ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων. Είναι όλοι γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότο, στο κέντρο και το βορρά, και ετοιμάζονται για όποιο στόχο τους ανατεθεί, για όποια αποστολή».

«Στο τέλος αυτού του πολέμου θα έχουμε διαλύσει τη Χαμάς και τις στρατιωτικές δυνατότητές της και θα έχουμε αλλάξει θεμελιωδώς την κατάσταση ώστε η Χαμάς να μην έχει ποτέ ξανά την ικανότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε ισραηλινούς αμάχους ή στρατιώτες».

Εντολή της Χαμάς στους κατοίκους να μην φύγουν

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους και είπε στους κατοίκους να μείνουν.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι στρατεύματα υποστηριζόμενα από άρματα μάχης πραγματοποίησαν επιδρομές για να πλήξουν παλαιστινιακά πληρώματα που εκτοξεύουν ρουκέτες και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση από την έναρξη της κρίσης ότι χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στο έδαφος της Γάζας.

«Πλήττουμε τους εχθρούς μας με άνευ προηγουμένου ισχύ», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια σπάνια τηλεοπτική δήλωσή του κατά την έναρξη του εβραϊκού Σαββάτου χθες, Παρασκευή, το βράδυ. «Τονίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή».

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι έχουν κατευθυνθεί προς νότο από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας μετά την ισραηλινή διαταγή, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία λένε πως περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας των εχθροπραξιών πριν δοθεί η διαταγή.

Ωστόσο πολλοί άλλοι λένε ότι θα παραμείνουν. «Ο θάνατος είναι καλύτερος από το να φύγουμε», λέει ο 20χρονος Μοχάμαντ έξω από ένα κτίριο που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο κέντρο της Γάζας.

Τα τζαμιά μεταδίδουν το μήνυμα «Κρατήστε τα σπίτια σας. Κρατήστε τη γη σας».

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί προειδοποίησαν για μια καταστροφή, αν τόσοι πολλοί άνθρωποι εξαναγκασθούν να φύγουν και δήλωσαν πως η πολιορκία θα πρέπει να αρθεί για να επιτραπεί η διανομή βοήθειας.

2.269 Παλαιστίνιοι νεκροί σε Γάζα και Δυτική Όχθη – Μεταξύ αυτών και 724 παιδιά

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 2. 215 Παλαιστίνιοι – ανάμεσά τους 724 παιδιά και 458 γυναίκες, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από το περασμένο Σάββατο . Άλλοι 8. 714 τραυματίστηκαν.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει 324 Παλαιστίνιους.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει 324 Παλαιστίνιους. Τουλάχιστον 1.000 έχουν τραυματιστεί σε αυτό το διάστημα, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 54 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 1.100 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ισραήλ και Αίγυπτος: Έδωσαν «το πράσινο φως» για την μετακίνηση Αμερικανών από την Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έδωσαν «το πράσινο φως» για να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 σήμερα μέχρι τις 17.00, ανέφερε ο αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει ότι εφαρμόζεται η συμφωνία, όμως «η πρόθεση ήταν να ανοίξει» το πέρασμα, πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το Κατάρ, όπου βρισκόταν χθες Παρασκευή ο Μπλίνκεν, πίεσε τη Χαμάς, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις, να διευκολύνει εκείνους που θέλουν να φύγουν. Είπε επίσης ότι 500-600 Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στη Γάζα ζήτησαν πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές για το πώς μπορούν να βγουν από τον πολιορκημένο θύλακα. Σημείωσε όμως ότι δεν γνωρίζει αν πολίτες άλλων χωρών θα μπορέσουν να φύγουν επίσης.

Από τις 9 Οκτωβρίου το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός συνέστησε στους κατοίκους της Πόλης της Γάζας «να μην καθυστερήσουν» την εκκένωση των κατοικιών τους και να κατευθυνθούν προς τα νότια, καθώς οι δρόμοι στα βόρεια είναι ήδη αποκλεισμένοι. Υπάρχει «ένα χρονικό περιθώριο από τις 10.00 μέχρι τις 16.00» σήμερα Σάββατο, είπε στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος του στρατού, χωρίς να προσδιορίσει πότε θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση. «Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος, όμως συστήνουμε στους ανθρώπους να μην περιμένουν», πρόσθεσε.

Αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα έφτασαν στην Ελ Αρίς της Αιγύπτου

Την ίδια ώρα, αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, όπου τα εφόδια θα φυλαχθούν μέχρι να καταστεί δυνατή η ασφαλής μεταφορά τους στη Γάζα, ανέφεραν ένα στέλεχος της Ερυθράς Ημισελήνου και ένας εθελοντής.

Η Αίγυπτος λέει ότι η διάβαση της Ράφα, από τη δική της πλευρά, παραμένει ανοιχτή όμως η κυκλοφορία διακόπηκε για πολλές ημέρες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στην πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα. Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ενισχύουν την ασφάλεια της διάβασης και μεταξύ άλλων μετακινούν τα τσιμεντένια φράγματα και οι πληροφορίες ότι την κλείνουν είναι αναληθείς, είπε μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου.

Δύο πτήσεις, μία εκ των οποίων από την Τουρκία, έφτασαν νωρίτερα στο αεροδρόμιο της πόλης Αλ Αρίς του Σινά, που απέχει 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά αυτήν την εβδομάδα έχουν φτάσει στο Σινά τουλάχιστον πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας.

Σύμφωνα με το ifimerida, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αεροσκάφος με φάρμακα και άλλο ιατρικό υλικό προσγειώθηκε στην Αλ Αρίς. «Κάθε ώρα που τα εφόδια αυτά παραμένουν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων, περισσότερα κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες, ειδικά οι πιο ευάλωτοι, θα πεθάνουν», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Τα υλικά αυτά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 300.000 ανθρώπων και περιλαμβάνουν φάρμακα για 1.200 τραυματίες και 1.500 καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, διαβητικούς, διευκρίνισε ο Οργανισμός.

Στην Αίγυπτο υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα να εκτοπιστούν οι κάτοικοι της Γάζας λόγω της πολιορκίας του θύλακα και των ισραηλινών βομβαρδισμών. Όπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος λέει ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να παραμείνουν στη γη τους και εργάζεται για να διασφαλίσει την παράδοση της βοήθειας εντός της Λωρίδας της Γάζας.

https://pelop.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ