Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτη Ζαχάρω το 2ο KAIAFAS BATTLE Lake Event

Στη Ζαχάρω το 2ο KAIAFAS BATTLE Lake Event

Μία μεγάλη διοργάνωση στην οποία θα μετέχουν 90 αθλητές από 23 χώρες στις εγκαταλειμμένες από την ΕΤΑΔ εγκαταστάσεις του Καϊάφα

Δεν είναι λίγες οι φορές που η «Πρώτη» έχει παρουσιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας, εκείνα που ουσιαστικά θα μπορούσαν να της δώσουν την «ώθηση» για να «ξεκολλήσει» ο Νομός από τις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης. Ο Καϊάφας αποτελεί έναν τόπο εξαιρετικού ενδιαφέροντος, καθώς μπορεί να προσφέρει πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες στους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η όποια τουριστική αξιοποίηση για την ανάδειξή του μπορεί να γίνει με μέτρο και απόλυτο σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον, ώστε αυτή η περιοχή με την τεράστια ιστορία και το υπέρμετρο φυσικό κάλλος να ξαναγίνει ένα όμορφο καταφύγιο και για τον άνθρωπο.

Με τις διαστάσεις της να ικανοποιούν τις ολυμπιακές προδιαγραφές και χωρίς να ζημιώνει το περιβάλλον, η λίμνη Καϊάφα αποτελεί ταυτόχρονα και σπουδαίο ναυταθλητικό κέντρο πολλών υγρών σπορ όπως θαλάσσιου σκι. Προστατευμένη από δυνατούς ανέμους και με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η λίμνη Καϊάφα είναι ιδανική ως χώρος προπόνησης Ελλήνων και ξένων ναυταθλητών.  Το διήμερο 8-9 Ιουλίου πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η μεγαλύτερη συνάντηση αθλητών θαλάσσιου σκι, το KAIAFAS BATTLE Lake Event, μία διοργάνωση που είναι αναγνωρισμένη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι. Μία διοργάνωση από μόνη της ωστόσο δεν αρκεί για να δοθεί «πνοή» στη περιοχή του Καϊάφα και κατ’ επέκταση στη Ζαχάρω. Τα όποια έργα έχουν γίνει επί νομαρχίας Αθανάσιου Ράλλη (σ.σ. 1995-1998) δυστυχώς δεν συνεχίστηκαν με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της περιοχής. το 1997 διεξήχθησαν οι αγώνες του 51ου πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος θαλάσσιου σκι με συμμετοχή 24 χωρών και 110 αθλητών και αθλητριών ανάμεσα στους οποίους ήταν και παγκόσμιοι πρωταθλητές. Τέλος είχε κινήσει το έντονο ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ομοσπονδιών FISA η καταλληλότητα και μοναδικότητα της λίμνης ως προπονητηρίου και ως ναυταθλητικού κέντρου διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Ο χώρος τόσο των ιαματικών πηγών όσο και της λίμνης έχουν περάσει εδώ και χρόνια στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (σ.σ. ΕΤΑΔ) ενώ ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών της Λίμνης Καϊάφα έχουν διακοπεί εδώ και αρκετούς μήνες και δεν διαφαίνεται η πρόθεση επανέναρξης των εργασιών.

Νίκος Κοροβέσης – Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού- Τουρισμού

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει στην λίμνη του Καϊάφα τον 2ο αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου Θαλασσίου Σκι, μετά και την περσινή εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση που προσέλκυσε πολλούς Παγκόσμιους Πρωταθλητές και Πρωταθλητές Ευρώπης με διεθνείς διακρίσεις και πολλά ρεκόρ. Στόχος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη αλλά και δικός μου ως αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού είναι να αναδείξουμε το μοναδικό φυσικό πλούτο της περιοχής μας μέσα από στοχευμένες διοργανώσεις με παγκόσμιο κύρος και ακτινοβολία που θα θεσμοθετηθούν και θα υλοποιούνται κάθε χρόνο στη περιοχή μας. Στη φετινή διοργάνωση θα λάβουν μέρος 90 αθλητές στο σύνολο, από 23 χώρες, εκ των οποίων οι 40 είναι Παγκόσμιοι και Πανευρωπαϊκοί Πρωταθλητές με πολλές διακρίσεις και ρεκόρ στην κατοχή τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο αγώνας έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα ως ο πιο συναρπαστικός Θαλασσίου Σκι που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του αθλήματος και όλοι οι αθλητές παγκοσμίως επιθυμούν μια θέση συμμετοχής σε αυτόν.

Σαν Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ωστόσο δεν μένουμε μόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Θαλάσσιου Σκι που θα γίνει στην περιοχή της Ζαχάρως. Γνωρίζοντας καλύτερα από όλους το πόσο σημαντικός είναι ο Καϊάφας για την οικονομική ανάταξη της περιοχής έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με την ΕΤΑΔ προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα τα οποία έχουν σταματήσει εδώ και καιρό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε και το κομμάτι του ιαματικού τουρισμού με την αναβάθμιση των  υφιστάμενων υποδομών, και μετατροπή της περιοχής σε έναν, «πράσινο» πόλο ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στα μοναδικά του χαρακτηριστικά και λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες προστασίας του μοναδικού οικοσυστήματος, που υπάρχει.

Θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε στην Ηλεία αλλά και στη περιοχή του Καϊάφα, κατ επέκταση και σε όλη τη Νότια πλευρά του Νομού, τα εφόδια εκείνα για να αναπτυχθεί βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει.  Μπορούμε και θα το πετύχουμε».

Κωνσταντίνος Μητρόπουλος – Υποψήφιος Δήμαρχος Ζαχάρως/ Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΔΕ

«Το KAIAFASBATTLE 2023 αποτελεί διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας στον χώρο του θαλάσσιου σκι. Προσελκύει κορυφαίους παγκόσμιους αθλητές και προβάλλεται σε περισσότερες από 150 χώρες. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα ανάδειξης του φυσικού κάλλους και των προοπτικών του Δήμου Ζαχάρως, και ιδιαίτερα του Καϊάφα.

Η πρωτοβουλία αυτή προσανατολίζεται προς τη σωστή κατεύθυνση, λόγω των ευκαιριών που παρουσιάζει. Ωστόσο, ο ελλιπής συντονισμός και η ασαφής στόχευση εκ μέρους των εμπλεκόμενων φορέων δεν επιτρέπουν την άφιξη στον τελικό σκοπό που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής.

Κάθε ενέργεια που λαμβάνει χώρα από οποιονδήποτε δρώντα, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στον τόπο. Ο εκάστοτε φορέας οφείλει να συμβάλει τα μέγιστα και να εργαστεί με επαγγελματισμό, προκειμένου να ενδυναμωθεί το εγχείρημα αυτό και να ωφελήσει στο μέγιστο βαθμό και με κάθε τρόπο την περιοχή και τους κατοίκους της.

Προς επίτευξη των παραπάνω, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για κανέναν ερασιτεχνικό χειρισμό, ο οποίος θα αποβείεπιζήμιος, φέρνοντας μάλιστα ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Το εγχείρημα αυτό πρέπει να συνδυαστεί με παράλληλες εκδηλώσεις, αθλητικές, πολιτιστικές και όλες εκείνες τις συνεκτικές δράσεις ανάδειξης του φυσικού και περιβαλλοντικού πλούτου του τόπου.

Επιβεβλημένη, επίσης, είναι η συνέχιση των αναγκαίων παρεμβάσεων, όπως η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Καϊάφα μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 2,97 εκ. ευρώ. Εντούτοις, φαίνεται ότι έχει προκύψει εμπλοκή από 21-12-2021 μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και της αναθέτουσας αρχής, της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία έχει οδηγήσει σε διακοπή των εργασιών χωρίς να διαφαίνεται άμεση προοπτική επανέναρξης. Επίσης, καταγράφεται ποσοστό απορρόφησης μόλις στο 14%. Δεδομένου ότι το έργο θα πρέπει να έχει παραδοθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023, γίνεται αντιληπτό πως τα περιθώρια είναι παραπάνω από ασφυκτικά, και καθώς η απορροφητικότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος απένταξης του έργου από το πρόγραμμα. Για το γεγονός αυτό, είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση με επερώτησή μου προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΔΕ στις 05-12-2022.

Γίνεται αντιληπτό ότι χρειάζονται οι συντονισμένες προσπάθειες όλων μας, ώστε, μεταξύ άλλων, να μην απενταχθεί το σημαντικό αυτό έργο από την χρηματοδότηση, που μπορεί να οδηγήσει και στην αποθάρρυνση πραγμάτωσης του αθλητικού αυτού γεγονότος στην περιοχή. 

Εκ μέρους μας, είναι ξεκάθαρο ότι στηρίζουμε τον αγώνα Παγκόσμιου Κυπέλλου Θαλάσσιου Σκι στη Λίμνη Καϊάφα και στοχεύουμε στο να αποτελέσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του τόπο μας, το οποίο θα συνιστά την αθλητική ταυτότητα του Δήμου Ζαχάρως».

Αναστάσιος Κάπος- υποψήφιος Δήμαρχος Ζαχάρως

«Ο Δήμος Ζαχάρως με την διαμόρφωση των κατάλληλων υποδομών μπορεί στο άμεσο μέλλον να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων. Το έχει αποδείξει η τεράστια επιτυχία της περσινής διοργάνωσης Kaiafas Battle, η οποία προβλήθηκε σε περισσότερες από 170 χώρες. Οφείλουμε ως τοπική κοινωνία να αγκαλιάσουμε το Kaiafas Battle, να συμβάλλουμε τα μέγιστα ώστε να καταστεί θεσμός. Δεν μιλούμε για μια απλή αθλητική διοργάνωση, τo Kaiafas Battle θα αποτελέσει αυτό το καλοκαίρι, μεγάλης σημασίας αθλητικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς θα λάβουν μέρος Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες Ευρώπης, με διεθνείς διακρίσεις και πολλά ρεκόρ. Με αφορμή την κορυφαία αυτή διοργάνωση είναι σχεδόν αυτονόητες οι σκέψεις για την ανάγκη ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού σε κάθε μορφή του (αναψυχής, δραστηριοτήτων, προπονητικός, διοργανώσεων).

Βασικό χαρακτηριστικό του αθλητικού τουρισμού (που είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας) είναι η ενεργή εμπλοκή όλων των επαγγελματιών, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν την δραστηριότητα. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τον Δήμο μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Σκεφτείτε πως ακόμα και σε μια ανεπίσημη διοργάνωση που απευθύνεται σε ερασιτέχνες αθλητές, απαιτούνται υπηρεσίες φιλοξενίας, μεταφοράς, ξενάγησης, εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας  καθώς και άλλων συναφών τουριστικών παροχών (ενθύμια, αναμνηστικά, εκδρομές…) Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μια πηγή από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμους πόρους.

Αν μάλιστα συνδυαστεί με τον ιαματικό τουρισμό – η περιοχή μας έχει μακρά ιστορία σε αυτό το είδος- και άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στον Δήμο μας. Φυσικά μιλώ για μια ανάπτυξη που θα σέβεται και θα μεριμνεί για την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει ως παράταξη είναι να μετατρέψουμε τον Δήμο μας σε ένα ποιοτικό και εναλλακτικό τουριστικό προορισμό μέσα από ένα συνδυασμό τουριστικών ειδών, με σεβασμό στις αρχές της αειφορίας.

Κλείνοντας την «παρένθεση», εύχομαι κάθε επιτυχία στη διεξαγωγή του αγώνα και θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές της διοργάνωσης και στους συμμετέχοντες αθλητές».

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επαγγελματίες 

Από τις 8 έως τις 9 Ιουλίου 2023, κορυφαίοι αθλητές του κόσμου δίνουν ραντεβού στη Λίμνη Καϊάφα. Η κοινωνία της Ζαχάρως αγκαλιάζει σιγά- σιγά το γεγονός αυτό, που αναμένει να γίνει θεσμός και να «ξεκολλήσει» την τοπική οικονομία. Η «Πρώτη» μίλησε με επαγγελματίες της περιοχής.

Ιωάννης Αλεξανδρόπουλος, ιδιοκτήτης Anna Apartments, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στον Καϊάφα

«Η πρωτοβουλία αυτή είναι προς την σωστή κατεύθυνση, διότι ο τόπος μας γίνεται γνωστός. Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις μεγάλου βεληνεκούς που θα δώσουν ώθηση στην περιοχή. Βέβαια χρειάζεται περισσότερη διαφήμιση και περισσότερη προβολή, για να έχει τα ωφέλη που προσδοκά η οικονομία του τόπου. Εμάς εδώ στον Καϊάφα δεν μας έχει ακουμπήσει ακόμα, το πρωτάθλημα όπως θα θέλαμε. Ελπίζουμε να γίνει η αθλητική αυτή εκδήλωση, το brand name της περιοχής. Επίσης θα πρέπει να συνδυαστεί επιτέλους με την αξιοποίηση του Καϊάφα, των λουτρών και των εγκαταστάσεων σε αυτόν, γιατί χωρίς αυτή την αναγκαία για όλους εμάς αναβάθμιση  των παρεχόμενων υπηρεσιών των ιαματικών λουτρών, συνδυαστικά με αυτές τις εκδηλώσεις, το αποτέλεσμα πάλι θα είναι το ίδιο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι καλύτερο θα γίνει σε αυτό το πανέμορφο τόπο της Ζαχάρως».

Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως, ιδιοκτήτης Serenity Suites

«Το Καϊάφας Battle, έχει δώσει άλλο αέρα στην τοπική οικονομία. Τα δωμάτια είναι γεμάτα. Αυτό έχει βοηθήσει και την εστίαση. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες δράσεις και να στηρίζονται από όλους. Πρέπει η συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση να ριζώσει, και με κατάλληλη προετοιμασία και βήματα από όλους μας να υποστηριχθεί και να μεγαλώσει».

Χριστίνα Καννή, ιδιοκτήτρια Opus Cafe, κεντρική πλατεία Ζαχάρως

«Το πρωτάθλημα αυτό έχει δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία. Δεκάδες νέοι αθλητές, από πολλές χώρες, βρίσκονται για ακόμα μια χρονιά στον όμορφο αλλά όχι αναπτυγμένο Καϊάφα. Το κέντρο της Ζαχάρως το έχει βοηθήσει πολύ το πρωτάθλημα αυτό. Ίσως  θα μπορούσε να στηριχτεί πιο πολύ από την τοπική κοινωνία και τους διάφορους θεσμούς. Μακάρι να γίνει θεσμός και να ανέβει γενικότερα μαζί με την περιοχή μας. Εμείς οι νέοι επιχειρηματίες βλέπουμε τα πράγματα πιο ανοιχτά και δουλεύουμε πάντα σε αυτή την κατεύθυνση».

Χρήστος Πλιάγκος, περιπτεριούχος στη Ζαχάρω

«Το πρωτάθλημα σκι του Καϊάφα, ίσως αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα event της Ηλείας. Σε αυτό η ιδανική περιοχή του Καϊάφα αποτελεί ίσως τον ιδανικότερο τόπο παγκοσμίως θα έλεγα, για το πρωτάθλημα. Και μόνο το γεγονός αυτό επιβάλλει να γίνει γνωστό παντού. Να μεγαλώσει και πάρει τη θέση που πρέπει. Ακόμα δεν έχει δει η περιοχή μεγάλο άλμα. Άμα γίνει αυτό  η περιοχή θα ανέβει οικονομικά, όλο το χρόνο. Θα βοηθήσει την τοπική οικονομία που τώρα, αν εξαιρέσεις του καλοκαιρινούς μήνες, είναι υποτονική. Υπάρχει δουλειά για όλους, αρκεί να αναδείξουμε την περιοχή μας, και να στηρίξουμε με επαγγελματισμό την προσπάθεια του πρωταθλήματος.

Να διεκδικήσουμε τα έργα ανάπλασης του Καϊάφα, τον εθνικό δρόμο και τόσα άλλα».

Η Λίμνη Καϊάφα (σ.σ. δημιουργήθηκε τον 6ο περίπου αιώνα μ.Χ μετά από μεγάλο σεισμό) βρίσκεται δίπλα στην Θάλασσα, έχει ιαματικά νερά ενώ στα νερά γίνονται και αθλητικές δραστηριότητες όπως θαλάσσιο σκι. Καλύπτει επιφάνεια 1500 στρεμμάτων, μήκος 3 χιλιόμετρα και βάθος 2 μέτρα. Μέσα στην λίμνη υπάρχει και το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης και στις όχθες της η λουτρόπολη Καϊάφα. Αποτελεί υδροβιότοπο, τον δεύτερο σπουδαίο στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας μετά το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, περί τα 50 χλμ βορειότερα. Από την θάλασσα την χωρίζει τμήμα πευκόφυτου δάσους,το οποίο επίσης φέρει το όνομα “Στροφυλιά” καθώς και ιδιαίτεροι σχηματισμοί αμμοθινών. Η Λίμνη Καϊάφα είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR2330005. Η χλωρίδα της λίμνης περιλαμβάνει πυκνά κοινά καλάμια, το απειλούμενο είδος Κλάδιο ο μαρίσκος («κοψιάς») και Scirpetum maritimi. Αποτελεί χώρο αναπαραγωγής για τις χελώνες καρέτα καρέτα. Στην πανίδα περιλαμβάνονται νερόφιδα, μεσογειακές χελώνες, γραμμωτές νεροχελώνες, στικτές νεροχελώνες, ρινόλοφοι (Rhinolophus mehelyi), κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Στη Ζαχάρω το 2ο KAIAFAS BATTLE Lake Event

Μία μεγάλη διοργάνωση στην οποία θα μετέχουν 90 αθλητές από 23 χώρες στις εγκαταλειμμένες από την ΕΤΑΔ εγκαταστάσεις του Καϊάφα

Δεν είναι λίγες οι φορές που η «Πρώτη» έχει παρουσιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας, εκείνα που ουσιαστικά θα μπορούσαν να της δώσουν την «ώθηση» για να «ξεκολλήσει» ο Νομός από τις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης. Ο Καϊάφας αποτελεί έναν τόπο εξαιρετικού ενδιαφέροντος, καθώς μπορεί να προσφέρει πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες στους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η όποια τουριστική αξιοποίηση για την ανάδειξή του μπορεί να γίνει με μέτρο και απόλυτο σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον, ώστε αυτή η περιοχή με την τεράστια ιστορία και το υπέρμετρο φυσικό κάλλος να ξαναγίνει ένα όμορφο καταφύγιο και για τον άνθρωπο.

Με τις διαστάσεις της να ικανοποιούν τις ολυμπιακές προδιαγραφές και χωρίς να ζημιώνει το περιβάλλον, η λίμνη Καϊάφα αποτελεί ταυτόχρονα και σπουδαίο ναυταθλητικό κέντρο πολλών υγρών σπορ όπως θαλάσσιου σκι. Προστατευμένη από δυνατούς ανέμους και με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η λίμνη Καϊάφα είναι ιδανική ως χώρος προπόνησης Ελλήνων και ξένων ναυταθλητών.  Το διήμερο 8-9 Ιουλίου πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η μεγαλύτερη συνάντηση αθλητών θαλάσσιου σκι, το KAIAFAS BATTLE Lake Event, μία διοργάνωση που είναι αναγνωρισμένη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι. Μία διοργάνωση από μόνη της ωστόσο δεν αρκεί για να δοθεί «πνοή» στη περιοχή του Καϊάφα και κατ’ επέκταση στη Ζαχάρω. Τα όποια έργα έχουν γίνει επί νομαρχίας Αθανάσιου Ράλλη (σ.σ. 1995-1998) δυστυχώς δεν συνεχίστηκαν με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της περιοχής. το 1997 διεξήχθησαν οι αγώνες του 51ου πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος θαλάσσιου σκι με συμμετοχή 24 χωρών και 110 αθλητών και αθλητριών ανάμεσα στους οποίους ήταν και παγκόσμιοι πρωταθλητές. Τέλος είχε κινήσει το έντονο ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ομοσπονδιών FISA η καταλληλότητα και μοναδικότητα της λίμνης ως προπονητηρίου και ως ναυταθλητικού κέντρου διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Ο χώρος τόσο των ιαματικών πηγών όσο και της λίμνης έχουν περάσει εδώ και χρόνια στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (σ.σ. ΕΤΑΔ) ενώ ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών της Λίμνης Καϊάφα έχουν διακοπεί εδώ και αρκετούς μήνες και δεν διαφαίνεται η πρόθεση επανέναρξης των εργασιών.

Νίκος Κοροβέσης – Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού- Τουρισμού

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει στην λίμνη του Καϊάφα τον 2ο αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου Θαλασσίου Σκι, μετά και την περσινή εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση που προσέλκυσε πολλούς Παγκόσμιους Πρωταθλητές και Πρωταθλητές Ευρώπης με διεθνείς διακρίσεις και πολλά ρεκόρ. Στόχος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη αλλά και δικός μου ως αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού είναι να αναδείξουμε το μοναδικό φυσικό πλούτο της περιοχής μας μέσα από στοχευμένες διοργανώσεις με παγκόσμιο κύρος και ακτινοβολία που θα θεσμοθετηθούν και θα υλοποιούνται κάθε χρόνο στη περιοχή μας. Στη φετινή διοργάνωση θα λάβουν μέρος 90 αθλητές στο σύνολο, από 23 χώρες, εκ των οποίων οι 40 είναι Παγκόσμιοι και Πανευρωπαϊκοί Πρωταθλητές με πολλές διακρίσεις και ρεκόρ στην κατοχή τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο αγώνας έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα ως ο πιο συναρπαστικός Θαλασσίου Σκι που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του αθλήματος και όλοι οι αθλητές παγκοσμίως επιθυμούν μια θέση συμμετοχής σε αυτόν.

Σαν Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ωστόσο δεν μένουμε μόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Θαλάσσιου Σκι που θα γίνει στην περιοχή της Ζαχάρως. Γνωρίζοντας καλύτερα από όλους το πόσο σημαντικός είναι ο Καϊάφας για την οικονομική ανάταξη της περιοχής έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με την ΕΤΑΔ προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα τα οποία έχουν σταματήσει εδώ και καιρό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε και το κομμάτι του ιαματικού τουρισμού με την αναβάθμιση των  υφιστάμενων υποδομών, και μετατροπή της περιοχής σε έναν, «πράσινο» πόλο ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στα μοναδικά του χαρακτηριστικά και λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες προστασίας του μοναδικού οικοσυστήματος, που υπάρχει.

Θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε στην Ηλεία αλλά και στη περιοχή του Καϊάφα, κατ επέκταση και σε όλη τη Νότια πλευρά του Νομού, τα εφόδια εκείνα για να αναπτυχθεί βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει.  Μπορούμε και θα το πετύχουμε».

Κωνσταντίνος Μητρόπουλος – Υποψήφιος Δήμαρχος Ζαχάρως/ Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΔΕ

«Το KAIAFASBATTLE 2023 αποτελεί διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας στον χώρο του θαλάσσιου σκι. Προσελκύει κορυφαίους παγκόσμιους αθλητές και προβάλλεται σε περισσότερες από 150 χώρες. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα ανάδειξης του φυσικού κάλλους και των προοπτικών του Δήμου Ζαχάρως, και ιδιαίτερα του Καϊάφα.

Η πρωτοβουλία αυτή προσανατολίζεται προς τη σωστή κατεύθυνση, λόγω των ευκαιριών που παρουσιάζει. Ωστόσο, ο ελλιπής συντονισμός και η ασαφής στόχευση εκ μέρους των εμπλεκόμενων φορέων δεν επιτρέπουν την άφιξη στον τελικό σκοπό που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής.

Κάθε ενέργεια που λαμβάνει χώρα από οποιονδήποτε δρώντα, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στον τόπο. Ο εκάστοτε φορέας οφείλει να συμβάλει τα μέγιστα και να εργαστεί με επαγγελματισμό, προκειμένου να ενδυναμωθεί το εγχείρημα αυτό και να ωφελήσει στο μέγιστο βαθμό και με κάθε τρόπο την περιοχή και τους κατοίκους της.

Προς επίτευξη των παραπάνω, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για κανέναν ερασιτεχνικό χειρισμό, ο οποίος θα αποβείεπιζήμιος, φέρνοντας μάλιστα ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Το εγχείρημα αυτό πρέπει να συνδυαστεί με παράλληλες εκδηλώσεις, αθλητικές, πολιτιστικές και όλες εκείνες τις συνεκτικές δράσεις ανάδειξης του φυσικού και περιβαλλοντικού πλούτου του τόπου.

Επιβεβλημένη, επίσης, είναι η συνέχιση των αναγκαίων παρεμβάσεων, όπως η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Καϊάφα μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 2,97 εκ. ευρώ. Εντούτοις, φαίνεται ότι έχει προκύψει εμπλοκή από 21-12-2021 μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και της αναθέτουσας αρχής, της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία έχει οδηγήσει σε διακοπή των εργασιών χωρίς να διαφαίνεται άμεση προοπτική επανέναρξης. Επίσης, καταγράφεται ποσοστό απορρόφησης μόλις στο 14%. Δεδομένου ότι το έργο θα πρέπει να έχει παραδοθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023, γίνεται αντιληπτό πως τα περιθώρια είναι παραπάνω από ασφυκτικά, και καθώς η απορροφητικότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος απένταξης του έργου από το πρόγραμμα. Για το γεγονός αυτό, είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση με επερώτησή μου προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΔΕ στις 05-12-2022.

Γίνεται αντιληπτό ότι χρειάζονται οι συντονισμένες προσπάθειες όλων μας, ώστε, μεταξύ άλλων, να μην απενταχθεί το σημαντικό αυτό έργο από την χρηματοδότηση, που μπορεί να οδηγήσει και στην αποθάρρυνση πραγμάτωσης του αθλητικού αυτού γεγονότος στην περιοχή. 

Εκ μέρους μας, είναι ξεκάθαρο ότι στηρίζουμε τον αγώνα Παγκόσμιου Κυπέλλου Θαλάσσιου Σκι στη Λίμνη Καϊάφα και στοχεύουμε στο να αποτελέσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του τόπο μας, το οποίο θα συνιστά την αθλητική ταυτότητα του Δήμου Ζαχάρως».

Αναστάσιος Κάπος- υποψήφιος Δήμαρχος Ζαχάρως

«Ο Δήμος Ζαχάρως με την διαμόρφωση των κατάλληλων υποδομών μπορεί στο άμεσο μέλλον να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων. Το έχει αποδείξει η τεράστια επιτυχία της περσινής διοργάνωσης Kaiafas Battle, η οποία προβλήθηκε σε περισσότερες από 170 χώρες. Οφείλουμε ως τοπική κοινωνία να αγκαλιάσουμε το Kaiafas Battle, να συμβάλλουμε τα μέγιστα ώστε να καταστεί θεσμός. Δεν μιλούμε για μια απλή αθλητική διοργάνωση, τo Kaiafas Battle θα αποτελέσει αυτό το καλοκαίρι, μεγάλης σημασίας αθλητικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς θα λάβουν μέρος Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες Ευρώπης, με διεθνείς διακρίσεις και πολλά ρεκόρ. Με αφορμή την κορυφαία αυτή διοργάνωση είναι σχεδόν αυτονόητες οι σκέψεις για την ανάγκη ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού σε κάθε μορφή του (αναψυχής, δραστηριοτήτων, προπονητικός, διοργανώσεων).

Βασικό χαρακτηριστικό του αθλητικού τουρισμού (που είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας) είναι η ενεργή εμπλοκή όλων των επαγγελματιών, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν την δραστηριότητα. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τον Δήμο μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Σκεφτείτε πως ακόμα και σε μια ανεπίσημη διοργάνωση που απευθύνεται σε ερασιτέχνες αθλητές, απαιτούνται υπηρεσίες φιλοξενίας, μεταφοράς, ξενάγησης, εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας  καθώς και άλλων συναφών τουριστικών παροχών (ενθύμια, αναμνηστικά, εκδρομές…) Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μια πηγή από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμους πόρους.

Αν μάλιστα συνδυαστεί με τον ιαματικό τουρισμό – η περιοχή μας έχει μακρά ιστορία σε αυτό το είδος- και άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στον Δήμο μας. Φυσικά μιλώ για μια ανάπτυξη που θα σέβεται και θα μεριμνεί για την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει ως παράταξη είναι να μετατρέψουμε τον Δήμο μας σε ένα ποιοτικό και εναλλακτικό τουριστικό προορισμό μέσα από ένα συνδυασμό τουριστικών ειδών, με σεβασμό στις αρχές της αειφορίας.

Κλείνοντας την «παρένθεση», εύχομαι κάθε επιτυχία στη διεξαγωγή του αγώνα και θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές της διοργάνωσης και στους συμμετέχοντες αθλητές».

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επαγγελματίες 

Από τις 8 έως τις 9 Ιουλίου 2023, κορυφαίοι αθλητές του κόσμου δίνουν ραντεβού στη Λίμνη Καϊάφα. Η κοινωνία της Ζαχάρως αγκαλιάζει σιγά- σιγά το γεγονός αυτό, που αναμένει να γίνει θεσμός και να «ξεκολλήσει» την τοπική οικονομία. Η «Πρώτη» μίλησε με επαγγελματίες της περιοχής.

Ιωάννης Αλεξανδρόπουλος, ιδιοκτήτης Anna Apartments, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στον Καϊάφα

«Η πρωτοβουλία αυτή είναι προς την σωστή κατεύθυνση, διότι ο τόπος μας γίνεται γνωστός. Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις μεγάλου βεληνεκούς που θα δώσουν ώθηση στην περιοχή. Βέβαια χρειάζεται περισσότερη διαφήμιση και περισσότερη προβολή, για να έχει τα ωφέλη που προσδοκά η οικονομία του τόπου. Εμάς εδώ στον Καϊάφα δεν μας έχει ακουμπήσει ακόμα, το πρωτάθλημα όπως θα θέλαμε. Ελπίζουμε να γίνει η αθλητική αυτή εκδήλωση, το brand name της περιοχής. Επίσης θα πρέπει να συνδυαστεί επιτέλους με την αξιοποίηση του Καϊάφα, των λουτρών και των εγκαταστάσεων σε αυτόν, γιατί χωρίς αυτή την αναγκαία για όλους εμάς αναβάθμιση  των παρεχόμενων υπηρεσιών των ιαματικών λουτρών, συνδυαστικά με αυτές τις εκδηλώσεις, το αποτέλεσμα πάλι θα είναι το ίδιο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι καλύτερο θα γίνει σε αυτό το πανέμορφο τόπο της Ζαχάρως».

Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως, ιδιοκτήτης Serenity Suites

«Το Καϊάφας Battle, έχει δώσει άλλο αέρα στην τοπική οικονομία. Τα δωμάτια είναι γεμάτα. Αυτό έχει βοηθήσει και την εστίαση. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες δράσεις και να στηρίζονται από όλους. Πρέπει η συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση να ριζώσει, και με κατάλληλη προετοιμασία και βήματα από όλους μας να υποστηριχθεί και να μεγαλώσει».

Χριστίνα Καννή, ιδιοκτήτρια Opus Cafe, κεντρική πλατεία Ζαχάρως

«Το πρωτάθλημα αυτό έχει δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία. Δεκάδες νέοι αθλητές, από πολλές χώρες, βρίσκονται για ακόμα μια χρονιά στον όμορφο αλλά όχι αναπτυγμένο Καϊάφα. Το κέντρο της Ζαχάρως το έχει βοηθήσει πολύ το πρωτάθλημα αυτό. Ίσως  θα μπορούσε να στηριχτεί πιο πολύ από την τοπική κοινωνία και τους διάφορους θεσμούς. Μακάρι να γίνει θεσμός και να ανέβει γενικότερα μαζί με την περιοχή μας. Εμείς οι νέοι επιχειρηματίες βλέπουμε τα πράγματα πιο ανοιχτά και δουλεύουμε πάντα σε αυτή την κατεύθυνση».

Χρήστος Πλιάγκος, περιπτεριούχος στη Ζαχάρω

«Το πρωτάθλημα σκι του Καϊάφα, ίσως αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα event της Ηλείας. Σε αυτό η ιδανική περιοχή του Καϊάφα αποτελεί ίσως τον ιδανικότερο τόπο παγκοσμίως θα έλεγα, για το πρωτάθλημα. Και μόνο το γεγονός αυτό επιβάλλει να γίνει γνωστό παντού. Να μεγαλώσει και πάρει τη θέση που πρέπει. Ακόμα δεν έχει δει η περιοχή μεγάλο άλμα. Άμα γίνει αυτό  η περιοχή θα ανέβει οικονομικά, όλο το χρόνο. Θα βοηθήσει την τοπική οικονομία που τώρα, αν εξαιρέσεις του καλοκαιρινούς μήνες, είναι υποτονική. Υπάρχει δουλειά για όλους, αρκεί να αναδείξουμε την περιοχή μας, και να στηρίξουμε με επαγγελματισμό την προσπάθεια του πρωταθλήματος.

Να διεκδικήσουμε τα έργα ανάπλασης του Καϊάφα, τον εθνικό δρόμο και τόσα άλλα».

Η Λίμνη Καϊάφα (σ.σ. δημιουργήθηκε τον 6ο περίπου αιώνα μ.Χ μετά από μεγάλο σεισμό) βρίσκεται δίπλα στην Θάλασσα, έχει ιαματικά νερά ενώ στα νερά γίνονται και αθλητικές δραστηριότητες όπως θαλάσσιο σκι. Καλύπτει επιφάνεια 1500 στρεμμάτων, μήκος 3 χιλιόμετρα και βάθος 2 μέτρα. Μέσα στην λίμνη υπάρχει και το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης και στις όχθες της η λουτρόπολη Καϊάφα. Αποτελεί υδροβιότοπο, τον δεύτερο σπουδαίο στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας μετά το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, περί τα 50 χλμ βορειότερα. Από την θάλασσα την χωρίζει τμήμα πευκόφυτου δάσους,το οποίο επίσης φέρει το όνομα “Στροφυλιά” καθώς και ιδιαίτεροι σχηματισμοί αμμοθινών. Η Λίμνη Καϊάφα είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR2330005. Η χλωρίδα της λίμνης περιλαμβάνει πυκνά κοινά καλάμια, το απειλούμενο είδος Κλάδιο ο μαρίσκος («κοψιάς») και Scirpetum maritimi. Αποτελεί χώρο αναπαραγωγής για τις χελώνες καρέτα καρέτα. Στην πανίδα περιλαμβάνονται νερόφιδα, μεσογειακές χελώνες, γραμμωτές νεροχελώνες, στικτές νεροχελώνες, ρινόλοφοι (Rhinolophus mehelyi), κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ